Tuorein sisältö

V2.fi testasi: EPOS H3 Hybrid - ja EPOS H6PRO Closed -pelikuulokkeet

Jarkko Rotstén

25.10.2021 klo 19.35 | Luettu: 1171 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Astetta hifimpää ääntä peleihin?
EPOS sai alkunsa äänialan erikoisyritys Sennheiserin ja kuuloteknologiakonserni Demantin yhteisyrityksen hajoamisen myötä. Taustalla on siis raudanlujaa asiantuntijuutta äänentoiston saralta vuosikymmenten ajalta. Testiin saapui kahdet hieman erityyppiset pelikuulokkeet, joissa kummassakin on kenties tavallista parempi äänenlaatu.

EPOS H3 Hybrid


Monipuolisilla liitännöillä varustetut H3 Hybrid -kuulokkeet voi yhdistää niin Bluetoothin, USB:n tai perinteisesti analogisen liitännän kautta niin tietokoneeseen, jokseenkin kaikkiin pelikonsoleihin sekä tietysti puhelimeen tai tablettiin. Kuulokkeiden rakenne ja ulkoinen olemus on vakuuttavan tukeva. Materiaalit ovat pääasiallisesti laadukkaan tuntuiset ja kupit riittävän isot, jotta ne voivat majoittaa isommatkin lepattimet miellyttävästi pidemmäksikin aikaa. Sangassa on varsin mukavasti säätövaraa. Kuulokkeet ovat myös hitusen painavat (300 grammaa), joten kannattaa ehkä kokeiluttaa niitä nuoremmalle pelaajalle ennen hankintapäätöstä.


Mikrofonisangan voi irrottaa kokonaan tai kääntää vain tieltä pois yläasentoon, mikä myös mykistää mikrofonin. Sanka napsahtaa yläasentoon muuten hämmentävän tyydyttävästi. Kuulokkeiden suljettu rakenne sulkee hyvin äänet ympäriltä, mutta vuotaa toki jonkin verran ympäristöön.

Ainoa halvan oloinen osa on oikeanpuoleiseen kuppiin sijoitettu äänenvoimakkuuden säätörulla. Se tuntuu halvalta ja rohisee ikävästi korvaan. Tietokonekäytössä se herkesi jopa kertaalleen toimimastakin, mutta tämä korjaantui firmware-päivityksellä. Mikäli arvostaa käytön helppoutta ja plug-n-play -tyyppistä käyttöä, suosittelen käyttämään Windows-järjestelmässä jotakin muuta kuin Bluetooth-liitäntää. Tämä ei sinänsä ole suoraan kuulokkeiden vika, vaan useimpien Win-koneiden huonojen Bluetooth-piirien ja/tai ajurien. Käytännössä kuulokkeet kyllä toimivat, mutta ensinnäkin äänenlaatu on piirun verran huonompi ja toisekseen esimerkiksi nettiä selatessa ääni räpsyy kummallisesti. Hieman vanhemman Macbookini kanssa äänenlaatu oli parempaa ja pätkiminen vähäisempää.


Konsoleihin kuulokkeet kytkeytyvät mukana tulevan analogisen piuhan kautta suoraan ohjaimeen. Akkukestoksi luvataan 3,5mm liitännän kautta 24 tuntia, kun taas pelkän Bluetoothin kautta kupit jaksavat pauhata kokonaista 37 tuntia. Näiden yhdistelmällä akkukesto putoaa 19 tuntiin. Ideana on siis se, että kuulokkeet voi yhdistää samanaikaisesti esimerkiksi puhelimeen kun pelaa. Akku latautuu täyteen 1,5 tunnissa.

Melko tuoreella Asuksen TUF-pelikannettavalla Bluetoothin ja perinteisen piuhaliitännän välinen äänenlaatu oli huomattava. Yleensä ottaen H3 Hybridien äänenlaatu on aivan asiallinen, jos kohta ei aivan yhtä hifi-laatuinen, kuin allamainituissa H6PRO-mallissa, mutta miellyttävä, yhtä kaikki. Bassossa ei ole isompaa korostusta, kun taas keskiäänessä vastaavasti on, kuten pelikuulokkeissa yleensä. Mikrofonin ääni on melko ohkainen, mikä toki riittää siihen, mihin se on tarkoitettukin. Ilmaisella EPOS Gaming Suite -ohjelmistolla kuulokkeiden asetuksia voi säätää haluamansalaiseksi. Kuulokkeissa on 7.1 -surround-tuki, joka tuntui toimivan varsin kivasti. Niin kuulokkeiden kuin mikrofoninkin äänenväriä voi säätää graafisella ekvalisaattorilla.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan 3,5 mm 4-pinninen kaapeli, jonka kautta sekä kuulokkeiden, että mikrofonin signaali kulkevat. Lisäksi paketista löytyy USB-kaapeli. Kuulokkeisiin näyttäisi olevan saatavilla mukavasti varaosia, mikäli sellaisille tulee tarvetta.

EPOS H3 Hybrid -kuulokkeet ovat nykyaikaiset, monenlaiseen käyttöön taipuvat ja ääneltään laadukkaat kuulokkeet.EPOS H6PRO Closed


H6PRO -kuulokemikrofoniyhdistelmä pyrkii tarjoamaan pelaajalle hifi-tasoista äänentoistoa. Verrattuna ylläoleviin H3 Hybrid-kuulokkeisiin, äänessä on jotakin hyvin tuttua. Kuulokkeet puhuvat samaa muotokieltä, jos kohta tarkemmassa tarkastelussa eroja löytyy oikeastaan joka akselilla. Materiaalit vakuuttavat ja rakenne on hyvin tukeva. Toiseen kuppiin integroitu iso voimakkuudensäätöpyörä on tukevampi ja asiallisemman tuntuinen kuin H3 Hybrideissä. Tarvittaessa ylöspäin käännettävä mikrofonikin on hitusen erilainen, mutta mekanismiltaan hyvin vastaava. Kuulokkeet tuntuvat todella mukavilta päässä pidemmänkin peli/musiikkisession ajan.


Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kuitenkin etenkin bassopitoisempaa musiikkia kuunnellessa siihen, että alapää möyrii todella paljon matalammalla. Tyypillinen tapa tarjota ”hifimpää” ääntä tavan turakaisille on ollut ala- ja yläpäiden hienoinen korostaminen. Tällaisesta vedätyksestä ei kuitenkaan ole tällä kertaa kyse.

H6PRO:n äänenlaatu on mielestäni jokseenkin sellaista mitä siltä sopii odottaakin. Kuulokkeet on tarkoitettu pelaamiseen, joten sikäli keskialueen hienoinen korostuneisuus lienee tarkoituksenmukaista. Yläpää kuulostaa terveen heleältä ja miellyttävältä. Bassopuoli jakanee mielipiteitä käyttäjien keskuudessa. Itse en ole koskaan esimerkiksi oppinut tykkäämään AKG K240 -tyyppisten kuulokkeiden bassopään vähäisyydestä, mutta toisaalta en ole erityisen mauttoman bassokorostuksenkaan ystävä. Näiden kuulokkeiden alapääosastolla on ehkä omaan makuunikin inasen liikaa potkua. Tämä korostuu esimerkiksi jatsimman materiaalin kanssa kontrabasson tarpeettomana puminana. Basson kumina on toki melko yleinen ongelma suljetuilla kuulokkeilla. Näistähän on olemassa myös avoimet mallit, joita en valitettavasti päässyt nyt kokeilemaan.


Kuulokkeiden liitettävyys edustaa perinteistä analogista tekniikkaa. Mukana toimitetaan sekä yhteen 3,5 mm kaapeliin yhdistetty mikrofonin ja kuulokkeiden signaalin välittävä piuha sekä pääasiassa tietokonekäyttöön soveltuva y-kaapeli, joka jakautuu erilliseksi mikrofoni- ja kuulokeliittimeksi. Ensin mainittu pelittää luonnollisesti jokseenkin kaikkien pelikonsoleiden kanssa. PC-pelikäytössä tarjolla on niin ikään EPOS Gaming Suite -ohjelmisto, minkä kautta erilaisia säätöjä voi suorittaa, mutta valitettavasti vain jos käytössä on ulkoinen GSX 300 -äänikortti. Muussa tapauksessa pelaaja on käytännössä kolmannen osapuolen surround-vaihtoehtojen armoilla.

EPOS H6PRO Closed -kuulokkeet tuntuu ja kuulostaa erittäin laadukkaalta kuuloke-mikrofoniyhdistelmältä, jotka soveltuvat erinomaisesti pelaamiseen, mutta aivan yhtä hyvin myös musiikista nauttimiseen. Tasokkaiden materiaalien ansiosta niitä pitää korvillaan mielellään pidempäänkin.


V2.fi | Jarkko Rotstén
< Pelataanpa: Blazing ... V2.fi pelasi: Encase... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova