Tuorein sisältö

Logitech Squeezebox Classic

Matti Lintula

29.03.2008 klo 22.03 | Luettu: 12790 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Viikon vimpain #21

Laitevalmistaja Logitech nielaisi taannoin Slim Devices -nimisen yhtiön suojiinsa ja sai kaupassa itselleen Slim Devicesin kehittämät Squeezebox-soittimet patentteineen. Squeezeboxit ovat verkon kautta musiikkia toistavia laitteita, joista ensimmäinen näki päivänvalon vuonna 2001. Arvioitavana oleva Squeezebox Classic on Logitechin mallistossa uusi, vaikka laitteella ikää onkin jo yli kaksi vuotta. Fred Bouldin sulavalinjaiseksi muotoilema Squeezebox on pieni ja helppokäyttöinen pääte, jonka olemassaolon oikeutus löytyy nettiradioista, verkon musiikkipalveluista ja lähiverkon tietokoneilla sijaitsevista musiikkikokoelmista.

Ääntä eetteriin


Squeezebox on virittimeen verrattavissa oleva laite, jossa ei ole sisäisiä kaiuttimia, turhia kytkimiä tai muuta epäoleellista roinaa käyttöä hankaloittamassa. Paketista purkautuu kiiltävän musta kaukosäädin, virtajohdon päässä keikkuva muuntaja, RCA-kaapelit vahvistimeen liittämistä varten, sekä itse päätelaite, joka yllättää pienellä koollaan - Squeezebox on hieman kyljellään olevaa DVD-koteloa pienempi ja vain hivenen paksumpi.

Laitteessa on sisäänrakennetuin antennein varustettu wlan-sovitin, joten perusasennus onnistuu helpoimmillaan äänikaapelien ja virtajohdon kytkemisellä. Laitteen voi liittää internetiin myös verkkokaapelilla, mikäli langatonta verkkoa kotoa ei löydy. Analogisen stereoäänen lisäksi laitteen takaa löytyy liitännät digitaalista äänen siirtoa varten joko koaksiaalikaapelilla tai optisesti. Takalevyssä on myös 3,5 millimetrin liitin kuulokkeita tai tietokonekaiuttimia varten.

Mikäli laitteella tahtoo kuunnella myös tietokoneelle säilöttyä musiikkia, tulee tietokoneeseen asentaa SqueezeCenter-palvelinohjelmisto. Ohjelmasta löytyy versiot Windowsille, Macille, sekä joillekin Linux-jakeluille. Käyttöjärjestelmän taustalla pyörivän ohjelmiston käyttöliittymä toimii web-selaimessa. Mitenkään käyttäjäystävälliseksi sinänsä monipuolista ohjelmaa ei voi kutsua. Asennus on kuitenkin helppoa, mutta suuren musiikkikirjaston läpikäynti vie ohjelmalta hyvän tovin aikaa. Laaja kirjasto aiheuttaa myös sen, että SqueezeCenter käynnistyy varsin hitaasti.

Laitteen ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä asetetaan näytön ohjeiden mukaisesti verkko- ja maa-asetukset kuntoon. Langattomaan verkkoon kytkeytyminen on suhteellisen helppoa, mutta suojattuun verkkoon laitetta kytkettäessä tarvitaan verkon WEP- tai WPA-tunnus, jotka kannattaa tarkistaa jo etukäteen reitittimen tai modeemin asetuksista. Laite löytää käynnistyttyään verkosta automaattisesti käynnissä olevan, SqueezeCenteriä ajavan tietokoneen.

Käytössä kompastuskiviä


Parasta antia Squeezeboxissa ovat esiasennetut nettiradiot sekä mahdollisuus lisätä omia nettiradio-osoitteita tietokoneella käynnissä olevan SqueezeCenterin tai verkossa toimivan SqueezeNetworkin kautta. Kahden palvelun ristikkäinen käyttö on peruskäyttäjälle hämmentävä kokemus. SqueezeNetworkin ja SqueezeCenterin käyttöliittymät toimivat molemmat verkkoselaimessa, mutta ainoastaan SqueezeNetworkiin tallennetut tiedot ovat musiikkilaitteen käytettävissä silloinkin kun tietokone on suljettuna. Ratkaisu on outo, sillä nyt laitteen suosikkilistan sisältö riippuu täysin siitä, onko laite yhdistetty lähiverkossa vai internetissä pyörivään palveluun.

Kunhan kahden palvelun logiikkaan tottuu, alkaa käyttö sujua varsin mukavasti. Kaukosäätimen hyvä näppäintuntuma ja selkeä asettelu helpottaa toimintojen hahmottamista. Squeezeboxin etupaneelista puolet on varattu selkeälle näytölle, jonka kirkkautta ja tekstin kokoa voi näppärästi muuttaa kaukosäätimellä. Tästä ehdoton käytettävyysplussa. Laitteen omassa käyttöliittymässä liikutaan kaukosäätimen nelisuuntaisella ohjaimella. Toimintolistaa selataan ylös- ja alaspäin painelemalla, toiminnot hyväksytään siirtymällä oikealle ja valikoissa taaksepäin siirrytään vasemmalla nuolinäppäimellä. Välillä valikot tuntuvat toimivan hieman epäjohdonmukaisesti ja käyttäjä eksyy käyttöliittymän sekaan. Vasenta nuolinäppäintä hakkaamalla pääsee kuitenkin aina päävalikkoon, mutta tiensä löytäminen takaisin haluttuihin alavalikoihin käy työstä. Pääasiassa käyttö on kuitenkin sujuvaa ja miellyttävää.

Laitteesta löytyvät esiasetettujen nettiradioiden lisäksi pikalinkit Pandoraan, Rhapsodyyn, Live Music Archiveen ja muutamaan muuhun netin musiikkipalveluun. Esiasennettuja nettiradioita voi selata palveluntarjoajan, tyylilajin tai vaikka lähetyskaupungin mukaan. Laite hallitsee ulkomaisten asemienkin streamauksen hyvin, eikä pätkintää tai viiveitä esiinny keskiverrolla ADSL-liittymällä juurikaan. Kaukosäätimestä voidaan ohjata myös hakutoimintoa, jolla tietokoneen musiikkivarastosta löytää helposti kaipaamansa artistin ja biisin. Laaja valikoima on luksusta, jota analoginen radio ei tarjoa. Välillä päiväänsä on mukava piristää vaikka tokiolaisella j-pop-asemalla tai meksikolaisella keskusteluradiolla.

Turha vai ei


Squeezebox on yksi niistä laitteista, joiden hankinnalle ei keksi mitään syytä, ennen kuin pääsee testaamaan laitetta käytännössä. En ole omistanut tavallista radiota aikoihin, mutta pelkkä suppean musiikkikirjaston kuuntelu kieltämättä käy pidemmän päälle tylsäksi. Squeezebox täyttää digiajan radiovajeisten ihmisten tarpeen uudella tavalla, tarjoten tuhansia maailmanlaajuisia kanavia kuunneltavaksi. Asennustoimien jälkeen laite on lisäksi niin luvattoman helppo käyttää, että Squeezebox tulee perinteisen radion tavoin napsautettua aamuisin ohimennen ja lähes refleksinomaisesti soimaan aamuaskareiden taustalle.

Tuote: Logitech Squeezebox
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hintaluokka: alle 300 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Jarkon Musademoputka... Peltonen vapauttaa P... >

Keskustelut (3 viestiä)

Zyrppa

29.03.2008 klo 23.18

Ollut jo monta monta vuotta ajatuksena ostaa Squeezebox, mutta koskaan ei ole saanut aikaiseksi. Ehkä syynä on hinta, joka on kuitenkin melko korkea. Ja kun omistan kuitenkin koneen, jossa on kaiuttimet niin voin sillä kuunnella musiikkikokoelmaani tai nettiradioita ja halutessa äänen saa kuulumaan kaikkialle talossa.

Uutta oli, että Logitech omistaa Slim Devices:in, luulin että se on vain törkeästi kopioinut Squeezeboxin niiltä.
lainaa
Tolja

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.03.2008 klo 00.26

Pinnaclen HomeMusic on suurin piirtein sama laite vähän karummilla ominaisuuksilla, mutta hinnaltaan vain kolmanneksen Squeezeboxista.

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=18115
lainaa
zergbur

Rekisteröitynyt 07.08.2007

30.03.2008 klo 18.08

Oon aina ihmetellyt, että mikä oikeen on tämän laitteen idea, ku jokapaikassa on tuhistu tästä. Tästähän sen sai selville.

Vaikuttaapi aika mielenkiintoiselta laitteelta. Pistän korvan taakse... ;)
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova