Tuorein sisältö

Jarkon Musademoputka

Jarkko Rotstén

28.03.2008 klo 10.50 | Luettu: 6575 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Monipuoliset musademot jälleen Jarkon syynissä.
Jarkon Musademoputka on edennyt jo kolmanteen osaansa. Tälläkin kertaa tarjolla on sekalainen setti kotimaisia bändikokelaita heruttelemassa julkisuutta tämän kerrassaan harvinaislaatuisen artikkelisarjamme kautta.

Onko Sinulla yhtye tai projekti, jonka materiaalista tahtoisit palautetta ja siinä ohessa pönkitystä bändisi maineelle sekä potkustarttia artistin urallesi? Lähetä ihmeessä demosi VÄLITTÖMÄSTI Musademoputkaan! Genrerajoituksia ei ole, joten antaa tulla rohkeasti kaikkea iskelmästä gabberin kautta speedmetalliin. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.

Halla


Jäsenet: Olli Ritvanen (basso), Matti Itäranta (kitara), Noora Määttä (laulu), Hese Halmetoja (rummut), Hannu Pekkanen (kitara)

Lataa MP3-tiedostot:

Haurasta kuorta
Kosketa
Valheita/Totuuksia

Sävellys & sovitus: Halla

Vihdoinkin Musademoputkassa kuullaan myös naisääntä. Valkeakoskelta ponnistava viisihenkinen Halla-yhtye perustettiin vuonna 2002. Bändi soittaa omien sanojensa mukaan "tummaa säröilyä ja tunnelmallista alternative-rockia", mikä osuu kieltämättä varsin hyvin kohdalleen. Yhtyeen Rocklyriikka 2007 -kilpailussakin glooriaa keränneet sanoitukset pohdiskelevat filosofisesti klassisia ihmissuhdekiemuroita. Halla voitti myös viime vuonna YleX:n viikon 34 parhaan demon tittelin, joten aivan turhaan ei ole aikaa treenikämpällä vietetty. Bändi julkaisi syksyllä myös kolmannen omakustanteensa, Kosketa-EP:n edellisen, positiivista huomiota saaneen Mustavalkoista-EP:n rinnalle. Hallalla on myös takanaan jo kymmeniä keikkoja ja alati kasvava fanijoukko, joten eiköhän tästä poppoosta kuulla vielä suuremmassakin mittakaavassa.

Se, mikä itseäni Hallassa kiehtoo, on sen suoltaman materiaalin maanläheisyys. Säröisyys, lämpö ja autenttisuus ovat hyviä ystäviäni! Jos joka ikinen nuotti olisi väännetty studiossa sataprosenttisen oikeaksi, ei biisejä jaksaisi todennäköisesti kuunnellakaan, sillä musiikillisesti kappaleet eivät sinänsä ole hirvittävän mullistavia tai mieleenpainuvia. Näin toteutettuna bändi tuntuu olevan lähempänä kuulijaa, kun äänimaailmaa ei ole ylituotettu luonnottomaksi. Ei tarvinne kyseenalaistaa, etteivätkö bändin jäsenet osaisi soittaa hyvin yhteen. Myös laulaja Noora Määtän laulutyöskentely vakuuttaa, eikä neidin vahva ääni todellakaan uhkaa jäädä särökitaroiden peittoon. Kuulisin mielelläni Hallalta jatkossa lisääkin materiaalia.

Halla Mikserissä.
Halla MySpacessa.
Hallan kotisivu.

The Slowdowns


Jäsenet: Jyri Öhman

Lataa MP3-tiedostot:

Land of the midnight sun
Mums the word

Sävellys & sovitus: Jyri Öhman

Vuosituhannen vaihteen tietämillä Jyri Öhman yllätti itsensä verekseltään musiikinteko-ohjelman kimpusta, eikä paluuta entiseen enää ollut. Aikansa taitojaan hiottuaan mies perusti oman Dirtybird Rexx -netlabelin, jota kautta omaa ja muiden työstämää materiaalia olisi näppärää ja nykyaikaista jaella. Alkuun musiikin tekemiseen riittikin pelkkä softa, mutta pikku hiljaa kotistudio alkoi saamaan täydennystä niin syntikoista kuin muistakin tuiki tärkeistä työkaluista. Jyri aka The Slowdowns mainitsee suurimmiksi vaikutteikseen useita nimekkäitä britti-labeleita, kuten Ninja Tune (DJ Shadow, Dj Food, Coldcut jne), Catskills Records sekä Tru Thoughts. Myös Pepe Deluxén alkuaikojen materiaali on kuulemma kolahtanut rajusti. Mutta eikös triphop mennyt pois muodista jo suunnilleen kymmenen vuotta sitten? Ei todellakaan, jos Jyriltä kysytään.

Kuten genreen kuuluu, The Slowdownsin materiaalista ei puutu rutinaa, lo-fiä ja letkeää tunnelmaa. Vaikka vaikutteet ovatkin varsin selkeät, Jyri ei ole lähtenyt suoran kopioinnin linjalle. Kappaleet ovat varsin omaleimaisia, mutta täyttävät selvästi edustamansa musiikkityylin tunnuspiirteet. Rahisevia sampleja ja kirkkaampia elementtejä viljellään sopivassa suhteessa. Itse jäin kaipaamaan komppeihin hieman enemmän napakkuutta, sillä nyt biisien groove tahtoo jäädä taka-alalle. Mums the wordissä ongelma ei ole niin suuri, joskin siinäkin biitti tuntuu aaltoilevan hieman häiritsevästi. Kuten studiotekniikan opettajani minulle aikoinaan totesi, lo-fi toimii oikein käytettynä erinomaisena tehokeinona, mutta se vaatii myös vakaata harkintakykyä. Jos nyt jotain kehitysmahdollisuuksia ilmaan heittäisin, niin ehkä oikeiden puhallinsoittajien käyttäminen veisi biisit aivan uudelle tasolle. Muuta valittamista en oikeastaan tästä materiaalista keksi. The Slowdowns tarjoaa varsin mainiota rauhoittumismateriaalia sykkivän arjen keskelle.

The Slowdownsin koti.

Black Baron


Jäsenet: Tommi J. Vieno (laulu), Ilkka Aho (lead-kitara), Topias Halonen (kitara), Lauri Elsilä (basso),Riku Hannukainen (rummut)

Lataa MP3-tiedostot:
Storm (säv. Ilkka aho, san. Tommi J. Vieno, Ilkka Aho)
Crossroads (säv. Ilkka Aho, san. Ilkka Aho)
King alcohol (säv. Ilkka Aho, san. Ilkka Aho)

Rokki, viina ja naiset, se jos mikä saa nuoret miehet perustamaan bändin. Black Baron on tuore raumalainen yhtye, joka perustettiin vuonna 2006, mutta muotoutui täydelliseksi tänä vuonna. Ensimmäisen keikkansa pojat väänsivät jo ennen joulua 2007. Musta paroni kertoo edustavansa musiikkityylillisesti hevimetallia, ja että treenikämpästä on tullut suorastaan toinen koti – tyhjät kaljatölkit reunustavat lattiaa ja aistittavissa on selkeää rock-musiikin hajua. Miltä se rokki sitten tuoksuukaan, vai löyhkääkö se suorastaan?

Okei, sanottakoon heti kättelyssä, että minä olen luonteeltani hyvin kiltti mies. Pyrin aina löytämään Musademoputkaan lähetetyistä tuotoksista ensin niitä hyviä puolia, mutta myös esittämään kritiikkiä sekä mahdollisia parannusehdotuksia. Tämän demon hyviksi puoliksi mainittakoon, että biisit tekivät minut hyvin, hyvin iloiseksi. Huonona uutisena on todettava, etten usko että huvitus oli kuitenkaan aivan tarkoituksenmukaista. Äänityksen huonoon laatuun nyt ei tarvitse huomiota kiinnittää, sillä onhan kyseessä puhdas treenikämppä-äänite. Yhteensoittaminen sen sijaan tuntuu tuottavan tälle poppoolle varsin suuria vaikeuksia. Materiaalista tulee suorastaan progea, kun rummut, kitara ja laulu kulkevat toisinaan niin eri tahtiin, että aivan hengästyttää. Muutenkaan soitto-/laulutaidot eivät oikein ole vielä lähelläkään sellaista tasoa, että niitä kannattaisi välttämättä treenikämpän ulkopuolella esitelläkään. Älkää nyt pojat kuitenkaan sanoistani masentuko tai jättäkö harrastustanne, sillä harjoittelu tekee mestarin – rokkaristakin!

Masters of Kamasutra


Jäsenet: Jussi Huhtala (kitara, basso, synteettiset äänet), Tommi Salama (rummut, laulu), Riku Tuominen (laulu), Mikko (laulu)

Lataa MP3-tiedostot:

Aikaa nopeampi
Ilmojen kuningas
Mies vasten miestä

Sävellys & sovitus: Jussi Huhtala
Sanoitus: Jussi Huhtala, Tommi Salama, Mikko

Masters of Kamasutra ei toimittanut demonsa ohessa sen enempää taustatietoa yhtyeestään, mutta ehkäpä kappaleet puhuvat puolestaan. Sanottakoon heti alkuun, että bändin sanoitukset eivät sovellu kaikkein nuorimmille kuuntelijoille.

Aikaa nopeampi aukaisee kuulijan silmät freesillä sekopäisyydellään. Kyseessä on ehdottoman kiintoisa sillisalaatti niin musiikillisesti kuin lyriikoiltaankin. Soundeissa on pientä puuroisuutta sekä epätasapainoa, mutta muuten meininki on mainiota. Ilmojen kuningas tarjoaa huomattavasti groovempaa meininkiä, mutta laulajan taka-alalle jääminen vaatii kuulijalta hiukan liikaa keskittymistä. Muuten biisi on soundipoliittisesti varsin tasapainoinen. Mies vasten miestä voitti Mikseri.netin Maailmanparannus-biisi-kilpailun, mutta on tästä biisikolmikosta mielestäni ehdottomasti innottomin kappale. Myös tämän rallin selvästi ronskin rohkeat sanoitukset menettävät terävintä tehoaan, kun lausunnasta ei tahdo saada selvää.

Masters of Kamasutran lyyrinen härskistely on hiukan siinä ja rajalla, mennäänkö hyvän maun yli vai pysyykö tehokeino hanskassa. Teknisesti bändin materiaalissa riittää vielä hiukan hiomista lähinnä miksaamisen suhteen, sillä tärkeimmät elementit tahtovat jäädä liian vähälle huomiolle. Soitossa ei sinänsä ole isompaa huomauttamista ja laulukin kulkee varsin mukavasti nuotissa, joskin vokalistin lauluäänessä ei ole kauheasti tarttumapintaa. Kunnianhimoa kuitenkin riittää kotitarpeiksi ja sitä aina tervetullutta omaperäisyyttä tarjotaan vähintäänkin runsaalla kauhalla. Suositellaan erityisesti rohkeaa erilaisuutta arvostaville.

Masters of Kamasutra Mikserissä.

V2.fi | Jarkko Rotstén
< Fuj:tech DTV PRO USB... Logitech Squeezebox ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova