Tuorein sisältö

R.I.P.D.

Ensi-ilta: 08.01.2014
Genre: Fantasia, Komedia, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

14.01.2014 klo 18.00 | Luettu: 13647 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Viime vuoden mojovimpiin floppeihin lukeutuva R.I.P.D. antaa uskontokunnille ja niihin kuulumattomille yhteisen hetken: kukaan ei usko kuolemanjälkeisen elämän toimivan ainakaan näin. Kuolleet imuroidaan taivaalle. Se on vielä nieltävissä. Jos et halua imuroitua, voit jäädä maan päälle kummittelemaan, mutta et perinteisenä aineettomana aaveena, vaan omana itsenäsi. Olet yhä Pekka tai Pirjo. Asiantuntijat kuten tuonpuoleisen poliisivoimat (Rest In Peace Department, R.I.P.D.) tunnistavat kalmanhajun tai muuta. Jos näin käy, voit muuttua mesoavaksi sisuhirviöksi. Se on kannattavaa, sillä jos jäät kiinni, voit joutua ikuisuudeksi Helvettiin, mutta jos sinut ammutaan, koet ateistikuoleman eli lakkaat olemasta.

Maan päällä pysyttely on harkinnan arvoista, sillä elokuva ei selitä koko systeemiä ja miksi riskeerata? Tuonpuoleisen byrokratia vaikuttaa epäilyttävältä. Loppuhuipennuksen perusteella sieluja säilytetään pölypussissa josta ne voi puhaltaa uloskin. Elokuvan näkemykset ovat kajahtaneita kuin Douglas Adamsin tai Terry Pratchettin sillä erolla, ettei nokkeluudesta näy häivähdystäkään. Kajahtaneisuus ei kumpua mielikuvituksesta vaan perustelujen puutteesta. Elokuva tahtoo olla uusi Men In Black. Se on vain kiusallista, että aiheena ovat aaveet eivätkä alienit, kun mikään ei perustu mihinkään eikä sisäistä logiikkaa esiinny. Myytti "miehistä mustissa" oli olemassa ennen Men in Blackia ja kuulemma tuonpuoleisestakin on tarjolla mielipide tai pari.

Maailmanloppujuoni esitellään nahistelevien kyttien juostessa sikahuonojen tehosteiden perässä. Menee siinä minuutti, jos arvot itse hatusta puuttuvat yksityiskohdat, kuten jonkun jekun jolla laittomat kuolleet tunnistetaan ja sen mikä raamatullinen sana maailmanlopun masiinan nimestä löytyy. "Käsikirjoitus" olisi kovempi, jos joku olisi kuvauksissa keksinyt että juupeli, puetaan tuolle äijälle lakana, niin se on sitten Jeesus ja Jeesus on poliisipäällikkö heh heh! Tämä kuitenkin olisi liian rohkea vitsi. Leffaan paloi 130 miljoonaa dollaria. Kaikki haluavat katsoa sen. Ketään ei saa suututtaa. Mainitaan pääkallon rakastelu juu mutta uskontoon ei kosketa pitkällä tikullakaan.

Paukutteleva leffakyttä Ryan Reynolds näyttää huolestuneelta. Kun hän kuolee ja hänet värvätään Jeff Bridgesin näyttelemän villin lännen sheriffin kätyriksi, hän näyttää huolestuneelta. Silti pidän Reynoldista. Bridges jopa nauttii tästä. Hän on mongertanut aksentilla oikeassa länkkärissä. Nyt ei ole taiteesta kyse, joten ammattimiehenä hän huolehtii että viännöstä saa selvääkin. Eräs isoimmista vitseistä on se, että kuollut Reynolds näyttää vaarilta ja kuollut Bridges hemaisevalta lyyliltä kaikkien paitsi kuolleiden poliisien silmissä. Sekä kuolleet poliisit että laittomat kuolleet ovat fyysisiä olentoja, jotka tuhoutuessaan hajoavat savuksi, mutta heillä on myös täysin satunnaisia eroja, joiden varaan vitsit ja juonenkäänteet rakentuvat. Elävät ihmiset näkevät kaiken muun, paitsi kuolleiden poliisien todelliset kasvot, mutta hirviöt eivät välttämättä pelota heitä, jos katse nauliintuukin seksikkääseen Bridgesiin. Pieni aargh.

130 miljoonaa dollaria tuhraantuu mm. takaa-ajon aikana suurieleisesti sortuviin ja sirpaloituviin taloihin. Alan julkaisuissa on puhuttu paljon siitä, etteivät Hollywood-pomot tahdo tehdä enää muuta kuin megaleffoja, jotka tienaavat tai joiden pitäisi tienata vähintään puoli miljardia. R.I.P.D. ja Battleship, johon myös lisättiin tarpeetonta kaupunkituhoa, ovat eräitä selkeimpiä merkkejä moisesta ajattelusta. Vinoilematta lyhyys on tämän leffan parhaita puolia. Jos kiinnostaa miten nololta ja hetkittäin näyttävältä rahan polttaminen näyttää ja miten sheriffi Bridges pärjäilee pomppivan muovisen punkerozombien vastanäyttelijänä, leffa on varsin siedettävä, koska se ei mehustele kahta tuntia, vaan tökerön hutiloidusti mukailee markkinatutkimuksen suosittelemia kliseitä ja katoaa elämästäsi.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Oldboy... Vangitut... >

Keskustelut (9 viestiä)

Renny

14.01.2014 klo 22.23 2 tykkää tästä

Ukolla on aika monta silmää.
lainaa
EX3

15.01.2014 klo 00.37 1 tykkää tästä

Eikö Legendat kehässä-leffasta tule arviota ollenkaan vai oliko niin huono, ettei edes arvostelua antaitse?
lainaa
Atuin

15.01.2014 klo 12.30 1 tykkää tästä

Miten ihmeessä epäkuolleet näyttävät suoraan M.I.B:stä pöllityiltä avaruusmutanteilta? Olisihan näistä zombeista, luurangoista, poltergeisteistä ja päättömistä ratsumiehistä riittänyt kuvastoa actionpaukutteluun. Tai jos haluaa itse keksiä noita mörkkejä, niin sitten raadoista rakentunut lihagolemi, sielumöhnästä koostuva lohikäärme, lahoava karhu jne.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

15.01.2014 klo 13.02 3 tykkää tästä

Yksi huonoimmista leffoista mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Sieluton, hajuton, väritön. Tämä yritti kovasti olla uusi MIB mutta epäonnistui surkeasti. Juoni oli typerä.

SPOILERIVAROITUS!!!
Jos minä olisin nainen ja lenkkipolulla minulle tulisi hölisemään vanha kiinalainen ukkeli kuinka "Se olen minä! Se olen minä!" Soittaisin poliisit ja juoksisin kirkuen toiseen suutaan. Mutta eheei, ei tässä leffassa. "Minusta tuntuu että X (en muista päähenkilön nimeä) yritti sanoa minulle jotain..."

Ja tämä että toinen henkilöistä näkyy juuri vanhana miehenä ja toinen upeana naisena no juu, olisihan tästä saanut vitsiä aikaiseksi. Mutta itse seurasin taustalla olevien ihmisten reaktioita tähän parivaljakkoon, kukaan ei juuri tuntunut noteeraavan. Oikeassa elämässä varmasti kääntyisi pää tai kaksi tämän hemaisevan blondin perään.

Paska leffa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

15.01.2014 klo 14.28 9 tykkää tästä

EX3 kirjoitti:
Eikö Legendat kehässä-leffasta tule arviota ollenkaan vai oliko niin huono, ettei edes arvostelua antaitse?


Lehdistönäytös oli 31.12. enkä raaskinut lykätä juomisen aloittamista.
lainaa
v2fact

16.01.2014 klo 14.36

Samaa tasoa elokuvana kuin Smaugin autioittama maa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.01.2014 klo 15.35

v2fact kirjoitti:
Samaa tasoa elokuvana kuin Smaugin autioittama maa.


Juuri niin. Olin vähällä mainita tämän asian siinä kohdassa, jossa kehun tätä leffaa lyhyeksi, mutta halusin pitää arvostelun lyhyenä, koska lyhyys voi olla tosi, tosi, tosi hyvä taiteellinen järkimiehen kätevä tyylivalinta.

lainaa
v2fact

16.01.2014 klo 15.46

Jari-Pee kirjoitti:
v2fact kirjoitti:
Samaa tasoa elokuvana kuin Smaugin autioittama maa.


Juuri niin. Olin vähällä mainita tämän asian siinä kohdassa, jossa kehun tätä leffaa lyhyeksi, mutta halusin pitää arvostelun lyhyenä, koska lyhyys voi olla tosi, tosi, tosi hyvä taiteellinen järkimiehen kätevä tyylivalinta.Mutta arvostelu ei ole lyhyt.
lainaa
lyhytjoo

16.01.2014 klo 20.08

itse yritän tehdä peliarvosteluja ja hyvä jos saan edes yhden kappaleen valmiiksi
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova