Tuorein sisältö

V2.fi testasi: HyperX Cloud II Wireless -kuulokkeet ja Pulsefire Haste -hiiri

Anne Kukkura

11.03.2021 klo 17.58 | Luettu: 3044 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

HyperX:n klassikkoilmettä niin johdottomana kuin höyhenenkevyenäkin
Pulsefire Haste


Hunajakennokuvioidut kevyet hiiret ovat jo selvästi oma kategoriansa pelaajien hiirimarkkinoilla, ja siihen ryhmään lukeutuu myös HyperX:n Pulsefire Haste. Ilmava hiiri painaa ilman johtoa 59 grammaa (johtoineen 80 g) ja se on muodoltaan symmetrinen, mutta näppäinasettelu on oikeakätinen. Käsi asettui Hastelle mukavasti ja keveys tuntuu etenkin, jos on tottunut yhtään raskaampaan hiireen. Mattamusta muovipinta on teksturoitu lähes liukumattomaksi, mutta jos lisää pitoa kuitenkin kaipaa, tulee mukana pakkauksessa valmiiksi muotoillut kumipintaiset tarrat sivuille ja päälle kiinnitettäviksi. Mukana saa myös toisen setin PTFE-tassuja hiiren alle, jos valmiiksi asennetut pääsevät kulahtamaan. Alkuperäisten kestoa ei silti ole syytä suuremmin epäillä, sillä reunoista pyöristetyt levyt liukuvat vaivattomasti hiirimattoa vasten.


USB 2.0-johdolla on pituutta 1,8 m, mikä riittää hyvin useimpien tarpeeseen. Punoksella peitetty johto on hyvin pehmeä ja taipuisa, ehkä liiankin, mutta johdonpidikkeen kanssa se ei haitannut lainkaan. 1- ja 2- painikkeet napsahtelevat mukavasti ja tuntuvasti ja niiden alla olevien kytkinten eliniäksi luvataan 60 miljoonaa klikkausta. RGB-valaistu ja kumipinnoitettu rulla tarttuu sormenpäätä vasten tukevasti. Rulla pyörii pehmeästi ja pykälissä on hiukan pitoakin, mutta klikkauksen aikana painike luistaa helposti, mikä on aika tympeää. DPI-pikavalintanappi ja sivupainikkeet tuntuvat melko samanlaisilta, eli hyvään syvyyteen selkeästi napsahtavilta. Vaikka nappien pinta on kiiltävää muovia, käytössä en havainnut niissä ylenmääräistä liukkautta. Peukalon puolelle tulevat painikkeet ovat myös mukavan pitkät ja tukevat, joten sillä, mihin kohtaan sormenpää asettuu, ei ole painalluksen rekisteröitymisen kannalta väliä.


Optisena sensorina toimii Pixart PAW3335, joka ei toisaalta ole valmistajan mehukkain malli, mutta suorituskyvyltään kuitenkin oikein hyvä. Tarkkuus on säädettävissä välillä 400-16000 DPI, joka tuntuu suoriutuvan päädystä toiseen melko tarkasti niin työskentely- kuin pelitilanteissakin. Pulsefire Hasten muistiin mahtuu yksi asetusprofiili kerrallaan, jonne taas saa muutettua HyperX NGENUITY -ohjelmasta viisi eri tasoa DPI-asetusten pikavalinnoiksi. Säätöjä saa tehtyä muutamia muitakin, kuten tiedonsiirron päivitystaajuuden valinnan (125-1000 Hz), RGB-valoefektin toiminnan sekä muutamat mahdolliset valmiiksi tarjotut painikkeiden uudelleenmääritykset.


Yleisesti hiiri tuntuu mukavalta, helposti lähestyttävältä ja todella responsiiviselta. Myös rakenteellinen laatu vaikuttaa hyvältä, mutta piirilevy näyttäisi olevan suojaamaton sisäpuolelta. Se paistaa suoraan hiiren päältä tai alta sisään kurkistettaessa ja vähän huolettaa, minkä verran elektroniikka lopulta kestää sisään auttamattomasti pääsevää pölyä, kuollutta ihoa ja likaa. Hinta tuntuu kuitenkin olevan muuten kohdillaan, sillä vaikka hiiriltä on etenkin pelikäytössä turha odottaakkaan ikuista käyttöikää, ei n. 60 € hintalappu näin perushyvästä tuotteesta paljoa harmittaisi, vaikka laitteen elinkaari jäisikin pariin vuoteen. Vähemmän pölyisessä ympäristössä (kuin oma työpöytäni) voisi tällainen hiiri kestää kuitenkin helposti pidempään.



Hintaluokka: 60 €
Lisätietoa: HyperX

HyperX Cloud II Wireless


Testiin saapuivat hiiren kera myös HyperX:n langattomat pelikuulokkeet. Cloud II Wireless perustuu aikaisempien, johdolla varustettujen Cloud-mallien muotoon. Mukavuus on siis hyvin samankaltainen. Alumiininen runko on napakka ja tukeva sekä myös hyvin säätyvä erikokoisille käyttäjille. Kuulokekupit kääntyvät hieman pystysuunnassa ja myötäävät aavistuksen sivuttain. Panta ja kuulokekupit on pehmustettu tekonahalla, jonka alla on muistivaahtomuovia. Pehmusteet tuntuvat mukavilta, mutta koska ne eivät hengitä, olo voi olla välillä nihkeä. Silmälasien kanssa mukavuus kärsii hiukan, mutta jos sangat ovat ohuet tai joustavat, ne asettuvat tyydyttävästi pään ja pehmusteiden väliin. Kuulokkeiden paino on yllättäen hieman kevyempi kuin johdon sisältävillä malleilla, vaikka ne sisältävät akun. 300 g, mikin kanssa 309 g, ei tunnu päässä tässä muodossa raskaalta.


Sisältä löytyvät 53 mm kuuloke-elementit, joiden taajuusvasteeksi luvataan 15 Hz-20 kHz. Dynamiikka on hyvä, mutta se suuntautuu selkeästi tyypillisiin peliääniin ja niiden bassopuoleen. Bassoissa on sävyä ja voimaa, keskiäänialue sisältää hyvää erottelua ja korkeimmat sävyt toimivat myös melko hyvin. Jotain epätasaisuutta on kuultavissa etenkin musiikkia kuunneltaessa, mutta jos se ei henkilökohtaista kuuntelumakua haittaa, toimii ääniskaala myös siihen. Parhaimmillaan kuuntelukokemus on ensin peleissä, sitten elokuvissa ja kolmanneksi puheen kuuntelussa, kuten odottaa saattoikin.

Stereotila on Cloud II Wireless-kuulokkeiden parasta antia. 7.1-tilaäänisimulaatio on myös läsnä sisäänrakennettuna ominaisuutena, mutta se kuulosti laadultaan epätasaiselta, skaalaltaan kapealta ja ärsyttävästi diskanteiltaan kimakalta. Äänen suunnan erottelu kyllä toimii, mutta toisaalta se on hyvä myös stereona, joten tilaäänen tarpeellisuus jäi tällä kertaa kysymysmerkiksi.


Irroitettava mikrofonipuomi sisältää paljon kaipaamani ominaisuuden: vaimennustilan merkkivalon. Punainen valorengas löytyy mikrofonin ja varren liitoskohdasta, mikä tekee ratkaisusta ulkonäöllisesti hillityn ja siistin. Taipuisa varsi ei asetu ihan ääriasentoihin, mutta jäykkyys on hyvä sopivan sijoittelun löytämiseksi. Mukana tulee vaahtomuovinen popfilter-pampula, joka vaimentaa kylliksi pahimpia konsonanttipaukkeita. Äänenlaatu on yleisellä tasolla selkeä, joskin matalampi puheääni saattaa kuulostaa hiukan nuhaiselta. Huonolta sekään ei kuitenkaan kuulosta, vaan mikrofoni soveltuu hyvin niin pelailuun kuin muihinkin äänichattitarpeisiiin. Taustamelun vaimennus vaikuttaisi toimivan käyttämällä äänenvoimakkuuteen perustuvaa noise gatea, mutta se kuulostaa ajoittain hieman jyrkältä. Tämä tarkoittaa sitä, että taustamelu ei välttämättä itsestään riitä päästämään mikrofonin ottamaa ääntä läpi, mutta tarkoituksellisen puheen aikana sitä pääsee lävitse. Myös puheen alkaessa ja päättyessä etenkin konsonantteja voi jäädä puuttumaan.

NGENUITY ei anna erikoisemmin säätöjä niin mikrofonin kuin kuulokkeidenkaan optimointiin. Mikin ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta voi muuttaa. 7.1-surround-asetuksen voi ottaa päälle joko ohjelmasta tai kuulokkeista itsestään ja mikin monitoroinnin voi myös kytkeä päälle ja pois. Virransäästön voi ottaa joko kokonaan pois päältä tai kytkeä kuulokkeet sammumaan 10, 20 tai 30 minuutin käyttämättömyyden jälkeen.
Liitettävyys on testatuilla laitteilla hyvä. Niin PC, telakoitu Switch kuin PS4:kin ottivat 2,4 GHz:n USB-donglen vastaan tuosta vain ja kuulokkeet toimivat välittömästi ilman mitään erillisiä parittamistoimenpiteitä. Signaalin voimakkuus ja vakaus toimi hyvin kotona kuulokkeet päässä kuljeskellessa, vaikka lähettimen ja kuulokkeiden välille jäi seiniä ja ovia. Myös akunkesto, paperilla 30 h tuntui pitävän paikkansa hyvin.


Kuulokekupit ovat mukavat pelkistetyn näköiset, sillä ne sisältävät vähäisesti nappeja ja liitäntöjä. USB-C-portti latausta ja tietokoneeseen yhdistämistä varten löytyy vasemmalta puolelta ja sen yläpuolella ovat keskenään hieman eri tavoin muotoillut virta- ja mikrofonin vaimennusnapit. Pienistä napeista erottaa hyvin, kumpi sormen alla kulloinkin on. Virtapainike toimii myös yhdellä painalluksella tilaäänen on/off-nappina ja sen yläpuolella on pieni LED-valo, joka kielii akun varauksesta. Äänenvoimakkuuden säätö on sijoitettu oikean kuulokekupin taaempaan alalaitaan, mistä sitä on helppo käytellä. Rullassa on hyvä jäykkyys ja äänenvoimakkuus säätyy kahden pykälän välein.



Vaikka kuulokkeiden ääni kulkee myös USB:n kautta, olisin kaivannut paikkaa 3,5 mm johdolle. Tämän hintaisissa kuulokkeissa niin tavallinen portti lisäisi käyttömukavuutta eri alustojen ja käyttökohteiden välillä huomattavasti. Mukana tuleva latausjohto on myös kovin lyhyt, eli jos jotakin haluaa kuunnella latauksen ajan, täytyy pidempi kaapeli olla omasta takaa. Kuljetettavaksi kuulokkeet sopivat huonosti, sillä niitä ei voi taitella kasaan, mutta ainakin tukevaan olemukseen voi luottaa tavallisessa kotipelailukäytössä.



Hintaluokka: 170 €
Lisätietoa: HyperX

V2.fi | Anne Kukkura
< Retro Rewind: Parhaa... Pelataanpa: Paluu Ja... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova