Tuorein sisältö

Windows 8 -pikakoe

Mikko Heinonen

14.11.2012 klo 14.20 | Luettu: 13448 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Testissä uusi käyttöjärjestelmä
Asensimme Windows 8:n ja kokeilimme sitä muutaman päivän ajan. Videolla muutamia havaintojamme.Toimittaja: Mikko Heinonen
Kuvaus ja leikkaus: Veera Rouvinen
Oletko itse kokeillut Windows 8:aa tai asentanut sen? Mitä lisättävää sinulla on? Kerro kommenteissa.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Leffalista #32: Ei i... Voita viihdettä joul... >

Keskustelut (14 viestiä)

ParoniAnttila

14.11.2012 klo 14.38 4 tykkää tästä

Markkinointikoneiston uhrina piti asentaa kasi, kun halvalla sai. Koneessa ei ole kosketusominaisuuksia näytössä saati touchpadia, joten vähän jännitti miten onnistuu.

Aiemmin tuli kokeiltua jo preview-versiota ja siitä jäi vähän paha maku suuhun. Jostain syystä tämä julkaisuversio ei tuntunut yhtään niin pahalta. Upgrade Win7->8 sujui hyvin ja kaikki tärkeimmät jutut löytyvät nopeasti hiirikäyttöliittymälläkin.

Toistaiseksi ei ole tullut mitään raivonpurkauksia, tosin en ola Appsejakaan juuri käyttänyt. Niistä voisi nillittää varmaan enemmänkin, jos pitäisi väkisin kaivaa jotain supernegatiivista.

Lyhyesti: Käynnistyy nopeasti, pelit pyörii kuten ennenkin, softat pelaa (ja löytyy ilman start-valikkoa). Olin aiemmin hyvinkin kriittinen käyttistä kohtaan, mutta eipä tämä juuri paljon seiskaa pahempi/parempi ole millään osa-alueella...
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

14.11.2012 klo 15.52

Nii miksei sitä koneen virtaa voi siitä virtapainikkeesta sulkea? Keveys, pikanäppäimet ja enemmän dataa olivat riittävät syyt mulle tämä hommata, vaikken metrosta paskan vertaa työpöytäkäytössä välitäkään, joskaan ei sitä tartte edes käyttää, jos nyt sen ekan käytettävän ohjelman siitä saattaa aktivoida. Sen jälkeen sit ollaankiin "desktop -appissa" kunnes seuraavan kerran kone tulee käynistettyä.
Vähän vaatii opettelua muutaman pikanäppäimen sisäistäminen, mut kyl mie sen jälkeen tätä tehokkaammin käytän kuin seiskaa.
Muokannut: Czerwony 14.11.2012 klo 16.00 lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.11.2012 klo 15.56 3 tykkää tästä

Czerwony kirjoitti:
Nii miksei sitä koneen virtaa voi siitä virtapainikkeesta sulkea?


Voihan sen sulkea, kaikissa koneissa (mm. omassa pöytäkoneessani) vaan se ei ole niin helposti saatavilla kuin Start-menu. Yleensä painan koneen päälle ennen kuin istun tuoliin, ja sitten lähtiessä vaan napsautan Start -> Shut down. Ja sitten vielä jos pitäisi läppärissä valita esim. Sleep, Shut down tai Hibernate, niin sitäpä ei yhdellä napilla teekään.

Sarjassamme näitä asioita, joita on vähän vaikea ymmärtää käytettävyyden kannalta, että miksi piilottaa nyt asia, joka on ollut aina näkyvissä tätä ennen.
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

14.11.2012 klo 16.06

Mikko kirjoitti:
Czerwony kirjoitti:
Nii miksei sitä koneen virtaa voi siitä virtapainikkeesta sulkea?


Voihan sen sulkea, kaikissa koneissa (mm. omassa pöytäkoneessani) vaan se ei ole niin helposti saatavilla kuin Start-menu. Yleensä painan koneen päälle ennen kuin istun tuoliin, ja sitten lähtiessä vaan napsautan Start -> Shut down. Ja sitten vielä jos pitäisi läppärissä valita esim. Sleep, Shut down tai Hibernate, niin sitäpä ei yhdellä napilla teekään.

Sarjassamme näitä asioita, joita on vähän vaikea ymmärtää käytettävyyden kannalta, että miksi piilottaa nyt asia, joka on ollut aina näkyvissä tätä ennen.
No... joo. Ite en vaan ole konetta aikoihin sulkenut starttivalikon kautta vaan siitä mistä se päällekin lähtee.
En mie sitä sano, etteikö mullekin kelpaisi tuo virta -valikko esim. uudelleenkäynnistyksiä varten johonkin desktopin nurkkaan, mutta riittävän helposti sen sit harvoin tuolta lukitusruudustakin (win+L) löytää jos ei suurempaa kaarta jaksa hiirellä tehdä...
Muokannut: Czerwony 14.11.2012 klo 16.06 lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.11.2012 klo 16.11

Monet kasiin siirtyneet sanovatkin, että pikanäppäimien opettelu säästää paljon vaivaa.
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.11.2012 klo 16.17 4 tykkää tästä

Juttelinkin Mikon kanssa hyvän pätkää kasista heti julkaisun jälkeen, ja pääkohdat videon pointeista olikin jo siinä vaiheessa havaittu. Nyt on kuitenkin 2 viikkoa ihan aktiivikäyttöä kotona takana, ja aika paljon on huomioita tehnyt joita voisin vaikka tähän huvikseni listata.

Kasin käyttökokemus ja maine ovat sinällään hauskassa ristiriidassa kun puhutaan sen hiirellä ja näppäimistöllä käyttämisestä. "Kasualisointi" on ihmisten mielissä ja mielipiteissä, mutta loppujen lopuksi kasissa on paljon sellaista, joka joko vetoaa HC-käyttäjiin, tai hyödyttää HC-käyttäjiä. Monet asiat toimivat paremmin ja nopeammin kuin seiskassa, mutta ne eivät ole intuitiivisia. Olisi parempi, jos olisivat, mutta emmehän me nörtit sitä kaipaa. Kunhan toimii sitten kun osaa käyttää.

Käytännössä kaikki asiat jotka vaativat tuota "hiiren runsasta siirtelyä" onnistuvat myös näppäimistöllä, mutta tätä varten pitää osata shortcutit. Itse en nyt, kun kokemusta on vyön alla jo hyvä määrä tunteja, oikeastaan aktivoi hiirellä juurikaan mitään sellaista, joka tuntuisi aikaisempaa raskaammalta tai hitaammalta. Lähes kaikkialle siirtyminen onnistuu alt-tabilla tai muutamilla winkey+ yhdistelmillä, paremmin kuin seiskassa onnistui.

Toinen asia, joka videossakin tuli jo esiin, on että kasi toimii kahdella näytöllä huomattavasti mukavammin kuin yhdellä. Useamman näytön tukeen on selkeästi panostettu mm. näyttökohtaisilla taskbareilla ja mahdollisuudella "vallata" valitsemansa näyttö metro-appeja varten.

Lisäksi myös "pinnan alta" löytyviin työkaluihin joihin kasuaalikäyttäjät eivät juuri ikinä koske on panostettu enemmän kuin ikinä. Uusi task manager, performance monitor jne ovat monta harppausta seiskan vastaavia edellä.

Olenkin viime päivät huvittuneena seurannut erinnäisillä forumeilla käytävää keskustelua, jossa koko käyttistä testaamattomat tai muutaman hetken kokeilleet valittavat vaahto suunpielessä siitä miten koko homma on pilalla kun kaikki on suunniteltu ei-nörteille, mutta itse koen tässä vaiheessa, että saan tehtyä kasilla kotikäytössä kaiken aivan yhtä nopeasti, tai nopeammin, kuin seiskalla. Se, että tämä vaatii shortcuttien sun muiden kikkojen ulkoa opettelua on kuitenkin selkeästi huono asia. Hiiri on hyvä laite, hommien pitäisi silläkin PC-OS:llä onnistua ilman turhia mutkia.

Tuo start screen on omasta mielestäni loistava. Se, että näen yhdellä napinpainalluksella ja silmäyksellä milloin vain samaan aikaan mm. olenko saanut sähköpostia, tuoreimmat uutiset, säätiedot, osakekurssit ja IM-viestit, on yksinkertaisesti kätevää. Seiskalla jos tahdoin tietää "onko jotain tapahtunut jossain", se oli useamman softan lävitse napsuttelun aika. Tätä lastia Metro keventää onnistuneesti. Vanhalle desktopille itselläni on ollut hyvin vähän asiaa, mutta silloin kun on, 2x winkey vie sinne aina. Jälleen kerran, ei kovinkaan intuitiivista, mutta kun sen osaa, se toimii. Yksi kummallinen väärä käsitys on ihmisillä tuntunut olevan tuosta start screenistä, ja se on se, ettei se olisi täysin customoitavissa. Se on. Ensimmäinen asia jonka tein oli, että poistin kaiken, ja lisäsin vain tahtomani asiat. Lopputulema on huomattavasti siistimpi ja käytännöllisempi kuin videossa näkynyt sekasotku, tai seiskan start menu.

Suorituskyvyn osalta kasi vaikutti aluksi pettymykseltä verrattuna ennakkotestaajien hypetyksiin, mutta kyseessä oli tavallaan harha. Ensimmäisten käyttötuntien/päivien aikana kasi nimittäin käyttää paljon aikaa tiedostojen indeksointiin, levyjen defragmentointiin ja ties minkälaisiin cachetteluihin. Sillä hetkellä kun kovalevyn ledi lopetti turhan vilkuttelun, muuttui myös käyttökokemus vähintäänkin yhtä viiveettömäksi kuin se oli seiskassa. Bootti on muutamaa sekuntia nopeampi ja softat käynnistyvät SSD:ltä silmänräpäyksessä. Todettakoon, että pelejä pyöritellessä kaikki nänä ylläpitotoimet tekivät kiltisti tilaa pelille, eli mitään huonoa performancea silloin kun se eniten merkitsee ei sentään aluksi joudu kärsimään. Ihmisille, jotka tahtovat kokea olevansa "tietokoneen herroja", kaikki tämä näkymättömästi tapahtuva aktiviteetti voi olla turhauttavaa tai pelottavaa. Itse en kuitenkaan koe sitä huonona asiana, että hommat pysyvät hyvässä kuosissa ilman että minä joudun asiasta murehtimaan.

Vähänkään raskaampaan työkäyttöön en kuitenkaan kasia uskaltaisi suositella. Se on kokonaisuutena vähemmän looginen kuin seiska, ja koko ruudun valtaavat metrosoftat eivät sovi useamman ohjelmiston kanssa työskentelyyn lainkaan. Oikein mikään mitä kasissa on uutta tai muuttunutta ei tue tuottavaa työtä. Kotikäytössä en kuitenkaan ole enää seiskaan palaamassa. Pienet ärsytykset siellä täällä eivät ole läheskään niin pahoja, että tahtoisin lähinnä start screenistä ja paremmista systeemityökaluista luopua. Mistään "uudesta windows ME:stä" ei siis todellakaan ole kysymys, mutta ysiin olisi hyvä miettiä hieman uusiksi tuota lähestymistapaa hiiri/näppis käyttäjien suhteen. Kaikki eivät tahdo opetella lastia shortcutteja ja kikkoja jotta homma soljuu eteenpäin vaivatta, eikä siinä ole mitään vikaa.
lainaa
Meitzi

Rekisteröitynyt 28.10.2007

14.11.2012 klo 20.00

Sitä live tiliä ei ole pakkoa käyttää jos ei halua. Mutta hyvähä se on. Asiat menee "talteen", samoin kuin AppleID:ssä.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

15.11.2012 klo 23.12

Itse olen pari päivää kokeillut kasia(sai päivityksen 15€) ja ihan hyvin toimii. Heti ensimmäinen asia oli, että latasin ohjelman, joka palautti käynnistysvalikon. http://www.tietokone.fi/softa/windows/pokki_for_windows_8
Näitä löytyy myös muita vastaavia. Suosittelen tätä niille, jotka kaipaavat vanhan mallista käynnistysvalikkoa. Suurimmaksi osaksi käytän sovellutukksia vanhanmalliselta työpöydältä. Sitten kun tarvii apseja voi siirtyä siihen näyttöön.

Mistä saa vaihdettua, kovalevyn, johon apsit asenneteen. On c-levy lähes täynnä(kun vaan 60Gt sd ja f levy on 1000Gt.

Näköjään toimii samoilla tunnareilla, kun Windows-phone-kännykkä. Ihan kätevää.
lainaa
SeppoTaalasmaa

16.11.2012 klo 07.30 2 tykkää tästä

Olenko ainoa täällä, jonka mielestäni tuo typistetty Metro-tyyli työpöydällä on yksinkertaisesti ruma ja on iso askel taaksepäin hienoista lasiefekteistä?
lainaa
Uusavuttomuutta

17.11.2012 klo 15.41

Sammuttamisesta sen verran, että itselleni luontevinta on sulkea läppärin kansi tai yksinkertaisesti lopettaa laitteen käyttö, jolloin se menee virransäästötilaan ja horrokseen ajallaan. Virtanappulan painaminenkin tuntuu sekin ihan luontevalta tavalta sammuttaa kone.

Ne tilanteet kun mikro tarvitsee oikeasti sammuttaa kokonaan tai buutata uudestaan ovat loppujen lopuksi hyvin harvinaisia, eikä mikron sammuttaminen hiirellä (tai näppäimistöllä) ole yhtään sen vaikeampaa Win8:ssa kuin aiemminkaan, kun on kerran selvittänyt itselleen kuinka se tapahtuu.

lainaa
Husu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.11.2012 klo 16.00

Hyvä review.
lainaa
eiOleVaikeaa

17.11.2012 klo 16.15 1 tykkää tästä

Uusavuttomuutta kirjoitti:
Sammuttamisesta sen verran, että itselleni luontevinta on sulkea läppärin kansi tai yksinkertaisesti lopettaa laitteen käyttö, jolloin se menee virransäästötilaan ja horrokseen ajallaan. Virtanappulan painaminenkin tuntuu sekin ihan luontevalta tavalta sammuttaa kone.

Ne tilanteet kun mikro tarvitsee oikeasti sammuttaa kokonaan tai buutata uudestaan ovat loppujen lopuksi hyvin harvinaisia, eikä mikron sammuttaminen hiirellä (tai näppäimistöllä) ole yhtään sen vaikeampaa Win8:ssa kuin aiemminkaan, kun on kerran selvittänyt itselleen kuinka se tapahtuu.


Pro-Tippinä vielä, että ne jotka todella eivät kykene opettelemaan kuinka windows sammutetaan, voivat luoda pikakuvakkeen Windowsin mukana toimitettavaan Shutdown.exe -ohjelmaan, lisätä pikakuvakkeen käynnistyskomentoon tarvittavat parametrit ja pinnata sen vaikkapa keskelle käynnistysnäkymää.

lainaa
muumilapsus

Rekisteröitynyt 20.05.2010

22.11.2012 klo 10.33

Parin viikon totuttelun jälkeen tuo uusi käyttöjärjestelmä alkaa hiljalleen jo istumaan selkärankaan. Suurin osa ajasta tulee tosin vietettyä perinteisellä työpöydällä. Ohjelmat toimivat nopeasti ja ehkä muutaman fps:n verran pelitkin ovat hyötyneet.

Yksi vaiva on tosin käyttöjärjestelmän päivittämisen jälkeen iskenyt.
Kannettavan (Acer aspire 5750g) kovalevy jumittaa satunnaisin väliajoin peleissä. Ohjelma saattaa hyytyä n. 2 sekunniksi ja hdd ledi syttyy.
Sata ajurit on päivitetty ja kovalevy defragattu. Ratkaisua olen koittanut metsästää kissojen ja koirien kanssa, mutta mikään ei tunnu auttavan.
Tämä siis alkoi heti 8 päivitettyäni. 7 kanssa ei mitään ongelmia.

Acerin sivuilla on pitkään jo ollut ilmoitus Inteliltä, jossa kerrotaan, että Sandybridge piirisarjoissa saattaa ajan kanssa sata-väylän tiedonsiirtonopeus laskea. En vain jaksa uskoa, että tästä olisi kyse, sillä kuten sanottu ongelmat alkoivat heti 8 asennettuani.

Oli miten oli, ei tuo 8 missään nimessä surkea käyttis ole. Kuriositeettina tuo menee, mutta mitään järkevää syytä en seiskasta kasiin päivittämiseen keksi.
lainaa
Smeizor

25.01.2013 klo 20.41

Kylläpähän oli harvinaisen tuuba video,pitäisi kyllä opetella ensin puhumaan ennen kuin jotain videota rupeaa pukkaamaan.Ja kyllähän toi 8:si toimii nopeammin kuin 7:ska niin sen metronkin saa pois ja koneen käynnistymään työpöydälle ilman mitään kolmannen osapuolen ohjelmia,ja yks kli ja saat metron takas jos haluat.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova