Tuorein sisältö

The Handmaid's Tale - Orjattaresi: tämä on laatusci-fiä, senkin Super Mario -pyörykät

Jari Tapani Peltonen

03.08.2019 klo 22.30 | Luettu: 5691 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Anteeksi, että juttusarja on myöhässä tai olemassa.
Puhuttu ja palkittu sci-fisarja kuulostaa nörttisivuston leipälajilta, mutta sankarittaret sipsuttavat hilkat päässä, eikä mitään klikata niin vähän kuin mummodraamoja... Margaret Atwoodin romaanin olen lukenut. Veikkaan osaavani sanoa jotakin omaa matkan varrella, kun sukuelimeni väärinkäyttäjät väärinkäyttävät uskontoani. Käyn rästit läpi kuin Star Trek: Discoveryn tapauksessa, tai tapan hermoni ja sivuston yrittäessäni. Jos klikkauksia tulee pihimmin kuin Kryptonin uudelle jaksolle, bottiliikennekin on kyllästynyt läppääni.


Kausi 1: Jakso 1
Offred


Kaiken saavutetun voi menettää. Atwood, Orwell ja kumppanit huomauttivat tästä ennen kuin psykoottiset miljardöörit, rutiköyhät rasistit ja Raamattua kuin piru lukevat hihhulit liittoutuivat Yhdysvalloissa, jonka nykyinen varapresidentti Mike Pence on suoraan tästä sarjasta. Sarjassa ihmiskuntaa riivaa hedelmättömyys. Hedelmälliset naiset ovat varakkaiden tuhkapesäperheiden orjattaria poliisivaltiossa, josta olisi hitusen helpompi filmata siistiä propagandaa kuin Pohjois-Koreasta. Sisällissota on palauttanut "vanhat hyvät arvot". Konservatismissa voi olla viehätyksensä, mutta mainittakoon, että elämänvaiheissa, joissa olin konservatiivisimmillani, olin selkeimmin myös peloissani ja hämmentynyt.

Offred eli Frediläinen eli Fredin orja ehtii vaikuttaa 3-4 aikatasossa. Jakso on erittäin tehokas painottaessaan, ettei katsojan tuntemasta normaaliudesta ole kauaa, ja selittäessään ja elävöittäessään uhat ja lastaan kaipaavan sankarittaren mielipahan ja haaveet. Mikään ei ole liioiteltua historian, tiettyjen maiden tilanteen ja kaikkialla tilaisuuttaan odottavien sadistien määrän huomioiden, mutta tuhtia on masennusporno. Pääosatyttö Elisabeth Moss tuntui ikonilta jo ilmiötä sivusta seuratessani. Sielukkaassa nassussa on söpösti jyrsijää, jos hän on onnellinen, ja suupielissä on karusti krottikalaa, jos sielu särkyy. Painostava äänimaailmakin tähtää sydämen rytmihäiriöihin.

Tiedän sarjan vievän tarinan romaania pidemmälle. Ainoa teoreettinen epäkohta on se, että jos tarinasta halutaan kaikki irti, eikö se kannattaisi aloittaa varhaisista ennemerkeistä? Ehkä ajatuksesta tulee typerä takaumien hoitaessa homman, mutta harkitsin hetken "ironisia täysiä pisteitä" siitä hyvästä, että tarina vaikuttaa alkavan älyllisestä huipentumastaan. Raamatulla muka perustellaan jopa orjattaret, joita aivopestään muun muassa antamalla heidän purkaa vihansa väitettyyn rikolliseen. Jos sankaritar (pian päättyvällä) 3. kaudella on tottunut tähän sen sijaan, että hän valmistelee kapinaa (tms), sarja luultavasti on vielä karumpi ja fiksumpi.


Jakso 1-2 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Boys: kun supern... V2.fi testasi: Motor... >

Keskustelut (3 viestiä)

autuas

03.08.2019 klo 23.14 1 tykkää tästä

Parasta tässä on se, että eräs rauhan ja rakkauden eli -uskonto on ties miten pitkään kuin myös nykytilassaan pitää naisia Handmaidenin kaltaisessa asemassa, mutta sellaisesta ei uskalleta edes fiktiota tehdä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.08.2019 klo 23.26 1 tykkää tästä

Ei ehkä suoraan, mutta olisi outoa, jos joku ei pitäisi tätä sarjaa selkeänä vertauksena tai muistutuksena esim. Saudi-Arabian tilanteesta.

Tarkennus: äärivanhoillista Islamia kyllä käsitellään fiktiossa, mutta ei välttämättä tähän tyyliin hittisarjaehdokkaissa.
Muokannut: Jari-Pee 03.08.2019 klo 23.29 lainaa
weirdo

04.08.2019 klo 16.41 1 tykkää tästä

Kummallinen sarja. Ilonhetket ovat harvassa ja pieniä; useimmiten jakson katsomisen jälkeen päällimmäisinä tunteina ovat ahdistus ja järkytys.

Silti pakko katsoa seuraavakin jakso.

Vapaaehtoista masokismia; kivaa mutta kivuliasta :)
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova