Tuorein sisältö

V2.fi testasi: POCO X3 NFC -puhelin

Anne Kukkura

27.10.2020 klo 14.56 | Luettu: 4010 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Sutjakka peli- ja mediapuhelin passeliin hintaan
Xiaomin alta omaksi brändikseen irtautunut POCO on julkaissut paljon pelaaville ja mediaa kuluttaville suunnatun keskihintaisen tehopakkauksen. Xiaomilla on ollut tapana uudelleen brändätä ja kierrättää entisiä malleja pienillä muutoksilla uusiksi tuotteiksi, mutta POCO X3 NFC on oma itsenäinen puhelinmallinsa, joka ei suoraan pohjaudu edeltäjiinsä. X3:sta valmistetaan 64GB- ja 128GB-mallit, joista vain jälkimmäinen on saatavilla Suomen jälleenmyyjiltä.

Suuri ja uhkea, muodoiltaan muhkea


Tallenunstila on laajennettavissa SD-korttipaikan kautta. Koska kaikki on keskitetty samaan korttipaikkaan, käyttäjä voi valita kahden SIM-kortin tai suuremman tallennustilan väliltä. Korttipaikka on sijoiteltu vasemmalle sivulle ja vastaavasti oikealta puolelta löytyvät volyymi- sekä virtapainikkeet. Virtanappi on itse asiassa klikattava, sormenjäljen tunnistava ja muodoltaan litteä, mikä tekee sen käytöstä mukavan intuitiivista. Sormenjäljen tunnistus toimii kohtuullisen nopeasti, kuten etukameran kasvojentunnistuskin.


X3:n kotelointi on muovia, alumiinisella reunalistalla kohennettuna. Puhelimella on IP53-tason suojaus, mikä tarkoittaa roiskevesisuojaa. Takakannessa on sporttinen, metallinhohtoiseksi maalattu kuviointi ja suurella näkyvä logoteksti, joka antaa vähän oudon, halvan vaikutelman. Logo jää kuitenkin mukana tulevaa silikonikuorta käytettäessä riittävän piiloon, jos sitä ei tahdo esitellä erityisemmin. Nelikamerayksikkö kohoaa irti rungosta jonkin verran, mutta kuoria käyttämällä tämä ei paljoa haittaa. Etukamera on upotettu pisteeksi näytön ylälaitaan ja liittiminä toimivat USB-C latausta ja tiedonsiirtoa varten sekä vanha kunnon 3,5 mm:n liitäntä kuulokkeille.

Puhelin on mitoiltaan melkoisen suuri. Korkean näytön halkaisija on 6,67 tuumaa ja resoluutio 2400 x 1080 kuvapistettä. LED-taustavalaistu IPS-paneeli ulottuu siististi lähelle reunoja. Pikselitiheys voisi olla parempikin, mutta normaalin katseluetäisyyden päästä asiaa tuskin tulee juuri arkikäytössä ajatelleeksi. Paneeli aiheuttaa etenkin suuren kontrastin alueilla pientä ghostingia, mutta sekin voi jäädä parhaassa tapauksessa käyttäjältä huomaamatta.

LED-valaistus luo tietysti valovuotoa tummempiin kohtiin ja tätä on selvästi kompensoitu värien oletusasetusasetuksilla, joissa värit säätyvät automaattisesti ympäröivän valaistuksen mukaan ja ovat melko saturoituneet. Väriasetuksia voi muuttaa hieman, jos ilme ei miellytä silmää. Näyttö toimii 50-120 Hz ruudunpäivitysnopeudella, vaihdellen sitä automaattisesti käyttötarkoituksen mukaan. Ominaisuus toimii aika sujuvasti ja säästää myös akkua. Peleissä 120 Hz saavutetaan harvemmin, mutta tasaista kuvaa irtoaa myös 50-90 Hz väliltä. Ruudun kosketuksen päivitysnopeus on 240 Hz, mikä tekee peleistä kosketuskontrolleilla pelattuna todella responsiivisen ja sulavan tuntuisia. Sama koskee myös vaikkapa netin selailua ja muuta käyttöä.

Konehuoneen puolella


Kaiken alla surraa näpsäkkä Snapdragon 732G 6GB RAM-muistin kera. Näytönohjainpiirinä toimii Adreno 618. Yhdistelmä on sopiva pitämään puhelimen arkisen käytön miellyttävänä. Suurta rasitusta ja useiden raskaampien ohjelmien yhtäaikaista käyttöä on syytä välttää, sillä silloin X3 hidastuu selvästi. Useimmat pelit pyörivät kuitenkin sievästi ilman ongelmia.


Pari pientä juttua jäi silti hankaamaan käyttökokemuksen sujuvuudesta. Asetukset-valikko kaatuili testikäytön aikana jonkin verran ja esimerkiksi pyyhkäisyanimaatioissa oli jonkin verran katkonaisuutta. En osaa sanoa, onko kyse jonkinlaisesta optimoinnin puutteesta vai liittyivätkö tapaukset Androidin päällä pyörivään MIUI 12 -käyttöliittymään. MIUI 12 on itselleni uusi tuttavuus, mutta myös kiintoisa kattaus käteviä lisäominaisuuksia: Käyttöoikeuksien lisätyt hallintamahdollisuudet, ilmoitukset siitä, jos jokin sovellus käyttää taustalla vaikkapa sijaintia tai kameraa, sovellusten akunkäyttöä rajoittava ultra-virransäästötila sekä kelluvat ikkunat, jotka on suunniteltu sujuvaa moniajoa ajatellen.

Tavanomaisen sovelluslistan lisäksi MIUI 12 sisältää muokattavan sovellusvalikon, jossa ohjelmat ovat siististi ja helposti löydettävissä kategorioittain. Käyttöliittymään liittyen ennen ostopäätöstä täytyy tietää se, että puhelin näyttää mainoksia esimerkiksi valikoissa. Aluksi ihmettelin tätä, kunnes huomasin, että ne voi kytkeä myös pois päältä. Mainosten piilottaminen on tosin tehty sen verran mutkikkaaksi, ettei se välttämättä pälkähdä heti peruskäyttäjän mieleen.

Äänenlaatu yllätti positiivisesti, sillä tämän hintaisissa puhelimissa ei ole usein nähty stereokaiuttimia. Ylä- ja alakaiuttimien (tai vasemman ja oikean, mistä suunnasta asiaa tarkasteleekaan) sijoittelut ovat hiukan eri suuntiin, mutta se ei kuuntelukokemusta haittaa. Pelaamiseen ja vaikkapa sarjojen katseluun ääni on kyllin selkeä eikä särise. Myös kuulokeliitäntä antaa ulos hyvää, tasalaatuista signaalia.

Pari sanaa kamerasta ja muita huomioita


Kuvausominaisuudet vaikuttavat tämän hintaiseen puhelimeen kohtuullisen hyviltä, tietyin varauksin. Vahvuudet eivät ole videokuvauksessa, mutta arkikäyttöön liikkuvan kuvan tallenuksen laatu on väreineen ja yksityiskohtineen riittävä. Optista kuvanvakainta ei tosin ole, ainoastaan sähköinen, mikä täytyy pitää mielessä videon käyttökohteita ajatellen. Valokuvausominaisuudet sen sijaan ovat paremmat: 64 MP pääkameran automatiikka tarjoaa yllättävän hyvät värit ja riittävän terävät yksityiskohdat, jotta kuvaa kehtaa myöhemmin rajaillakin. Myös dynaaminen skaala näyttää todella hyvältä. 13 MP laajakulma- ja 2 MP makrokamerat tuottavat saturoituneempia värejä ja heikompia ykistyiskohtia, mutta ajavat kumminkin asiansa. Valaistuksen tasapainotus ja automaattitarkennus toimivat vikkelästi ja hyvin, myös yötilassa. Vaikka yökuvaus ei ulotu uusimpien lippulaivamallien tasolle, sen laatu on kuitenkin selvästi parempi kuin useissa edullisemmissa puhelimissa. 20 MP selfiekamera antaa myös perussiistiä kuvaa, johon on tarjolla myös monenmoista filtteriä. Kamerasovellus sisältää myös HDR- ja AI-avusteita sekä monenlaisia muita ohjelmallisia kikkoja, joilla kuviaan ja videoitaan voi yrittää parannella.


Muita mainittavia ominaisuuksia ovat tuotenimessäkin näkyvästi esitetty NFC-tiedonsiirto, joka tukee myös Google Payta, suuri 5160 mAh akku, joka tukee 33 W pikalatausta sekä tehokkaan tuntuinen LiquidCool Technology 1.0 Plus -jäähdytysjärjestelmä, joka nopeasti jakaa lämmön piireistä laajemmalle alueelle ja jäähdyttää laitetta juuri pelaaminen huomioiden. Lisäksi haptisesta palautteesta on saatu tehtyä oikeasti laadukkaan tuntuinen hienovaraisella värinällä, joka ei pörise hölmösti, vaikka takakuori onkin suuri muovinpala.

POCO X3 NFC on hyvin toteutettu keskihintainen puhelin, josta on helppo pitää. Juuri hintaansa nähden se sisältää paljon fiksuja ratkaisuja, joista on helppo pitää päivittäisessä käytössä. Mainoksia pidän lähtökohtaisesti outona ominaisuutena, mutta niiden piilottamisen mahdollisuuden vuoksi tämän voi antaa anteeksi. Tehokäyttäjälle eli esimerkiksi videoeditointiin tai raskaaseen sovellusten moniajoon X3 ei kykene tarjoamaan tarvittavaa tehoa, mutta paukut riittävät mainiosti peruskäyttöön ja siihen jo usein mainittuun pelaamiseen.



POCO X3 NFC

Hintaluokka: 270 €
Lisätietoa: Poco







V2.fi | Anne Kukkura
< Barbaarit 1-1: rooma... Cobra Kai, erä 1: Yo... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova