Tuorein sisältö

Leffalista #30: Daniel Craigin käyttötarkoitukset

Jari Tapani Peltonen

30.10.2012 klo 14.30 | Luettu: 6185 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Vähiten flopanneet.
Vanhassa vitsissä mies kuulee työkaveriltaan, että hän näyttää jotenkin pahalta. "Hyvältä minusta kyllä tuntuu", mies ihmetteli. Kun hän meni kotiin, vaimo hämmästeli, että miten mies näyttääkin noin pahalta. "Mutta minusta tuntuu hyvältä!" mies voihkaisi. Kun mies varmuuden vuoksi kävi lääkärissä, lääkäri sanoi sitä mitä muutkin. Mies alkoi jo huolestua. "Mikä siinä on, kun kaikkien mielestä minä näytän tosi pahalta, vaikka minusta tuntuu tosi hyvältä?" Lääkäri mietti diagnoosia pitkään. "Näyttää tosi pahalta... Mutta tuntuu tosi hyvältä... Hyvä mies, teistä on tullut vittu."

Vitsi palaa mieleeni joskus, kun joku kritisoi ulkonäköäni. Muistin sen myös viime viikolla ennen elokuvan Skyfall näytöstä, kun törmäsin tähän kuvaan:


Daniel Craig, jota monet Bond-fanittaret haukkuivat karuksi 2006, muistuttaa tuossa kuvassa vähän jo liikaakin alkoholisoitunutta venäläistä gangsterimarakattia. Ei hätää, tuumin. Casino Royale on loistoleffa ja sikäli kun muistan Craig on Quantum of Solacen parhaita puolia. Hän on hieman kuiva, mutta usein hän tuntuu hyvältä.

Kansa ei käy Craigia katsomassa, ellei hän ole Bond. Useimmat Craigin pääosasuoritukset (Dreamhouse, Defiance, The Invasion) ovat jääneet huomiotta. Hänen tunnettujenkin elokuviensa yllä on usein varjo. Listasin Craigin suosituimmat ei-bondit käsitelläkseni tätä ja vähän miestä kehuaksenikin.

München


Kovaotteiset miehet kostavat Israelin vihollisille. Pehmeyden ja kovuuden välillä osaavasti liikkuva Eric Bana vei pääroolin, mutta myös Craig on voimavara. Tositarinassa koviksissakin on oltava uskottavuutta ja hienovaraista syvyyttä. Craig osaisi näytellä tosielämän James Bondia, mutta se on vähän niin ja näin, onko hän täysin tyydyttävä näennäisrealistisena Bondina, joka tahtoisi olla cool kuten ne edellisetkin.

Budjetti: 70 miljoonaa $
Lipputulot: 130 miljoonaa $
Hitti? Ei.


Cowboys & Aliens


Kun lehmipojat kohtaavat avaruuspirut, kivinen Craig on hauskempi valinta päärooliin kuin joku koomikko. Kiusallisesti se on selvää, että paras valinta olisi vastustamatonta karismaa säteilevä nuori Harrison Ford, koska sivuroolissa nähdään vanha Ford. Elokuvan pitäisi olla vielä typerämpi - yhtä typerä kuin Wild Wild West - jotta Craigin ilottomuus alkaisi naurattaa.

Budjetti: 163 miljoonaa $
Lipputulot: 175 miljoonaa $
Selkeä floppi.


Matkalla Perditioniin


Craig ja Skyfall-ohjaaja Sam Mendes tekivät yhteistyötä jo 2002. Roistoilla ja roistoilla on eroa, kuten on Craigilla ja miellyttävällä Tom Hanksilla. Hanks on tietenkin päähenkilöroisto. Craig näyttää itäeurooppalaiselta roistokliseeltä tietyssä valaistuksessa, joten se on taitoa, että hän tuntuu aivan toisenlaiselta nilkkiroistolta sellaista virallisesti näytellessään.

Budjetti: 80 miljoonaa $
Lipputulot: 181 miljoonaa $
Pieni hitti.


The Girl with the Dragon Tattoo


Vaikka inhosin ruotsalaista Millennium-trilogiaa kokonaisuutena, olen aidosti huolissani siitä, miten hitaasti jenkkiversion jatko-osat etenevät. Craig on laadukkaampi skandinaavinen jörö kuin aito ruotsalainen. Jenkit saavat puolestani silpoa alkuperäisen tarinan täysin, kunhan tiedossa on Craig-jörön ja goottihakkerittaren kiehtovaa vuorovaikutusta.

Budjetti: 90 miljoonaa $
Lipputulot: 233 miljoonaa $
Kirjan suosioon nähden odotettua vaisumpi hitti.


Lara Croft: Tomb Raider


Muistan ajatelleeni yli 10 vuotta sitten, että Angelina Joliella on niin omintakeinen ja hallitseva persoonallisuus, että hänen vastanäyttelijöikseen olisi pitänyt värvätä särmikkäitä kolleja, eikä yhdentekeviä komistuksia. Tämähän oli kehu. Nuori Craig näyttelee toiseksi merkittävintä haudanryöstäjää, joten ilmeisesti kehuin häntä komistukseksi.

Budjetti: 115 miljoonaa $
Lipputulot: 275 miljoonaa $
Kohtalainen hitti. Jatko-osassa Croft-pojaksi vaihtui Gerard Butler.


Kultainen kompassi


Craig ei sivuroolissaan ehdi kuin lainata vähän jämäkkyyttä fantasiasarjalle, joka jäi yhteen osaan flopattuaan pahasti Yhdysvalloissa. Tarinan koostuessa lähinnä tulevan alustamisesta ja jäädessä tökerösti kesken, elokuva on arvoton ja parasta unohtaa.

Budjetti: 180 miljoonaa $
Lipputulot: 372 miljoonaa $
Luultavasti tienasi omansa takaisin.


Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus


Tintti on liikkeidenkaappaus-leffa. Kuka huomasi selittämättä, että Craig näyttelee taidepartapahista? Mies on tunnistamaton tietokoneanimaatiokuoren alla, mikä vihjaa hänen olevan egosta vapaa näyttelijä, joka tekee työtään tehdäkseen työtään ja/tai pitääkseen hauskaa. Se ei voi olla Craigin vika, ettei tämäkään menestynyt Yhdysvalloissa... Jatko-osia ei ole peruttu, mutta uutiset niistä ovat olleet epämääräisiä ensi-illan jälkeen.

Budjetti: 135 miljoonaa $
Lipputulot: 374 miljoonaa $
Hitti.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #29: Brea... Leffalista #31: Kopi... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (3 viestiä)

GanymeDes

Rekisteröitynyt 23.04.2007

30.10.2012 klo 16.59 5 tykkää tästä

Hyvä artikkeli.
lainaa
Betrunken

Rekisteröitynyt 20.02.2010

30.10.2012 klo 18.11

Suomessa kun puhutaan että monta silmäparia on nähnyt kyseisen elokuvan niin jenkeissä puhutaan taas lipputuloista.

Paljon jenkeissä liput maksavat ja monta % niistä menee leffayhtiölle?

Osaisi jotenkin arvuutella lipputulojen perusteella et monta ihmistä sitä on käynnyt katsomassa.

Edit: Hyvä artikkeli oli ja tuli mieleeni tuosta että en muista kun Conneryn ja Pierce brosnanin jotka olivat jossain muissa elokuvissa, siis näistä bondi tyypeistä.
Muokannut: Betrunken 30.10.2012 klo 18.13 lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.10.2012 klo 18.56 3 tykkää tästä

Betrunken kirjoitti:
Paljon jenkeissä liput maksavat ja monta % niistä menee leffayhtiölle?


Molemmat vaihtelevat rajusti. Ensi-iltaviikonlopusta studio saa isommat prosentit kuin jatkosta ja niin päin pois. Lippujen keskihinta taitaa olla alle 10 dollaria.

Jokainen tapaus on erilainen, mutta jos kallis leffa tienaa teattereissa kaksi kertaa niin paljon kuin oli budjetti, se todennäköisesti kannatti tehdä (paitsi jos esimerkiksi Johnny Depp vie sopimuksensa vuoksi kaikki voitot). Jos kallis leffa tienaa teattereissa kolme kertaa niin paljon kuin oli budjetti, se on yleensä selkeä hitti, jonka vaikutukset alkavat näkyä uutisissa: tähti on syntynyt, ohjaaja on kuuma, jatko-osaa pukkaa, kopioijat lähtevät liikkeelle, pimpeli pom.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova