Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Mad Catz B.A.T. 6+ -hiiri

Nanne Kukkura

02.12.2021 klo 14.39 | Luettu: 1458 kertaa | Teksti: Nanne Kukkura

Mad Catzin muunneltavaa suorituskykyä raikkaalla otteella
Mad Catzin avaruusaluksista ja fantasia-autoista tyyliä ammentava B.A.T. 6+ on todella näyttävä lisäys valmistajan modulaaristen hiirten tuotevalikoimaan. B.A.T. 6+ on kuitenkin maltillisempi verrattuna runsaasti muokkausmahdollisuuksia sisältäviin R.A.T.-sarjalaisiin, sillä mukana tulee magneettikiinnitteisiä vaihto-osia, mutta liikkuvia säätöjä hiiressä ei ole. Ratkaisu voi siis olla mieleen helppoa ja kohtalaista säätövaraa kaipaavalle pelaajalle tai tietokoneellaan paljon työskentelevälle.


Hiiri sopii niin oikea- kuin vasenkätisillekin symmetrisen muotonsa ansiosta. Runko on voimakkaasti muotoiltu ja koristeltu punaisilla väriaksenteilla sekä suurehkoilla RGB-valoilla, jotka hohtavat hiiren takaosassa vaihdettavien sivulevyjen välistä. Valot eivät ole kovin voimakkaat, kirkkaat tai edes väritarkat, mutta suuntaa-antavien sävyjen toistaminen onnistuu. Hiiren mukana tulevat korotettu profiiliosa ja levikkeelliset sivut kiinnittyvät helposti magneeteilla, pysyen paikallaan tukevasti vauhdikkaassakin menossa. Lisäosien leveys on hyvä, mutta levike ei mielestäni ulotu aivan tarpeeksi pitkälle hiiren takaosaa kohti. Myös takaosan kapeus tuntui hiukan rasittavan kämmenen lihaksia pidemmässä yhtäjatkoisessa käytössä, mutta päättelin sen johtuvan vain pienestä kädestäni. Mukavuus ja mukautuvuus on kuitenkin yleisellä tasolla hyvä ja B.A.T. 6+:n luvataan sopivan useimmille otteille, mitä en epäile.

Hiiri liukuu matolla suoraan paketista vähän vastahakoisesti, mutta taipuu käytössä yhteistyöhön pian. Tuntuu siltä, että PTFE-tassut saisivat olla kooltaan suuremmat. Vaihdettavien sivupalojen pohjassa on myös pienet lisätassut, jotka parantavat tuntumaa sivuliikkeissä hieman. Lisätassujakin jäin vähän kaipaamaan, mutta uskoisin, että hiiren tasaisen pohjan vuoksi sopivia korvaavia paloja löytynee tarvittaessa kolmannen osapuolen myyjiltä vähäisellä lisävaivalla.


1- ja 2- painikkeiden kytkimet hyödyntävät Mad Catzin omaa DAKOTA-teknologiaa, jonka tarkoitus on vähentää klikkausten viivettä ja tehdä niistä täsmällisempiä. Pehmeähkösti napsuville kytkimille luvataan 60 miljoonan klikkauksen elinkaari. Kytkinten tuntuma ei ollut aivan oma suosikkini, mutta klikkaukset olivat kieltämättä tarkkoja ja rekisteröityivät poikkeuksetta aina oikein. Sivupainikkeita on yhteensä neljä, kaksi molemmin puolin. Näistä toisen puolen napit jäävät kätisyydestä riippuen todennäköisesti käyttämättä, mutta eri käyttövaihtoehtojen mahdollisuus on mukava ominaisuus. Keskenään samanlaisissa sivunapeissa klikkaus on syvään painuva ja pehmeä, varustettuna selkeällä kontaktipisteellä. Painikkeita on vaikea klikata vahingossa, mutta ne löytyvät sormenpäällä helposti liukkaamaan muovimateriaalinsa ansiosta.

Hiiren päältä löytyvät rulla ja DPI-painike tuntuvat melkoisen onnistuneilta. Rulla on hiiren tyyliin sopivaa avointa mallia, päällystettynä rouheasti muotoillulla kumilistalla. Rulla pysyy sormen alla tukevasti ja se pyörähtelee pykälältä toiselle varman tuntuisesti, klikkausten tuntuessa myös tasapainoisilta. Sivuttaisen klikkauksen mahdollisuutta ei ole. Rullan takana oleva DPI-painike on suuri ja lähes täysin hiiren sivuprofiilin mukainen. Sormen paino ei riitä klikkaamaan nappia vahingossa, vaan sitä täytyy erikseen klikata, jotta tukeva kontaktipiste toimii. Etenkin pelaajalle painikkeen toteutus on hyvä.


Ohjelmoitavia painikkeita on siis 8, yhteensä 10 erillisellä inputilla (rulla sisältää kolme, hyödyntäen suuntia ja klikkausta). Napit voi ohjelmoida uusiksi valmistajan ohjelmalla, joka ladataan tuotesivulta erityisesti oikeaa laitemallia varten. Makrot voi poimia helposti valmiista listoista tai luoda itse ja tallettaa viiteen eri profiiliin, joita voi kierrättää sen jälkeen suoraan hiiren painikkeilla sen sisäisestä muistista. Muita työpöytäsovelluksen kautta talletettavia asetuksia ovat neljälle asetuspaikalle tehtävät tarkkuuden säädöt (50–16 000 DPI), DPI-asetuksen valinnainen selaamistavan uudelleenmääritys, tiedonsiirron nopeus eli polling rate sekä angle snap, joka pehmentää sensorin laskemaa liikettä. Myös RGB-säätöjen tekeminen tai valon sammutus kokonaan onnistuu samasta ohjelmasta Chameleoniksi nimetyn välilehden alta. Efektimahdollisuudet ovat hyvin rajalliset ja väri valitaan molemmille valoalueille kerralla. Ohjelma on aika yksinkertainen, kevyt ja helppokäyttöinen. Toisaalta hiiri ei ilmaise valittua asetusta millään tavalla, joten jokin työpöytäilmoitus tai vastaava olisi hyödyllinen kertomaan, missä profiilissa tai tarkkuusasetuksessa ollaan.

B.A.T 6+ sisältää PixArt PMW3389 -sensorin, mikä tekee siitä ominaisuuksiltaan erinomaisen erityisesti työskentelyä ja FPS-pelaamista ajatellen. Sensorin ansiosta hiiri selviää hyvin nopeistakin liikkeistä ja pitää tarkkuuden noustessa suorituskyvyn hyväksyttävänä. Viivasuorien liikeratojen ylläpitäminen alkaa vaikeutua oman kokemukseni mukaan 6000 DPI:n jälkeen, mutta ei karkaa maksimiasetuksellakaan lapasesta ja toimii siksi pelatessa hyvin. Tiedonsiirron päivitysnopeuden saa nostettua enimmillään 2000 Hz saakka, jolloin vasteajan luvataan jäävän noin puoleen millisekuntiin. Responsiivisuus on hyvä ja mielestäni se toimii hienosti yhdessä hiiren painon kanssa. Ultrakevyt se ei ole ja tarkka paino vaihtuu käytettyjen lisäkappaleiden mukaan, mutta ilmeisesti suoraan paketista oletuksena paino on 115 g. Tunne painosta häviää nopeasti käytössä, jolloin sitä ei tule edes ajatelleeksi.


Hiiren johto on kiinteä USB-A-kaapeli, jolla pituutta löytyy 1,8 m verran. Piuha on kapea ja päällystetty liukkaalla punoksella, mutta näistä positiivisista puolista huolimatta se on myös hyvin jäykkä. Johtoon jäi pakkauksesta taitokset, jotka eivät antaneet periksi parin viikon käytön aikana ja ne kiristivät välillä vastaan hiirtä liikutellessa. Vaikutelma on johdon laadun suhteen halpa ja sama tuntuma ulottuu myös hiiren uloimpaan kotelointiin, joka on ABS-muovia. Toisaalta muovivaloksissa on sen verran paksuutta, etteivät osat notku käytössä kovin huomattavasti, mutta liukkaasta ja helposti lisää kiillottuvasta pinnasta en pitänyt. Etenkin, kun otetaan huomioon hiiren hintaluokka, vaihdettava tai edes joustavampi johto tai parempi pintamateriaali eivät olisi olleet kovin kaukaa haettuja parannuksia kokonaisuuteen. Vaihdettavien sivupalojen muotoilu ja tuntuma on hyvä ja niiden vaihtamisen helppous vaikkapa erilaisen käytön tai käyttäjien välillä on mukavan vaivatonta ja nopeaa. Oikeasti symmetrisiä pelihiiriä on markkinoilla vähemmän kuin mitä uskoisi, joten hyvän ulkoisen muokattavuutensa ja sisäisten ominaisuuksiensa ansiosta B.A.T 6+ saa kuitenkin minulta suosituksen.Mad Catz B.A.T. 6+
Hintaluokka: 90 €
Lisätietoa: Mad Catz

V2.fi | Nanne Kukkura
< V2.fi pelasi: Hextec... Pelataanpa: MS-DOS-j... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova