Tuorein sisältö

Leffalista #14: Hämähäkkimies haisee

Jari Tapani Peltonen

03.07.2012 klo 13.00 | Luettu: 16235 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Päin hämähäkkiä väärinpäin.
Oletko koskaan esimerkiksi sekaantunut lampaaseen, halveksinut itseäsi jälkikäteen ja sitten kuitenkin tehnyt sen uudestaan? Minä olen katsonut Sam Raimin Spider-Man-elokuvat lukuisia kertoja mahtavien toimintakohtausten vuoksi.

Ykkösen tullessa tyrkylle Hämis oli minulle tuore tuttavuus. Keräilin vanhoja lehtiä, tilailin tavaraa ulkomailta. Kun leffoissa ei seikkaillutkaan rakastamani seinäkiipijä, aloin vaahdota, minkä lopetan aikaisintaan tänä perjantaina. The Amazing Spider-Man saattaa olla uusi pettymys - tuottajat ja yksi kirjoittajista ovat tuttuja –, mutta se on myös unelmieni täyttymys, koska se on uusi yritys.

Ryhdyin listaamaan alkuperäisten elokuvien huonoimpia puolia. Juuri kun pääsin vauhtiin, muistin että V2.fi:n listoilla on vain seitsemän kohtaa, joten jouduin lopettamaan ja poistamaan kolme.

1. Hämähäkkimies


Teinikomedioissa rillipiru tyttö paljastuu kaunottareksi, kun hän rentoutuu ja avaa hiuksensa. Fantasia on epärealistinen, koska se on fantasia. Peter Parker on fantasian maskuliininen versio. Parker ei lakkaa olemasta haavoittunut nörtti sisimmässään, vaikka hänestä tulee vitsiä vääntävä peloton supersankari ja kaunottaria pyörittävä komistus. Häneen samaistuminen on loma. Samaistun vahvemmin lampaan suoleen unohtuneen kondomin sisältöön kuin juopon silmillä ja vastenmielisellä ummetusvirnistyksellä kärpäsiä karkoittavan Tobey Maguiren näyttelemään mykkään cosplay-hämikseen.


2. Hämis > Kapteeni Amerikka


Trilogia tehtiin syyskuun terrori-iskujen jälkeen. Nolompaa leuanväpätyspatriotismia en muista valtavirran viihteessä nähneeni. Hämis poseeraa usein lipun edessä. Kun Vihreä menninkäinen on vähällä voittaa hänet, newyorkilaiset tulevat uhoamaan, että jos ryttyilet yhdelle meistä, ryttyilet kaikille! Pidän Kapusta - mutta Hämis on väärinymmärretty, vainottu, pyyteetön sankari, eikä mikään republikaani.


3. Raimi-todellisuus


Yleensä juoniaukot on mahdollista paikata mielikuvituksella. Miten selität sen, että kun Tohtori Mustekalan on juteltava Parkerille, hän heittää Parkeria autolla päähän tietämättä, että Parker on supersankari, joka osaa väistää? Jee joo ja mummo roikkuu sateenvarjosta kerrostalossa! Pommi räjäyttää porukan luurangoiksi! Hämis ampuu käsistään valmiita seittikokonaisuuksia - kuten sarjakuvissa - joissa lukija voi kuvitella, että ruutujen välissä tapahtui enemmän. Raimin törttöily pukee sekoiluja tyyliin Evil Dead ja jopa The Quick and the Dead, mutta Spider-Manit ovat... hidastempoisia draamoja?


4. Draama


Romantiikkaa ja täti Mayta ja vuokran maksua pitääkin käsitellä, mutta mielenkiintoisesti. Eritoten kakkosessa Parker elää IHAN. NORMAALIA. ELÄMÄÄ. Raimi ei osaa tehdä draamaa, eikä sulattaa yrityksiään osaksi tyyliään, joten toiminta, sketsihuumori ja kuiva saippuaooppera vuorottelevat räikeästi töksähdellen. Dialogi on tällaista: "Minä rakastan sinua. Tosi paljon. Rakastatko minua? Minä... en. Sano että rakastat minua. Minä rakastan sinua. Rakastan sinua valtavasti". Huaarh!!


5. Kivat sedät tuntevat Parkerin ja uppistakeikkaa


Norman Osborn on Parkerin kaverin isä. Se, ettei hän ole paha, ennen kuin hän joutuu kaasujensa uhriksi, on siedettävä tulkinta Vihreästä menninkäisestä. Ja sama uusiksi! Octaviuksen Ottokin on viaton enosetä, joka saa supervoimien kylkeen skitsofrenian. Tässä vaiheessa tekijät kehuskelivat olevansa ylpeitä, että heidän "moniulotteisilla" roistoillaan on suhde Parkeriin. Sitten he esittelivät väärinymmärretyn Hiekkamies-raukan, joka tappoi Parkerin sedän ennen supervoimien saamista. Jos kaikki tuntevat Parkerin, kaikkien tarinoiden pitää nivoutua yhteen: Ultimate Spider-Man -sarjikset ymmärsivät sen.


6. Anaalirauhaset ranteissa


Raimihäkkimiehen ei tarvitse keksiä mekaanisia seittisinkoja. Tämä riistää hahmon syntytarinasta noin neljänneksen, eikä asia korjaannu, vaikka opettajan omenadiilerilellikin näköistä Maguirea kehutaan fiksuksi toistuvasti. Trilogiaa olisi helpompi kunnioittaa ehyenä omaperäisenä visiona, mikäli Maguire liikkuisi hitaasti kerrostalojen välillä rakentaen siltoja pyllystään valuvasta tahmasta. Sieltä se hämähäkeiltä tulee.


7. Vittuilu!!


Sarjakuvissa Vihreä menninkäinen tiputtaa Gwen Stacyn sillalta. Hämis yrittää pelastaa hänet, mutta Stacyn niskat katkeavat putouksessa. Tämä on merkittävimpiä juonenkäänteitä Marvelin historiassa. Raimi onnistuu raiskaamaan kohtauksen kahteen kertaan. Ensin hän laittaa Menninkäisen tiputtamaan sillalta Mary Janen: tämä ei ole vahinko tai päähänpisto, vaan menninkäisen suuri suunnitelma, niinkuin maapallon valtaus on muille konnille. Kohtausta jopa lypsettiin trailerissa. Kolmosessa (ja sen trailerissa) Raimi tiputtaa itsensä Stacyn, mutta kukaan ei enää välittänyt.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #13: Känn... Leffalista #15: Mad ... >

Keskustelut (9 viestiä)

JayeizH

Rekisteröitynyt 06.08.2007

03.07.2012 klo 15.10 5 tykkää tästä

Ihan oikeita pointteja kyllä, mutta aikoinaan Spiderman oli vain niin helvetin komea että asiat hyväksyi sellaisenaan. Vaikka itsekkin kyllä kaipasin aina Spidermanin vitsailevaa olemusta. Maguire oli tylsä.

Mutta, melkeimpä pelkään mitä uudesta versiosta tulee. Lisko tuntuu olevan kyllä varsin cool, mutta jotenkin koko touhu haiskahtaa Twilight sukupolvelle. Tämä voi tietty olla vain oma turha pelko.
lainaa
atp

03.07.2012 klo 19.23 1 tykkää tästä


Joskus mietin hävettääkö näitä "toimittajia" kirjoittaa aina kuin 13-vuotiaille..
lainaa
utelias_uuno

04.07.2012 klo 09.26 1 tykkää tästä

Mitkä ne poistetut kolme olivat?
lainaa
allut

04.07.2012 klo 11.42

No jopas on rölläystä. Tähän ei pitäisi sanoa muuta kuin "No u". Kyllä J-Pn pitäisi tietää että Raimin trilogialla on muutama miljoonaa fania.

Yhdyn ainoastaan ekaan kohtaan ja siinäkin vain siihen Spiderman kolmosen viiden minuutin musikaalikohtaukseen. Tekeekö symbiootti Peteristä muka emon hiuksineen kaikkineen?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.07.2012 klo 14.37 3 tykkää tästä

utelias_uuno kirjoitti:
Mitkä ne poistetut kolme olivat?


Sulautin osan sensuroidusta löpinästä muuhun ruikutukseen, mutta:

Kieletön laiheliini-Venom, joka (pukumuodossa) tipahtaa ulkoavaruudesta kätevästi suoraan Parkerin viereen.

James Francon ja parin muun pässin tuskallinen ylinäyttely.

Juoniaukot ja Raimi-fysiikat puristin samaan kappaleeseen, vaikka ne ovat kaksi eri asiaa.

Myös huonosti kirjoitettua Hämähäkkimiestä ja Maguirea olisin tahtonut tylyttää erikseen.

Nyt kun nämä kirjoitin, tuli mieleen lisää:

Hämiksen asu. Ihanko oikeasti random-nörtti ompelee itselleen jotakin, mistä ranskalainen muotihomo olisi ylpeä? Leffan Hämis ei ole seittisingot askarrellut nero - mutta hän on sarjakuvatapahtumien ompelijatyttöjä tuhannesti taitavampi muotisuunnittelija? Elokuvassa se voisi olla vahvasti visuaalinen ja sympaattinen kohtaus, kun Parker oikeasti varastaisi tädin ompelukoneen ja yrittäisi päteä.
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

04.07.2012 klo 18.10 2 tykkää tästä

Ratkesin sivun päätteeksi kuvasarjalle. Kiitos tästä.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

05.07.2012 klo 06.00 3 tykkää tästä

The Amazing Spider-Manin trailerin erikoistehosteet näytti jotenki niin konemaisilta... Kymmenen vuotta vanha Spider-Man'kin näyttää edelleen hyvältä.
lainaa
pekka-eric

06.07.2012 klo 21.20 1 tykkää tästä

jari tapani peltonen haisee
lainaa
Stanaldo

Rekisteröitynyt 26.08.2009

07.07.2012 klo 11.19

On kyllä huonoin leffa trilogia mies muistiin. Kakkaa tuutin täydeltä.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova