Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Dandara: Trials of Fear Edition (PC)

Miia Lyyra

18.08.2020 klo 18.24 | Luettu: 2127 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Päivitetty Dandara on entistä laajempi ja monipuolisempi
Tänään Summer Games Done Quick 2020 -hyväntekeväisyysmaratonin ohjelmistossa ollut Dandara on brasilialaisen Long Hat Housen kehittämä ja indiepelien julkaisijana tunnetun Raw Furyn (Night Call, Bad North, Kingdom Two Crowns yms.) vuonna 2018 julkaisema “metroidvania”-henkinen 2D-tasohyppely. Maaliskuussa 2020 teoksesta saapui lisäsisällöllä päivitetty Dandara: Trials of Fear Edition, joka toi mukanaan muun muassa uusia alueita, pomovastuksen sekä pelimekaaniikoita. Lisäksi PC-versiointi sai tuen hiirelle ja näppäimistölle, vaikka ohjausta kannustetaan edelleen suorittamaan Xbox-ohjaimella. Mukaan lisätyt uudistukset ovat saatavilla ilmaiseksi aiemmin Dandaran hankkineille pelaajille.

Vain soturi voi pelastaa kaikki


Dandara vie pelaajan Salt-maailmaan, joka on romahduksen partaalla, kun sorron kohteeksi joutuneet asukkaat ovat yksinäisiä kaiken kokemansa jälkeen. Kaikesta huolimatta synkkyyden keskellä näkyy valoa, sillä syvyyksistä taistelijaksi nousee pelin päähahmo Dandara. Asiaa googlettaessa selvisi, että Dandara ei olekaan kuvitteellinen hahmo, vaan maailmassa on oikeasti elänyt saman niminen henkilö. 1600-luvulla Brasiliassa vaikutti soturi Dandara, joka taisteli armottomasti orjuutta vastaan. Hänen taitonsa oli erityisesti capoeira, jota hän hyödynsi taisteluissa.


Soturina toimineen Dandaran taidot näkyvät myös pelissä, sillä taistelija liikkuu luolastoissa nopeatempoisesti kimpoilemalla valkoisella merkityiltä tasoilta toisille. Pelimaailmassa ei ole painovoimaa, ja hahmo sinkoilee välillä pää ylösalaisin pitkin ruutua. Välillä ei tiedä, miten päin luolastossa ollaan, ja puut voivat kasvaa hassun näköisesti ylösalaisin. Idea tuo mukavaa vaihtelua eri tasoille, eikä eteneminen tunnu koskaan jämähtäneen samanlaiseen maisemaan. Metroidvania-tyylisesti luolastot ja kartta päivittyvät etenemisen mukaan, vaikka itse kartan käyttäminen osoittautui turhaksi sen antaman vähäisen informaation takia. Oikeaan suuntaan suunnistaminen perustuu pitkälle pelaajan oman muistin varaan.

Uusille alueille pääseminen käy helposti, sillä luolastoissa kimpoilu vaatii kykyjen päivittämistä, vihollisten taltuttamista sekä myös oikean reitin etsimistä. Samoja luolastoja joutuu tahkoamaan useamman kerran, jotta esimerkiksi kaikki pulmatehtävät saa suoritettua. Harmillisesti tallennuspisteinä toimivat nuotiopaikat ovat harvassa, jolloin äkillinen kuolema voi palauttaa hahmon ärsyttävästi pidemmän matkan päähän.


Luolastot on rakennettu mielenkiintoisiksi ja nopeatempoisuus kantaa koko pelin ajan. Vihollislaumoja ja pomovastuksia kohdatessakaan tahti ei laannu ja taisteluissa väistely näyttelee tärkeätä roolia. Pelkällä ampumisella vastustajia ei kaadeta, vaan myös nopeus on valttia. Taistelut ja luolastoissa olevien pulmien suorittaminen on nautinnollista, vaikka kokematonta metroidvania-seikkailijaa samojen polkujen tallaaminen voi pidemmän päälle kyllästyttää.

Tuulahdus menneisyydestä


Ulkoasullisesti Dandara on kuin tuulahdus menneiden aikojen retropelejä modernilla ripauksella. Kaikki luolastot ovat kaunista, pikselimäisen värikästä grafiikkaa, jota voi vain ihailla. Vaikka Xbox-ohjaimella hahmon liikuttelu luolastoissa on sujuvaa, tulee visuaalisesta ulkokuoresta olo, että peliä pitäisi ehdottomasti tahkota esimerkiksi Super Nintendon ohjaimella.


Salt-maailmassa seikkailun paras osa on kuitenkin musiikki, josta vastaa Thommaz Kauffman. Äänisuunnittelija on tehnyt töitä aiemmin muutaman muun retrohenkisen teoksen parissa, mikä näkyy musiikin sopivuudessa visuaaliseen ulkoasuun. Meidän kaikkien onneksi soundtrackin voi ostaa kuunneltavaksi esimerkiksi Steamin kautta.

Teknisesti Dandara on tasapainoinen teos, jota on mukava pelailla. Luolastojen sokkeloisuus ja pulmatehtävien suorittaminen tuo mukavasti haastetta. Peli sopii hyvin genreen tutustujille, sillä tallennuspisteiden vähäisyydestä ja reittien uudelleen läpikäymisestä huolimatta eteneminen ei ole liian hankalaa. Moitteita on kuitenkin annettava tarinasta, joka jää päälle liimatuksi, eikä se ole tarpeeksi syvällinen. 1600-luvulla eläneen Dandaran elämästä olisi varmasti saanut rakennettua mielenkiintoisemman juonen. Mikäli sydämessäsi on metroidvanian kokoinen aukko, kannattaa Dandara vihdoin ja viimein napata itselleen. Mikäli taas omistat pelin jo entuudestaan, suosittelen tutustumaan, mitä ilmaispäivitys on tuonut tullessaan.

PC-tiedot: Nvidia GTX 1080 Ti, 11 GB, Intel Core i7-7700K CPU, 16 GB DDR4 RAMLyhyesti: Dandara: Trials of Fear Edition tarjoaa mukavan pläjäyksen metroidvania-henkistä 2D-tasohyppelyä. Peli sopii genreä rakastaville, mutta se on myös helposti lähestyttävissä ensikertalaisille.

Hyvää
  • Nopeatempoinen
  • Visuaalinen suunnittelu
  • Idea kertoa Dandaran tarina

Huonoa
  • Päälleliimattu tarina

V2.fi | Miia Lyyra
< Pelataanpa: Maailman... V2.fi pelasi: Final ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova