Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Trust GXT 255+ Onyx -mikrofoni ja teline

Miia Lyyra

02.11.2021 klo 12.00 | Luettu: 2499 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

HELPPO JA LUOTETTAVA PAKETTI SISÄLLÖNTUOTTAJALLE
Trust on tunnettu pelivälineiden valmistaja, jonka hyppysistä markkinoille päätyvät niin näppäimistöt, hiiret, webkamerat kuin mikrofonitkin. Tällä kertaa V2.fi:lle saapui arvosteluun Trust GXT 255+ Onyx -setti, johon kuuluu pöytään kiinnitettävä varsi sekä itse mikki. Tällä hetkellä markkinoilla vilisee eri valmistajien sisällöntuotantoon tarkoitettuja paketteja eli ns. “tubekittejä”, joten kilpailu on kovempaa kuin koskaan aiemmin. Trustin Onyxin vahvuus on kuitenkin sen helppokäyttöisyys ja hyvä äänenlaatu.



Näyttää hyvältä heppoisista muovisista osista huolimatta


Heti paketin auettua Onyx yllättää positiivisesti, sillä osat näyttävät laadukkailta. Säädettävä puomi on tehty alumiinista, mikä tekee siitä tyylikkään näköisen. Mustat osat on tehty ilman räikeitä Trust-tekstejä, mikä tekee kokonaisuudesta arvokkaan näköisen. Vihaan tarvikkeita, joissa lukee kissankokoisin kirjaimin brändin nimi, mutta Trustin tapauksessa logo on painettu tumman harmaalla varteen sekä mikrofoniin, josta ne eivät juurikaan erotu - hyvä niin. Täysin mustasta vermeestä ei kuitenkaan ole kyse, vaan pientä väriä vempaimeen tuo mikin ympärillä oleva valorinkula, johon voi valita pohjanappia näpäyttämällä sopivan värin kuuden eri vaihtoehdon joukosta. Valo-osuus toimii myös indikaattorina, sillä punainen valo ilmoittaa mikin olevan hiljennettynä. Tämä ominaisuus on ainakin itselleni tarpeellinen, sillä liian usein huomaan puhuvani mykistettyyn mikkiin.


Arvokas ulkonäkö ei kuitenkaan kanna käyttökokemukseen saakka, sillä muoviset saranat ja kiinnitysruuvit vaikuttavat heikolta laadulta, mikä saa epäilemään niiden käyttöikää. Saranakohdat ovat rasittavia, sillä mikäli puomin haluaa siirtää käytön jälkeen sivuun, on saranoita säädettävä aina uudelleen. Olen itse enemmän sellaisten ständien ystävä, jotka eivät vaadi erillistä säätöä jokaisen käyttökerran yhteydessä ja taittuvat nätisti kasaan käytön jälkeen esimerkiksi pöydän sivuun. Sopivan asennon etsiminen on todella hankalaa, enkä testijakson aikana saanut kertaakaan ensi yrittämällä puomia niin kuin olisin halunnut. Erityisesti harmia aiheutti pöytäkiinnike, joka vaatii yllättävän paljon tilaa pöydän ympäriltä. Lähellä oleva seinä tai toinen pöytä voi esimerkiksi vaikeuttaa kiinnittämistä sekä käyttöä. Teknisesti Onyxin käyttöönotto on kuitenkin hyvin helppoa ja asentaminen viekin vain muutaman minuutin, jonka jälkeen tuote on käyttövalmis.


Mikissä itsessään on USB-C-liitin, johon laitetaan paketin mukana tullut kaapeli, jonka toinen pää kytkeytyy puomiin. Puomin sisällä kulkeva kaapelointi puolestaan tulee ulos pöytään tulevasta päädystä, jossa oleva johto kiinnitetään tietokoneeseen. Sisäinen kaapelointi vähentää johtojen roikkumista telineessä, mutta piuhojen mennessä rikki, on johtojen vaihtaminen mahdotonta. Pientä esteettistä viilausta olisi voinut tehdä mikistä lähtevään USB-C-kaapeliin, sillä johto on hulppean pitkä, joten se jää inhasti roikkumaan näkökenttään. USB-portteja kaipaaville on kuitenkin tarjolla ilouutisia, sillä puomissa on tarjolla yksi vapaa portti, johon voi halutessaan kiinnittää, vaikka USB-kuulokkeet. Itse en keksinyt portille mitään käyttöä, sillä käytän langattomia kuulokkeita ja toisaalta ylimääräisten piuhojen roikkuminen puomin yläpäästä ärsyttäisi minua suunnattomasti. Lisäksi itse mikissä on perinteinen 3,5 mm liitin, johon voi halutessaan liittää kuulokkeet oman äänensä kuuntelua varten. Halutessaan mikin äänenvoimakkuutta voi säätää sille pyhitetystä omasta kääntönamiskasta.

Trust iski panokset ääneen


Trust GXT 255+ Onyx on kalvomikrofoni, jossa on kardioidikuvion eli hertan mukainen tallennus. Teoriassa tämä tarkoittaa, että mikki nappaa vain henkilön puheäänen ja näin ollen taustamelun tallentuminen vähenee. Esimerkiksi näppäimistön näpytyksen ja muiden vastaavien äänien pitäisi jäädä tallentumatta. Mikin ympärillä on myös tärinää vaimentava teline sekä pop-suodatin, jotka osaltaan vähentävät ei toivottuja ääniä sekä tärinöitä. Onyx onnistuu hyvin vaimentamaan mekaanisenkin näppäimistön hakkaamisen, vaikka täydellisesti ääntä se ei kuitenkaan poista. Toisaalta itse lukeudun sisällöntuottajiin, jotka käyttävät esimerkiksi OBS:n omia filttereitä mikin äänen parantamiseen, joten en edes oleta minkään mikrofonin pystyvän täydelliseen suodattamiseen. Kardiodikuviossa on kuitenkin aina pieni miinus, sillä mikki tulee asetella puhujaan nähden oikein, jotta ääni tallentuu tasalaatuisesti. Liian kaukana oleva mikki ei talleta esimerkiksi bassoääniä. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että Onyxin kiinnitys pöydänkulmaan voi tuoda ongelmia, mikä kuuluu äänessä, jos mikkiä ei saa kohdistettua suoraan puhujan eteen.


Mikin äänenlaatu on lähes priimaluokkaa. Oletusasetukset ovat varmasti monelle sisällöntuottajalle sopivat, vaikkakin bassonpotkua olisi ollut mukava saada enemmän. Miinuksena tietenkin on, että esimerkiksi erilaisia asetuksia rakastaville käyttäjille tarjolla ei ole sovelluksia kuten taajuuskorjainta. Onkin selvää, että Onyxin käyttäjäksi on ajateltu henkilöitä, joille on tärkeintä, että mikki toimii sekä tallettaa selkeätä ääntä ja tähän tarkoitukseen Onyx vastaa hyvin. Testijakson aikana sain palautetta Discord-keskusteluissa, että mikrofonin tuottama ääni oli hyvä ja jopa parempi kuin aiemmin käytössä olleen laitteen tuottama laatu.



Trust GXT 255+ Onyx taistelee kuitenkin haastavassa sarjassa, sillä mikrofonien valikoima on valtava. USB-mikkejä löytyy laidasta laitaan ja 200 euron hintaan on tarjolla monen eri valmistajan vermeitä. Osa markkinoilla olevista tuotteista mahdollistaa runsaamman säätömahdollisuuden, minkä lisäksi tarjolla on myös laadukkaamman oloisia vimpaimia. Esimerkiksi puomitelineiden markkinoilla suosikkini on Rode PSA1, jota Trustin teline ei pysty peittoamaan laadullaan eikä myöskään käytettävyydeltään. Onyxin valttikortti on kuitenkin tarjota kaikki tarpeellinen yhdessä paketissa ilman, että käyttäjän tulisi osata valita kaupasta erikseen yhteensopiva mikrofoni sekä teline. Tuotteessa on jouduttu tekemään kompromisseja ja Trust on selvästi alentanut tuotteen yleistä tasoa, mutta panostanut olennaisimpaan eli itse ääneen. Minun käyttööni noin 200 euroa on kuitenkin liikaa tästä paketista ja mieluummin valitsisin kummatkin osat erikseen, jolloin voisin panostaa laatuun ilman kompromisseja esimerkiksi puomin suhteen.

Kokonaisuudelle annan arvosanaksi kolme tähteä viidestä, sillä osat myydään yhdessä. Jos mikrofoni olisi ostettavissa erikseen, antaisin sille erikseen arvosanaksi neljä tähteä viidestä.

Plussat: Äänenlaatu, paketin helppous sisällöntuottajalle, ei vaadi erillisiä ohjelmistoja ja ulkonäkö
Miinukset: Osa osista on muovisia ja heppoisia, hankala saada oikeaan asentoon, puomin liiallinen jämäkkyys



Trust GXT 255+ Onyx
Hintaluokka: 200 euroa
Lisätietoa: Trust


V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi pelasi: NHL 22... V2.fi pelasi: Actrai... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova