Tuorein sisältö

Brave New World: kaljaa ja kivääreitä, tai scifihippien orgiat, tee valintasi

Jari Tapani Peltonen

16.07.2020 klo 23.00 | Luettu: 2846 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Whoever wins... We lose.

Kausi 1 - Jakso 1:
Pilot


Klassisen tieteisromaanin tv-sarjaversio alkaa ramaisevasti, mutten vielä tiedä, mitkä ovat epäkohtia ja mitkä ominaisuuksia. Tulevaisuuden dystopia panostaa "onnellisuuteen" pillereiden, valvonnan ja vapaan seksin keinoin. Pillerit tietenkin latistavat tunnemaailman. Pilottijaksoista aina löytyvä otos köyrivän miehen perseestä kytkeytyy tänään konfliktiin, jossa dystopia kieltää perhearvot, vaikka monille riittäisi yksi partneri.

Mielestäni se on dystopia, kun kaikki tv-sarjat alkavat zoomaamalla ulos perseestä, vaikken pyydä sensuuria, vaan pornoparodioiden asiantuntijana asiallista kerrontaa, jossa pyllistetään vasta, kun tarinalla on painoa ja hahmoilla on merkitys.

Toisaalta - jokseenkin nurinkurisesti - epäilen sarjaa vanhoillisen oikeistohihhulin propagandaksi. Tiedettä harrastavat hipit yrittävät rokottaa kaikilta vapauden pois. Hipit pakottavat kaikki orgioihin, eikä uhri orgasmien tulituksessa välttämättä edes huomaa, jos erirotuinen homo iskee selustaan. Eräs sankari on pelkällä kaljalla ja aseiden hiplaamisella pärjäilevä rehellinen duunari, joka työskentelee junttipuistossa, jonka tehtävä on esitellä eliitille Walmartissa käyntiä ja muuta raakalaisten puuhaksi haukuttua elämää. Thanks Obama!

Suunta ei ole riittävän selkeä, jotta sille jaksaisi hihitellä. Dystopioista syytetään yleensä äärioikeistoa. Jos äärioikeisto tosiaan tylyttäisi takaisin hippi-, kommunismi- tai kalifaattisarjalla, dystopia vaikuttaisi edelleen "äärioikeistolaiselta", koska sanavalinnalla ei ole väliä, kun ihmisoikeuksia poljetaan.

Äärioikeisto ja vastineet pelkäävät säännönmukaisesti sisältään löytyvien voimien kääntyvän heitä itseään vastaan. Täten jakson "hölmö oikeistolaisuus" voikin olla nerokasta vasemmistolaisuutta: tuhannen vasurin joukosta löytyy muutama toveri, joilta sopii kysäistä, onko intohimo lipsumassa "äärioikeistolaiseksi".

Pääjuoni on jälleen se, että korkea-arvoinen elitisti herää kyseenalaistamaan yhteiskunnan luonteen. Epämääräinen junttijuoni tulee töksähtäen sen tielle, mutta juonet ovat jo yhdistymässä, joten katsotaan.


Jakso 1-2 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi testasi: Arlo ... V2.fi testasi: Moto ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova