Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Creative SXFI Air -kuulokkeet

Manu Pärssinen

30.12.2019 klo 14.00 | Luettu: 4465 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Ihan hyvät ilman ulottuvuuksia
Muutama viikko sitten Mikko testasi Creativen Aurvana SE -kuulokkeet ja ‘holografisen äänimaiseman’ luovan SXFI AMP -kuulokevahvistimen (V2.fi testasi: Creative Aurvana SE -kuulokkeet ja SXFI AMP). Aurvana SE:t liittyvät SXFI-teknologiaan siten, että ne on SXFI-sertifioitu, eli niille löytyy valmis profiili. Creative SXFI Airit sen sijaan sisältävät teknologian itsessään.


Ennen kuin puhumme lisää äänihologrammeista, puhutaan Aireista ilman tehosteita. Joululoman ajan ne korvilla pelatessa, musiikkia kuunnellessa ja nettistriimejä katsellessa olen ollut varsin tyytyväinen elämykseeni. Varsinkin puheäänet ovat Aireilla todella selkeän ja luonnollisen kuuloisia, eikä musiikkikaan kehnolta kuulosta, vaan melko monipuolisesti hyvältä - ei ehkä erinomaiselta, mutta hyvältä. Ne venyvät mahtumaan todellakin isoon päähän ja vaikkei rakenne tunnukaan kaikkein tukevimmalta, eivät ne liian vempulatkaan ole. Airit saa yhdistettyä äänilähteeseen sekä Bluetoothilla, USB:llä että 3,5 mm kuulokepiuhalla, eli monikäyttöisyyttä löytyy (PC, mobiili, kaikki nykykonsolit).

Ilman SXFI:täkin Airit ovat täynnä ominaisuuksia. Yllätyin, että pieni (mutta yllättävän herkkä ja tehtävänsä täyttävä) “NanoBoom”-mikrofoninypykkä lähtee itse asiassa vetämällä irti haluttaessa, samoin korvapehmikkeet hieman niitä vastapäivään kiertämällä, mikäli ne haluaa/tarvitsee vaihtaa. Materiaaliltaan ne ovat pehmeää vaahtomaista tyynyä, ei sitä kaikkein mukavinta, muttei huonoakaan. Kuulokkeissa on myös paikka microSD-kortille (ei sisälly hintaan), jolle ladattuja musiikkitiedostoja (MP3, WMA, WAV, FLAC) voi kuunnella ilman muuta äänilähdettä. Ulkoista ääntä ne eristävät jopa paremmin kuin aluksi oletin.


Lisää ominaisuuksia: äänenvoimakkuuden säädölle tai kappaleen vaihtamiselle Aireissa ei ole painikkeita, vaan se tapahtuu vasemman kuulokkeen ulkopintaa hivelemällä. Oma kokemukseni tästä ei ollut pelkästään positiivinen, vaan äänenvoimakkuutta oli hieman hankala saada haluamakseen, varsinkaan kun en ollut joka lääppäisyllä varma, tapahtuiko jotain vai ei. Pelikansan päähän Airit pyrkivät kuppeja reunustavilla RGB-LED-valoilla, jotka saa tietenkin haluamansa värisiksi. Ne saa toki myös pois päältä.

Aireissa on siis sisäänrakennettu Super X-Fi “UltraDSP”-prosessori. Yhdessä sovelluksen kanssa sen saa simuloimaan erilaisia ääniympäristöjä, kunhan ensin valokuvaamalla mittaa korvansa ja päänsä (ja mieluusti omistaa jotkin appissa listatuista kuulokkeista). Prosessi selitetään alla olevalla videolla vuoden 2019 TechBrief-tapahtumasta.SXFI:n toimivuudesta olen hyvin samoilla linjoilla Mikon kanssa (Katso Mikon perustelut: V2.fi testasi: Creative Aurvana SE -kuulokkeet ja SXFI AMP). Kyllä sillä esimerkiksi elokuvia tabletilta katsottaessa saa elokuvateatterimaisemman äänikuvan, mutta vastaako se Tampereen Plevnan Scape-salin äänentoistoa? Ei mielestäni. Vastaako se oman kokemukseni perusteella newyorkilaisen Painted Post -pikkukylän puoliksi hylätyn ostoskeskuksen elokuvateatterin äänentoistoa? No, oikeastaan kyllä.

Kuuntelenko sitä mieluummin kuin hyvää stereokuvaa tai surround-kuulokkeita… En. Ehkä se johtuu osittain siitä, että olen tottunut useiden vuosikymmenien ajan tietynlaiseen äänimaisemaan ja tämä on sitten ...jotain uutta? Tilan tunnun teknologia kyllä osaa luoda. Musiikin kuunteluun en Aireja SXFI päällä käyttäisi (ehkä tietynlaiset akustiset konserttitaltioinnit voisivat jotenkin toimia), mutta peleissä äänimaailmaholografiasta saatta olla hyötyäkin. Enemmän kuin toimivasta surroundista tärkeitä äänialoja korostaen? Lopullista tuomiota siitä en osaa sanoa, mutta en menisi vannomaan.


Ilman SXFI:täkin Airit ovat ihan kohtuullisen hyvässä hinta/laatusuhteessa ja akkukesto on ainakin sen 10 tuntia, jonka Creative lupaa, ehkä jopa enemmänkin, sillä parin työpäivän kuuntelut menevät latailematta. Kun ajatellaan, että SXFI AMP yksinään maksaa saman verran, ovat Airit oikein hyvä vaihtoehto, mikäli kyseiseen teknologiaan haluaa tutustua omin korvin. Ne saa kytkettyä vaikka mihin (tai ei mihinkään) ja äänenlaatu on vähintäänkin hintaluokan mukaista. Kosketuskontrollien epämääräisyys ja SXFI:n kyseenalainen hyödyllisyys laskevat tähtimäärää.Creative SXFI Air
Lisätietoa: Creative USA
Hintaluokka: 150 euroa? (ei oikein löydy vielä Suomesta)V2.fi | Manu Pärssinen
< The Witcher - Noitur... Vuosikymmenen vaikut... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova