Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Colors Live (Switch)

Manu Pärssinen

09.10.2021 klo 01.20 | Luettu: 555 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Taiteilijan taukopaikka
Piirtokyniä on ollut pelikonsoleille jo ainakin 1980-luvun alusta asti ja joka konsolisukupolvella on omat virityksensä. Viimeisin, jota itse tuli kokeiltua, oli Wiille, X360:lle ja PS3:lle julkaistu uDraw, jota hyödynnettiin useammassakin nimikkeessä - testi siitä löytyy täältä.

Koronapandemian aikaan monet ihmiset havahtuivat siihen, että sitkeästi treenaamalla voi melko nopeasti saada paperille tuherrettua muutakin kuin tikku-ukon, ja siihen yleisöön Colors Live tähtää. Switchin kosketusnäyttö tietenkin jo itsessään auttaa asiaa, mutta ilman paineentunnistusta sormella piirrellen lopputulokset ovat Windows Paint -tyylisuuntaa. Paketissa saapuukin mukana niin sanottu “SonarPen”, joka kytketään erikoisesti Switchin kuulokeliitäntään. Ilmeisesti paineentunnistusdata kulkeutuu siis konsolille äänisignaalina, kuin vanhassa kunnon kasettiasemassa ikään!


Colors Liven ytimessä on yksinkertainen ja rajoitettu, mutta sen verran kätevästi käytettävä piirto-ohjelma, että sillä saa oikeasti ihan kivoja piirustuksia aikaiseksi. Suurin osa toiminnoista on Switchin vasemman laidan painikkeista, joten oikea käsi jää vapaaksi kynän pitelyyn ja piirtelyyn. Kunhan ne saa selkäytimeen, piirtäminen on ihan miellyttävää ajanvietettä. Myös SonicPen tuntuu tekevän tehtävänsä - kevyellä painalluksella tulee ohuempaa jälkeä, lujempaa tuhrimalla paksumpaa. Kynän kärjessä on muovinen levy ja peli ohjeistaa varmistamaan, ettei sen ja ruudun välissä ole hiekanjyviä. Mukana tulee myös vaihtoterä, mikäli levy pääsee kulahtamaan. Hieman huolissani kieltämättä olen Switchin ruudun naarmuuntumisesta vakituisemmalla käytöllä, mutta toistaiseksi vahinkoja ei ole sattunut.


Olen piirtänyt koko ikäni kynällä ja hiirellä, mutta viime vuosina harrastus on hiipunut, ja elättelin toiveita siitä, että Colors Liven pelillinen osio herättäisi uinuvan motivaation. Harmillisesti kyseessä ei ole massiivinen seikkailutarina jännittävine käänteineen, joissa piirrostaidoilla selviää universumin pelastajaksi. Colors Questissa on kyllä pientä kehystarinaa, mutta käytännössä pelillisyys on tyyliä “piirrä 20 minuutissa kuva aiheesta X, käytössäsi on vain tietyt työkalut”. Ei siis mitää maailmaa mullistavaa, mutta tylsinä hetkinä tarpeeksi innostavaa, jotta laitteeseen jaksoi ainakin viikon ajan päivittäin tarttua. Vuorokauden odottelu tehtävien välissä tosin ihmetytti ja potutti, koska välillä se sopiva piirtelyhetki olisikin ollut vaikka lounastauolla.


Pelin alussa pitää kirjautua pelin omille verkkopalvelimille - se ei siis vaadi Switch Onlinea. Kun on saanut taideteoksensa valmiiksi, sen voi lähettää nimettömänä muiden pelaajien arvioitavaksi. Pakko niin ei ole kuitenkaan tehdä, vaan taiteilla voi ihan vain omaksi ilokseen. Palvelimelta ladattavasta galleriasta voi myös kateellisena ihastella toisten teoksia sekä poimia omat luovuuden hedelmänsä png-tiedostoina talteen.


Ja … siinä se sitten olikin? Täytyy sanoa, että odotin enemmän, vaikka ymmärrän, että kyseessä on Kickstarterista ponnahtanut pienen porukan projekti. Yhteisöllisyys tuo mukaan oman tunnelmansa, kunhan homma pysyy reiluna, eikä aloittelijoita tylytetä. Sellaista en tosin ainakaan toistaiseksi havainnut. Yhteisöarviointi myös varmistaa, ettei kaikkien nähtäville pääse ainakaan kovin tuhmaa sisältöä ja opettelijoille on kätevää, että galleriassa voi myös katsella speedpaint-tyyliin, miten käyttäjien teokset ovat syntyneet.

Colors Liven hinta ladattuna ilman SonarPeniä on 30 euroa, kynän kanssa kaupasta ostettuna 20-30 euroa enemmän.
V2.fi | Manu Pärssinen
< Retro Rewind: PS2-er... Pelataanpa: Famicom-... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova