Tuorein sisältö

Retro Rewind: PS2-erikoisuuksia - perin paikallista pelattavaa

Manu Pärssinen

09.10.2021 klo 12.00 | Luettu: 813 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Outouksia eteläisestä Euroopasta

Sanalle "obscure" ei ole oikein hyvää suomennosta. Jostain kummallisen ja harvinaisen välimaastosta ponnistava termi kuvaa kyllä hyvin pelejä, joita moni ei ole nähnyt, mutta harvinaisuuskaan ei välttämättä tee kaikista peleistä haluttuja. PlayStation 2:lle julkaistiin reilusti yli 4500 peliä, ja osa niistä pääsi päivänvaloon ainoastaan tietyissä maailman kolkissa.

Australialainen PS2-keräilijä Christopher Coleman avusti Retro Rewindia listaamalla kokoelman haalimisen aikana vastaan tulleita rajoitetun julkaisun hämäryyksiä Espanjasta ja Italiasta.


¡Que Pasa Neng! El Videojuego

julkaisu: 2006
julkaisija: Phoenix Games
kehittäjä: Mere Mortals


Halpispelijulkaisija Phoenix on tuttu suomalaisistakin marketeista ja osa Japanin kummallisuuksista on löytänyt tiensä länsimaihin ainoastaan heidän ansiostaan. Kuten ¡Que Pasa Neng! El Videojuego -nimestä (eli Kuinka pyyhkii Neng? -videopeli) voi päätellä, tämä peli julkaistiin ainoastaan Espanjassa ja se perustuu sikäläiseen myöhäisillan komedia-talkshowhun nimeltä Buenafuente. Neng de Castefa (oikealta nimeltään Eduardo Moreno) oli kyseisen ohjelman sekoileva juontaja.


Itse peli koostuu viidestä minipelistä, joista yhdessä kasataan Tetriksen tyyliin palikoita limusiinin kyytiin, yksi on rytmipeli, yksi reaktiopeli, jossa liiskataan kärpäsiä nenällä, yksi Qix-henkinen väistelyhärdelli ja viimeinen yksikätinen rosvo autoteemalla. Kaikkea vauhdittaa mäiskivä tekno-, dance- ja räpmusiikki.


Vaikka internetistä löytyneessä arvostelussa peli murskattiin, on Que Pasa Nengissä sekopäistä meininkiä, joka tämän lajityypin (Incredible Crisis ynnä muut) ystäville varmasti kaveriporukan kera maistuu. Ebaylla pelin hinnat vaihtelevat tällä hetkellä 50 ja 100 euron välillä, mutta sen saattaa löytää halvemmallakin.


Torrente 3: El Protector

julkaisu: 2005 (myös PC)
julkaisija: Virgin PLAY
kehittäjä: Virtual Toys


Espanjanmaalla pysytään. Torrente on keskivartalotukeva, törkysuinen, seksistinen kaljuuntuva torvelo, joka ei välitä poliittisesta korrektiudesta tai siitä, että poliisin ura loppui jo. Hahmo nousi Turhapuron tyyliin suursuosioon Epsanjassa ja viiden elokuvan sarja tuotti myös muutamia paikallisesti julkaistuja pelejä.


Torrente 3: El Protector perustuu kolmanteen elokuvaan, joka on parodia The Bodyguardista. Speden leffojen tyyliin mukana oli myös monia julkkiscameoita, muun muassa Oliver Stone sekä Benicio del Toro. Tapahtumat sijoittuvat autenttisesti kartoitettuun Madridiin, mutta peli alkaa lentokoneesta, jossa Torrente piereskelee, kittaa kaljaa, polttaa sikaria ja ehdottelee törkyilyä lentoemännille. Kone kaapataan ja kunhan pelaaja on selvinnyt ääninäyttelyn kökköisyydestä, päästään tositoimiin – ellei hahmolle tule löysät housuun, kun vessakin on varattu sekstailulle. Vessassa voi myös harrastaa oman käden kivaa. Sellainen peli.

Kaupungissa suoritetaan erilaisia tehtäviä hyvin kevyessä GTA 3-kloonissa ja samalla törkyily jatkuu eri muodoissaan. Ebaylla hintahaarukka on taas melkoinen (kympistä sataseen), mutta PC:lle pelin saa muutamalla eurolla.


Ocean Commander

julkaisu: 2007 (myös PC 2006 ja Wii 2009)
julkaisija: Phoenix Games
kehittäjä: CyberPlanet


Tästäkin paikallisherkusta saamme kiittää Phoenixia. Vaikka Ocean Commander julkaistiin PC:lle ympäri maailmaa ja Wiillekin USA:ssa, on se PlayStation 2 -keräilijöille harvinainen namupala, sillä PS2-merikomennusta kaupiteltiin nettitietojen mukaan ainoastaan Italiassa sekä mahdollisesti rajoitetusti Iso-Britanniassa.


Kyseessä on hyvin simppeli vaakasuunnassa skrollaava shoot-em-up, jossa miekkavalaan näköisellä sukellusveneellä räiskitään kaikkiin suuntiin. Kohteina on haiden, miekkakalojen ja perinteisempien sukellusveneiden näköisiä vihollisia. Pomo-otuksena saattaa tulla vastaan vaikkapa robottimustekala tai -jättikotilo. Grafiikoiltaan Ocean Commanderia ei välttämättä PS2-peliksi edes uskoisi, joten ei mikään ihme, ettei Phoenixkaan sen laajempaan julkaisemiseen uskonut.

Harvinainen peli kuitenkin on todella kyseessä, sillä kirjoitushetkellä ainoasta myynnissä olevasta PS2-versiosta pyydettiin yli 400 euroa (+ reilu 100 euroa postikuluja). PC-version kerrotaan olevan konsoliserkkuaan helpompi – halvempi se ainakin on.


Ghost Vibration

julkaisu: 2002, 2003
julkaisija: Infogrames (tai Eidos)
kehittäjä: Artoon


Ghost Vibrationin julkaisun laajuus on hieman monimutkainen mysteeri. Se julkaistiin alkujaan Japanissa, mutta myös Eurooppa-julkaisu on olemassa. Mobygames listaa vain Italiassa kauppoihin päätyneen julkaisun, mutta eBaylta löytyy myös mainintoja brittiversiosta, jonka takakannesta löytyvät Suomen, Portugalin ja Ruotsin liput. Yksi lähde väittää, että kyseinen versio olisi Australian PAL-julkaisu, mikä olisi lippujen perusteella vallan erikoista. Sen sijaan Italiasta, Saksasta ja Espanjasta peliä on varmuudella löytynyt.


Kuten nimestä voi jossain määrin päätellä, kyseessä on kauhupeli. Artoon teki aikoinaan Xboxille parikin Blinx-peliä, joissa harrastettiin imurointia ja samalla teemalla jatketaan nytkin. Tällä kertaa tosin putsataan kummituskartanoa haamuista, mahdollisesti vuotta aiemmin julkaistusta Luigi’s Mansionista innoittuneena, mutta varsin erilaisissa tunnelmissa. Pelissä liikutaan ainoastaan eteen- sekä taaksepäin ja pelaajan säikyttely suoritetaan elokuvamaisilla kuvakulman vaihteluilla.

Japanin versiota saa eBaylta kympillä, PAL-pelien hinnat ovat kolmesta kympistä sataseen.

Suosittujen pelisarjojen paikallisjäsenet


Suurempaa yleisöä viihdyttävistä hittipelisarjoista on tehty usein myös lokalisoituja pienen julkaisun versioita - onhan pienessä kotimaassammekin nähty jos jonkinlaista Suomihitti-Singstaria. Olitko kuitenkaan tietoinen esimerkiksi näistä versioista?

Singstar Die Toten Hosen (Saksa)
Singstar Kent (Ruotsi)
Singstar Mecano (Espanja)
Singstar Afrikaanse Treffer (Etelä-Afrikka)
Singstar Wakacyjna Impreza (Puola)
Singstar Cantautori Italiani (Italia)
Singstar NRJ Music Tour (ainakin Ranska)
Singstar Russian Hits (Venäjä)
Singstar Bollywood (Int… ei vaan Iso-Britannia)
Singstar Apres Ski Party 2 (Saksa)
Singstar Operacion Triunfo (Espanja)

Lisäksi geneerisemmin nimetyissä Singstareissa (Legends, Party jne.) on saattanut olla julkaisumaan omien artistien kappaleita peruskattauksen lisäksi. Myös PS3-versioita löytyy toinen toistaan erikoisempia.


Buzz!-tietovisailua käännettiin ja versioitiin moneen maailmankolkkaan. Turhankin vakavasti itsensä ottavan PS2-kerääjän kokoelmasta täytyy tietenkin löytyä ainakin australialainen Buzz! Brain of Oz. Todellinen keräilysarka olisikin sitten Club Football-pelien haalimisessa, sillä niitä tehtiin eri jalkapallojoukkueille (klubeille) yhteensä 22 kappaletta. Kovin paljon rahaa ei tosin tarvitsisi tuhlata. Omat jalkapallopelinsä saivat muun muassa Arsenal, Birmingham City, Leeds United sekä Paris Saint-German.

Kuvat: MobyGames, PlayStation, Phoenix
Kiitos: Christopher Coleman

Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 1/2020
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta tilaaskrolli.fi

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: Southern... V2.fi pelasi: Colors... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova