Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Turtle Beach Atom (iPhone) -peliohjain

Anne Kukkura

15.01.2024 klo 10.00 | Luettu: 1496 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Atomin haljetessa mobiilipelaaminen paranee
Turtle Beach lähetti testattavaksi iPhonelle tehdyn version Atom-puhelinpeliohjaimestaan. Android-versio saapui kauppoihin jo aikaisemmin, mutta sitä ei sivustollamme ole testattu. Siksi keskitymme tässä puhumaan ainoastaan iPhone-versioon ohjaimesta. Ohjain sopii iPhone 11:n ja sitä uudempien mallien kanssa käytettäväksi.


Atom-ohjain julkaistiin iPhonelle tummansinisenä kullansävyisin yksityiskohdin. Painikkeiden merkinnät ovat selkeät ja kapineen ulkonäkö muutenkin mukava. Atom koostuu kahdesta puolikkaasta, jotka kiinnittyvät puhelimen päätyihin ja keskustelevat keskenään 2,4 GHz -yhteydellä. Puhelimeen ohjain taas yhdistetään Bluetoothilla.

Atomin mukana toimitetaan mikrokuituinen pussukka, johon puolikkaat menevät oivasti: ne kiinnittyvät säilyttämistä varten toisiinsa pienillä magneeteilla ja myös ikään kuin halaavat toisiaan muotoilunsa puolesta. Näin molemmat puolet pysyvät helposti yhdessä eivätkä katoa vaikkapa laukun pohjalla.


Ohjain kiinnittyy puhelimen päätyihin napakoilla jousilla. Yllätyksekseni ohjaimet sopivat paksuhkon suojakuorenkin kanssa – luultavasti siksi, ettei fyysisiä liittimiä käytetä. Puhelin voi tuntua löysähkösti istuvalta, jos ohjaimia vääntelee, mutta maltillisessa käytössä tukevuus ja painon jakautuminen tuntuvat oikein hyviltä. Istuvuutta voi mukauttaa mukana tulevilla kaksilla eri paksuisilla kumisilla sovitintarroilla.

Yritin käyttää ohjainta ensin ilman Atom-ohjelmaa, mutta laihoin tuloksin. Puhelin ei tunnista ohjainta ilman ladattavaa ilmaisohjelmaa, joka tarjoaa ajurit ja kasan erilaisia säätöjä analogiohjaimille. Atom käynnistetään ensin kummastakin ohjaimesta erikseen painamalla koti- ja valikkonappeja pohjassa parin sekunnin ajan ja liittämällä sitten setti laiteparina Bluetoothilla erityistä yhdistämisnappia käyttäen puhelimeen. Parittamisen jälkeen puolikkaat yhdistyvät iPhoneen automaattisesti virtojen kytkemisen jälkeen, kun Companion-ohjelma ja Bluetooth ovat puhelimesta päällä. Langattomien yhteyksien viive pelatessa on hyvin matalan tuntuinen eikä sitä käytännössä huomaa. Puhelinohjaimissa viivettä tulee aina joka tapauksessa jonkin verran, joten tähän skaalaan Atom sopii hienosti.


ABXY-painikkeet klikkaavat mukavan konsolimaisesti ja tyydyttävästi, mutta pienemmissä lisäpainikkeissa on menty selvästi halvemmilla osilla. Klikattavat joystickit ovat myös edullisempaa päätyä, mutta mobiilipelaamiseen kuitenkin mukavan tuntuiset – ja yllättävän tarkat. Niissä on myös korkeutta, mikä luo hyvin profiilia ohjaimen paksun, kahvamaisen muotoilun kanssa. Olkapainikkeet, liipaisimet ja ristiohjain ovat makuuni liian pehmeät ja möyhyiset, mutta niiden toiminnasta ei kuitenkaan valitettavaa ole. Sen sijaan sijoittelusta on sanottava se, että ristiohjain on äärettömän kiusallisesti aseteltu. Peukalo on vaikeaa saada taipumaan sille vasemmalta joystickilta ja käytännössä sen käyttö vaatii aina irti päästämistä ja käden asennon miettimistä. Toinen ikävä juttu ovat laitojen suorat kulmat, jotka osuvat pienikätiselle peukalon tyvinivelen tietämille. Jotain loivennusta on sivuille tehtykin, mutta kulma muuttuu pelatessa terävän tuntuiseksi ja painaa lopulta niveliä vasten kummallakin puolella.

Akun luvataan kestävän 20 tuntia yhdellä latauksella ja tämä lupaus tuntuisi pitävän paikkansa. Akut molemmissa puolikkaissa ovat kestäneet hyvin myös taukoja käytössä eivätkä ole merkittävästi purkautuneet, vaikka säilytyslämpötilatkin ovat välillä olosuhteiden vaikutuksesta olleet miinuksella alkavia.

Atom ladataan asettamalla puolikkaat toisiaan vasten kuljetusasentoon ja kytkemällä esimerkiksi mukana tuleva latauskaapeli puolikkaiden jakamaan USB-C-latausporttiin. Ohjaimen lataaminen kestää kohtuulliset 2–3 tuntia. Puhelimen oma latausportti valitettavasti peittyy kokonaan Atomin sisään eikä iPhonea voi ladata pelaamisen aikana. Tämä kannattaa huomioida virrankäytön suunnittelun kannalta, ettei tyhjä akku pääse yllättämään.


Turtle Beachin Atom on oikein kiva ja rakenteeltaan hyvälaatuinen ohjainsetti puhelimelle. Tukevuus riippuu puhelimen suojakotelon mallista ja tyypistä, mutta kehtaisin väittää että jos pelaaminen tuntuu kyllin luotettavalta ja mukavalta paksun silikonipinnoitetun kuoren kanssa, se vain paranee jos käytössä on hiukan ohuempi ja jäykempi kuori. Jos voisin muuttaa vain yhden asian kokonaisuudessa, se olisi manitsemani ristiohjaimen sijoittelu. Onneksi ristiohjainta ei kaikissa peleissä edes tarvita ja jos tarvitaankin, ei kuitenkaan kovin usein, joten jos tätä ei koe isoksi asiaksi, sen kanssa voi varmasti elää.

Atomin hinta on hinaillut runsaan sadan ja yhdeksänkymmenen euron välillä, mutta iPhone-version saatavuus näyttää olevan Suomen puolella huono. Android-versiota sen sijaan näyttää olevan edelleen hyvin myynnissä. Jos iPhone-Atom kiinnostaa, sellaisen voi löytää esimerkiksi Saksan Amazonista alennuksella noin 76 euron hintaan, mikä ei kuulosta lainkaan kohtuuttomalta. Turtle Beachin EU-kaupan hinta pelikapineelle on suolaisemmat n. 90 euroa.Turtle Beach Atom (iPhone)
Hintaluokka: n. 90 euroa
Lisätietoa: Turtle Beach

V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: RMS Tita... Pelataanpa: PlayStat... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova