Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Creative Live! Cam Sync V3 -webkamera

Anne Kukkura

05.12.2022 klo 16.53 | Luettu: 1413 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Edullisemman päädyn nettikameran kuvaan mahtuu useampikin
Creativen nettikameroiden perhe kasvoi uudella tuotteella, kun Creative Live! Cam Sync V2 sai jatkokseen V3-mallin. V3 hyödyntää edeltäjäänsä suurempaa 1440p- eli QHD-resoluutiota. Lisäksi laajakulmalinssi kattaa jopa 95 astetta aikaisemman mallin 77 asteen sijaan. Kameran voi myös voittaa omakseen V2.fi:n joulukisasta tämän viikon ajan.


Kamera oli helppo saada pysymään erilaisten tietokoneen näyttöjen päällä litteän, taiteltavan jalkansa ansiosta. Muihinkin kiinnikkeisiin asettaminen onnistuisi, sillä jalustan pohjassa on standardikokoinen jalustakierre. Kameran pää kääntyy pallonivelen päässä 360 astetta ympäri vaakatasossa, 30 astetta pystyakselilla ja linssin eteen saa nostettua myös yksityisyyttä varjelevan suojuksen, joka pysyy tulppamaisesti paikoillaan. Kun Live! Cam Sync V3 on aktiivisena, se näyttää myös selkeästi kirkkaan, valkoisen LED-merkkivalon linssin vieressä. Kiinteää USB 2.0-johtoa on 1,8 metrin verran, joka riittää nettikameralle loistavasti. Johto on vähän tönkkö ja jää paketista tullessaan muotoonsa, mutta joustaa kuitenkin sen verran, ettei kamera tule sen vuoksi itsekseen alas näytön päältä.

QHD-kuvanlaatu (5 MP) rajoittuu tiettyihin ohjelmiin, jotka voivat sitä hyödyntää. Esimerkiksi OBS Studio ja Windowsin Kamera sallivat 1440p-nauhoituksen, joista taas OBS ei ymmärrä digitaalista zoomaustoimintoa (2x, 3x ja 4x). Silloin kun zoom toimii, sitä voi käyttää kätevästi kameran päällä olevasta hipaisupainikkeesta, joka kierrättää eri rajausasetuksia. Jos tarve on esimerkiksi saada kuvaan enemmän kuin yksi ihminen ja sen jälkeen palata videopuhelussa yhden ihmisen kuvaamiseen, toiminto on nopea ja näppärä, vaikka voikin näyttää vastapäädyssä hetken säätämiseltä. 95 asteen kulma on todella laaja, joten Live! Cam Sync V3 ei ole välttämättä oikea valinta jokaiseen toimistoon, mutta kotiin ja vaikkapa hienoa työpöytäänsä ja taustaansa esittelevälle striimaajalle laajakuva voi olla hyvä lisä.

Nettikamera toimii enimmillään 30 kehyksen sekuntitaajuudella, mikä on tyypillistä edullisemman päädyn vastaaville laitteille. Jos taajuutta ei erikseen säädä mistään lisäasetuksia tukevasta ohjelmasta, kamera tuottaa videota keskimäärin 24, 25 tai 30 kehyksen taajuudella. Yleisesti vaihtelu on vähäistä ja videokuva on rauhallista katseltavaa.



Hyvä valaistus tämän kameran kohdalla tarkoittaa joko kokonaisvaltaisesti valaistua tilannetta tai hämärässä valaistuja kasvoja. Näissä tilanteissa valkotasapainon automaattisäätö oli yleensä kohtuullisen hyvä ja pehmeä, samoin automaattinen valotus. Pimeässä kameraa ei ole tarkoitettu edes käytettäväksi, joten jotakin valoa on aina hyvä olla. Jos kontrasti oli jyrkkä, valotuksen automatiikka ei aina tajunnut laskea kirkkaita sävyjä ja naaman kohta saattoi palaa puhki. Toisaalta taas mustat ja varjoisat kohdat prosessoituivat siististi, tehden kohinasta vähäistä ja säilyttäen taustojenkin yksityiskohdat hyvännäköisinä. Värimaailma on eloisa ja saa kameran vaikuttamaan ajoittain hintaistaan kalliimalta. Kuvanlaatua voisi yleisesti tämän perusteella nimittää hyväksi.

Automaattitarkennusta kamerassa ei näyttäisi olevan, vaan kiinteä tarkkuusalue tuntuu riittävän useimmissa tilanteissa hyvin. Kuvan automaattisäädöt tuntuivat heittelevän hieman kun kameraa käyttävästä ohjelmasta vaihdettiin toiseen. Valkotasapaino ja valotus saattoivat näyttää hieman erilaisilta keskenään, mutta valtavia muutoksia kesken käytön ei ilmennyt. On sanottava, että manuaalisäädöt vaikkapa OBS:ssä olivat hyvä tapa ottaa kamerasta enemmän irti, samalla tiedostaen, että suurin osa nettikameroiden käyttäjistä tarvinnee niitä kuitenkin lähinnä videopuheluihin niihin tarkoitetuissa ohjelmissa.

Sisäänrakennetut mikrofonit on suunnattu eteenpäin ja ne nappaavat äänen suoraan kameran rintamasuunnasta. Mikrofonit eivät, kuten odottaa saattaa, ole mitään erityisen hyvää nauhoituslaatutasoa, mutta jos erillistä pöytämikrofonia ei ole käytettävissä, ne hoitavat homman olosuhteista riippuen riittävän hyvin vaikkapa videokokouksia ajatellen. Äänenlaatu on joka tapauksessa parempi kuin halvimmissa kuulokemikrofoneissa.


Erillisiä ajurisäätämisiä ei tarvita, vaan kamera toimii suoraan niin iOS- kuin Windows-koneillakin. Creativen App on tosin saatavana vain Windowsille, ja sen taakse jää lisäsäätöjä ja ominaisuuksia, kuten kirkkaus, kontrasti, valkotasapaino ja sävyn säätö sekä SmartComms Kit -äänisäädöt. SmartComms Kit sisältää ääniaktivoinnin ja taustaäänten suodatuksen sisäänrakennetuille mikrofoneille – ja kuten oheisesta videostakin voi kuulla, automatiikka, herkästi ympäristön ääntä poimivat mikrofonit ja äänekäs ilmastointi eivät ole hyvä yhdistelmä. Ohjelma hanskaa pienet taustaäänen poistot hyvin muuttumatta liian robottimaiseksi, mutta ääniaktivoinnin tunnistus ei kuulostanut oikein toimivan. Taustameluttomissa olosuhteissa pikkuiset mikrofonit ovat muutenkin parhaimmillaan.

Noin 50 euron hintaisena Creative LIVE! Cam Sync V3 on alle satasen hintaluokassa pirteä pakkaus. 720p- ja 1080p-laitteisiin verrattuna samaan hintaan – tai laitteesta riippuen jopa edullisemminkin – saa valoisamman ja laajemman kuva-alan. Toki kaikkeen käyttöön leveä laajakulmalinssi ei sovellu, mutta jos sellaista tarvitsee, tässä sellaisen ainakin saa.



Creative Live! Cam Sync V3
Hintaluokka: n. 50 €
Lisätietoa: Creative

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi pikatestasi: O... V2.fi testasi: AOC 2... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova