Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Moto g Pro -puhelin

Manu Pärssinen

20.07.2020 klo 17.30 | Luettu: 7662 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tikuttaako?
Olen testannut V2.fi:ssä viime vuosina useita Motorolan puhelinmalleja ja jotakuinkin aina loppupäätelmä on ollut se, että hinta-laatu-suhde on kohdillaan. Motorolalla alkaa kuitenkin olla sama ongelma kuin monilla kilpailijoilla, eli se, että markkinoille on tuotu useita hyvin samankaltaisia puhelimia, joissa eroa on ominaisuudessa tai parissa. Siinä sitten pitäisi tietää puhelinkaupassa, että mikä on juuri se, mikä omaan käyttöön parhaiten sopiii. Nyt käsittelyssä olevan mallin, Moto g Pron, ollessa vielä minulla testikäytössä, Motorola julkisti Moto g 5G Plus -mallin, joka on samassa hintaluokassa, mutta mm. 5G-tuella, isommalla näytöllä, useammalla kameralla ja paremmalla akulla.


Moto g Pro on Atlantin tuolla puolen myynnissä nimellä Moto g Stylus ja olisi mielenkiintoista tietää, miksi sitä täällä nimenomaan Pro-mallina markkinoidaan. Ehkä syynä ovat ne pienet päivitykset, joita jenkkiversioon verrattaessa tehtiin (Dual-SIM, NFC, nopeampi lataus, Android One - kaikki hyviä ominaisuuksia), mutta erottuvin toiminnallisuus laitteessa muihin verrattaessa on kuitenkin se stylus, eli laitteen oikeasta alakulmasta kynnellä ulos kammettava kosketusnäyttökynä. Käsitellään se siis ensiksi.

Tikusta asiaa


Monilta puhelinvalmistajilta löytyy styluksella varustettuja puhelimia, tunnetuimpana varmastikin Samsungin Galaxy Notet. Itse olen niitä ihmisiä, jotka palaveriin tullessaan ottavat kynää ja paperia esiin, sillä kirjoittaen ja samalla ideoita vaikka visuaalisesti piirrellen ne jäävät minulle parhaiten mieleen. Eikö tämä olisi sitten minulle täydellistä? Kyllä ja ei. Tosielämän palaveritestissä huomasin kaipaavani muun muassa sitä, että muistikirjan kanssa voin nopeasti tehdäkin merkintöjä eri sivulle, jos aiheesta poiketaan toiseen ja sitten taas palata takaisin. Tai piirrellä jotain kaaviota yhdelle sivulle, samalla kun kuitenkin kirjaan ylös asian pääpointteja toiselle. Kännykällä tämä oli huomattavasti hankalampaa. Ja kokousrupeaman päätyttyä kirjoitan kuitenkin tärkeimmät asiat puhtaaksi esimerkiksi Google Docsiin.


En sano, etteikö olisi käyttötilanteita, jossa kynällinen kännykkä voisi olla paras vaihtoehto. Kun kynän ottaa esiin, puhelin käynnistää saman tien pienen sivuvalikon, josta voi käynnistää Moto Note -ohjelman, ottaa ruutukaappauksen tai katsoa vaikka Google-kalenterin muistiinpanot. Valikon sisältöä voi myös kustomoida haluamakseen. Kynä itsessään on vain metallinen tikku, jonka päässä on pehmeämpi kärki, joten paineentunnistusta tai mitään elektronista siinä ei ole. Ruudulla se kuitenkin liukuu sujuvasti, eikä kirjoittamisessa tai pienessä piirtelyssä ole mitään hankalaa. Ruutu osasi myös useimmiten erottaa sormen reunan tikun jäljestä, joten kokemuksesta on pyritty tekemään mahdollisimman toimiva. Laite myös muistuttaa, jos kynä on jäänyt laittamatta takaisin koloseensa. Vielä kun saisi omasta käsialasta selvän.

Kohderyhmän kärki on kapea


G Pro ei ulkoasultaan erotu millään lailla poikkeavasti. Testiin tulleen mallin takakansi kiiltelee hennosti sinisenä, mikä on ihan tyylikästä, mutta ei mullistavaa. Takakantta hallitsevat neljän kameralinssin soiro sekä sormenjälkitunnistin, jota joku voisi nimittää vanhanaikaiseksi, mutta moniin ruudun läpi toimiviin verrattaessa minä nimittäisin sitä toimivaksi. Ei se kuitenkaan niin kiva ratkaisu ole, kuin sormenjälkitunnistin virtanapissa. Se on kuitenkin ihan mukavasti kädessä pidettävä ja jopa valokuvan napsaisu onnistui yhdellä kädellä. Näyttö on peruslaatuista, kohtuupätevää 6,4-tuumaista 19.17:9-kuvasuhteista FHD+ (2300 x 1080) -laatua.

Motorolien kanssa olen yleensä ollut varsin tyytyväinen niiden kameroihin, varsinkin terävyyteen ja käyttönopeuteen (esim. Moto G7 Plus - V2.fi testi). G Pro:sta löytyy 48 MP pääkamera (f1.7), 2 MP makrokamera, 16 MP “actionkamera” sekä 117 asteen ultralaajakulma. Etukamerassakin on 16 megapikseliä. Olen ennenkin sanonut, että yksi isoimmista kännykkäpuhelimen kriteereistäni on se, että siihen voi luottaa - kuva tulee kun se halutaan ja se näyttää hyvältä. G Pro täyttää tämän kriteerin, ottaa hintalappuunsa nähden varsin päteviä kuvia varsinkin valoisissa olosuhteissa ja sen automatiikka osaa asiansa. Esimerkkejä arvostelun lopussa.


G Pro:n sisuksissa nakuttelee menemään Snapdragon 665 neljän megatavun keskusmuistin kera, joten markkinoiden tehokkaimmasta luurista ei ole kyse. Toki hintaluokassaan se on aivan ookoo ja veikkaan että kynämallia ei ole suunniteltukaan PUBG-pelaajia varten. 4000 mAh:n akku alkaa myös olla sillä rajalla, sillä monista halvemmistakin puhelimista löytyy 5000 mAh-akkuja - myös Motorolan omista. Itselläni se kesti peruskäytössä pari työpäivää.

Moto g Pro on kohtuullisen hyvää hinta/laatu-suhde-kategoriaa, varsinkin jos on tottunut tekemään Note-tyyliin muistiinpanoja ja etsii halvempaa vaihtoehtoa. Itselleni tikku jäi enimmäkseen turhaksi, mikä näkyy tähtimäärässä - ja kyllähän tämä Motorolan mallistossa hieman väliinputoajamalli on. Moto g 5G Plus alkoi jo kiinnostaa...



Moto g Pro
Hintaluokka: 320-350 eur
Lisätietoa: Motorola








V2.fi | Manu Pärssinen
< Brave New World: kal... Cursed: kunnianhimoi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova