Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Mova E30 Ultra -robotti-imuri

Anne Kukkura

23.11.2024 klo 13.58 | Luettu: 1348 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Keskihintainen haastaja moppaustoiminnolla
Testiin tuli kiinnostava uutuus: Dreamen alibrändi Movan E30 Ultra, joka tuo keskihintaisten robotti-imurien markkinoille mukanaan näppärän telakan, pyörivät mopit ja hyvän imutehon. Odotusten kohdalleen asettaminen oli kieltämättä vaikeaa sen jälkeen, kun ensimmäinen kokemukseni robotti-imureista oli viimeksi testattu korkeamman hintaluokan aparaatti kilpailevalta valmistajalta, mutta testijakson jälkeen ymmärrän Mova E30 Ultraa jo paremmin.


Mova E30 Ultrasta oli vaikeaa löytää tietoa, sillä käsittääkseni se on riisuttu versio joistakin valmistajan premium-malleista. Dreame-laitteita on julkaistu Dreamena, Dreame Movana ja Movana, mikä ei helpota nimeämiskäytännön ymmärtämistä. Lisätietoa laitteesta ei valitettavasti ole tarjolla suomeksi valmistajan sivuilla, mutta jälleenmyyjien listaukset vaikuttavat jokseenkin kattavilta.

Paketissa tarjotaan heti kättelyssä kaikki, mitä aloitukseen tarvitaan. Imurin lisäksi suuresta laatikosta putkahti telakka, sen virtajohto, sivuharja, telakan ramppi, käyttöopas sekä esiasennetut moppilevyt magneettisine elementteineen sekä telakan pölypussi.

Ulkonäöltään E30 Ultra on kuin mikä tahansa muukin LiDAR-majakkaa käyttävä robotti-imuri. Pieni torni sojottaa keskeltä laitetta ja edessä, sivuilla ja laitojen alapuolella on useita muita erilaisia tunnistimia, jotka esimerkiksi estävät robottia putoamasta portaikkoon. Jokin kameran näköinen vempele löytyy suoraan laitteen etupuolelta, mutta sen syötettä ei voi seurata sovelluksesta, joten kyseessä lienee karkea valosensori seinien ja huonekalujen havaitsemiseen. Yksittäisten kodin esineiden tunnistusta ja väistelyä malli ei tue. Mikrofoneja ei ole laitteessa ollenkaan, vaan äänikomennot annetaan puhelinsovelluksen tai erillisten älykotisovellusten kautta, jos niitä haluaa käyttää.


Robotti puhuu seitsemäätoista eri kieltä, joihin suomen kieli ei lukeudu. Äänenvoimakkuuden saa pitää lähes tapissaan, jos ilmoitukset haluaa erityisesti kuulla, sillä hirveän äänekäs kapistuksen kaiutin ei ole. Imuri itsessään pitää tietysti ääntä, mutta kuulostaa selvästi edellistä testissä ollutta hiljaisemmalta. Kovemman imutehon asetuksilla yli saa puhua kovinkin äänekkäästi, hiljaisin vaihtoehto puolestaan päästää ylitseen tavallisen puheäänen vaivatta.

Rakenne koostuu kahdesta renkaasta, yksiosaisesta kumisesta imurin telasta, kolmihaaraisesta ja varrettomasta kulmaharjasta ja takaosan pyörivistä moppilevyistä. E30 Ultra liikkuu sujuvasti ja nopeasti ja se selviää matalammista kynnyksistä, mutta noin 2 cm vaikutti olevan se kipuraja, jolla laite tarvitsee oman rampin päästäkseen kynnyksen yli – siitäkin huolimatta, että sen pitäisi väitetysti selvitä tämän korkuisista kynnyksistä. Tela ja kulmaharja kahmivat kaiken kokoisia roskia ja pölypalloja oikein hyvin, joskin harja joskus sinkoaa yksittäisen pölytupon kauemmaksi. Irtohiukset ja eläinten karvat katoavat sievästi imurin sisuksiin.

Siivousjälki oli huomattavasti parempaa kuin odotin ja kodin yleisilmeelle 2–3 kierrosta viikossa teki todella terää. 7000 Pa imuteho toimi hienosti myös matoilla, joillla sen voi asettaa käyttämään täyttä tehoa automaattisesti. Robotti imuroi loogisesti ja tarkasti. 5200 mAh akku latautuu tyhjästä täyteen 3,5 tunnissa ja robotille luvataan keveimmillä asetuksilla 260 minuuttia siivousaikaa. Keskitehoilla ja moppitoimintoa käyttäessä minuutteja irtoaa tietysti vähemmän, mutta oman kokemukseni mukaan E30 Ultra siivosi koko kodin helposti yhdellä latauksella.

Mopeista havaitsin pitäväni myös erittäin paljon. Robotilla on kaksi pyörivää moppilevyä, joita se hankaa lattiaan twistaavalla liikkeellä. Liike vaikuttaa yllättävänkin tehokkaalta ylläpitosiivouksen tarpeisiin ja se irrottaa hyvin pölyä, joka ei harjoilla ja imulla aina välttämättä lähtisi. Kohtalaiset tahratkin irtosivat robotin käsittelyssä. Intensiteettiä ei voi tässä mallissa säätää, mutta se vaikutti sopivan useimmille lattiapinnoitteille.

Mopit nousevat automaattisesti tarpeeksi korkealle (10,5 mm) matonreunoja ajatellen. Pesuelementit ovat myös helposti irroitettavissa. Moppityynyt ovat elementeissä kiinni tarranauhoilla ja ne voi napata irti lisäpesua varten milloin tahansa. Konepesu käy hyvin ja mopit säilyvät käyttökelpoisina pitkään, jos niitä välillä puhdistelee. Telakan oma automaattinen pesutoiminto on myös oikein toimiva, erityisesti ilmavasti toteutettuun kuivaukseen yhdistettynä. Robotti osaa käydä pesutauolla pestyjen neliöiden, ajan tai huoneiden mukaan ja pyykkää itsensä vielä siivouksen päätyttyäkin. Kuuden tunnin lempeä, huoneilmanlämpöinen puhallus kuivatti mopit oman kokemukseni mukaan erinomaisesti eikä ylimääräisiä hajuja päässyt muodostumaan.


E30 Ultran kerrotaan käyttävän valmistajan Smart Pathfinder -teknologiaa, jolla kaiketi viitataan tekoälypohjaiseen navigointiin. Se vaikuttaa toimivan nopeasti ja robotti osaa etsiä uusia reittivaihtoehtoja jatkuvasti ympäristöstään oppien. Se ujuttautuu rohkeasti huonekalujen alle, etenkin jos törmäyksen välttelyn kytkee päältä pois. Vastapainona robo voi hurauttaa joskus varpaille, mutta ei kuitenkaan kohtele huonekaluja liian rajusti. Vaikeissa kohdissa kapine yritti ujuttautua irti usein siinä onnistuen, mutta välillä kulmaharja jumitti maton hapsuihin (tämä taitaa olla robotti-imurien universaali pulma) tai lattialta löytyneet maukkaat johdot olivat pysäyttäneet robotin matkan imeydyttyään puoliksi sen sisuksiin. Erityisesti johdot ja pikkuesineet kannattaa tämän mallin kohdalla kerätä lattialta itse ennen imurointia, sillä näitä robotti ei tosiaankaan havaitse itse.

Huomasin siivousalueiden karttojen parantuvan ja tarkentuvan erityisesti neljän ensimmäisen siivouskierroksen aikana, kun robotti keräsi uutta dataa ja yhdisti sen entiseen. Tästä ominaisuudesta oli suuresti iloa siksikin, ettei imuri voi tehdä kovin syväluotaavaa kartoitusta ennen siivouksen aloittamista uudessa tilassa. Kartoitustoiminto on hyvin suurpiirteinen ja robotti tekee sen nopeasti.

E30 Ultra tukee useamman eri kerroksen karttoja. Puhelinsovelluksesta avataan se kartta, jossa siivousapulaisen halutaan työskentelevän ja asetetaan myös vaikkapa huonekohtaisia lisäasetuksia, jos sellaisia haluaa käyttää. Sitten robotti laitetaan liikkeelle. Automaattinen mopinpesu onnistuu vain siellä, missä telakka on saatavilla, koska robotilla ei ole sisäistä vesisäiliötä. Jos telakka jää toiseen kerrokseen, laite ei osaa pyytää pesutaukoa vaan jatkaa likaisin ja kuivuvin mopein. Siksi mielestäni kätevintä oli hoitaa moppaus imuroinnin jälkeisenä toimintona, esimerkiksi pari huonetta kerrallaan ja palauttaa robotti kantaen kerran tai pari lähemmäksi telakkaa, tai jopa pesaista mopit vaikkapa nopeasti käsin välissä. Toki aivan perinteinen lattioiden pesu lihasvoimin hoituisi jo lähestulkoon samalla vaivalla.


Mova-puhelinsovellus on selvästi hankittu samalta ohjelmatoimittajalta kuin Roborockinkin tapauksessa. Eroja oli, mutta toimintoja ja navigointia oli helppo ymmärtää, kun kaiken oli jo kerran ehtinyt opetella. Käyttöönotto käyttäjätileineen ja WiFi-verkkoon yhdistämisineen onnistui helposti ja pienen nikottelun jälkeen 2,4 GHz oma verkko kelpasi E30 Ultralle hyvin. Robotti saa kartat puhelinsovellukselta ja kertoo sille sijaintinsa ja asiansa viestein. Yhteys toimi sujuvasti ja karttojen muokkaus toimi myös silloin, kun kartta on käytössä. Lemmikinomistajat voivat asettaa karvakaverin pedin ympärille erityisen alueen lisäsiivousta varten ja robotti osaa varoa siellä liikkuvaa otusta. Clean Genius -toiminto puolestaan tunnistaa eri huoneiden ja alueiden siivoustarpeen automaattisesti ja valitsee sinne sopivat asetukset – ja robotti suoriutui tästäkin hyvin, joskin pidin omista ohjelmarutiineistani enemmän. Siivouskierroksia voi tietysti myös ajastaa sovelluksesta käsin.

Telakka oli iloinen yllätys. Se on ullkomitoiltaan maltillisen kokoinen (34 x 45,6 x 59 cm) ja ominaisuuksiltaan varsin riittävä. Se imaisee automaattisesti robotin pölysäiliön tyhjäksi reilun kokoiseen pölypussiin, tarjoaa säiliöt puhtaalle vedelle sekä likavedelle ja sisältää näppärän pesu- ja kuivausaltaan robotin moppielementeille. Vesisäiliöt ovat kookkaat (4,5 l puhdas, 4 l likainen) ja niissä on oivalliset tiivisteet, joiden läpi likavesikään ei haise. Toki seisova likavesi kannattaa tyhjentää pois parin päivän välein, mutta jos sen joskus unohtaa, on säiliö muodoltaan onneksi helposti pestävä. Erillistä pesuainelokeroa ei ole, vaikka sille löytyy paikka pölypussin vierestä. Tämä johtuu siitä, että telakka on tehty alun perin kalliimmalle mallille, joka tuki pesuaineen automaattista annostelua. Ohjeen mukaan sopivaa pesuainetta voi halutessaan lorauttaa puhdasvesisäiliöön ja tyhjän lokeron totesin sopivan kokoiseksi säilytyspaikaksi robotin ja telakan puhdistukseen pyhitettämälleni mikrokuituliinalle.

Telakan hoito on yksinkertaista ja sen puhdistaminen oli varsin helppoa. Pölypussin vaihto ja altaan puhdistus ovat hyvin nopeita toimenpiteitä ja irtoavat osat asentuvat kätevästi takaisin. Sama koskee itse robottia ja tämä on iso etu.Telakan ulkonäkö on myös siisti ja se sujahti sievästi keittiön nurkkaan osaksi muiden kodinkoneiden maailmaa.

Perusominaisuudet ovat mielestäni oikein hyvät. Lemmikkiominaisuudet on pidetty yksinkertaisina ja suurten esteiden havaitseminen ja tilan hahmotus toimi yleisesti ottaen hyvin. Jäin kaipailemaan yksittäisten, pienten esineiden tunnistusta sekä mopinpesuhälytystä. Siivoustehtävät onnistuvat kuitenkin muilta osin sujuvasti ja tehokkaasti. 500–600 euron hintaluokka on ehkä hiukkasen yläkantissa, mutta jos malli kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti seurata alennusmyyntien tarjontaa, jolloin hinnasta voi pudota sopivasti pois.



Mova E30 Ultra
Hintaluokka: 500–600 euroa (toim.huom. tarjouksessa tällä hetkellä 400 eur)
Lisätietoa: Mova

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Phili... V2.fi testasi: Lenov... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova