Tuorein sisältö

Leffalista #53: Renny versus Ratner

Jari Tapani Peltonen

07.01.2014 klo 18.00 | Luettu: 10083 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Nollasta pollaan tai toisinpäin.
Renny Harlinin The Legend of Hercules saapuu amerikkalaisiin teattereihin tänä perjantaina, joten sillä on saumaa nousta vuoden ensimmäiseksi flopiksi. Kesällä nähdään Brett Ratnerin kilpaileva Hercules, jonka alaotsikko on (ehkä, lähteestä riippuen) The Thracian Wars.

Suomessa Renny on kulttimaineessa. Kun neljän tähden kotimaisista mestariteoksista on naatiskeltu, on vaihteeksi jänskää, kun meidän Renny yhdistää ison budjetin ja suomalaisuuden esimerkiksi siten, että Herkuleksessa tulee vilahtamaan yksi Duudsoneista! Kansainvälisen elokuvayhteisön näkökulma on synkempi: sen mukaan sekä Renny että Ratner saisivat pysyä kaukana kaikista tärkeistä projekteista.

Ennen kuin Herkulekset pääsevät mittelemään, laitetaan ohjaajat kaksistaan areenalle.

Törkein floppi vs. Törkein floppi


Rennyn Kurkunleikkaajien saarta kutsuttiin pitkään kaikkien aikojen surkeimmaksi flopiksi, mutta mm. Disneyn viimeisimmät Mars-leffat ovat vieneet sen kunnian. Konkurssin tehnyt tuotantotalo on sentään pysynyt haudassaan. Ratnerin uralta ei kunnon floppeja löydy, vaikka hän osaa tunaroida keskinkertaiseen tuotteeseen 2-4 kertaa enemmän rahaa kuin on tarpeen. Ainakin After the Sunset ja Rush Hour 3 ovat taloudellisia pettymyksiä.

Voittaja: Renny


Isoin hitti vs. Isoin hitti


Ratnerin X-Men: Viimeinen kohtaaminen on nopeasti ajateltuna hittisarjan huipentuma, mutta toisaalta se maksoi 90 miljoonaa dollaria enemmän kuin sarjan toiseksi suosituin osa. Kun analyysissa huomioidaan kulut, tulojen jakaantuminen ja inflaatio, alkaa näyttää siltä, että Rennyn isot hitit Cliffhanger ja Die Hard 2: Die Harder tuottivat enemmän voittoa. Samoja laskelmia soveltaen Ratner joka tapauksessa vie erävoiton Rush Hour -sarjan osilla 1 ja 2, jotka nousivat voitollisiksi jo Yhdysvalloissa.

Voittaja: Ratner


Kriitikoiden puheenvuoro


Sivuston Rotten Tomatoes mukaan Renny ja Ratner puskevat mätää. Kolme filmiä kummaltakin löytyy, joita 60-70% kriitikoista suosittelee.

Cliffhanger on Rennyn mestariteos lukemalla 69%. Yhteenvedon mukaan Cliffhanger ei ole se omaperäisin tykitys, mutta kouhkaaminen on jännittävää ja mieleen kyllä muistuu miksi Sylvester Stallone on tähti. Die Hard 2 ja The Long Kiss Goodnight ovat lähellä samaa laatua.

Ratnerin suloisin sinfonia on Punainen lohikäärme myöskin lukemalla 69%. Yhteenvedon mukaan filmi on osaavasti tehty, mutta tutulta se vaikuttaa. Myös ensimmäinen Rush Hour ja Tower Heist saavat kriitikoilta nyökkäyksen.

Voittaja: Ratner - keskiarvon mukaan. 46% kriitikoista suosittelee hänen töitään ja 38% Rennyn. Sivusto ei tarjoa lukemia kaikille filmeille ja laskelmasta jäi episodielokuva, josta Ratner ohjasi vain osion.


Suosikeille kymppejä jakelevien jonnejen puheenvuoro


Miksi koskaan uskoisit kriitikoita, kun voit tarkistaa Internet Movie Databasesta mitä normaalit ihmiset ajattelevat? Sivuston mukaan Rennyn paras leffa on Die Hard 2 pisteillä 7,1/10. Muun muassa Ajankohtainen kakkonen (joka on Rennyä käsitellyt) ja Deep Blue Sean tekemisestä kertova 8 minuutin mittainen dokumentti ovat kovempaa kamaa. Ratnerin Punainen lohikäärme nousee pisteillä 7,2 suvereenisti Ajankohtaisen kakkosen tasolle.

Voittaja: Ratner


Gaalamenestys


Ratner ei ole monista palkinnoista kisannut, mutta yhden hän on jopa voittanut. Hänen oli tarkoitus toimia Oscar-gaalan tuottajana, mutta kun hän möläytti "harjoitukset ovat hinteille", hän ymmärsi vetäytyä sivuun. Kun hän aikansa katui, homojärjestö GLAAD palkitsi hänet "Liittolainen"-palkinnolla.

Renny on ohjaajana ja tuottajana kilpaillut jo viidestä "Kultaisesta vadelmasta" (Razzie Award), jotka jaetaan vuoden huonoimmille elokuville, mutta voittoa ei ole vielä tullut. Jussi-palkinnon elämäntyöstä hän on saanut.

Voittaja: RatnerSuomilisä vs. Ulkomaanpellesakko


Rennyn ansiota se on, että hänen ex-puolisoaan Geena Davisia kutsuttiin Suomen miniäksi 90-luvulla.

Voittaja: Renny


Nuoren Peltosen puheenvuoro


Vanha Peltonen eli herra toimittaja ei jaksa olla juuri mitään mieltä. Kummankin ukon Herkules saattaa olla vahvempi elokuva kuin - jaa - tuleva Oscar-ehdokas The Wolf of Wall Street, kunhan he venyvät parhaiden toimintakohtaustensa tasolle ja pitävät keston alle kahdessa tunnissa.

Kun nuori Peltonen esitelmöi hienovaraisista (?) tyylikeinoista, hän saattoi käyttää esimerkkinä Punaisen lohikäärmeen aloituskohtausta, jossa Hannibal Lecter erottuu selkeästi konserttiyleisön seasta. Ratnerin X-Menin hän tunnisti hutiloiduksi tarinaksi, mutta toimintaa ja aiempaa irstaammin pyllistävää Mystiqueta ja sitä pojan näköistä mutanttia hän kiitteli. Jopa Ratnerin solvatusta esikoisohjauksesta Money Talks hän maksoi rahaa, jota ei ollut paljon, eikä hän silti suuttunut miehelle ennen Rush Hour 3:n ensi-iltaa.

Rennyn haukuttua komediaa Ford Fairlane Peltonen ei muistaakseen ole katsonut yhdenkään häpykarvan kanssa, mutta epäluotettavan sikiö-Peltosen mukaan leffan kukkoiluhuumori on just parasta. Rennyn 90-luvun tasavahva toimintaputki Die Hard 2 -> Deep Blue Sea on nuoren Peltosen hyväksymää kamaa, josta hän hankki kopiot kotiin automaattisesti. Ratnerin (lähes koko) tuotanto päätyi hyllyyn puolivahingossa.

Voittaja: Renny


Yhteenveto
RENNY 3 - RATNER 4


Kisa oli huikean tasainen, mutta lopputulos antaa vihiä siitä, miksi Ratnerin Herkulesta näyttelee uransa huipulla kiikkuva Dwayne Johnson, kun taas Rennyn versiossa Herkulekseksi kutsuttua spartalaista gladiaattoria näyttelee yksi Twilightin huulikiiltovampyyreista, Kellan Lutz.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Logitech G602... Sarjamulkaisu #4: To... >

Keskustelut (6 viestiä)

YesCHEF

07.01.2014 klo 19.39 19 tykkää tästä

"kun taas Rennyn versiossa Herkulekseksi kutsuttua spartalaista gladiaattoria näyttelee yksi Twilightin huulikiiltovampyyreista, Kellan Lutz."

HAHAHAHAHAHAHHAAAA!
Yksi syy siihen miksi Rennyn Herkules tulee olemaan paljon paskempi. Lisäksi hän ei osaa säännöstellä käyttämiään mausteita oikeassa suhteessa, vaan käyttää kaikkia mahdollisia mausteita ilman mittoja ja luulee olevansa ammattikokki.
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

07.01.2014 klo 23.09 7 tykkää tästä

Ratilla elokuvat ovat yleensä joko tasoa "ihan kiva" tai sitten sukeltavat senkin rajan ali. Punainen lohikäärme on ainoa häneltä, jota voisi kutsua hyväksikin. Loppujen lopuksi aika hajuton ja mauton ohjaaja kuitenkin.

Harlinilla taas on pari mukiinmenevää rainaa, mutta loput voi jättää ihan hyvällä omatunnolla muiden katsottavaksi. Erehdyin katsomaan hänen tuoreimman Suomessa julkaistun elokuvan "5 Days of War" viime vuonna, oli kyllä sen tasoinen sukellus, että taitaa jäädä Rennyn herkuleet ja muutkin perkeleet jatkossa katsomatta.
lainaa
Exe

08.01.2014 klo 16.19 1 tykkää tästä

Punainen lohikäärme on hyvä leffa. Parempi kuin Die Hard 2. Deep Blue Sea on ihan OK ysäriviihdettä johonkin tylsään iltamaan. Sisältää (omasta mielestäni) yhden leffahistorian yllättävimmän hahmon kuoleman.
lainaa
BruceStallone

09.01.2014 klo 07.35 5 tykkää tästä

Rennyhän voittaa kisan jo Die Hard 2:lla, joka on parhaita toimintaleffoja. Siihen kun lisätään vielä Painajainen Elm Streetilla 4, Ford Fairlaine ja Cliffhanger, niin harva näille pärjää. Ratnerin olisi pitänyt ohjata kasarilla, niin voisi ottaa jotain vertailua. Harlin iski kovat kortit pöytään aikoinaan ja niillä näytöillä ei tarvitse enää tehdä mitään, koska parhautta ei voi ylittää enää.

Long kiss goodnight on myös hyvä uudemmista Rennyn leffoista, uskomattoman upeita räjähdyksiä on siinä ja autot lentelee ilmassa. Mahtavia tehosteita, joita tuskin tullaan ylittämään ikinä ja melkein Die hard 2:n tasoa. Renny on Suomen lahja maailmalle ja hänen elokuvansa ovat melkein taidetta, mutta eivät kuitenkaan liikaa.
lainaa
JDelwynn

09.01.2014 klo 22.04 1 tykkää tästä

Kyllä yhden lisäpisteen olisi voinut antaa Rennylle, onhan neljäs Elm Street yksi kaikkien aikojen eniten tuottaneista jatko-osista!
lainaa
kunnonanalyysitaieil

10.01.2014 klo 18.45 2 tykkää tästä

yksi tekijä unohtuin nimittäin Renny on kotimainen mistä hän nettoaa 6 pistettä. ratner on joku neekeri ja nettoaa -2 joten renny voitti
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova