Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech Aurora Collection

Anne Kukkura

18.08.2022 klo 17.31 | Luettu: 1896 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Tyttömäiset pelikamppeet
Logitechin hiljattain julkaistu Aurora-sarja pyrkii tarjoamaan vaihtoehdon perinteisille mustille ja vauhdikkaan näköisille pelaajan tarvikkeille pehmeämmillä muodoilla ja vaaleilla väreillä. Sarja on suunnattu erityisesti naisille ja väriteemat pyörivät valkoisen, vaaleanpunaisen ja vihreän ympärillä. Suurin osa sarjan laitteista on valkoisia vaaleanliloilla yksityiskohdilla, mutta muita värisävyjä saa koristeiksi erikseen myytävinä osina. Lisäksi kaikessa (paitsi Yetissä) on mietitty RGB-valoja osana näyttävää ulkoasua. Langattomuuden huolettomuus ja helppous on myös osa Auroran ydintä. Ulkomuodon lempeyteen ja tyyliin on panostettu, mutta miten tarvikkeet taipuivat pelaavan naikkosen käyttöön?

G735, Langaton pelikuulokemikrofoniKuulokkeet toivat heti mieleen Apple AirPods Maxit, vaikka ne eivät samalta näytäkään. Muotokieli ja tyyli osuu kuitenkin mielestäni samaan lokeroon, eikä yhteneväisyys ole liian kaukaa haettua kun huomataan, että yhteensopivuus on luvattu Windows 10:n lisäksi iOS 14-, macOS 10.15- ja iPadOS-käyttöjärjestelmille. Hyvä yhdistettävyys ja yhteensopivuus perustuu RF-dongleen, Bluetoothiin ja ilahduttavasti myös 3,5 mm plugiin. Kuulokkeet yhdistyvät nopeasti millä tahansa näistä. USB-C on vain latausta varten eikä ääni siirry sen kautta. 3,5 mm johtoa ei valitettavasti tule mukana paketissa.

Kuulokkeet on valmistajan mukaan muotoiltu huomioiden mm. pitkät hiukset ja korvakorut. Tätä oli vähän vaikea ymmärtää, sillä korvakoruista tai hiuksista en ole kokenut koskaan erityistä vaivaa mitään kuulokkeita käyttäessäni. Kuulokkeet olivat omaan pieneen päähäni liian löysät ja yllättäen samaa löysää jäi olemaan myös suuremman pään omistajalla tämän kokeillessa luureja. Sangassa on molemmin puolin pykälätön pituussäätö ja pehmusteet liikkuvat hieman vertikaalisesti suhteessa kupin ulompaan osaan, joka on kiinteä ja kääntyy vain horisontaalisesti säilytystä varten. Koska kupit on vaikeampi asetella kunnolla korville, ne jäivät alareunasta hyvin löysiksi, päästäen ulkopuoliset äänet kuppiin sisälle ja vuotaen elementtien ääntä ulos. Pehmusteet ovat kyllä mukavat, mutta säädöt ja ergonomia ovat kuulokkeissa heikot. Valkoinen tekonahka kerää myös pidemmän päälle rasvaa ja likaa, kuten meikkiä, hyvin näkyvästi.

Äänen kokonaiskuva on yllättävän täyteläinen ja selvästi pelaamiseen ja nykymusiikin kuunteluun tehty. Diskanteissa on kirkkautta ja keskiäänet ovat hyvät, mutta yhdistettynä tuhdisti toistuvaan bassoon nekin alkavat muuttua tukkoisiksi. Skaalaa on ja pelit kuulostavat hyviltä, mutta suosin itse hiukan eri tavalla toistavia elementtejä. G735:t selviävät kuitenkin tilaäänisimulaatiostakin hyvin, joten jos ominaisuudet muuten painavat ostopäätöstä tehdessä, ei äänipuoli jää varmasti harmittamaan. Kuulokkeisiin kiinni tökättävä mikrofonipuomi on aika yksinkertainen kapine, mutta siitä irtoaa suhteessa kokoonsa hyvää ja selkeää ääntä, jota voi edelleen säätää Logitechin G Hub -apuohjelmassa. Myös kuulokkeiden taajuuskorjain löytyy samasta ohjelmasta.

Akulle luvataan 16 käyttötuntia yhdellä latauksella RGB-valojen ollessa kirkkaimmillaan. Tarkkoja tunteja en kirjannut ylös, mutta kokemukseni mukaan tunnit jäivät alle luvatun. Akunkesto ei ole parhaasta päästä, mutta valot ovat sievät matalammallakin kirkkaudella, jos niitä haluaa käyttää kaikesta huolimatta. Lightspeed USB- eli RF-yhteys on herkkä pätkimään jos donglen ja kuulokkeiden väliin jää seinää, joten paljon kuulokkeet päässä kotona liikuskelevalle G735:t eivät oikein sovi. Bluetooth on voimakkaasti viiveellinen eikä istu pelaamiseen, mutta muussa viihdekäytössä tämä ei haittaa.

Virtapainike on pieni ja helppo löytää vasemman kupin takaosasta. Sen alla on äänenvoimakkuuden rulla, joka toimii Windows-ympäristössä suoraan käyttöjärjestelmän äänenvoimakkuuden säätämiseen. Samalle puolelle on vielä saatu mahtumaan kuvioidulla pinnalla varustettu mikrofonin mykistys. Oikealla puolella ovat kuulokkeiden paritusnappi sekä kahden äänilähteen mikserinapit, jotka liittyvät kätevään lisäominaisuuteen: kuulokkeet voivat vastaanottaa ja toistaa samanaikaisesti Bluetoothin kanssa joko RF-donglen tai 3,5 mm plugin kautta tulevaa signaalia. Tällaisesta tiedän itse hyötyväni paljon, joten plussaa tästä ideasta. Kuulokkeet ovat kuitenkin aika kalliit suhteessa siihen, mitä niistä saa irti.


229,00 €

G715, pelinäppäimistöKahdesta näppäimistövaihtoehdosta testattavaksi tuli G715, jolla on myös langallinen sisarmalli, G713. Molempien mukana tulee pehmeä ja söpö keinonahkainen rannetuki, joka tuntuu kohtuullisen mukavalta ranteiden alla. Kuumalla ilmalla materiaali tosin hiostaa kauheasti, eikä väri varmasti pysy kauaa valkoisena. Näppäimistön yhdistäminen toimii joko donglella tai Bluetoothilla ja yhtä donglea käyttäen voi halutessaan yhdistää myös sarjaan kuuluvan hiiren.

G715 on 87-näppäiminen tenkeyless-malli, joka sisältää pikanäppäimet ja volyymirullan medialle sekä valojen viisiportaisen kirkkauden säädön, pelitila-napin ja langattoman yhteyden muodostamispainikkeen. Merkkivalot Caps lockille ja akun tilalle ovat lisäpainikkeidein rivissä keskellä, missä ne ovat helposti nähtävissä. Rulla toimii kahden prosentin pykälävälein ja pyörii sopivan herkästi, mutta ei itsekseen.

Näppäimistön muoto on aika korkea, vaikka takalaidan säätöjalkoja ei käyttäisikään. Rannetuen käyttö on aika lailla pakollista, sillä yhdessä normaalikorkuisten näppäinhattujen kanssa kulma on jyrkkä. Runko on hyvin toteutettu, tasapainoinen ja paikallaan pysyvä. Joustoa on pikkuisen, mutta ei mitenkään epätavallisen paljon vaikkapa kirjoittaessa. Kytkimissä on kaksi vaihtoehtoa: GX Red ja GX Brown, joista ensimmäinen on lineaarinen ja toinen taktiilimpi. Testattavaksi tullut lineaarinen malli osoittautui toimivaksi ja näppäillessä vakaaksi, vaikka en itse lineaarisista kytkimistä niin pidäkään. Muutaman tekstityön kirjoittaminen onnistui hyvin ilman suurempaa lisäystä tavalliseen määrään lyöntivirheitä ja asettelu tuntui vanhemman Logitechin näppäimistön jälkeen loogiselta ja helpolta omaksua.

Näppäimistön päällä on magneettikiinnikkeinen levy, joka on vaihdettavissa erikseen myytäviin, eri värisiin levyihin. Levy on siistin näköinen ja saattaa helpottaa näppäimistön puhdistamista, mutta sen pinta joustaa sieltä täältä ja tämä antaa kokonaisuudesta halvan vaikutelman, vaikka näppäimistöllä on aika tuhdisti hintaa. Näppäinhatut ovat PBT:tä eli “sitä parempaa” muovia, mikä takaa paremman tuntuman näppäinhatuille. Niitäkin voi ostaa erikseen parissa eri värissä.

G715:n värivalot näyttävät hienoilta ja valoalueita on paljon, mutta jos kaikki valot ovat päällä ja täydellä teholla, akku valuu tyhjäksi 25 tunnin aikana. Tässäkin tapauksessa 25 tuntia on optimistinen luku, minkä vuoksi minulla oli vaikeuksia pitää tuotteesta ja sen hinnoittelusta.


199,99 €

G705, pelihiiriKoko settiin yhteensopivaksi tehty oikeakätinen pelihiiri oli suloinen ilmestys. Hiiri on kooltaan pieni ja melko kevyt, 39,4 x 68,1 x 105,8 mm ja 85 grammaa. Akulle luvataan 40 pelituntia valaistus päällä ja kokonsa ja muotonsa puolesta G705 sopii myös vaikka läppärin kanssa kuljetettavaksi. Dongle sujahtaa magneettikiinnitteisen päällyslevyn alle talteen, kun sitä ei tarvita.

Hiiren ergonomia on erikoinen: se on tehty pienemmille käsille, mutta omaan käteeni se ei istunut mitenkään. Hiiren käyttely sormenpäillä oli ainoa asento, johon käsi taipui. Se tosin aiheutti jännetupen ärtymistä, joten muoto ei selvästi ollut minulle sopiva. Peukalolle on aika vähän tarttumapintaa ja iso osa kädestä jäi ilman tukipistettä hiiren oikealla puolella. Sormet ylettyivät 1- ja 2- painikkeille hyvin, rullan käyttöä varten sormea täytyi taas koukistaa voimakkaasti mikä oli ilman tukea hankalaa.

Hiiren pinta on mukavan tuntuista muovia ja PTFE-tassut ova kiitettävän suuret. Hiiri liukuu mukavasti joka alustalla. Sensorinkin ympärillä on rengas samaa materiaalia, mikä vakauttaa sen toimintaa. Sensori itsessään säätyy 100-8200 DPI:n välillä. Asetuksia voi tallentaa viidelle eri herkkyydelle. Sensori, jonka tarkkaa mallia ei mainita, on riittävän tarkka vaikkapa toimistokäyttöön ja kevyeen pelailuun, jossa hiiren suorituskyvyltä ei odoteta erityistä vääntöä. RGB-valoalue hiiressä on vain sen takaosassa, joka sitten jääkin käden alle käytössä piiloon. Samaa läpikuultavaa muovia on muuallakin, joten on vähän hassua, että valo on rajattu vain takaosaan.

G705:n vasemman puolen peukalopainikkeet ovat pienehköt, mutta helppo erottaa. Ne ovat myös sen verran ylhäällä, ettei niihin osu vahingossa. Klikkaus niissä on vähän turhan pehmeä omaan makuuni, vaikka kontaktipiste onkin äänekäs. DPI-nappi on tukevampi, tosin painallus on syvä. Rulla on pienehkö, silikonipäällysteinen ja pehmeästi pykälöity, mutta yhdessä 1- ja 2-painikkeiden kanssa vaikutelma ei ole erityisen pelihiirimäinen. Klikkauksen korkeus on matalahko mutta mukava, tosin kytkimistä taas puuttuu napakkuutta. Tavalliseen toimistokäyttöön hiiri voisi soveltua paremmin ja tuntuu erikoiselta, että tätä markkinoidaan (nais)pelaajille soveltuvaksi tuotteeksi.

Se, ettei hiirtä tai näppäimistöä voi kytkeä USB-kaapelilla toimiviksi vaan portti toimii vain latausta varten, on pettymys hinnoitteluun nähden. Viive sentään on kohtuullisen huomaamaton, etenkin donglella yhdistettynä. G Hubissa voi säätää kaikki mahdolliset toiminnalliset ja ulkonäölliset yksityiskohdat, sekä sen, haluaako asetukset ladata laitteisiin tietokoneelta vai tallentaako ne mieluummin laitteiden muistiin. G Hub on ylipäätään tärkeä osa koko Aurora Collection -käyttökokemusta. Ilmankin pärjäisi, mutta on todennäköistä, että näyttävää pelitarvikesettiä ostava ei lisäohjelmia kavahda.


99,99 €

Blue Yeti White Mist -mikrofoniAurora-sarjan myötä myös Blue Yeti sai kaksi uutta virkeää väriversiota. Mikään ei ole siis muuttunut USB-Yetissä pakkauksen sisällön tai itse mikrofonin suhteen, mutta saatavissa ovat muihin tarvikkeisiin sopivat, helmiäisen sävyisinä hohtavat värivaihtoehdot White Mist ja Pink Dawn. Valkoinen sopii tietysti muihin valkoisiin sarjan osiin nätisti, jos valkoinen työpöydän sisustusilme on se mitä tavoitellaan. Käytän itsekin Yetiä, joten arvio ei aikaisemmasta muutu. Blackout-Yetin arvostelun muutaman vuoden takaa voi tsekata täältä.


139,99 €

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi pelasi: Apex L... V2.fi testasi: Steam... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova