Tuorein sisältö

His Dark Materials: Kultainen kompassi floppasi, joten otetaan sama 5 kertaa hitaammin

Jari Tapani Peltonen

05.11.2019 klo 23.00 | Luettu: 6117 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Olisipa tämä 2. kausi.

Kausi 1: Jakso 1
Lyra's Jordan


Oho: siitä on 12 vuotta, kun tarkoitukseni oli lukea kirjat. Kultainen kompassi -elokuvan aikoihin kohistiin, että Universumien tomu eli His Dark Materials on ateistinen jytkysaaga, tai järjestäytyneen uskonnon kritiikkiä, tai hyvinkin hengellistä fantasiaa. Taikuutta ja sielueläimiä (eli Disneyn sivuhahmoja) sisältävä satu ei kuulosta ainakaan ateismilta, mutta otan mitä vaan, jos se oikeasti sanoo jotakin omaa. Sielueläimeni näyttää möykkykalalta, kun kaikki on samaa, mutta peto räiskähtää kuin feeniks, jos on syytä.

Setä hylkää Lyran oppilaitokseen. Tytöstä varttuu nenäkäs kattokiipeilijä, koska se on ainoa keino sotkeutua aikuisten fantasiajuoniin. Vieraillessaan setä puhuu "tomusta", joka ahdistaa professoreita. Tomu hylkii lapsia, joita joku kidnappaa. Äijä, johon Lyra on luottanut, yrittää tappaa sedän tomusyistä, mistä setä ei välitä. Jo on sonnassa kerroksia. Tahdon tietää lisää, koska tahdoin tietää lisää: jakso itsessään on kuivaa selittelyä ja erisnimiä. Lyra on valmiiksi kiinnostunut sedän työstä, mikä on loogista, mutta ei vetoava hahmoesittely. Kun nuori Päivi Räsänen värvää Lyran avustajaksi jakson lopussa (jolloin Disneyn piirretty olisi jo puolivälissä), mm. se on yhä ilmoitusluonteista, että jälkeen jäävä poika on Lyralle rakas kuin veli.

Aladdin katsoo rosvoapinaansa ja Jasmine kesytettyä tiikeriään ja kumpikin pyrkii kehittymään paremmaksi. Arielilla on viaton Pärsky ja seonnut Joonas, joten hän tarvitsee myös isänsä sielueläintä Sebastiania, joka laskeutuu maailman huipulta inhimilliselle tasolle. Lyralla on joku rotta. Wikipedian mukaan rotan kehitys tulee kommentoimaan Lyran matkaa. Uskon sen, mutta kun selittelyä on rutosti, olisi kiva, jos ensimmäinen luku selittäisi ison idean viihdearvon.

Game of Thrones -fanit vitsailivat usein, ettei kattokiipeilijä Bran ketään kiinnosta. Tämä jakso - asiayhteydestä irrotettuna - yrittää myydä meille "Branin" oman sarjan, jossa aikuiset vaahtoavat taikuudesta ja osaavat jo ennustaa pennun kohtalon. Eikä häntä edes heitetä katolta.


Jakso 1-2 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kidding: Jim Carrey ... V2.fi testasi: Kasa ... >

Keskustelut (2 viestiä)

Puuteripoika

06.11.2019 klo 12.11

Sie oot Jari sekasin. Eihän tästä käy yhtään ilmi, miksi et kyseisestä jaksosta pitänyt. Koita skarpata!
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.11.2019 klo 13.01 2 tykkää tästä

Jälkikäteen tuli mieleen, että olennaisimman olisi voinut esittää yksinkertaisemmin:

Tämä vaikuttaa fantasialta, jossa poloista orpoa odottaa suuri seikkailu ja ihmeellinen kohtalo. Orvon näkökulma kuitenkin hautautuu etäisten aikuisten jaaritteluun sekä mielipahan että suurten toiveiden osalta.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova