Tuorein sisältö

Leffalista #4: Puppuun perustuvat

Jari Tapani Peltonen

17.04.2012 klo 13.00 | Luettu: 10175 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tarinan lähteillä.
Laivanupotukseen pohjautuva tehostetorttu Battleship tappaa aivosoluja maailmalla. Eräillä markkinoilla hivottiin lipputuloennätyksiä. Hienoa, ihmiskunta.

Risk. Monopoly. Pirpanoiden noppapeli Candy Land. Kuminukke Stretch Armstrong. Legot. Ouija. View Master. Asteroids, Space Invaders. Elämänhallintaoppaat. Meemit. Puolet Disney Landista. Lehtileike, jossa etsitään kaveria aikamatkalle ja pyydetään tuomaan mukana omat aseet.

Kaikesta tehdään leffa. Lause - tai sana - on helpompi myydä Hollywoodissa kuin käsikirjoitus. Ovat kai karkkipaperit ja keppihevoset aiheiksi aiemminkin passanneet? Ovat, mutta esimerkkejä on vähemmän kuin luulisi.

Operaatio Mars (Mission to Mars)


Huvipuistovehkeisiin perustuvista filmeistä Pirates of the Caribbean on menestynein. Oudoin on Operaatio Mars. Tosissaanko elämän syntyä käsittelevä tieteistarina toivoo kellarisetien muistelevan kivaa päivää ulkomaailmassa? Ehkä olennaista on vain se, että studiopomot väistelevät vastuuta valikoimalla aiheita, jotka ovat todistettavasti tuottaneet rahaa. Jos olet Paul Thomas Anderson ja tahdot kertoa tarinan karjankuljetuksesta 1800-luvulla, laita kässärin nimeksi Possujuna.


Super Mario Bros.


Et oikeasti tykkää Mariosta. Katso leffa. Siinä on vain huonoja ideoita. Goomba-sienet ovat nyt pienipäisiä korstoliskoja. Yritä suuttua sillä tapaa, että voi hitsi, peli teki tuon ja tuon paremmin. Dennis Hopper on synkistelevä dinosaurusterroristi. Kernaamminko katsoisit kaksi tuntia, kuinka kilpikonna heittelee robottiklooneja pellepääkopterista karkkimaassa? Bob Hoskins on hieno viiksekäs paksukainen. Jos elokuva hylkäisi kaiken muun, mikä liittyy alkuperäismateriaaliin edes tavallaan, jäljelle jäisi hieno Hoskins.


Bratz: The Movie


Tyttöjen lelut kärsivät mytologiavajeesta. En tiedä miksi, mutta siksi näytelty Barbie on yhä vain suunnitteilla ja siksi isopäisiin lutkanukkeihin perustuva Bratz oli kammottava ajatus. Vaikka meditoisin tuijottaen viininpunaisella mekolla verhottua goottihenkistä bratziani, en keksi, mitä yhteistä on sillä ja hirveällä komedialla, jossa päät ovat pieniä, vaikka niihin mahtuu kaasua ja gallona kusta. Siskoni ja minä pidimme My Little Ponyistä ennen vanhaan, kun ne taistelivat jättirapuja ja mutanttikasveja vastaan kuten normaalit tuotteet.


Noidan oppipoika (The Sorcerer's Apprentice)


Noidan oppipoika perustuu Mikki Hiiri -piirrettyyn, joka kuvittaa Paul Dukasin sävellyksen, joka perustuu Goethen runoon, joka perustuu Lukianoksen tarinaan. Käytännössä peniskateudesta kärsivä studiopomo muisti kuinka Mikki taisteli luutia vastaan hienossa kohtauksessa Fantasiassa ja hoksasi: tässä on meitin Harry Potter. Jay Baruchel näyttää ja kuulostaa jyrsijältä, mutta valojen vilkkuessa voit kuulla, kuinka idea tai kaksi kolisevat muutoin ontoissa kalloissa.


Roskisriiviöt (The Garbage Pail Kids Movie)


Keräilykortteihin perustuva Mars hyökkää! on liian keskinkertainen kunnioittaakseen huonoa sci-fiä. Roskisriiviöt on merkittävämpi tapaus. Yksi kaikkien aikojen kamaluuksista kertoo kääpiöiden näyttelemistä friikeistä, jotka ovat tuttuja räkähuumoria edustavista korteista, jotka ovat parodiaa Kaalimaan kakaroista. "Kaalimaan kakara" on kaalinkerästä kuoriutuva vaavinukke! Sööttiä. "Kutina-Keijo" on vauva, joka viiltää selkäänsä avohaavoja haarukalla! Jaah. Yksi huonompi elokuvaidea tulee mieleen: uusi versio. Se on tulossa.


Julie & Julia


Julia kokkasi 60-luvulla. Julie on hänen keittokirjansa ostanut blogaaja. Leffa on osittain blogin inspiroima. Leffa on turha. Saako huutaa? Jos ei, voisin purkaa energian laatimalla käsikirjoituksen Ludvig ja Timo ja Taimi. Historiallinen draama kertoo runoilija J.L. Runebergistä, Timo Koivusalosta joka söi Runebergin tortun, sekä Koivusaloa fanittavasta mummelista, joka hokee nopeasti "ruuneperi ruuneperi" aina, kun kaksi ihmistä sanoo vahingossa saman sanan yhtäaikaa. Ota yhteyttä, Timo. Tehdään metafiktiota.


Cluedo (Clue)


Klassista murha-aiheista lautapeliä Cluedoa pelataan useampaan kertaan, sillä murhaajan identiteetti vaihtelee. Elokuvaversio teki järkiratkaisun kuvaamalla kolme lopetusta. Yhdessä teatterissa esitettiin yhtä, toisessa toista. Tämän luulisi saavan aikaan keskustelua ja kohinaa, mutta katsojia ei kiinnostanut, valitettavasti. Tim Curryn kartanoissa järjestetään aina parhaat kekkerit. Hö höö. Ja huokaus. Uusi versio on tulossa.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #3: Äijiä... Leffalista #5: Opas ... >

Keskustelut (6 viestiä)

Hyttinen

18.04.2012 klo 13.46

Tim Curry
lainaa
Antiwakki

18.04.2012 klo 14.18 1 tykkää tästä

Olen monesti miettinyt kirjoittaako Peltonen kaikki juttunsa kännissä tai huumausaineiden vaikutuksen alla? Kun on aina niin rasittavan sekavaa tekstiä että olla voi.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.04.2012 klo 14.31 1 tykkää tästä

Vain yhden niistä, Antiwakki, vain yhden:

http://www.v2.fi/arvostelut/viihde/399/Postal/
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

20.04.2012 klo 12.35

Toi Pirates of the Caribbean -kohta meni vähän ohi... Huvipuistolaiteleffa?
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

20.04.2012 klo 18.17

Itseasiassa super mario bros ei ole kovinkaan huono elokuva kun ajattelee että lähdemateriaalina on ollut päällään tiilia hakkaava, sieniä ja kukkia syövä, tulipalloja kädestä heittelevä putkimies.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.04.2012 klo 19.17

Execta kirjoitti:
Toi Pirates of the Caribbean -kohta meni vähän ohi... Huvipuistolaiteleffa?


Elokuvat Pirates of the Caribbean, Operaatio Mars, Haunted Mansion, The Country Bears ja Tower of Terror perustuvat Disneylandista löytyviin huvipuistolaitteisiin tai muihin huvituksiin.

Sellaisista huvituksista kuin Matterhorn, Mr Toads Wild Ride, Enchanted Tiki Room, Jungle Cruise ja Tomorrow Land tehdään elokuvat myöhemmin. Haunted Mansionista tehdään uusi elokuva. Lisäksi suunnitteilla on elokuva Magic Kingdom, joka perustuu itseensä Disneylandiin.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova