Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Huntsman V2 Optical -näppäimistö

Miikka Lehtonen

16.09.2021 klo 18.00 | Luettu: 2438 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Kallis näppäimistö, jonka jippona on, että siinä ei ole jippoja
Maailmasta ei todellakaan puutu pelinäppäimistöjä. Suuria ja arvostettuja valmistajia on yksistään lukemattomia, mutta niiden lisäksi kaikki pienemmätkin firmat ja jopa kauppaketjut myyvät omia linjastojaan.

Kun kilpailu on kovaa, firmat joutuvat keksimään usein toinen toistaan ihmeellisempiä kikkoja, joilla perustellaan pahimmillaan yli 200 euron hintaisten näppäimistöjen tarpeellisuutta. Tässä maailmassa tuntuukin hyvin oudolta, kun vastaan tulee näppäimistö, jonka jippo on, että sillä ei ole jippoja.


Razerin tuore Razer Huntsman V2 Optical lähtee todellakin markkinoille tällä idealla. Ei mekaanisia kytkimiä, ei mitään ergonomian kevätjuhlaliikkeitä, ei muutakaan ihmeellistä. Vain näppäimistö, joka on kuulemma tehty mahdollisimman hyväksi. Mutta riittääkö se? Ja pitääkö väite edes paikkaansa?

Näppäimistöjen Obie Trice


Razer Huntsman V2 Optical aiheutti toimituksessakin pientä hämmennystä, sillä emmekö me juuri pari kuukautta sitten arvostelleen tämän näppäimistön? Emme, vaan arvostelimme Razer Huntsman V2 Analogin, jossa sattui olemaan optiset analogiset kytkimet. Tämä sen sijaan on Razer Huntsman V2 Optical, jossa… ööö… on optiset kytkimet, jotka tällä kertaa eivät ole analogiset.

Pitkällisen ihmettelyn ja markkinointiaineiston selailun perusteella tilanne näyttää olevan se, että Huntsman V2 Optical on korvaaja Razerin aiemmalle Huntsman Elite -näppäimistölle, mutta pienin muutoksin varustettuna. Nämä muutokset ja uudistukset eivät paperilla kuulosta miltään suunnattomilta jutuilta, ellei sellaisiksi lasketa aiempaa mukavampaa rannetukea tai näppäimistön sisään asennettua vaimennusvaahtomuovia, joka tekee sen käytöstä aiempaa hiljaisempaa.


Muuten näppäimistöstä sitten löytyykin pieniä mukavuuksia moneen lähtöön. Suurikokoinen rulla antaa säädellä äänenvoimakkuutta, neljän medianäppäimen avulla voi tehdä mediajuttuja ja omat asetuksensa voi tallentaa joko näppäimistön muistiin tai Razerin pilvipalvelimille, jolloin ne saa mukaansa vaikka minne.

Näppäinhatut on tehty kaksikerroksisesta PBT-muovista, joten näppäinten pinnalle ei ole niinkään painettu mitään. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että näppäinten merkinnät eivät myöskään kulu mihinkään, ellei näppiksen kimppuun hyökkää rälläkän kanssa. Kaksikerroksiset näppäinhatut eivät toki ole mikään Razerin keksintö, mutta kiva ominaisuus silti, varsinkin kun näppäimistöllä on hintaa.

Razer mainostaa, että Hyperpolling-teknologian ja optisten kytkinten avulla Huntsman V2 Optical on ehkä maailman luotettavin näppäimistö. Sen latenssin kehutaan olevan todella matala, koska näppäimistön syötteitä luetaan 8000 kertaa sekunnissa. Optiset kytkimet taas kuulemma eliminoivat kokonaan tuplapainallukset ja muut pienet ongelmat.

Mutta miten kaikki toimii käytännössä?

Kulttuurishokki


Huntsman V2 tulee myyntiin neljänä versiona: täysleveänä ja niin kutsuttuna “tenkeyless”-mallina, josta on leikattu pois oikean laidan numeronäppäimistö ja sen myötä iso kaistale leveyttä. Kummankin näppäimistön voi ostaa lineaarisilla tai naksuvilla kytkimillä varustettuna. Testiin osui täysikokoinen ja lineaarisilla kytkimillä varutettu versio, jossa riittää kokoa kaikkiin suuntiin. Näppäimistön runko on lujaa tekoa, joten kun mukaan lasketaan vielä se ääntä vaimentava kerros, sen profiili on korkea ja näppis itsessään on melkoinen tilasieppo pöydällä. Kun olin aiemmin kirjoitellut Logitechin pikkuruisella ja supermatalalla G915 Tenkeyless -näppiksellä, ero oli dramaattinen ja vaati hieman totuttelua.


Alkuvaikeuksien jälken Huntsman V2 Optical osoittautui asialliseksi näppäimistöksi. Lineaariset kytkimet ovat kirjoitustyössä mukavat, sillä vaikka niiden aktuaatiopiste onkin aika matalalla ja täten ne vaativat pitkää painallusta, näppäimet ovat mukavan kevyet painaa. Pidän itse enemmän kytkimistä, joissa on lyhyempi liikerata, mutta Huntsmanin kytkimet eivät silti tuntuneet mitenkään siirappisilta tai ärsyttäviltä.

On myös todettava, että se vaimennusvaahto todellakin tekee tehtävänsä, sillä Huntsman V2 on todella hiljainen näppäimistö. Taktiilisilla kytkimillä varustetut versiot voivat olla äänekkäämpiä, mutta lineaariset kytkimet olivat käytössä miltei äänettömiä. Tästä siis peukkua tilanteissa, joissa kirjoitusäänen ei voi antaa häiritä vaikka muita huoneessa olevia tai nukkumista yrittäviä.

Mutta tämän jälkeen tuleekin sitten hiljaisempaa vähän toisella tavalla. Mainospuheista huolimatta en parin viikon testijakson aikana huomannut 8000Hz lukunopeuden tai optisten kytkinten tuomia etuja. On todettava, että näppäimistö ei todellakaan takkuillut tai tuottanut tuplapainalluksia, mutta rehellisesti sanoen kuinka usein tällaisiin ongelmiin törmää muutenkaan? Jos näppäimistö ei ole selvästi hajoamassa, tuplapainallukset ovat olemattoman harvinaisia, enkä muista kovin usein kiroilleeni sitä, että näppäimistön lukunopeus oli liian hidas ja aiheutti minulle ongelmia.

Ja niin olemmekin äärimmäisen kysymyksen äärellä: mikä se pointti taas olikaan?

Kova hinta vaatii kovia perusteluja


Näppäimistöjä on todellakin saatavilla joka lähtöön ja jokaisessa hintaluokassa. Yli 200 euron hintaiset näppäimistöt eivät ole enää mitenkään harvinaisia, mutta niin jäätävä kuin tuollainen hintalappu onkin, yleensä sille löytyy joku perustelu. Toki joskus tämä perustelu on niinkin kyyninen kuin “kukaan muu ei tee juuri tähän käyttöprofiiliin sopivaa näppäimistöä, joten jos haluat sellaisen, pistä kukkaro laulamaan”.


Razer Huntsman V2 Opticalin tapauksessa olen kieltämättä hieman hukassa yrittäessäni etsiä perustelua hintalapulle, joka Suomessa asettunee noin 200 euron kieppeille. Näppäimistö on kiistatta laadukas. Siinä on hyvältä tuntuvat kytkimet, sen runko on luja ja se toimii, kuten pitäisikin. Mutta kaikki tämä pätee lukemattomiin muihinkin näppäimistöihin, joista useimmissa on vähintään puolta pienempi hintalappu.

En siis rehellisesti keksi mitään kovinkaan hyviä perusteluja juuri Huntsman V2 Opticalin ostamiselle. Jos ehdottomasti haluaa käyttää näppäimistöönsä yli 200 euroa, tarjolla on paljon muitakin vaihtoehtoja, jotka täyttävät samat vaatimukset ja tarjoavat usein vielä jotain muutakin. Jos taas tekee vähän fiksumpia ostopäätöksiä, vastaavia kokemuksia on tarjolla myös paljon halvemmallakin.



Razer Huntsman V2 Optical
Lisätietoja: Razer
Hinta: n. 199€

V2.fi | Miikka Lehtonen
< V2.fi pelasi: Hunter... Retro Rewind: GP32 j... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova