Tuorein sisältö

V2.fi testasi: AOC AGON AG273QCX -pelinäyttö

Jukka O. Kauppinen

12.06.2020 klo 15.45 | Luettu: 3959 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Ei halvin mutta ainakin hyvä QHD 144 HZ 1 MS VA ASDSDF
AOC on tehnyt muutaman vuoden aikana vahvan nousun peli- ja työnäyttöjen etulinjaan, hieman huomaamattomastikin. AGON AG273QCX on erinomainen esimerkki siitä, miten firman näytöt pärjäävät pelaamisen etulinjassa.

273QCX on lyhyen ytimekkäästi sanottuna huippunäyttö, jossa suuri koko ja hyvät ominaisuudet kohtaavat kohtuullisen hintalapun. 27 tuumaa kirkasta ja tarkkaa 1440p:n VA-paneelia tarjoaa runsaasti tilaa niin peleille kuin hyötyohjelmille. Askel Full HD -tarkkuudesta QHD:n on käytännössä yllättävän iso, etenkin ensikertalaiselle, eikä 2560 x 1440 -tarkkuudesta ole enää paluuta entiseen sen jälkeen, kun huomaa miten paljon enemmän ruudulle mahtuukaan tavaraa - tai miten paljon lisää makusteltavaa peleihin sillä saa.Suurikokoisen näytön kaarevuus astelee sekin nopeasti selkäytimeen. Vaikka kuvan kiertyminen käyttäjän ympärille ja näkökentän täyttyminen onkin markkinointituubaa, niin kyllähän sen silti huomaa. Tai siis pian ei huomaa, sillä litteän näytön jälkeinen kaarevuushämmennys hälvenee muutamassa tunnissa. AG273QCX:n 1800R-kaarevuus muuttuu nopeasti luonnolliseksi osaksi työ- ja pelipistettä.

Tätä ennen näyttö on toki asennettava, mikä on mukavan suoraviivainen operaatio. Kaikki tarvittava löytyy helposti eikä kokoamiseen tarvita työkaluja. Jos vakiojalusta ei miellytä, niin näytön voi ripustaa myös VESA 75 -kiinnikkeeseen, vaikkapa seinälle. Näyttö on suunniteltu alusta lähtien sekä helposti kasattavaksi että purettavaksi, eli soveliaaksi pelivälineeksi lanihiirten käyttöön. Sitten vain ripustetaan näyttö paikalleen ja hilataan se hissillä sopivalle korkeudelle. Ylösalaista säätövaraa on 11 senttimetriä, minkä lisäksi näyttö myös kääntyy ja kallistuu jalustaa pyörittelemättä. Näytön molemmista reunoista avattavat kuuloketelineet ovat sympaattiset.

Maininnan arvoinen yksityiskohta on tosin se, että vakiojalustansa kera näyttö vaatii takaa jonkin verran pöytätilaa. Jalusta on sijoitettu lähes näkymättömän kauas varsinaisen näyttöpaneelin taakse piiloon, eikä siitä näy eteen kuin kolmijalan kaksi näytön reunan tasalle kurkottavaa ohutta jalkaa. Näyttö itsessään ei ole kovin syvä, mutta hyvän tasapainon löytämiseksi jalustan painopiste on kohtuullisen takana.


Näytön taakse saa halutessaan myös pimeässä pelaavaa ilahduttavan valoshown.

Monipuolisuudessaan AOC pieksää pelinäytöllään monet kilpailijansa ja jopa liitettävyydellä rehvastelevat ammattilaisnäytöt. Kaksi HDMI 2.0:aa, kaksi DisplayPort 1.2:ta ja VGA varmistavat, että tähän saa liitettyä tietokoneen ja konsolin jos toisenkin. Siihen päälle vielä ääni- ja mikrofonitulot ja -menot sekä neljän USB 3.0 liittimen hubi yhdellä laitteiden pikalatausta tukevalla portilla, niin eipä moderneilla laitteilla pelaava jää mitään paitsi. Kaikki liitännät on sijoitettu näytön taakse alareunaan. Niihin yltää etupuoleltakin varsin hyvin, mutta vaivattomin asennustapa on toki kallistaa näyttöä riittävästi kaiken liittämiseksi yhdellä kertaa.

Näyttöä voi hallita AGON-logon alta löytyvän joystickin lisäksi myös AOC:n omalla kauko-ohjaimella, joka on helppokäyttöisempi mutta myös tilaavievämpi tapa uiskennella näytön hallintapaneeleissa. Valikoista löytyy kattavasti säätövaraa peli-, kirkkaus-, kuva-, väri- ja ääniasetusten säätämiseksi mieluisiksi. Ohjaimen pikavalinnoista näytön voi myös asettaa välittömästi johonkin kolmesta esimääritellystä kuvatilasta, jos käyttäjällä on useita selkeästi erilaisia tarpeita esimerkiksi pikkutarkemman valokuvien käsittelyn ja pelaamisen välillä.

Tarkka ja näyttävä


AG273QCX tekee miellyttävän vaikutelman tyylikkäällä ja miellyttävän mimimalistisella ulkonäöllään, jota laitteen hyvä ja kirkas kuvanlaatu täydentää pätevästi. 1440p-tarkkuus, DisplayHDR 400 -kuvanlaatu sekä AMD FreeSync 2 ovat hyvä lähtökohta ahkeralle pelaajalle, josta on hyvä jatkaa 144 hertsin virkistystaajuuden ja yhden millisekunnin vasteaikaan. Tämä yhdistelmä ei jättänyt ainakaan minulle täyttämättömiä tarpeita näytön suorituskykyyn. Nopeakin pelitoiminta pysyy repeilemättömässä framessa, kun käytössä on FreeSync 2:ta tukeva AMD:n tai NVIDIAn näytönohjain.


Liitännät ovat näytön takana alareunassa. Niihin yltää hyvin myös etupuolelta, joskin liittimien saaminen sisään sokkona oikeinpäin on aina arpapeliä. Huomaa kuuloketeline molemmin puolin.

Käytännön arkipäiväisessä hyötykäytössä ja pelaamisessa näyttö ei jättänyt missään vaiheessa pulaan tai tuntunut vajaalta. Kuvanlaatu, värit ja kirkkaus ovat erinomaiset. Vesa DisplayHDR 400 -yhteensopivat pelit hyötyvät nekin selvästi, sillä hyvä yhteensopivuus standardin kanssa tuo peleihin jopa lisää nyansseja ja yksityiskohtaisuutta. Ehkä jopa hitusen realistisuutta. Etenkin kontrastin ja musan syvyyden suhteen 273QCX tuntuu olevan pelinäyttöjen kärkipäätä.

Ainoa mainittava miinus on äänentoisto - sisäiset viiden watin stereokaiuttimet tuottavat jonkin verran ääntä tarvittaessa, mutta kyllähän mikä tahansa ulkoinen kaiutinpaketti tuottaa silti kattavamman äänentoiston, jolla kelpaa paukuttaa pelibassoja tai musiikkia. Montaa rahaa ei tarvita, jos näytön ympärille sijoittaa vaikkapa Trustin edukkaan Torro-tilaäänisetin.

AG273QCX on ollut käytännössä erinomainen ja luotettava, jopa miellyttävä. Monipuolinen asetusten säätövara yhdistyy kokoon, tyylikkyyteen ja laadukkaaseen, nopeaan kuvaan. Sen noin 500 euron molemmin puolin keikkuva hintalappukin on toimintoihin nähden hyvin kohtuullinen - jos ei suorastaan halpa, niin vähintään kilpailukykyinen.

Tohdin väittää, että AGONin malli antaa erittäin kovan haasteen mille tahansa muulle näyttövalmistajalle ja päätyy helposti uutta näyttöä harkitsevan top 3 -finalistilistalle. Jos ei muuta, niin kyllähän tämä on hyvä kaareva ultrawide-pelinäyttö hyvään hintaan.Laite: AOC AGON AG273QCX
Hintaluokka: 499-550 euroa
Lisätietoa: AOCTekniset tiedot


Koko: 27"
Resoluutio: 2560 x 1440 PX
Virkistystaajuus: 144Hz
Vasteaika: 1 ms
HDR: Display HDR 400
Paneelityyppi: VA
Freesync: 30 - 144
Low-blue Light: Kyllä
Taustavalaisu: WLED
SRGB peitto: 122%
Adobe RGB peitto: 99%
FlickerFree: Kyllä
Kuvasuhde: 16:9
Kirkkaus: 400 cd/m2
Kontrasti:
- Dynaaminen: 50M:1
- Staattinen: 3000:1
Katselukulma (CR10): 178/178°
Liitännät
VGA, 2 x HDMI 2.0, 2 x DisplayPort 1.2
4 x USB 3.0
Audiolähtö: Kuulokelähtö (3.5mm)
Kaiuttimet: 2 x 5W
Jalusta
Kääntö: -3-/30°
Kallistus: -3,5/21,5°
Korkeudensäätö: 110mm
Irroitettava jalusta: Kyllä
VESA: 75x75 mm

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Videotestissä Lidlin... V2.fi testasi: Skull... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova