Tuorein sisältö

Plextor PX-AV200U

Mikko Heinonen

10.11.2007 klo 17.28 | Luettu: 16512 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Viikon vimpain #7
Kun muutaman viikon ajan olemme testailleet laitteita, joilla voi näyttää videoita, on jo korkea aika tutustua myös niiden tekemiseen. Plextor lähetti tämän viikon vimpaimeksi PX-AV200U -laitteen, joka ilmoittaa siirtävänsä vanhat VHS-videot helposti DVD-levyiksi. Huomioiden sen, miten nopeaa kuolemaa VHS on tekemässä digitelevision tulon myötä, ei tarvitse olla kummoinen ennustaja veikatakseen, että tällaisten ratkaisujen markkinat kasvavat lähiaikoina huomattavasti. Ostopaikasta riippuen noin 60 euron hintainen tuote onkin helposti hintansa arvoinen, jos siirrettävää on paljon.

Itse tuote on hämmentävän pieni. USB-liittimen ja video-, S-video- ja ääniliitäntöjen lisäksi piuhassa on vain pieni muovinen mötikkä, joka sisältää muunnoksen tekevän elektroniikan. Onkin ilmeistä, että varsinainen käsittelytyö jää tietokoneen tehtäväksi, sillä pakkaus ilmoittaa laitteen vaativan vähintään 2 gigahertsin suoritinta. Kytkeminen XP:tä käyttävään tietokoneeseen sujuu ongelmitta, eikä laitteen toiminnassa muutenkaan ollut testijaksolla isoja ongelmia. Palikka tosin lämpiää pitkään käytettynä jonkin verran.

Softat rujoja, mutta toimivia


Mukana toimitetaan CD-levy, jolla on pari perustason ohjelmaa: Presto! Digital Converter, joka kaappaa videota kortilta, ja Presto! VideoWorks, jolla videota voi leikata, tekstittää ja pakata. Ohjelmistot ovat sitä kauraa, mitä edullisten tuotteiden mukana yleensäkin tulee, eli ulkoasussa on panostettu pikemminkin näyttävyyteen kuin toimivuuteen - käytettävyys on tosin etenkin Digital Converterissa harvinaisen selkeää, koska nappeja on niin vähän. Laite ei valitettavasti tarjoa TWAIN-ajuria, jolla kuvaa voisi kaapata mihin tahansa kuvasovellukseen, vaan käytännössä ollaan jumissa näiden ohjelmien kanssa.

Digital Converter tarjoaa mahdollisuutta nauhoittaa suoraan videolähteestä DVD-levylle, ja itse asiassa se on oletusvalintanakin. Paljon helpommaksi homma ei tästä muutukaan: paina play videonauhurista ja rec tietokoneelta, odota 2 tuntia ja DVD on valmis. Täydellisessä maailmassa.

Katsotaan Pätkistä


Käytännössä suoraan DVD:lle tallennusta ei voi suositella, sillä lopputulos on useimmiten pettymys. Ohjelmiston tekemä muunnos vaatii niin paljon konetehoa, että käytännössä homma onnistuu pätkimättä vain moniydinprosessorilla. Työkoneeni on vajaa parivuotias kannettava 2 GHz Pentium-M:llä ja 1,5 gigatavun muistilla, ja sillä pyörivät vielä uudet pelitkin kohtalaisesti. Videon tekemisessä järjestelmä ei kuitenkaan sietänyt minkäänlaista lisäkuormaa Video Converterin kanssa. Jo pelkkä selainikkunaan siirtyminen kesken kaappauksen aiheutti ääniraidalle ikävän napsauksen. Jos nämä sitten pääsevät suoraan DVD:lle kaappauksen jälkeen, lopputulos on hyvin epämiellyttävä. Tämän vuoksi on suositeltavaa tallentaa video kiintolevylle, katsoa lopputuloksen laatu ja polttaa vasta sitten. Työvaiheen lisääntyminen kuittautuu kyllä hermojen säästymisellä. Kaappauksessa voi valita eri laatutasoja, mutta jos alkuperäinen materiaali on edes kohtuullisen hyvää, lienee kannattavinta käyttää kaappauksessa korkeinta laatua ja pakata vasta myöhemmin.

Presto! Videoworks on peruseditointiohjelma, joka toimii aikajanaperiaatteella. Sillä on mahdollista koostaa videopätkistä pitempiä kokonaisuuksia, pienellä väkertämisellä jopa lisätä siirtymiä ja tekstejä. Videon voi myös viedä eri muodoissa, mikä on käytännössä välttämätöntä, jos pätkiään haluaa jakaa esim. Youtubessa. Tässä kohdin ohjelmistossa on valitettavasti selkeä puute: se ei näytä selvästi lopullisen tiedoston kokoa, ennen kuin se on laskettu loppuun ja tallennettu. Koska videosivuilla tunnetusti on kokorajoitukset, olisi erittäin hyödyllistä nähdä jo tässä vaiheessa, minkä kokoista tiedostoa on luomassa. Näin voisi helposti maksimoida laadun suhteessa kokoon.

Kaappauksen laatu, silloin kuin se nykimättä onnistuu, on täysin tyydyttävää kotivideoille. Jopa testissä käytetyn vanhan editointinauhurin kuvapäiden aiheuttamat häiriöt päätyivät masentavan tarkasti lopputulokseen. Kuvan reunat erottuvat selvästi ja värit siirtyvät hyvin. Ainoastaan erittäin paljon valkoista sisältänyt materiaali menetti kontrastiaan siirrossa häiriöksi asti. Latailin pari Plextorilla siirrettyä, 90-luvun lopulla kuvattua pätkää Youtubeen ja Hauskat-osioon: video 1, video 2. Youtube hukkasi laadusta leijonanosan, mutta materiaalista saa edelleen selvän.

Tekee, minkä lupaa


Puutteistaan huolimatta PX-AV200U on, paljolti kukkaroystävällisen hintansa ansiosta, kuitenkin suositeltava hankinta, jos VHS-nauhoilla on paljon siirrettävää materiaalia, käytössä on kohtuullinen nauhuri ja kotikoneessa riittää roimasti potkua. Käytännössä 2 GHz minimivaatimus ei vanhalle prosessorille vielä riitä, sillä testikoneenkin mobiiliprosessorin gigahertsit olivat pöytämallin serkkujaan vahvempia, eikä sekään vielä taannut katkotonta lopputulosta. 256 megatavua RAM-muistia ei samaten tule riittämään mihinkään. Core2Duon tai Athlon 64 X2:n sekä parin muistigigan omistajalle PX-AV200U on varmasti käyttökelpoinen laite. Jos taas konetehoa ei ole tarpeeksi, voi katsastaa Pinnaclen valikoimiin, jossa on tarjolla MPEG2-koodauksen "lennossa" tekeviä vastaavia laitteita. Hintaa on tosin helposti satasia enemmän.

Tuote: Plextor PX-AV200U
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hinta: n. 60 euroa

V2.fi | Mikko Heinonen
< Widescreen Mode tarj... Santeri 'Shreds' Oja... >

Keskustelut (9 viestiä)

firece

Rekisteröitynyt 13.10.2007

11.11.2007 klo 10.35

Hmm taitaa olla ihan kelvollinen vempele kun on Q6600.
lainaa
Jormund

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.11.2007 klo 21.47

Saman homman tekee puoli-ilmaiseksi, kunhan vaan omistaa TV-kortin tai ViVo-näyttiksen ja tarvittavat piuhat. Ilmaisuuden lisäksi homman voi hoitaa DScalerilla ilman minkään huonosti optimoidun purkkaviriohjelman avustuksia => riittää heppoisempikin prossu. Myöskin kuvanlaadussa selvät erot kun voi fixailla filttereillä turhat rahinat pois ja elävöittää vähän värejä samalla.

Pitkäjänteisyyttähän tuo tarvii kun ei ole mikään automaattista. Ite en jaksanut tehdä, mutta veli on muuttanut vanhat VHS-kotivideot devuille. Nyt nuo kaikki ~20 devua on nätisti hyllyssä koteloissa ja lightscribe etiketeillä, digimuodossa.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.11.2007 klo 22.57

Helpoimmalla pääsee kun kuvaa VHS:lle niin häpeällistä ja julkaisukelvotonta matskua, ettei kukaan koskaan halua siirtääkään niitä mihinkään.
lainaa
ILU

04.03.2008 klo 09.59

Ostin kyseisen Plextor PX-AV200U -videomuuntimen. Äänet saan kuulumaan, mutta kuva ei vaan millään näy. Johdot ja asetukset ovat mielestäni oikein. Mikäköhän mättää?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.03.2008 klo 13.10

ILU kirjoitti:
Ostin kyseisen Plextor PX-AV200U -videomuuntimen. Äänet saan kuulumaan, mutta kuva ei vaan millään näy. Johdot ja asetukset ovat mielestäni oikein. Mikäköhän mättää?


Laite käyttää näytönohjaimen ns. video overlay -ominaisuutta, tarkista näyttökortin ajurit.
lainaa
Hman

28.07.2008 klo 07.43

Onhan tohon hommaan vaikka mitä vaihtoehtoja, mutta kai tämmönen ratkasu on yksinkertaisin esim. kotiäidille.
lainaa
pasi

10.08.2008 klo 13.30

mulla taasen herjaa että usb:n kaistanleveys ei riitä,kuva näkyy vihreenä mössönä eikä ole ääniä. Koneena on HP Compaq 6715s 2gigan musitilla,käsittääkseni kaikissa nykyisissä koneissa on valmiina usb 2.0 portit?? näyttäisi siltä että minun koneessani on taasen usb 1.1 eli hitaampi väylä.
lainaa
tonttu

12.10.2008 klo 11.51

läppäri ei tunnu riittävän millään, herjaa "record error" ja jumittaa koneen. ei onneksi buuttia vaadi. kuvasta näkyy tasan yksi frame eikä liikahda siitä mihinkään. surkea tuote. new softin palvelimetkaan ei aukea että päivittämään pääsis convertteria.
lainaa
Iekki

09.03.2009 klo 09.06

Asensin Plextor ConverterX PX-AV200 U ohjelmat ja sovittimen läppäriin ja homma pelittää niin pitkälle että kuva ja ääni tulee läppärille, mutta kun painaa punaista nauhotus nappia, niin koko läppäri jumiutuu. Näyttö menee ihan sairaan näköiseksi ja pakko käynnistää mikro uudelleen. Ohjelmaversio 1.09
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova