Tuorein sisältö

Leffalista #57: Star Wars ketkä?

Jari Tapani Peltonen

06.05.2014 klo 16.30 | Luettu: 11801 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Siemeniä ja rusinoita.
Star Wars: Episodi VII:n tuotanto on pääsemässä vauhtiin. Monilla ei ole hajua siitä, keitä julkistetut näyttelijät ovat, joten korjataan asia.

Viikon vitsi on tämä: väitän että ainoa tunnettu näyttelijä on sammunut tähti Harrison Ford. Mukana ovat Mark Hamill ja Carrie Fisher, mutta mitä he ovat tehneet sitten Jedin paluun?

Viime vuosina eläkeläiset ovat tähdittäneet lukuisia elokuvia, joiden mainoskampanjat ovat luottaneet siihen, että yleisö innostuu legendojen paluusta. Nuoriso on yleensä haukotellut. Fordista puhuttaessa on muistettava, että Indiana Jones 4 menestyi mainiosti, mutta myös se, että sittemmin kaikki hänen työnsä ovat flopanneet.

Innokkaimpien ennustusten mukaan Star Wars 7 on seuraava elokuva, joka tienaa 2 miljardia dollaria. Uskon itse, että potentiaalia on, mutta tekijöiden pitää keksiä todellinen koukku, ennen kuin Pimeän uhan numerot rikkoontuvat muustakin syystä kuin lippujen hintojen nousun vuoksi. Seiskan tärkeää kohderyhmää ovat muun muassa he, joille ensimmäinen Star Wars -kokemus on animaatiosarja The Clone Wars tai samojen tekijöiden tuleva sarja Rebels.

En maalaile piruja seinille - mutta aion kertoa sinulle keitä ovat myös Hamill ja Fisher.

John Boyega


Huhujen mukaan tärkein uusi sankari on nuori tummaihoinen mies tai nainen, ja kuinka ollakaan, 22-vuotias afrobritti Boyega on ensimmäinen mainittu näyttelijä alkuperäisuutisessa. Hänet tunnetaan kulttileffasta Attack the Block, jossa koukku on se, että kelvottomista katunilkeistä on mahdollista oppia tykkäämään kun he mätkivät hirviöitä. Boyegan elkeet ovat varmempia kuin monilla muilla roskafilmeissä hänen iässään.


Daisy Ridley


Pienissä tv-rooleissa vilahtanut neito on nimistä tuntemattomin. Hänkin on parikymppinen. Uskon hänen näyttelevän Han Solon ja Leian tytärtä: juoruissa on mainittu, että seiska keskittyy Soloon ja hänen perheeseensä, ja erään haastattelun mukaan Ford ja Ridley ovat jo muodostaneet tuttavalliset välit. Lisäksi Ridley istuu ensimmäisessä kuvassa Fordin ja Fisherin välissä. Ridley on ainoa uusi nainen tähän mennessä, joten sitä luulisi, että hahmo on ensimmäinen merkittävä naispuolinen jedi tai vastaavaa.


Adam Driver


HBO:n Girls-sarjan kiitelty miesvahvistus tuo rooleihinsa vaivatta huumoria ja syvyyttä, mistä pieni suoritus draamakomediassa Inside Llewyn Davis on hyvä esimerkki. Väitetysti hän on Star Wars seiskan roisto. On helppo kuvitella, että Driver olisi näytellyt Anakin Skywalkeria sellaisella kypsällä ja vivahteikkaalla tyylillä, jota jotkut (en minä) jäivät esiosatrilogialta kaipaamaan.


Oscar Isaac


Myös Llewyn Davis itse on mukana. Isaac ja Driver (ja Justin Timberlake) jammailevat yhdessä avaruusaiheisesti tässä videossa. Isaac tunnetaan myös kulttijännäristä Drive, jossa hän näyttelee sitä epäonnista miestä, jonka perheestä päähenkilö huolehtii, ja vuoden 2010 Robin Hoodista, jossa hän ampuu komeasti yli prinssi Juhanan roolissa.


Mark Hamill


Hamill on taitava ääninäyttelijä, joka on herättänyt henkiin lukuisia tunnettuja ja alkuperäisiä hahmoja animaatioissa ja peleissä. Hänet tunnetaan parhaiten Jokerin äänestä, joka toisinaan kuulostaa hämäävästi siltä, kuin Nalle Puhin kaveri Tiikeri olisi kääntynyt pimeälle puolelle. Naamaansa Hamill on näyttänyt asiallisessa sotaelokuvassa The Big Red One, sekä b-luokan sci-fiprojekteissa, kuten Wing Commander -peleissä ja leffoissa Slipstream ja Timerunner.


Domhnall Gleeson


Yksi Ron Weasleyn veljistä vaikuttaa olevan kovemmassa vauhdissa kuin Rupert Grint itse. Sivuosasuoritukset hyvällä maulla valituissa filmeissä (Never Let Me Go, Kova kuin kivi, Dredd, jne.) ovat seuranneet toisiaan, ja pääosamiehen karismaa Gleeson osoitti omaavansa (valitettavan kömpelössä) hittikomediassa Oli aikakin. Jos hän pätee jedinä, keventää koomisesti tai yllättää, en ylläty.


Max von Sydow


Von Sydow ei periaatteessa kuulu listalle, sillä toki nuorimmatkin viimeistään pari klassikkoa katsottuaan tunnistavat vähintäänkin ulkonäöltä herran, joka on näytellyt kuninkaita, ritareita, tohtoreita, manaavia ja muunlaisia pappeja, keisari Mingiä, Bond-konnaa ja Jeesusta ja lainannut äänensä Vigo karpatialaiselle. Von Sydow ja Ford ovat yleissivistystä.


Carrie Fisher


Tv-elokuvissa ja muissa vähän tunnetuissa tuotannoissa kuten halvassa tieteiselokuvassa The Time Guardian 70-ja 80-luvuilla esiintynyt Fisher on nähty sittemmin lähinnä cameo-rooleissa. Ongelmiaan päihteiden kanssa hän on käsitellyt mm. humoristisessa lavashow'ssa Wishful Drinking ja romaanissa Postcards from the Edge. Yksi Meryl Streepin 18 Oscar-ehdokkuudesta tuli romaanin elokuvaversiosta.Ei unohdeta puuhanalleja


80-vuotias kääpiö Kenny Baker tungetaan jälleen roskapönttöön, koska ainakin parikymmentä nörttiä valehtelisi boikotoivansa elokuvaa, jos lopputeksteissä ei vahvistettaisi Bakerin olevan R2-D2. Anthony Daniels tietenkin palaa C-3PO:ksi, jota hän on uskollisesti näytellyt legotuotteissakin. Peter Mayhew pelastautui leikkauksella pyörätuolista, joten isolle kaverille on varmasti mukavaa jälleen köpötellä Chewbaccana. Star Wars on ainoa mainitsemisen arvoinen juttu miesten viihdeurilla. Kun pönttökääpiönkin pitää olla juuri se tietty ainoa oikea, on turvallista veikata, että tulokas Andy Serkis eli Klonkku eli pallopukunäyttelyn mestari on palkattu antamaan sielu uudelle animaatiohahmolle. Yousa mooey mooey happy?


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Anchorman 2 -kilpail... Haastattelussa Chris... >

Keskustelut (10 viestiä)

apex

Rekisteröitynyt 21.12.2010

06.05.2014 klo 16.46 7 tykkää tästä

Toivottavasti Ford ei saa yhtään minuuttia ylimääräistä ruutuaikaa. Hän on yksi huonoiten vanhentuneista Hollywood-tähdistä. Katsokaa vaikka Ender's Game. Lisäksi Hamillin ja Fisherin pitäisi laihduttaa reilusti.

Muuten pidän roolivalinnoista. Näyttelijät ovat riittävän uusia kasvoja, mutta ainakin osa on jo todistanut taitonsa aiemmissa rooleissa.
lainaa
aasi

06.05.2014 klo 17.20 2 tykkää tästä

Carrie FIsherin paras rooli oli Blues Brothersissa
lainaa
vaderrealstar

06.05.2014 klo 18.07

Kuka mahtaa olla kenenkä isä. Ja eikö James Earl Jones ole mukana edes jonkunlaisena äänenä sankarin korvissa
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

06.05.2014 klo 20.47 3 tykkää tästä

Ihan positiivista nähdä kapinaliiton sankarit pöhöttyneinä, kalpeina varjoina entisistään.
lainaa
TaiZuuni

Rekisteröitynyt 01.06.2007

06.05.2014 klo 23.48 1 tykkää tästä

vaderrealstar kirjoitti:
Kuka mahtaa olla kenenkä isä. Ja eikö James Earl Jones ole mukana edes jonkunlaisena äänenä sankarin korvissa

No jos hän puhuisikin kuolleista niin eiköhän se olisi Anakinin ääni, ei Vader.

Ihan hyvältä tuo lista vaikuttaa. Fisherin nyt ehkä pitäisi muutama kilo karsia, jos meinaa haluta mahtumaan Millennium Falconin sisälle. Hamilltonin olemus taas on mielestäni ok. Jos hän sitä valosapelia heiluttelee niin eikön se taistelutyyli ole jotain old-benin luokkaa. Jos Lucas ohjaisi niin varmasti vetelisi voltteja sun muita.
lainaa
Bob

07.05.2014 klo 04.31

En kyllä odota mitään. Uudet Star Trekitkin olivat ihan mukavia toimintaleffoja kun ei odottanut liikoja mutta sen enempää niistä ei irti saanutkaan.
lainaa
Milli

07.05.2014 klo 07.58 1 tykkää tästä

apex kirjoitti:
Toivottavasti Ford ei saa yhtään minuuttia ylimääräistä ruutuaikaa. Hän on yksi huonoiten vanhentuneista Hollywood-tähdistä. Katsokaa vaikka Ender's Game. Lisäksi Hamillin ja Fisherin pitäisi laihduttaa reilusti.

Muuten pidän roolivalinnoista. Näyttelijät ovat riittävän uusia kasvoja, mutta ainakin osa on jo todistanut taitonsa aiemmissa rooleissa.


Ehkä sinun ei pitäisi edes katsoa tätä elokuvaa sitten. En ole nähnyt Ender's Gamesia mutta en ole halunnutkaan. Jotain lasten pehmo scifiä missä tiesi jo ennen valmistumista että sieltä tulee täys laidallinen paskaa.

Ford näyttelee aina samoin, mutta mitä olis Han Solo ja Indiana Jones ilman Fordin tyyliä.
lainaa
Veteraani

07.05.2014 klo 09.06

Milli kirjoitti:
Ehkä sinun ei pitäisi edes katsoa tätä elokuvaa sitten. En ole nähnyt Ender's Gamesia mutta en ole halunnutkaan. Jotain lasten pehmo scifiä missä tiesi jo ennen valmistumista että sieltä tulee täys laidallinen paskaa.

Etkä ole tainnut lukea sitä alkuperäistä kirjaakaan. Itse en sitä kyllä "lasten pehmoscifiksi" kutsuisi. Leffaa en ole nähnyt minäkään.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.05.2014 klo 11.38

Ender's Game yllätti meikäläisen positiivisesti leffana. Kirjaan intohimoisesti suhtautuville ei ehkä niin kova pläjäys, mutta mielestäni pätevää scifiä. Fordin pökkelömäisyys roolissaan oli kyllä pieni miinus.
lainaa
keijo2

08.05.2014 klo 23.48

peltonen kyllä kuittaisi itselleen huonoin leffakriitikko/toimittaja palkinnon tällekkin vuodelle kertomalla carrien fisherin roolisuorituksista. MITÄÄN TÄRKEÄÄ?? no blues, ketun brothers.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova