Tuorein sisältö

Kolme kympin USB-muistitikkua

Vieras

07.02.2008 klo 22.25 | Luettu: 17813 kertaa | Teksti: Vieras

Viikon vimpain special
Saavuttaessa vuoteen 2008 on levyke tallennusvälineenä kuollut lopullisesti. Sen roolin satunnaisessa tiedonsiirrossa ovat vallanneet poltettavat CD/DVD-levyt sekä viime aikoina USB-muistitikut. Useimmissa käyttöjärjestelmissä ilman ajureita toimivat, kätevän kokoiset muistit ovat halventuneet ja yleistyneet jatkuvasti. Nykyisin muistitikkuja saa vaikka minkä näköisinä ja perusmallien hinta pyörii maagisen kymmenen euron tuntumassa. Ajan mittaan tällä rahalla on saanut yhä enemmän kapasiteettia - tällä hetkellä kymppi vaihtuu gigatavuun tai pariin tallennustilaa.

Mutta onko sitten mitään väliä, minkä näistä kympin tikuista valitsee? Tämän selvittämiseksi hankimme testiin kolme tunnetun valmistajan yhden gigatavun tikkua. Kingston, SanDisk ja Transcend ovat kaikki hyvässä maineessa, joten voisi olettaa, että mikä tahansa niistä tarjoaa rahoille hyvää vastinetta. Ei kuitenkaan tarvitse lähteä halkomaan hiuksia, että muistien väliltä löytää eroja.

Ulkomitat ja rakenne


SanDiskin Cruzer Micro U3 ja Transcendin JetFlash V10 ovat ulkomitoiltaan suunnilleen yhtä suuret, joskin Transcend on jonkin verran pidempi ja SanDisk puolestaan leveämpi. SanDisk on jopa niin leveä, että se ei välttämättä mahdu USB-porttiin, jos viereisissä porteissa on muita laitteita kiinni. Kingston DataTraveler MINI-MIGO on kooltaan selvästi kilpakumppaneitaan pienempi, vain noin kolmisen senttiä pituudeltaan - jopa niin pieni, että se on helppo hukata. Kingston erottuu myös värinsä puolesta, tosin kaikkia hailakka pastellinsininen ei varmastikaan miellytä. Ainoastaan Transcendin mukana tulee rannelenkki kanniskelua varten; muihinkin tikkuihin hihnan sentään pystyy asentamaan.

Arvosteluun valittiin tarkoituksella muistit, joissa ei ole erillistä, helposti tippuvaa ja hukkuvaa korkkia. Tämä nosti hintaa hieman, sillä halvimmillaan tulpalla varustetun gigan muistin saa jopa vitosella. Jokaisessa tikussa on hieman erilainen mekanismi, mutta kaikille on yhteistä se, että USB-liitin liukuu laitteen sisälle suojaan pölyltä ja iskuilta. Sandisk on tehnyt mekanismistaan helppokäyttöisimmän: liitin liikkuu helposti ja sutjakkaasti. Ainoana epäilyksen särönä se, että vanhemmiten mekanismi saattaa löystyä, sillä jo nyt se liikkui varsin pienestä kosketuksesta. Transcendiä voi kritisoida terävästä nappulasta, joka tuntuu käytettäessä ikävältä peukaloon, ja Kingstonia puolestaan turhankin jämäkästä mekanismista, joka tosin luultavasti löystyy käytön myötä.

Tiedonsiirto ja toiminta


Pikaisessa testissä tikut toimivat moitteetta: tiedostoja pystyi siirtämään suuntaan ja toiseen asianmukaisesti. Niin Linux-PC kuin Mac-kannettavakin hyväksyivät joka mallin nikottelematta. Lukunopeuksissa tuli kuitenkin yllättävän suuria eroja. Selvästi vauhdikkain oli Kingston nopeudellaan 16 Mt/s, toisena SanDisk 12 Mt/s ja niukasti hitaimpana Transcend 11 Mt/s. SanDiskin ärsyttävänä piirteenä laitetta kytkettäessä ja tiedonsiirron aikana on kirkkaan ledin vilkutus, mikä pistää häiritsevästi silmään ja varastaa huomiota muulta tekemiseltä. Kahden muun muistin ledit ovat vähemmän häiritseviä. Tietojen synkronointia varten PC:n ja muistitikun välillä jokaisella valmistajalla on oma ohjelmistonsa Windowsille. Transcendin tapauksessa paketissa mukana tulee mini-CD.

Yhteenveto


Jokainen testatuista gigatavun muisteista täyttää tehtävänsä asianmukaisesti eikä hintakaan ole hankinnan este. Kahden gigatavun USB-muistit ovat kuitenkin vain muutaman euron kalliimpia, joten pelkkään gigatavuun tyytyminen ei ole välttämättä mielekäs ratkaisu. Neljän gigatavun tikkujen hinnat eivät nekään enää päätä huimaa (n. 20 euroa). Testattujen muistien joukosta parhaan hinta-laatu-suhteen tarjoaa Kingston, joka on paitsi kahta muuta mallia halvempi, myös selvästi niitä nopeampi ja kätevämmän kokoinen. Transcend saa kiitokset kantolenkistään ja SanDisk sujuvasta lukitusmekanismistaan.

Tuote: Kingston Datatraveler MINI-MIGO
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hinta:: 7,90 eur

Tuote: SanDisk Cruzer Micro U3
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hinta:: 11,90 eur

Tuote: Transcend JetFlash V10
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hinta:: 9,90 eur


Teksti ja kuvat: Markku Reunanen

V2.fi | Vieras
< Movetronin uusi tule... Herra Ylppö antaa Ih... >

Keskustelut (8 viestiä)

Note

Moderaattori

Rekisteröitynyt 18.05.2007

08.02.2008 klo 13.42

Muistelisin myös, että tosiaan 1Gb kokoluokassa on ollut melkoisia eroja tiedonsiirtonopeudessa (huomattavasti suurempiakin, kuin mitä tässä ilmeni). On kyllä sen verran ahkerasti pudonneet hinnat, että 2 - 4GB on varmaan mielekkäin ratkaisu.
lainaa
Marxman

Rekisteröitynyt 11.10.2007

08.02.2008 klo 14.17

SanDiskiä olen käyttänyt todella paljon, mutta nyt taitaa olla Kingstonin mini-tikun vuoro, sopii työskentelyyni paremmin kuin hyvin (kokonsa puolesta.)
lainaa
zergbur

Rekisteröitynyt 07.08.2007

08.02.2008 klo 16.57

Itse ostin tuossa 2 viikkoo sitten Kingstonin vanhanmallisen Datatravellerin 6€ Kuopion Cruz Brokerilta. Ei sitä kyllä hitaaksikaan voi haukkua...

Kiitos artikkelin kirjoittajalle. Näitä vimpaimia vaan tasasemmalla virralla tulille. =)

EDIT: TUli tässä vielä mieleen, että on se kumma kun valmistajat tekevät tuosta itse usbi-kohdan ympäryksestä noinkin leveän. Eihän noin paksuja saa ees joka koneeseen kunnolla kiinni. Itse ostin hieman "hennomman" tikun juuri sen takia, kun wanha tikku tuotti ongelmia kiinnilaitossa. :/
lainaa
wildlord

Rekisteröitynyt 25.07.2007

08.02.2008 klo 17.08

Huomioitiinko tässä sitä, että ainakin tuossa SkanDiskin versiossa on tuo ohjelmisto jolle voi suoraan asentaa ja ajaa ohjelmia. En sitten tiedä löytyykö noista muista samat ominaisuudet.

Itselläni Skandisk on toiminut hyvin, mutta juuri tuo lukitusmekanismi vähän arveluttaa. Saa nähdä miten kauan kestää.
lainaa
Meitzi

08.02.2008 klo 18.37

Tuohon taulukkoon voisi pistää myös koon. (Gt)
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.02.2008 klo 18.58

Nämä ovat kaikki gigatavun tikkuja.
lainaa
Gaeryc

Rekisteröitynyt 17.04.2007

09.02.2008 klo 15.31

wildlord kirjoitti:
Huomioitiinko tässä sitä, että ainakin tuossa SkanDiskin versiossa on tuo ohjelmisto jolle voi suoraan asentaa ja ajaa ohjelmia. En sitten tiedä löytyykö noista muista samat ominaisuudet.

Itselläni Skandisk on toiminut hyvin, mutta juuri tuo lukitusmekanismi vähän arveluttaa. Saa nähdä miten kauan kestää.

http://portableapps.com/
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

04.03.2009 klo 05.08

Kingstonista halkesi kuori alta vuoden käytön jälkeen. Pikaliimalla on pysynyt :)
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova