Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Diel SJ5000

Ville Heinonen

17.08.2015 klo 19.55 | Luettu: 15576 kertaa | Teksti: Ville Heinonen

Halvalla… hyvää.
Action-kamerat ovat kuuminta hottia. Ovat olleet oikeastaan jo monta vuotta. Niiltä ei voi välttyä laskettelukeskuksissa, kokoontumisajoissa, extreme-urheilun parissa, saatika sitten valintamyymälän elektroniikkaosastolla.

Vähän samaan tapaan kuin Kleeenex tarkoittaa rapakon takana täkäläistä nestuukia, kutsutaan action-kameroita täällämain “goproiksi”. Siihen on erittäin hyvä syy – järjellisen kilpailun puute. Olen käyttänyt näitä pikkukameroita siitä ihan ihkaensimmäisestä Gopro Herosta lähtien. Hero HD:n kakkosrevisioon asti kaikki oli hyvin, mutta sen jälkeen uskoni on alkanut horjua. Erilaiset luotettavuusongelmat alkoivat nousta pintaan kolmosmallin kohdalla ja samoihin aikoihin myös kilpailijat alkoivat kuroa etumatkaa kiinni. GoPro on kuitenkin ollut niin pitkään SE actionkamera, ettei moni ei ole huomannut tai edes halunnut huomata, että ihan oikeasti varteenotettavia vaihtoehtojakin on olemassa.

Ns. “kiinalaiset” (kaikkihan nämä Kiinassa valmistetaan merkistä riippumatta) eivät ole juuri vakuuttaneet laadullaan, varsinkaan kuvanlaadullaan. Kun muutama kuukausi takaperin Diel SJ5000 tupsahti arvosteltavaksi, olin epäileväinen. Kamerasta ennakkoon kerrotut speksit (mm. 14 megapikselin Panasonicin valmistama kenno sekä LCD-näyttö) lupasivat kuitenkin hyvää, joten otin uutuuden vastaan avoimin mielin.


Ensimmäinen hämmästyksen aihe oli se, että kameran pakkauksessa tuli mukana melko kattava määrä kiinnikkeitä. Imukuppia ei paketista löytynyt, mutta jos jonkinlaista muuta kiinnikettä (ja mm. erittäin oleellinen jalustakierreadapteri) seurasi valmiiksi paketissa. GoPro-kameroista tuttu kiinnitysstandardi pitää huolen siitä, että sopivia lisätarvikkeita löytyy joka pitäjän Tokmannilta. Lisätarvikkeiden ja erilaisten kiinnikkeiden mukanaoloa voisi vähätelläkin, mutta koska niitä joka tapauksessa tarvitaan, on mukava yllätys, että tämänkin hintaluokan laitteessa ne tulevat kaupantekijäisinä. Etenkin, kun jo pelkästään em. jalustakierreadapteri em. markkinajohtajaan maksaa alkuperäistarvikkeena pitkälti toista kymppiä.

Toinen hämmästyksen aihe oli se, että en meinannut saada kameraa millään ilveellä irti suojakotelostaan latausta varten, mutta onnistui se sentään hieman kampeamalla. Testiyksilöllä oli tapana irroittaa muutaman kerran sininen etupaneelinsa tässä kotelostairtautumisvaiheessa, mutta ongelma väheni käytön myötä. Jahka kameran saa ulos kuorestaan, sille kelpaa Class 10 MicroSDHC, jonka lisäksi kyljestä löytyy micro-usb -liitin sekä micro-hdmi.

Kamera kiersi mukanani useammassa maassa ja erilaisissa tilanteissa. Nopeana yhteenvetona voidaan sanoa, että se teki, mitä lupasi, ja kuvanlaadullisesti jopa ylitti odotukset. Kamerasta löytyvät tallennusformaatit ja videotarkkuudet sekä muut ominaisuudet riittävät varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä, ja kun hinta on osapuilleen sama kuin mitä Wifittömästä LCD-näytöttömästä perus-Goprosta pyydetään, kääntyisin itse SJ5000:n puoleen. LCD-näytön tuomaa lisäarvoa ei voi tässä hintaluokassa liikaa korostaa, koska sen avulla voi kuvan rajauksen lisäksi tehdä ja tarkistaa kuvausasetukset sekä jo kuvatut tekeleet. Kuvien ja videoiden katsomisen myötä tosin onnistuin jokusen kerran saamaan kameran jumiin, mutta asia korjaantui uudelleenkäynnistyksellä.

Hyviä juttuja


Kuten mainitsin, kameran ehdoton valtti on kuvanlaatu. Sitä on käytännössä mahdotonta erottaa samoilla asetuksilla kuvatuista kalliimpien kilpailijoiden tuotoksista (tässä asiallinen vertailuvideo: www.youtube.com/watch?v=UFM_WJz3kME). Kuvanlaadun tai väritoiston suhteen ei sinänsä ole mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin (vrt. GoPron Protune), mutta todennäköisesti 90% näiden kameroiden käyttäjistä ovat tyytyväisiä, että kamera tuottaa suoraan kohtalaisen kontrastikasta ja värikylläistä kuvaa. LCD-näyttö on kohtuullisen kirkas ja hyvälaatuinen, fyysiset napit ovat raskaat mutta sinänsä responsiiviset, akku kestää mukisematta tunnin-puolitoista ja erilaisia kuvaustiloja on riittävästi. Kätevä ominaisuus on, että intervallikuvia (time-lapse) kuvattaessa voi valita joko kameran ottamaan still-kuvia tai koostamaan intervallikuvista suoraan valmista videota. Varsinaisen kuvauksen aikana kamera ei kertaakaan jumittunut tai tehnyt mitään yllättävää, mikä on erittäin hyvä asia. Wifi-yhteys on kuvan esikatselussa viiveetön ja muutaman metrin sisällä luotettava ja ainakin iOS-puolen SJCAM-appi tarjoaa hyvät eväät kamera-asetusten muuttamiseen ja muuhun kameran hallintaan. Mobiiliapplikaatiossakin aavistuksen näkyy mistä esikuvaa on haettu, mutta lakimiehet hoitakoot työnsä, jos katsovat tarpeelliseksi. Kamerassa on myös digitaalinen zoom, jonka käyttö saattaa olla hyödyllistä tietyissä rajoissa. Kätevä lisäominaisuus on myös mahdollisuus käyttää kameraa autokamerana, eli virran kytkeytyessä usb-liittimeen kamera kytkeytyy päälle ja alkaa kuvata, ja kun virransyöttö katkeaa, kamera sammuttaa itsensä. Kameran saa tätä varten myös tallentamaan muistikortille “loopissa”, eli kortin täytyttyä materiaalia aletaan ylikirjoittaaman vanhemmasta päästä. Positiivisena puolena pitää vielä mainita kameran hinta (www.e-ville.com, 149,95€), joka ominaisuuksiin nähden on enemmän kuin sopiva.

Ja vähän huonoja


Negatiivisia puolia (etenkin hinta huomioon ottaen) Diel SJ5000 tarjoaa yllättävän vähän. Niistä omaan käyttöön ehkä suurin on vain 30FPS tallennustaajuus FullHD-tilassa (perus-GoPro tosin yltää myös vain samaan). Ongelmallista tässä on kaksi asiaa; ensinnäkin 30FPS ei täsmää täkäläiseen PAL-standardin mukaiseen virkistystaajuuteen ja tietyissä olosuhteissa aiheuttaa kuvaan flickeröintiä ja toisaalta esimerkiksi tärisevissä olosuhteissa tai suurissa nopeuksissa kuvattaessa 50/60FPS tallennus poistaisi ongelmaa ns. jello-efektistä, vaikka kuvataajuuden tiputtaisikin sitten jälkeenpäin 25FPS:ään. 30FPS ei myöskään täsmää muihin PAL-alueen kameroihin, joten leikkauspöydällä eri kameroiden kuvaa sekoitettaessa on luvassa joko uudelleentahdistusta tai ajan lievää vääristymistä. Näiden ongelmien kanssa tuskin moni joutuu painimaan, mutta silti 25FPS valinta olisi ihan kova juttu. SJ5000:n eduksi on sanottava, että tärinän aiheuttamaa jelloa ei ilmaantunut ainakaan niin paljoa, kuin vanhemman generaation vastaavilla spekseillä varustetuissa kameroissa. Kamerassa oli kyllä valinta NTSC- ja PAL-alueiden (50/60Hz) välille, mutta kuvataajuuden pysyessä samana, sen hyöty rajoittuu TV-kytkentään. Valikot ovat aavistuksen kömpelöt, mutta jälleen kerran, verrattuna näytöttömään kameraan, asetusten teko on yhtä juhlaa.

Yhteenveto


Diel SJ5000 on hintaansa nähden hyvä kamera. Se ei ole ehkä aivan yhtä sofistikoitunut kuin kilpailijansa, mutta se ei myöskään sorru yrittämään liikaa. Perusasiat ovat kunnossa, kuvanlaatu on hyvä ja käytettävyys kohtalaisen toimiva. LCD-näyttö sekä WiFi-yhteys parantavat käytännön operointia suuresti. Kun hinta on vielä kohdillaan, niin tämä action-kamera täyttää varmasti suurimman osan toimintakuvaustarpeista. Dielin kanssa ei tarvitse jatkuvasti jännittää, että 500 euron kamera putoaa kallionkielekkeeltä ikuiseen uneen, näitä kun saa yhden sellaisen hinnalla kolme ja jää vielä rahaa viedä oma pikku kultamussukka vaikka afterski-snägärille skimbakuvausten jälkeen.

P.S.
Mikäli nälkä kasvaa syödessä ja yllättäen iskeekin halu ostaa kalliimpaa, isompaa ja ehkä parempaa, voin kokemukseni pohjalta kertoa, että tämänhetkisessä markkinatilanteessa kannattaa GoPron lisäksi ottaa vahvaan harkintaan myös Sonyn tuotteet.Hinta: 149,95 euroa + ALV 24 % maahantuotaessa
Lisätietoa: (e-ville)

V2.fi | Ville Heinonen
< AC/DC - Live @ Kant... V2.fi testasi: Logit... >

Keskustelut (3 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

18.08.2015 klo 07.28 1 tykkää tästä

Tätähän myös MoonTV käyttää ja mainostaa. Ja kun myös V2:lla on positiivinen arvio laitteesta, niin tuskin se ihan huono on.
lainaa
jeppe

18.08.2015 klo 21.32 1 tykkää tästä

Tälläisen tilasin kiinasta joskus viime talvena muitsaakseni ~85€ hinnalla. Joka tavalla olen ollut todella tyytyväinen kameralla otettuihin tuotoksiin.

Ei voi kuin suositella kaikille
lainaa
sergei

20.08.2015 klo 10.26

Suoraan kiinasta saa laitetta huomattavasti halvemmalla, e-ville on vain lisännyt siihen oman nimensä diel :D
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova