Tuorein sisältö

Leffalista #41: Yli-ilkeät äänihuulet

Jari Tapani Peltonen

05.02.2013 klo 14.30 | Luettu: 9037 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kä hä hää...!
Minäkö muka en pääse yli ajatuksesta, että Star Trek (2009) on kopio ensimmäisestä Tähtien sodasta? Se on totta, en pääsekään, mutta jatko-osaa Star Trek Into Darkness olen odotellut avoimin mielin. Todistin asian itselleni uuden trailerin nähdessäni:"I am... better." "At what?" "Everything."

Super Bowl -sunnuntaina mainostettiin monia leffoja, mutta nämä sanat ovat ainoa asia, josta oikeasti innostuin. Kuuntelin ne vähintään kymmenen kertaa.

On mahdollista, että Benedict Cumberbatchin ääneen on liitetty kaikua ja muuta jännää vain trailerissa, koska tekijät ovat huomanneet miten paljon huomiota roistojen erikoiset äänet saavat. Toisaalta Cumberbatch tulee tänä vuonna näyttelemään myös Smaug-lohikäärmettä seuraavassa Hobitissa. Ei se ihme olisi, jos hieno näyttelijä osaisi tehdä äänellään ilkeitä asioita, joita emme ole vielä kuulleet.

Olen ilkeiden äänien suuri ystävä, joten listaan tänään sellaisia. Jätän mainitsematta ilmeisimmät tapaukset kuten Darth Vaderin ja Hannibal Lecterin.

Bruce Spence - Sauronin suu


Taru Sormusten herrasta: Kuninkaan paluu vei 11 Oscaria, vaikka teatteriversiosta puuttuu monia parhaista kohtauksista. Pidennetty versio syventää kokonaisuutta muun muassa hetkellä, jossa tuntemattomaksi jäävä pääpahis Sauron lähettää pahaa tahtoa ja mätää pursuavan friikin tapaamaan sankareita. Vain muutamalla repliikillä Mouth of Sauron onnistuu edustamaan vastapuolta psykologisesti tärkeällä hetkellä, kun kumpikin puoli valmistautuu taisteluun ymmärtämättä täysin mitä on tapahtumassa.Perusleffa, jossa Mouth of Sauron on pääpahis ja joku Christopher Lambert näyttelee tonttua, voisi kevyesti olla tyydyttävämpi kuin ensimmäinen Hobitti.

Andrew Divoff - Wishmaster


Wishmaster oli lupaava uusi ylipitkä kauhusarja, joka jäi neljään osaan. Idea on kunnossa: paha henki täyttää toiveita kieroilla tavoilla. Ideasta irti saadut vitsit ja raakuudet ovat viihdyttäviä, mutta eivät sarjan paras puoli. Kahdessa ensimmäisessä osassa henkeä näyttelevä Divoff luo niin osuvan ja huvittavan äänen ilkikuriselle b-luokan roistolle, että jos hän lukisi ääneen mielikuvitusta vaativan kauhuromaanin (vaikkapa Lovecraftilta), kuuntelisin takuulla koko jutun.

Varoitus: videossa on julmia juttuja.Max von Sydow (ääni) - Vigo karpatialainen


Haamujengi 2 ymmärtää olennaisimman asian ykkösestä: hullunkurisuutta ja uhkaavaa mytologiaa voidaan yhdistellä luovasti. Onnistuneita ovat varsinkin kohtaukset, joissa Vigo puhuttelee kätyriään Janozia. Näitä hetkiä alustetaan tiedemieshahmojen selityksillä ja muilla keinoilla, joten kun ne tulevat, katsoja on valmiiksi hyväksynyt asiasisällön - nyt vain fiilistellään. Von Sydowin jyrinä ja Peter MacNicolin kimitys tukevat toisiaan kutkuttavasti. (Wilhelm von Homburg on Vigo, mutta von Sydow on Vigon ääni).Joseph Gordon-Levitt - Cobra Commander


G.I. Joe: The Rise of Cobra on riemastuttava leluleffa. Hirmuinen vauhti pysyy päällä ja toiminta on sekä taidokasta että mielikuvituksellista. Leffa on ontto, mutta onttoudesta tehdään taidetta. Paras esimerkki on Gordon-Levittin näyttelemä roisto, josta tulee lopussa joku "Cobra Commander". Hahmossa ei ole aitoa syvyyttä, mutta hän kätkee motiivinsa ja muuttaa toistuvasti koko olemustaan. Alta löytyvä videopätkä ei tee kunniaa Gordon-Levittin koko suoritukselle, mutta kun näin elokuvan ensimmäistä kertaa, kohtaus levensi entisestään hymyäni. Olen pettynyt, ettei Gordon-Levitt jatka pian nähtävässä jatko-osassa.Clancy Brown - The Kurgan


Highlander on eeppisen typerä elokuva niin omaperäisesti niin monella tapaa, että kokonaisuus on elämää suurempi. Yleensä kun ikivanha, puhdasta pahuutta edustava konna ilmestyy nykypäivään, hän puhuu kuin kreivi Dracula, koska pitäähän sitä hyödyntää, kun hassua aksenttia saadaan käyttää luvan kanssa. Kuolematon miekkamies The Kurgan muuttuu mauttomaksi kähiseväksi punkkariksi, jolla on helvetin hauskaa - mikä on hauskaa. Brown ylinäyttelee nautinnollisesti kuitenkin todella uskoen hahmoonsa.Frank Langella - Skeletor


Jos pidät leluista ja tilannekomediasarjoista, Masters of the Universe lienee suosikkifilmisi? Langella näyttelee luurankomiestä, jonka pää ei näytä pääkallolta, vaan naamarilta, koska sieraimetkaan eivät ole aukkoja vaan mustaa materiaalia. Skeletor on vihaa ja katkeruutta ulos sylkevä kulttijohtajan tapainen pahis, joka ei välttämättä täysin tiedä mitä hän tekemässä. Hahmo voisi olla naurettava - ellei pääasiassa äänellä näyttelevä Langella syleilisi hahmon persoonallisuutta ja laittaisi peliin sielunsa kaikkea kihtisyyttä. Suoritus nostaa koko elokuvan tasoa.Tim Curry - Darkness


Curry on tehnyt monta listalle kelpaavaa suoritusta, mutta valitaan Pimeyden ruhtinas elokuvasta Legend. Curryn kyvyt ääntelijänä tulevat komeasti esille. Curry on hyvin ilmeikäs ja hänet on meikattu perkeleeksi lievästi sanoen yliammutulla tavalla. Kuitenkin, jos suljet silmäsi ruhtinaan läsnäollessa, mitään ei jää ymmärtämättä: hahmo on edelleen villin persoonallinen, voimakas ja viettelevä puhtaan pahuuden huipentuma. Suoritusta kuvaamaan tarvitaan kaksi videota.
V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Peltonen keräilee le... Leffalista #42: Nähd... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (9 viestiä)

Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

05.02.2013 klo 16.55 3 tykkää tästä

Tässä artikkelissa on se huono puoli, että se on liian lyhyt. Aiheesta löytyisi esimerkkejä liikaa. Koen silti tarpeelliseksi linkittää Cyborgin Vincent Klynin taidonnäytteen: http://www.youtube.com/watch?v=mLJSauKWiOQ
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

05.02.2013 klo 20.36 1 tykkää tästä

Tim Curryn Darkness teki skidinä niin suuren vaikutuksen meikäläiseen, että Legend on vieläkin yksi suosikkipätkiäni. Ja tietysti samasta leffasta Blix! "Black as midnight, black as pitch, blacker than the foulest witch..."
lainaa
Bub

06.02.2013 klo 04.53 2 tykkää tästä

Bane oli kyllä erittäin mukava yllätys vaikka tuhosikin kokonaan sen mielikuvan mikä itselle oli sarjakuvista jäänyt päähän.
Koitin etsiä youtubesta yhtä dubattua traileria jossa ukko kyllä kuullosti niin saatanalliselta että.. Espanjaksi tai Italiaksi se muistaakseni oli?
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

06.02.2013 klo 06.00 1 tykkää tästä

Aivan loistava lista. Olisi vain saanut olla hieman kattavampi.
Dix-Tracys kirjoitti:
Tässä artikkelissa on se huono puoli, että se on liian lyhyt. Aiheesta löytyisi esimerkkejä liikaa. Koen silti tarpeelliseksi linkittää Cyborgin Vincent Klynin taidonnäytteen: http://www.youtube.com/watch?v=mLJSauKWiOQ

Tämä oli kans kova.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

06.02.2013 klo 06.33 1 tykkää tästä

Onhan tämä turhan mielenkiintoinen aihe ollakseen näin lyhyt. Mad Max 2:n Wez ja Lord Humungus ovat omia suosikkejani.
lainaa
tyllerö

06.02.2013 klo 11.27 2 tykkää tästä

Ei liene yllätys, että Clancy Brown on nykyään pääasiassa puhtaasti ääninäyttelijä?
lainaa
Aasi

06.02.2013 klo 12.33 1 tykkää tästä

Cumberbatch, behmeellä beellä ;) Hyvä näyttelijä, varsinki Sherlockissa todella hyvä
lainaa
fajpiafsdjpiafdsjpi

07.02.2013 klo 18.54 1 tykkää tästä

mihin Tim Curry on kadonnut. äijälle täytyy hommata lisää töitä
lainaa
Joo

08.02.2013 klo 00.24 2 tykkää tästä

You will call me... COMMANDER!! :D
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova