Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Roccat Vulcan II -näppäimistö

Miia Lyyra

05.09.2023 klo 22.38 | Luettu: 892 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

PEHMEÄT TITAANIT MIELLYTTÄVÄT KIRJOITTAJAA
Roccatin Vulcan-sarja sai lisäystä kahden uutukaisen verran, kun joukkoon saapuivat Vulcan II ja Vulcan II Mini Air. Sarjan aiempia malleja ovat mm. Vulcan II Max, Vulcan II Mini ja Vulcan Pro. Minulla on aiemmin ollut testissä vain Magma-sarjalaisia, joista olen pitänyt erittäin paljon.

V2.fi:lle saapui testiin musta DE-näppäinasettelulla varustettu Vulcan II. Kyseessä on täysmittainen lankku, jonka hintalappu on noin 160 euroa. Ainakaan toistaiseksi tarjolla ei ole pohjoismaisella näppäinasettelulla varustettua versiota. DE-asettelu vaikuttaa käyttöön kuitenkin vähäisesti, varsinkin jos kymmensormijärjestelmä on hallussa. Ulkoisesti esimerkiksi Z ja Y -näppäinhatut ovat vaihtaneet paikkaa, mutta komennot niiden takana sopivat normaalisti pohjoismaiseen kirjoitustyyliin. Lisäksi näppäinhatujen tekstit ovat Saksaksi.


Vulcan II on varustettu Roccatin omilla mekaanisilla Titan II -kytkimillä, joiden luvataan kestävän jopa 80 miljoonaa painallusta. Meille testiin saapui punaisilla lineaarisilla kytkimillä varustettu versio, mutta tarjolla on myös ruskeat tactile-kytkimet, jotka nekin ovat Roccatin omaa TII-sarjaa. Käytössä kytkimet ovat miellyttävän hiljaiset ja niiden toiminta-aste sopii niin kirjoittamiseen kuin pelaamiseenkin. Roccatin mukaan kytkimet ovat tehdasvoideltuja, joten niiden pitäisi toimia erityisen hyvin. Testijakson aikana kirjoittaminen sujui mukavasti ja näpytystuntuma oli miellyttävä sekä pehmeä. Lisäksi hutilyöntejä ei tullut, vaikka normaalisti käytän 60-80 prosenttisia näppäimistöjä. Lankun kokoon ja asetteluun tottuu hyvin helposti. Harmittavasti kytkimet eivät ole vaihdettavia. Ehkä Roccat ei ole osannut ajatella, että pelaaja voisi haluta vaihtaa yhteen näppäimistöön vaihtelun vuoksi myös Roccatin toiset kytkimet tai kolmannen osapuolen valmistamat.

Näppäimistö on matalaprofiilinen, mutta kytkimet ovat täysikokoisia ja läpinäkyviä, jonka ansiosta valaistus pääsee paremmin esille. Tuttuun tapaan valaistuksen hoitaa Roccatin oma AIMO-valaistustekniikka, jota pääsee säätämään mielipiteitä jakavan SWARM-sovelluksen kautta. Samaisesta sovelluksesta voi säätää myös kirjoittamisesta kuuluvaa ääntä. Halutessaan kajareista voi kuunnella perinteisen kirjoituskoneen äänimaailmaa tai scifi-ääntä, joka muistuttaa Tähtien Sota -taistelua. Mac-laitteiden ja konsoleiden omistajien kannattaa huomioida näpyttimen olevan yhteensopiva vain Windows-laitteiden kanssa. Näppäimistö kyllä toimii esimerkiksi Macbookilla, mutta SWARM-ohjelmiston lataaminen ei onnistu lainkaan.


Näppäinhattuina toimivat ABS-muovilla varustetut hieman liukkaat suojukset. Alarivin namiskoja lukuun ottamatta suurin osa näppäimistä on koveria. Alarivistön koskettimet taas ovat hieman kuperia. Ulkonäöllisesti asetelma on miellyttävä, mutta ne eivät ole kaikista parhaimman tuntuisia. Halutessaan ne voi kuitenkin vaihtaa, sillä Roccat on ilmoittanut näppäimistön olevan yhteensopiva kolmannen osapuolen valmistamien hattujen kanssa, jos niiden pohjassa on perinteinen ristityylinen kytkentä.

Miksi kaapelin pitää olla kiinteä?


Ulkoisesti Vulcan II on tyylikäs. Näppäinten välistä pilkottava alumiinilevy tekee lankusta arvokkaan ja jämäkän näköisen. Käytännössä lankku antaa kuitenkin hieman periksi keskikohdasta sitä painaessa. Pakettiin kuuluu myös erillinen rannetuki, joka markkinointiteksteistä poiketen ei todellakaan ole pehmustettu. Kyseessä on muovinen kova tasapintainen lärpäke, joka kiinnitetään hakasmekanismin avulla näppäimistön pohjaan. Tuki on kuitenkin kivempi, kuin Magma-sarjan rannetuki, jossa olevat urat keräävät lähinnä roskaa. Muutos on siis parempaan, mutta valitettavasti muotoilussa on muutamia inhotusta aiheuttavia ratkaisuja. Korkeusprofiilia voi säätää vain yhden tason verran ja ylhäälle keskelle sijoitettu punottu USB-piuha on kiinteä. Piuhalle ei myöskään ole uraa näppäimistön pohjassa, josta sen voisi siirtää nätimmäksi jompaankumpaan kulmaan. Irrotettava piuha olisi enemmän makuuni, sillä käytän mieluusti työpöydälläni valmiina olevaa esteettisesti omaa silmääni miellyttävää Coiled Cable -kaapelia.

Vulcan-sarjaa tiiraileva saattaa joutua tiukan paikan valintaan, varsinkin, jos pitää enemmän optisista kytkimistä. Vulcan II on myynnissä ainoastaan mekaanisena, joten optisia kytkimiä haluavan on suunnattava katseensa muihin Vulcan-malleihin. Uusi malli ei kuitenkaan sykähdytä erityisemmin esiin Roccatin omasta valikoimasta eikä myöskään kilpailevista tuotteista. Hintalappu on melko korkea, mutta ei kuitenkaan asetu markkinoille tästäkään huolimatta epäedulliseen asemaan, sillä kauppojen valikoimista löytyy arvokkaampiakin näppäimistöjä. Itse olen kuitenkin mekaanisten kytkimien ystävä ja pidän Vulcan II:n hieman pehmeästä käyttötuntumasta.Roccat Vulcan II
Hintaluokka: 159,99 eur (suositushinta)
Lisätietoa: Roccat

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi haastatteli: W... Pelataanpa: Segaa lu... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova