Tuorein sisältö

The Handmaid's Tale 4-10: absoluuttinen katastrofi

Jari Tapani Peltonen

17.06.2021 klo 20.00 | Luettu: 4608 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 4 - Jakso 10:
The Wilderness


Yritän tiivistää osan matkaa siten, että sen tajuaa sarjaa seuraamatta.

Romaanissa isäntä raiskaa orjatarta diktatuurissa. Orjatar pääsee pois epäselvissä merkeissä. Tv-sarjassa Juneksi nimetty orjatar joutuu takaisin. Kun lopulta on aika siirtyä eteenpäin, emäntä polttaa talon, jossa kaikki tapahtui. Dramaattista! Se isäntäparista? Väärin.

Notkuttuaan väkisin mukana 3. kaudella, isäntäpari on viettänyt 4. kauden tutkintavankeudessa. He vasikoivat diktatuurista saadakseen armahduksen. Tiedoista on hyötyä. Tuumin, että he vain pääsevät hotellimaisesta vankilasta toiseen, sillä jokin taho kostaa, jos he elävät avoimesti.

Toki Junea ketuttaa. Hän avautuu, että hän tahtoisi keskittyä perheeseen, mutta on vaikea päästää irti ja hän inhoaa tätä itsessään. Kaikki tällainen on aina toiminut. Kohtaus toimisi yhtälailla, jos isäntäpari vain mainittaisiin pitkästä aikaa.

Kun June tapaa isännän, äijä satuilee, että hänen ja Junen välillä oli toverillisuutta. Raiskaajapaska on sekaisin. Pelkäsin, että June lyö lasinsirun valtimoon, mutta kun niin ei käynyt, ehdin toivoa, että hän ymmärtää sen perusasian, ettei hirviön kanssa voi tasata tilejä. Hirviö ei ymmärrä tunteitasi, joten voit vain vajota samalle tasolle.

Toisaalta se kuulostaa runolliselta oikeudelta, että isäntä lähetetään takaisin diktatuuriin, jonka hän petti. Miten June onnistui tässä?

Siten, että hän pyytää armahduksen perumista. Diktatuuri tukee suunnitelmaa sataprosenttisesti ja vapauttaa vankeja, sillä korkea-arvoisin tuntemamme diktatuurin edustaja on Junen ystävä! Eikä siinä vielä mitään.

Toiseksi korkea-arvoisin tuntemamme tyyppi johtaa diktatuurin julmaa salaista poliisia. Kun hän saa isännän käsiinsä, hän kärrää petturin metsän keskelle... Junen luo. Hän on nimittäin Junen poikaystävä!

Diktatuurin johto sallii Junen ja muiden paenneiden orjattarien teurastaa pikkupomon, joka oli relevantti viimeksi vuonna 2018. Onko diktatuuri kaatunut? Onko vanha johto syrjäytetty? Ei. Ei sinnepäinkään.

Tämä ei ollut edes puolitotuus siitä, miten päin persettä kokonaisuus on mennyt.

Junella oli tilaisuus vajota pimeyteen johdonmukaisesti kapinoidessaan diktatuurin sisällä, mutta kun kaverit kirjaimellisesti juoksivat junan alle, June vähän hohhaili ja päätyi turvaan Kanadaan.

En ole tahtonut nähdä isäntäparia aikoihin, mutta pari jaksoa sitten kehaisin sitä hyytäväksi, kun June ymmärsi, että isäntä saattaa olla hänen kuopuksensa biologinen isä. Isäntä on siis konkreettisesti aina läsnä - ja vapauduttuaan hän voi taistella huoltajuudesta? Ei. Ei June mitään ymmärtänyt. Sarja vain ilmoitti, että isäntäpari pystyy nyt hankkimaan lapsia. Heillä oli orjatar, koska he eivät pystyneet, joten keu keu.

Scifi-idea hedelmättömyydestä on vitsi. Diktatuuri on vitsi. Olen painottanut, että väliä on vain Junen matkalla ja Elisabeth Mossin väkevällä suorituksella. Nyt June on kahden riitaisan valtion välisiä sopimuksia oman mielensä mukaan laativa sadistinen kostaja. Jon Snow'n pitäisi lyödä puukko selkään.


Keskiarvo 46 jakson jälkeen:


< Jakso 4-9 --- Jakso 5-1 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi osallistui: Ma... V2.fi testasi: Nokia... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova