Tuorein sisältö

Leffalista #5: Opas mökkeilyyn

Jari Tapani Peltonen

24.04.2012 klo 13.00 | Luettu: 16227 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Jos metsään tahdot mennä nyt.
Jos tykkäät "mökkeilystä", vaikkei mokkula toimi siellä, et ole ollut mökillä. Aidossa mökissä oravat tunkevat seinistä läpi. Tapetin välissä liikkuu niin isoja hyönteisiä, etteivät ne järjen mukaan, keuhkoja alkeellisemmista elimistä johtuen ole voineet hengittää maapallolla enää miljooniin vuosiin. Nukkumista vaikeuttaa myös kolmen kilometrin päässä asuva kylähullu - joka on selkäsi takana - juuri nyt! Sähköä ei ole. Järvessä on mutapohja. Toisin kuin rautaneitsyt (iron maiden) historioitsijoiden mukaan, ulkohuussi ei ole fiktiota. Tiedät olevasi mökillä, kun saadessasi käteen hiiltyneen makkaran supistat sieraimia ja perseenreikää ja kiinnität huomiota kärpästen läsnäoloon, koska pelkäät jo hetkeä jona se tulee ulos.

Kauhuelokuvat ovat keino käsitellä pelkoja ja purkaa patoumia ja saavuttaa korkeampi tietoisuus.

Vaihe 0 (vain kokemattomille): Ahdistu


Jos et ole mökkeillyt, en yllytä kokeilemaan, mutta voin suositella simulaatiota. Ääliöiden vetämästä leiristä kertova Isi hoitaa 2 tarjoaa luontoon ja ulosteisiin liittyviä kauhuja, jumiutumisen tunteita, epätoivoa ja vihaa. Se, että Oscar-voittaja Cuba Gooding Jr. on päätynyt rooliin, jossa Eddie Murphy ei tahtonut toistamiseen kitua, on surullista kuin Michael J. Foxin Parkinsonin tauti. Tahdot silti kuristaa Goodingin ja kumppanit omin käsin.


Vaihe 1: Murhaaja


Friday the 13th on puhdasta mökkikauhua. Tyhmiä teurastetaan koska he lähtivät korpeen sekoilemaan ja sekstailemaan varoituksista piittaamatta. Kokematon jännittää aluksi, mutta kun salama herättää matojen syömän murhaajan henkiin osassa VI, kaikki hurraavat hänelle. Tiedät jotakin kauhukulttuurista katsottuasi kaikki 12 osaa, joihin kuuluu avaruusseikkailu, taistelu toisen mörön kanssa, uusi versio, toistoa, toistoa ja lievää itseironiaa.


Vaihe 2: Riivaaja


Kauhuklassikkoa Evil Dead ja komediaklassikkoa Army of Darkness (Evil Dead 3) yhdistää vain äärimmäinen mökkihöperöinti Evil Dead II, joka tekee kaiken paremmin kuin ne yhteensä. Sana "sekoaminen" tuo ensimmäisenä mieleeni hetken, jona sankari nauraa kauriin irtopään kanssa; amputoituaan moottorisahalla demonien riivaaman raajansa. Kuolemalla rankaistaan seksuaalisesti aktiivisia, joten kenties tuhmia tekoja suunnittelevan käden katkaisu tekee tästä miehestä sen puhdasmielisimmän neitsyen.


Vaihe 3: Passiivinen murhaaja


On hupaisaa miten perinteinen kauhuleffa Cabin Fever on, vaikka tappaja on lihansyöjävirus. Kun nätti tyttö on ilkosillaan ammeessa, katsoja voi yrittää kuolata, mutta kannattaa muistaa, että tappaja iskee juuri tällaisina hetkinä. Virus vastaa tehosteista. Jännityksestä ja kiihkoilusta vastaavat uhrit. Kamalinta luonnossa on luonto, eivätkä takametsän hitusen oudot juntit.


Vaihe 4: Ei murhaajaa


Henkiin jää aina kiltti neitsyt. Paheellisia pentuja rankaiseva tappaja vertautuu syrjäytyneisiin, mutta tappajaakin rankaistaan, joten mikä näiden leffojen moraali oikeastaan on? Cabin Feverin työtä jatkava Tucker & Dale vs Evil oikaisee epäkohdat. Mökissä asuvat rumat juntit ovat tosi mukavia heppuja. Panikoivat teinit eivät usko, ettei korvessa ole mitään pelättävää, joten he juoksevat vahingossa silppuriin ja niin edelleen. Idiootit!


Vaihe 5: Pahuus sisälläsi


Antichrist haastaa Evil Dead II:n hulluuden ilman huumoria. Luonto on Saatanan temppeli, tietää masentunut nainen, joka lomailee Edeniksi kutsutussa korvessa. Nainen on lukenut paljon ihmiskunnan pahuudesta, eritoten naisiin kohdistuvasta vihasta. Hän vihaa itseään. Hän nauttii seksistä, mikä on niin syntistä, että hän ryhtyy silpomaan itseään ja miestään. Öh, nyt menee liian pitkälle? Seksuaalisuus ja luonto ovat loppujen lopuksi melko luonnollisia asioita! Vähemmällä vihalla ja vahvemmalla mielellä aidot ja kuvitellut möröt näyttävät marsuilta.


Vaihe 6: Tietoisuus


Voimmeko kutsua itseämme sivistyneiksi, jos katsomme kauhua jatkossakin? Voiko kauhusta nauttia ymmärtäen, miten kieroutunutta ja barbaarista se on? Mieti sitä katsottuasi The Cabin in the Woods (arvostelu).V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #4: Puppu... Huhtikuun laitetesti... >

Keskustelut (11 viestiä)

asdff

24.04.2012 klo 16.09 1 tykkää tästä

Teksti meni yli (vai ali?) ymmärryksen jo parin ensimmäisen lauseen jälkeen, joten oletan Peltosen suosittelevan näitä mökkeilyyn liittyviä kauhuleffoja:

Isi hoitaa 2
Friday the 13th
Evil Dead II
Cabin Fever
Tucker & Dale vs Evil
Antichrist
Cabin in the Woods
lainaa
Ezzy

24.04.2012 klo 16.30 5 tykkää tästä

Tucker & Dale vs Evil on ehkä parasta mitä oon hetken katsonut :)
lainaa
JDelwynn

24.04.2012 klo 18.00 1 tykkää tästä

Kyllä Antichristissa on huumoria, se puhuva kettu hoitaa komediapuolen. Loppuelokuva ei sitten paljoa naurattanut.

Asiasta tietämättömille:
http://www.youtube.com/watch?v=4L2ooG_MX9E
lainaa
Jonezi

Rekisteröitynyt 23.04.2007

24.04.2012 klo 18.27 1 tykkää tästä

Jestas että Tucker & Dale vs Evil on mahtava
lainaa
Nahkis

Rekisteröitynyt 03.04.2009

24.04.2012 klo 21.55

Innostuneisuus otsikosta "Opas mökkeilyyn"!

Heti katsomaan onko Ernest Goes to Camp mukana?
http://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Goes_to_Camp

Aijaa, _kauhu_leffoja vaan :P

;)
lainaa
janari

25.04.2012 klo 13.43

Juuri on tarkoitus lähteä käymään pitkäksi viikonlopuksi mökille ja hommasinpa mökille katsottavaksi kaverien kanssa juurikin tuon Tucker & dalen, ainoastaan hyvää olen siitä leffasta kuullut ja ilmeisesti sopii viikonlopun teemaan paremmin kuin hyvin.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

25.04.2012 klo 15.24

Cabin Fever on kova. Ymmärrän että
leffa on satiiri, mutta kyllä oikeasti parissa kohdassa nousi ihokarvat pystyyn. Tucker vs... on parasta kauhukomediaa pitkään aikaan.

ps. Olisin halunnut Funny Gamesin listalle. En tiedä miksi. Tai juuri siksi. Mitä mieltä Peltonen ko. leffasta?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.04.2012 klo 17.46

Slobber kirjoitti:
ps. Olisin halunnut Funny Gamesin listalle. En tiedä miksi. Tai juuri siksi. Mitä mieltä Peltonen ko. leffasta?


Se on yksi sadasta kaikkien aikojen huonoimmasta elokuvasta. Se on satiiri, jonka niin sanotuissa oivalluksissa tai huumorintajussa on mielestäni tasan ei mitään positiivista.

Olisin voinut korvata Isi hoitaa kakkosen sillä, mutta se olisi vaatinut liikaa selittelyä.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

25.04.2012 klo 20.02

Tucker and Dale vs Evil on loistava elokuva. Yksi parhaita (kauhu)komedioita mitä olen koskaan nähnyt. Tosi positiivinen yllätys =)
lainaa
Doomsday

29.04.2012 klo 18.06

Omalle kohdalle tuo Antichrist oli ehkä yksi häröimmistä leffoista ikinä.. Sinä yönä ei oikein nukuttanu...
lainaa
TheÄijä

30.04.2012 klo 14.51

Miksei kukaan ole koskaan edes ajatellut kääntää näitä juttuja päinvastoin esimerkiksi siten, että seksin harrastaminen pelastasisi murhaajalta? Siksikö, että näiden leffojen pääasiallisin yleisö koostuu kaverisektorille juuttuneista forever alone-ikineitsyitä?

Vasta näiden leffojenko myötä he voivat löytää jotain positiivista siitä etteivät saa koskaan kaadettua yhtään naista? Ja edes fantasioida, että jos he olisivat mökkeilemässä yhdessä siveän neitosen kanssa, he voivat edelleen ajatella että kun murhaajasta ja pelimiehistä sekä lutkista (siis naisista jotka antavat kaikille muille paitsi ikineitsyille) on päästy eroon, heillä olisi tilaisuus päästä itsekin pukille sen siveän tytön kanssa? tietenkin olettaen että tytön seksivietti heräisi sillä sekunnilla, ja hänestä kuoriutuisi epävar
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova