Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Kasa Cam 120 ja 200 - edullinen ja toimiva valvontakamera sisään ja ulos

Jukka O. Kauppinen

08.11.2019 klo 16.00 | Luettu: 5614 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Kun haluat nähdä kotisi myös kaukaa
Kodin, toimiston ja muiden rakkaiden tai tärkeiden kohteiden valvonnassa on aina omat haasteensa. Miten voit olla varma esimerkiksi lomamatkalla, ettei kukaan törkimys könyä kutsumatta kylään? Tai käykö vuokraisäntä luvatta penkomassa paikkoja. Kävikö posteljooni ovella toimittamassa pakettia? Kenties valvontakamerasta olisi apua?

TP-Linkin Kasa Smart -malliston KC 120-valvontakamera on edullisemman pään turvaratkaisu sisätiloihin. Se ei pröystäile liiallisen hifeillä ominaisuuksilla mutta ei myöskään ruoppaa lompakonkaan syvimpiä uumenia. Laitteen ominaisuudet ovat kelvollinen yhdistelmä vaatimattomia mutta riittäviä ominaisuuksia ja sopivaa hintalappua.Kasa Smart -malliston älylaitteita käytetään ja hallinnoidaan samalla Android- tai iOS-laitteeseen asennettavalla sovelluksella kuin muitakin Kasa-laitteita, kuten älyvaloja ja -pistorasioita. Kaikki asennetut Kasa-laitteet näkyvät suoraan ohjelman alkuvalikossa. Kamera liittyy käyttäjän omaan langattomaan 2,4- tai 5 GHz WiFi-verkkoon eikä se tarvitse erillisiä reitittimiä tai palvelinohjelmistoja. Käyttäjä voi ottaa yhteyden kameraansa koska tahansa, mistä tahansa, kunhan vain käytössä on jonkinlainen internet-yhteys.

Suurimmat erot järeämpiin turvakameroihin löytyvät ohjelmisto- ja pilvipalvelupuolelta. Teknisesti Kasa valvoo ja tarkkailee siinä missä mikä tahansa muukin kamera, mutta sen hälyjärjestelmä ja verkkopalvelu nojaa vain ja ainoastaan kännykkään ja mobiililaiteeseen tuleviin ilmoituksiin. Kasalla ei ole minkäänlaista verkkopalvelua, jonka kautta sitä voisi hallinnoida tai katsoa tallentuneita videoita. Se ei myöskään lähetä tekstiviestejä tai sähköposteja, vaan ilmoitukset havaituista liikkeistä ja äänistä tulevat ainoastaan mobiililaitteeseen saapuvina push-ilmoituksina.

Miksi sänky on aina karvainen?

Kameran asetusten määrä on sekin niukahko mutta peruskäyttöön riittävä. Käyttäjä voi määritellä aktiivisia alueita, joilla liikehtiminen aiheuttaa hälytyksen. Myös ajastaminen onnistuu eli kalenteriin voi määritellä päivät ja kellonajat, jolloin kamera on valveilla. Hyviä ominaisuuksia ovat myös kameran herkkyyden säätäminen sekä mahdollisuus rajoittaa hälyjen määrää yhteen viidessä minuutissa, eli kamera ei pommita käyttäjää koko ajan. Käyttäjä voi myös määritellä, että tallentaako kamera pelkkää videota vai sekä videota että ääntä vai eikö kumpaakaan.

Reaaliaikaisen yhteyden ansiosta kamera soveltuu myös vaikkapa lastenhuoneen etävalvontaan tai ulko-oven tarkkailuun. Onko siellä postihenkilö vai pyhän sanan levittäjä? Käyttäjä voi katsoa kuvaa puhelimen tai tabletin koko näytöllä sekä tarkentaa haluamaansa osaan.

Turvakamerakäytössä Kasa on kuitenkin rajoitetumpi. Kuten mainittua, hälyt tulevat vain push-viesteinä ja tallentuneet videot säilyvät ilmaisessa pilvipalvelussa vain kahden vuorokauden ajan. Tärkeät havainnot onkin syytä ladata itselleen välittömästi talteen. Videot voi myös jakaa sovelluksesta linkkinä muille. Käyttäjä voi myös tallentaa näkemänsä live-kuvan ja viestiä kameran kautta kaksisuuntaisesti. Tosin äänenlaatu on aika kamala kumpaankin suuntaan ja viivekin on melkoinen.

Kasa Cam itsessään on musta ja seisoo tukevalla, mukavan painavalla jalustalla. Varressa on sarana, joten sen kulman voi säätää haluamakseen. Jalustan voi myös kiinnittää seinään. Kameraa voi pyörittää akselinsa ympäri, joten asennus ja kuvan kääntäminen mieluisaan kulmaan onnistuu vaivattomasti. Suurin rajoittava tekijä on mukana tulevan USB-kaapelin pituus, mutta jos kolme metriä ei riitä haluttuun asennukseen niin piuhan voi vaihtaa pidempään tai käyttää jatkojohtoa. Hitusen häiritsevästi mustan kameran mukana tuleva USB-kaapeli on vitivalkoinen, mikä näkyy turhan selvästi vaikka kameran olisikin asentanut huomaamattomasti hämärään nurkkaan.

KC 120 huolettomasti hyllylle nakattuna. Vaihtamalla mukana tulevan USB-virtajohdon mustaan ja vetämällä sen hyllyn takakautta olisi kamera tykkänään huomaamaton olohuoneen valvoja.

Sisäkäytössä tai vaikkapa ikkunan läpi kuvaavana valvontakamerana Kasa Cam on kelvollinen ja edullinen. Sen 130 asteen kuvakulma ja 1080p-tarkkuuksinen kuva riittävät hyvin tarkkailuun, sillä kameran kuvanlaatu on erinomainen - vaikka ääni ei olekaan. Yönäkökin on yllättävän tasokas, ainakin lähietäisyydellä.KC 120 Kasa Camin kaverina tulkoon mainituksi myös sen ulko-olosuhteisiin suunniteltu KC 200 Kasa Cam Outdoor -valvontakamera. Se on teknisiltä ominaisuuksiltaan lähes identtinen KC 120:n kanssa: 130 asteen kuvakulma, laadukas ja selkeä 1080p30-videokuva, käyttö ja hallinnointi Kasa Smart -sovelluksella ja ilmoitukset havainnoista pelkästään push-viesteinä.

Suurimmat erot ovat säänkestävyydessä, virtakaapelissa ja jalustassa. Outdoorille luvataan IP65-sääkestävyys, minkä myötä pölyn ei pitäisi päästä laitteen uumeniin ja se kestää ulkoasennuksessa rajumpaakin sadetta. Kameran kolmimetrinen virtajohto on kiinteä, mikä on todennäköisesti haastava asennuksessa . Sisäistä akkua kamerassa ei ole, joten sen on oltava jatkuvasti kiinni USB-virtalähteessä joko suoraan tai jatkojohdolla. Niinpä kameran johto on joko vedettävä sisälle ikkunanraosta tai muusta aukosta taikka käytettävä ulkolämpötiloja kestävää virtalähdettä. Vaikka kameran luvataan toimivan -20 asteessakin, niin en olisi aivan yhtä varma ulkoseinään tökätyistä USB-virtalähteistä. Pyöreämuotoinen kamera on kiinni jalustassaan magneettisesti ja jalustassa on valmiit kiinnikkeet esimerkiksi terassin pylvääseen tai seinään asentamiseksi. Toki kameran voi asentaa myös eteiseen tai muihin sisätiloihin. Jos värivaihtoehto vain sopii ympäristöön, niin KC 200:n pieni olemus sulautuu varsin huomaamattomasti vaikkapa katonrajaan. KC 200:ssa on myös kaksisuuntainen, joskin surkeanlaatuinen ääniviestintä, käyttäjän aktivoitava 80 db sireeni, äänen- ja liikkeentunnistus sekä yhdeksän metrin päästä aktivoituva liikkeentunnistus.

Liikehdintää sisäpihalla.
Lumi tuli, samoin auraaja.
Yöllinen kuva parkkipaikasta. Kukaan ei käy autollani huomaamatta.
Ylläolevat kuvat ovat suurennettuja ja rajattuja kuvakaappauksia Kasan live-näytöstä. Sori, ei kuvia kirjoittajan kotoa tai tunnistettavasta naapurustosta.

Myöc KC 120 on täysin kelpo peli, jos push-ilmoitukset ja videoiden kahden päivän ilmainen varastointiaika riittää. Hyvä kuvanlaatu ja riittävä yönäkö tekevät siitä käyttökelpoisen ja edullisen valvontakameran vaikkapa pihan, etuoven tai työpaikan edustan tarkkailuun.

Molempien kameroiden suurin plussa on erittäin kohtuullinen hinta, mikä madaltaa tuntuvasti niiden hankinnan ja asentamisen kynnystä. Edullisuus tosin heijastuu verkkopalvelujen puutteena ja riisuttuna toiminnallisuutena, vaikkapa Arlo-kameroihin verrattuna. Mutta minkä Kasat tekevät, sen ne tekevät ongelmitta ja toimivasti. Etävalvonta toimii, se on tärkeintä. Kameroiden hyvä WiFi-toimivuus tekee asentamisesta helppoa, jos vain USB-virtajohdon vetäminen ei tuota liiallisia haasteita. Ilmainen Kasa-tili riittää kodin tarkkailuun tai vaikka lastenhuoneen tiirailuun, kuukausi- tai vuosimaksullisella Kasa Carella videot säilyvät 14 tai 30 vuorokautta.TP-Link KC 120 Casa Cam -sisävalvontakamera / KC 200 Casa Cam Outdoor -ulko/sisävalvontakamera

Hintaluokka: noin 80 euroa / noin 100 euroa
Lisätietoja: KC 120 / KC 200


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< His Dark Materials: ... V2.fi katsoi: Syksyn... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova