Tuorein sisältö

Leffalista #32: Ei ikinä enää vampyyreitä

Jari Tapani Peltonen

13.11.2012 klo 18.00 | Luettu: 14404 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Avoin kirje perustuslakivaliokunnalle.
Jos vampyyrit kiellettäisiin vuodenvaihteessa, mitä tekisit?

Minä katsoisin vielä kerran unenomaisen Bram Stokerin Draculan, ja Bladen, joka oli jytky kun olin nuori ja sitä mieltä, että kauhuleffojen myöhäisnäytöksissä vierustoverit ovat luultavasti psykopaatteja. Joulun pyhinä saattaisin vielä selvittää mikä oli se 70-luvun leffa, jossa pappi ja vampyyri pötkivät toisiaan pakoon kiihkon vallassa: se teki vaikutuksen kun olin pikkuinen.

Kun vuosi vaihtuisi, karjuisin että "JES ei ikinä enää vampyyreitä" ja ilmoittautuisin itse poliisille: "Joo, vahingossa käytin v-sanaa. Anteeksi."

Kiehtovin asia vampyyreissä on se, kuinka erilaiset kertojat valjastavat myytin palvelemaan erilaisia tarinoita? VÄÄRIN. Jos hirviö ei palvele tarinaa, silloin keksitään uusi hirviö, eikä väitetä että jos tykkäsit Draculasta tykkäät myös kimaltelevasta kivasta ennustajakeijusta, jolla ei ole torahampaita tai tarvetta juoda ihmisverta.

Vampyyrit olivat aikansa eläneitä jo ennen Twilightia, mutta Twilight tuhosi mytologian rippeetkin. Twilight-saaga päättyy tällä viikolla, joten on hyvä aika lakimuutokselle. Lisää perusteluja:

Vamps


Tuoreinta näkemääni vampyyrifilmiä en katsonut vampyyrien vuoksi, vaan koska trailerissa kaksi vampyyriksi muuttuvaa ällöherttaista sokerikanaa sipsuttaa ja hymyilee ylidramaattisesti kuin 90-luvun tilannekomedioissa. Hyi että - jotenkin tämmöinen hattarahösötys on tosi ihanaa - yöööh, puistatus.

Hattarapuolta ajatellen Vamps palveli. Kauhukomediapuoli edustaa tympeää nykytasoa: vampyyrikliseistä ei irtoa mitään kohahduttavaa tai hauskaa, koska kaikki on jo nähty. Lapsetkin ovat nähneet useimmat jutut Count Duckulassa tai My Babysitter's a Vampire'ssa tai Seesamtiessä.Abbot and Costello Meet Frankenstein


Bela Lugosi on klassinen Dracula? Sovitaan niin, vaikka arvostan enemmän muita mustavalkoisia hirviöitä. Lugosi huoraa Draculan roolissa myös tässä hömppäkomediassa, jonka nimessä mainitaan pari koomikkoa, muttei Draculaa. Siinä vaiheessa kun legenda laitetaan tukemaan muita hirviöitä tämmöiseen leffaan, hän on parhaat päivänsä nähnyt. Ja tämä tapahtui 40-luvulla.Van Helsing


Se on niin nähty, kun joku yllättyy kun vampyyrit sittenkin ovat totta. Kymmenkertaisesti nolompaa tapaa olla se, kun leffaan pultataan Dracula: tiedättehän, persoonallisuus. Lugosi sentään oli persoonallisuus. Se ei ole Dracula, vaan aneeminen facepalm-tason antikarisma-cula (TM), kun surkea näyttelijä ottaa naamalleen ylpeän, usein virneenomaisen ilmeen, jonka on tarkoitus ilmaista, että tämä mies on Saatanan kruununperijä. Innostu, katsoja, innostu! Richard Roxburghin suoritus Van Helsingissä on naurettavan vetelä, ja jos haluat lisää esimerkkejä, katso parikymmentä elokuvaa joiden nimi on Dracula.Blade Trinity


Kauhutoimintatykitykset Blade 1 ja 2 nostivat panoksia ja pulssia ennen kuin kaiken maailman Underworldit tekivät tyylilajista tasapaksun vitsin. Se ei silti ole Underworld, joka tappoi jotakin sisältäni, vaan Blade 3. Palvomani puolivampyyri liittoutui uransa latteimmilla vitseillä aseistautuneen Ryan Reynoldsin ja jonkun ämmän kanssa. He kohtasivat - eivät tällä kertaa vampyyrijumalan uhkaa, tai hyönteisnaamaisia supervampyyreitä, vaan - aneemisen facepalm-tason antikarisma-culan (TM). David Goyer on kynäillyt kaikki Bladet ja kaikki Christopher Nolanin Batmanit, mutta kun kuulen sen nimen, muistan etten anna hänelle anteeksi näin kovan sarjan innotonta nössöpäätöstä.Vlad


Valakian seivästäjäruhtinas Vlad Dracula on kreivi Draculan esikuva: luultavasti, ainakin mitä nimeen tulee. Koska kreivi on kuiviinimetty hahmo, jolla ei osata tehdä yhtään mitään, on mehukkaammasta, legendaarisen julmasta Vladista enenevissä määrin tullut kreivin alter ego. 2000-luvun Dracula puhuu usein seivästämisestä ja toisinaan ottomaanien pysäyttämisestä. Usein olen törmännyt siihenkin, että vampyyria kutsutaan Vladiksi ja katsojan on tarkoitus ymmärtää, että oikeasti hän on Dracula: esimerkiksi ö-luokan ongelmajäte Vlad (2003) mainostaa itseään lauseella "alkuperäinen vampyyri". Joo ja Hitler oli alkuperäinen peikko sillan alla ja Napoleon Loch Nessin hirviö.True Blood


En halua mainita sarjoja, joita en ole jaksanut katsoa. Siksi mainitsen, että vaikka True Blood on usein hyvin viihdyttävä sarja, on sekin kuluttanut loppuun ison osan kliseiden jäljelläolevasta potentiaalista.

Oho, näppärää, taas se keksimällä keksittiin, miten keksimällä keksitty fantasiahahmo voi elää normaalisti. Vampyyrit ovat naapurissasi asuvia taviksia. Niillä on valikoituja jänniä voimia, joo, eikä verenkiertoa, koska se on niitä vampyyrijuttuja, jotka voidaan vain listata.

True Bloodin mytologia on tarkoituksella älytöntä aikuisten satua. Yleisesti ottaen "uskottavien" tavis-vampyyritarinoiden kannattaisi ottaa vain sen verran mytologiaa kuin ne tarvitsevat ja edetä loogiseen suuntaan. Jos vaikkapa virus saa aikaan sen, että osa ihmiskunnasta muuttuu uudeksi lajiksi, jolla on vampyyrimäisiä heikkouksia ja vahvuuksia, on loogista, että tarinan rasistit haukkuvat heitä vampyyreiksi. Ei tarinan silti tarvitse olla virallisesti vampyyritarina (jossa Dracula saapuu vierailulle viimeistään kun muut raiskatut kliseet on raiskattu uudestaan).Muistutuksena perinteisistä arvoista


Useimpien vampyyritarinoiden mukaan useimmat vampyyritarinat ovat perseestä: "eivät vampyyrit valkosipulia pelkää, eivät ne osaa usvaksi muuttua, nuo jutut ovat pelkkää tarua, sillä oikeilla vampyyreillä on jäähengitys ja laserpieru ja heikkoutena Taffelin juustopallerot", tms.

Vampyyri oli uransa huipulla, kun se oli hengelliseen kristilliseen mytologiaan kytketty salaperäinen varjojen peto, jonka olemassaolo herättää alitajuisia kysymyksiä maailman pahuudesta, vaikka ja koska järjellä ei voi selittää hirviön merkitystä, tai sitä, miten se fyysisesti toimii.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #31: Kopi... Windows 8 -pikakoe... >

Keskustelut (9 viestiä)

kusi

13.11.2012 klo 18.29 15 tykkää tästä

Ymmärräthän, että kieltolaki ainoastaan lisäisi ongelmia, mm. vampyyrielokuvien salaa kotona kuvaamista ja vampyyrielokuvien laitonta maahantuontia ja waretusta?
lainaa
Kääntäjä

13.11.2012 klo 19.05 1 tykkää tästä

No nyt oli kyllä niin håånålla sååmella kirjoitettu artikkeli, että ymmärrys loppui välillä kesken.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

13.11.2012 klo 19.10 5 tykkää tästä

Vaikka onkin totta, että vamppyyrit on raiskattu lopullisesti viimeisimmän inkarnaationsa myötä, eipä meemien marssille mitään mahdakkaan. Me puristit voimme hyppiä tasajalkaa vamppyyrien tuhkaksi palamisesta glitteröinnin sijaan, tai kuinka vinyylien autenttinen rahina lisää sisäkorvan orgasmia kappaleita kuunnellessa 20% tehokkaammin. Seuraava sukupolvi on saanut päähänsä että nämä asiat ovat muuttuneet, ja takaisin ei ole paluuta.

Listaanko jotain, mitä vastaan itse olen taistellut vuosien saatossa, katsotaan samaistutko:
-En IKINÄ käytä windowsia, koska dossissa pystyy tekemään kaiken saman. Nykyään käydään dossissa satunnaisesti kun alkaa tehdä mieli purkkaviritelmiä ja Batchia kirjoitella.
-En ikinä osta älypuhelinta, kun 5110:llakin saa soitettua ja tekstattua. Taskussa värisee Galaxy S2.
-Irkkaaminen on keskustelua erillisen ohjelman läpi netissä, eikä siihen sisälly kuviin kommentointia ja sydänten heittelyä. En jaksa enää edes vaivautua, jos kuulen teinin puhuvan "irkkaamisesta", kun käyvät kommentoimassa ja peukuttamassa toistensa kuvia galleriassa. Vielä joskus muinoin, en enää.
-Miksi pitäisi ostaa pelit CDllä/DVDllä, tai ostaa parempi kone, kun ohjelmoijien pitäisi oppia optimoimaan koodinsa paremmin, että se mahtuu tähän pienempään, vanhaan mediaan. En osta uutta ennen kuin parantavat tapansa! Nykyään valutellaan steamin halvennuksista aivan liikaa pelejä, ja ostetaan uutta limppua, jos tila uhkaa loppua.

Vamppyyrien kanssa kaari oli useampiosainen, kun myönnytyksiä tehtiin hiljalleen lisää.
-Vamppyyrit ovat pilalla, jos ne eivät pala auringossa tuhkaksi, ole allergisia hopealle ja ole muutenkin ilkeitä paskiaisia.
-Okei, vamppyyrit voivat olla herrasmiehiäkin(Interview with a vampire, Veren Vangit siis). Mutta kaikki muu täytyy olla paikallaan.
-Okei, Blade ja Underworld, vamppyyrit voivat kävellä auringossa hyvällä tekosyyllä, ja voidaan unohtaa ristit. Kunhan hopea ja valkosipuli säilyvät!

Ja tähän on tultu. Teinit ovat vieneet vielä pykälää pidemmälle, ja vamppyyreiksi kutsutaan olentoja, joiden on vain pakko juoda verta. Kaikki muu onkin oikeastaan vain kirjoittajasta kiinni.

Burtonihan on Frankenweenien kanssa buuttaamassa pulttiniskaakin käyttäjäystävällisempään formaattiin, kun raukkaparka ei saanut parrasvaloaan Van Helsingissä, vaikka oli kuinka ystävällinen. Tähänastiset animaatiot kun ovat jääneet niin kovin pienen yleisön elokuviksi.

Ei auta kuin naavapartojen pitäytyä nostalgian parissa ja odottaa uutta ilkeiden vampyyrien nousua.
Muokannut: Daealis 13.11.2012 klo 19.14 lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

13.11.2012 klo 19.51 5 tykkää tästä

Daealis kirjoitti:
Listaanko jotain, mitä vastaan itse olen taistellut vuosien saatossa, katsotaan samaistutko:


En samaistu - olen vielä toistaiseksi onnistunut intoilemaan uusista asioista.

Otetaan ruokavertaus. Leipuri keksi leivän. Sitten kokki keksi hampurilaisen. Sitten kaikki nuoret kokit tuumasivat, että meidänkin on tehtävä hampurilaisia, mutta tehdään ihan omanlaisia hampurilaisia. Nuoret kokit ostivat hampurilaiset valmiina, heittivät pihvit menemään ja laittoivat sämpylän väliin aivan uudenlaisia asioita: pinaattia, paskaa, kuivatettuja luumuja ja härän kiveksen.

Minun mielestäni uusien kokkien olisi pitänyt tehdä koko homma itse sämpylästä lähtien tai jopa sämpylävaatimuksen unohtaen tai jopa itseään joksikin muuksi kuin kokiksi kutsuen.

lainaa
Xhenda

13.11.2012 klo 20.25

Mielenkiintoinen lista. Jännää olisi ollut lukea kuinka luokattomaksi 80-luvun suosittu elokuva "The Lost Boys" olisi pujahtanut.
lainaa
beorpfefvk

13.11.2012 klo 22.01 1 tykkää tästä

Hauskaksi homma muuttuu kun kuvittelee että nämä kaikki sijoittuvat samaan jatkumoon. Bram Stokerin Dracula on se alfayksilö, ja hänen (retardenoituneita) jälkeläisiään saadaan seurata Bladessa ja Twilightissa.

Itse en ymmärrä tätä jatkuvaa porua "mutku alkuperänen". Ilmeisesti itselläni on niin hyvät filtterit että itselleni vieläkin ainoa Dracula on Bram Stokerin tai ainakin sitä materiaalia kunnioittava. Kuten JP sanoo kaikki nämä uudet yrittäjät ovat yhdentekeviä pellejä. Ei ole mitään ongelmaa olla katsomatta tai ajattelematta Twilightia.

Tähän sopisi se Snickers-vertaus, jota JP juuri esitteli toisessa artikkelissa. Tipuit varmaan omaan ansaasi. Jos ei tykkää Snickersistä niin pitääkö siitä koko ajan kuuluttaa ja vaivata päätään?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

13.11.2012 klo 22.39 2 tykkää tästä

beorpfefvk kirjoitti:
Tähän sopisi se Snickers-vertaus, jota JP juuri esitteli toisessa artikkelissa. Tipuit varmaan omaan ansaasi. Jos ei tykkää Snickersistä niin pitääkö siitä koko ajan kuuluttaa ja vaivata päätään?


Snickers-vertauksen oli tarkoitus kuvata järjetöntä tilannetta, jossa yksi ihminen tykkää jostakin, mutta alkaa kyllästyä siihen johonkin, koska kaikki puhuvat siitä koko ajan, vaikkei kukaan muu siitä tykkää.

Ei sillä ettenkö kaksinaismoralismia harrastaisi.
lainaa
Inflaatio-Iines

14.11.2012 klo 09.41 2 tykkää tästä

Vampyyriaihe on nykyisellään naurettavaa tuubaa. Dawson Creekiä vuotavilla hammasproteeseilla varustettuna. Plaah. Tulee ikävä nuoruuden Draculoita ja Bladeja.
lainaa
spaz

14.11.2012 klo 13.19 1 tykkää tästä

Vois kyllä jo tehdä remaket näistä alkupään Twilight herkuista. Juonikuviot voisi muuten pitää suht samoina mutta vampyyrit korvataan nakertajilla.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova