Tuorein sisältö

Penis Attack – kadonneeksi luultu suomipelilegenda löytyi

Jukka O. Kauppinen

22.07.2020 klo 10.00 | Luettu: 8828 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Penisten invaasio, pilihuumoria parhaimmillaan
Pelihistoria on täynnä kadonneita teoksia, joista on vain huhuttu satunnaisissa historiallisissa lähteissä. dA Jormas -demoryhmän tarkkasilmäisten sankarien ansiosta yksi salattu suomipeliklassikko on nyt pelastettu elävien kirjoihin.

Esimerkiksi Tasavallan tietokone -kirjassa mainitaan myyttinen Commodore 64 -suomipeli Penis Attack, josta ei ole koskaan tiettävästi liikkunut kopioita ainakaan suuressa määrin, vielä vähemmän kuvakaappauksia tai muutakaan tietoa. Pelistä tiesivät vain ne onnekkaat harvat, jotka olivat olleet esimerkiksi MikroBitti-lehden bittileireillä oikeassa paikassa, oikealla hetkellä.

Erään Jormasin jäsenen arkistosta kuitenkin löytyi peli, joka täsmäsi kirjassa esitettyyn kuvaukseen vähän liiankin hyvin. Hienoisen tutkailun ja pääsyylliseltä kysymisen jälkeen varmistui, että tässähän se, legendaarinen Penis Attack, kaikessa komeudessaan.Miten tekijä sitten reagoi 31 vuoden jälkeen kuultuaan C64-klassikkonsa löytymisestä?

”Ai jumalauta!”

Seuraavaksi kysymys kuului: mitä jos pojat julkaisisivat pelin, että muutkin pääsisivät siitä nauttimaan?

”Tehty mikä tehty.”

Mikä Penis Attackista sitten tekee näin mielenkiintoisen? Sehän on vain kaamea ala-arvoista huumoria roiskiva alkeellinen pelin irvikuva, joka on tietyllä tapaa varsin tyypillinen nuorten bittiharrastajien muinaiselle huumorintajulle. Penis, tirsk.

Ei muuten, mutta kun se on erään Niko Nirvi -nimisen herran teos. Joko tajusit? :)

Niin. Nikokin on ollut aikoinaan lupaava nuorimies, jonka mielikuvitus kiisi vauhtiin odottamattomaan tietotekniikan tarjoamien mahdollisuuksien myötä. Erilaisia huonon huumorin tissipillumuna-pelejähän löytyy kaikille mahdollisille pelilaitteille lukemattomia, myös Suomessa ja suomen kielellä tehtynä. Suuressa kuvassa Penishööki ei olekaan mikään dramaattinen yllätys, mutta onhan se nyt vain niin loputtoman riemastuttavaa löytää toimittajakollegan luomus vuosikymmenten takaa.

Eikä hyvä tarina tähänkään vielä lopu. Vyyhteen kietoutuu myös toinen vanha MikroBitti-veteraani, nimittäin legendaarinen sotapelimies ja vihreä poliitikko Jyrki J.J. Kasvi. Jyrki toimi monena vuonna bittileirien ohjaajana ja kouluttajana. Joskus leireillä soitettiin myös levyasemia ja Jyrki kopioi Jormasin nuorelleherralle omia softiaan, joiden seassa oli myös Nikon Penis Attack.

Niko itse muistelee pelin synnystä, että ”innostuin Activisionin Game Makerista tuolloin just sen verran, että käytin tähän taideteokseen illan tai kaksi. Opettelin proggista näin käytännössä.”Miten peli levisi maailmalle? Nyt soppaan sekoittuu vielä yksi MikroBitti-legenda lisää, nimittäin Petri ”Baron Knightlore” Teittinen. Teittinen bongasi, että Niko on tehnyt huumoripelin ja halusi sen swappipelikokoelmaansa.

”Nimi oli myyvä eikä kenelläkään ollut tätä vielä. Sattuneesta syystä.”

Joten mikäs siinä, Baron kopioi Penis Attackia ja swappikaverit saivat taatusti softaa, jota muilla ei ollut. Peli kulkeutui Baronilta Kasville, joka kopioi sen omalle devailulevykkeelleen. Kun Kasvi kopioi bittileirinuorelle omia softiaan ja lähdekoodejaan ohjelmointiesimerkeiksi, niin siellä sivussa jälkipolville taltioitui myös Niko Nirvin klassikko.

Kasvi itse ei muista tilannetta tai peliä, mutta onhan siitä aikaa. ”Ei tuo mahdotontakaan ole”, herra muistelee ja jatkaa:

”Nuo bittileirien kokemukset ovat olleet todella tärkeitä monille. Esimerkiksi kun olen vieraillut suomalaisissa softafirmoissa, niin aina jostakin pomppaa esiin vanhempi koodari, joka kertoo olleensa bittileireillä ja sen vaikuttaneen hänen elämänuraansa.”Penis Attackia voi pelata selaimessa dA Jormasin kotisivuilla ja sen voi halutessaan ladata talteen itselleen joko jormas.comista tai csdb.dk:sta.

Näin on jälleen yksi suomipelilegenda pelastettu jälkipolville.V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Pelataanpa: GC-Loade... V2.fi avasi laatikon... >

Keskustelut (3 viestiä)

peen

22.07.2020 klo 17.19 11 tykkää tästä

Koska voi odotella Mikon tekemää arvostelua kyseisestä teoksesta.
lainaa
Eräjorma

22.07.2020 klo 18.16 14 tykkää tästä

Pelataanpa Penis Attack!
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

24.07.2020 klo 01.14 1 tykkää tästä

Näyttää ihan R-Type Finalin viimeiseltä leveliltä.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova