Tuorein sisältö

Creative Zen Stone 1GB

Ville Heinonen

08.06.2007 klo 13.13 | Luettu: 8527 kertaa | Teksti: Ville Heinonen

Kivitaskun ääntelyä


Aina siitä alkaen kun Apple toi markkinoille ensimmäisen iPodinsa vuonna 2001, on ollut selvää, että tapamme kuunnella musiikkia ei enää ole entisensä. Alkumenestyksen jälkeen Cupertinon pellepelottomat ovat tuoneet uusia malleja toisensa perään kauppojen hyllyille. Tilanne ei ole ollut erityisen mairitteleva muiden soitinräätäleiden markkinaosuuskatsauksissa, joten monet valmistajat ovatkin valinneet uuden tuotekehitystaktiikan - plagioinnin. No, mikä ettei.

Sehän on turvonnut Shuffle!


Creative Zen Stone on hyvin pieni laite. Se ei kuitenkaan ole aivan yhtä pieni kuin muusansa ja pahin kilpailijansa iPod Shuffle. Shuffle on muutaman millin sirompi joka kantilta, ja lisätarvikkeena saatavan vyöklipsin kanssa Creativen kivi laajenee lähes tuplasti Shufflen paksuiseksi. Myönnettävä kuitenkin on, että Creative on joka tapauksessa niin pieni, ettei sitä huomaa taskussa kantavansa.

Sen mitä Stone koossa eroaa Applesta, ottaa se imitoinnin osalta takaisin käyttönäppäimissä ja -logiikassa. Soittimesta löytyvät tavanomaiset kappaleenvaihto- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sekä yhdistetty toisto- ja taukonäppäin näiden keskeltä. Kytkimet sijaitsevat hyvin peukalon ulottuvilla ja niitä on helppo käyttää laitteeseen katsomatta. Näppäinjärjestys on näiltä osin täysin identtinen kilpailijan laitteeseen verrattuna. Edellä mainittujen lisäksi soittimen päällä on liukukytkin, josta voi valita soittotavan (suora kappalejärjestys tai kappaleiden sekoitus) ja kuunneltavan musiikkikansion, mikäli käyttäjä on tiedostonhallinnassa asetellut haluamansa kappaleet eri kansiohin.

Musiikki Stoneen siirretään suoraan tietokoneen käyttöjärjestelmän tiedostohallintaa käytten. Tämä on selkeä ja nopea tapa ladata soitin täyteen hittejä. Pikaisen kokeilun perusteella ainakin Mac OS X ymmärtää soittimen Windows XP:n lisäksi - luultavasti myös Linux tervehtii kapinetta iloisesti. Laite lataa itseään samalla USB-liitännän virrasta ja täydellä akulla musiikki soi valmistajan ilmoituksen mukaan yhtäjaksoisesti 10 tuntia, itselläni laulu raikasi kestotestissä hieman pidempään. Soitinta voi halutessaan käyttää myös muistitikkuna, jolloin tarpeellisten tiedostojen kuljettaminen helpottuu huomattavasti - etenkin, kun Stonessa käytetään fiksusti mini-USB -liitintä, joka löytyy nykyään lähestulkoon jokaisesta digikamerasta ja muistikortinlukijasta. Itse totesin reppuni sivutaskuihin kertyneen näitä kaapeleita ajan saatossa neljä kappaletta, joten piuhasta tiedonsiirto ei jääne kiinni, tuleehan sellainen Stonen mukanakin. Tiedostohallintapohjainen musiikin siirtäminen toki voi olla peruskäyttäjälle hankalaa ja soittolistojen tekeminen lähestulkoon mahdotonta, mutta apuja tähän ongelmaan löytyy Creativen sivuilta Windowsille ladattavalla mediahallintaohjelmistolla.

Kaislikossa kihisee


Creative Stone on siis hyvin pieni ja yksinkertainen musiikin soittoon tarkoitettu laite, jossa on USB- ja kuulokeliitäntä. Yhden gigatavun kapasiteetilla varustettu Kivi maksaa hieman tilanteesta riippuen 49-59 euroa, joka ei ole paljon. Applen Shuffle maksaa edullisimmillaankin 89 euroa, eikä päällepäin eroa Stonesta mitenkään.

Asiat eivät vain aina ole niin yksiselitteisiä. Vaikka mm. USB-liitin on mukavan yleiskäyttöinen, Stone kärsii myös muutamasta ikävästä vaivasta. Kömpelöhköä käyttölogiikkaa en tässä hintaluokassa ja näillä näppäinmäärillä ala analysoimaan, mutta suurin ongelma piilee äänenlaadussa. Mukana tulevilla kuulokkeilla ääni on ohut, bassotoistosta ei ole tietoakaan ja äänen räikeys alkaa käydä korvien päälle hyvin nopeasti. Vaihtamalla normikuulokkeiden tilalle esimerkiksi Kossin bassopääpainotteiset Plugit tilanne paranee paljon, joskin samalla yhdistelmän hinta plompsahtaa Applen kanssa samoihin (eivät kyllä ole kaksiset ne Applenkaan peruskuulokeet).

Räikeän soinnin lisäksi testaamani yksilö teki muutaman kerran oharit soittamisen aloittamisen kanssa juuri, kun olisin tarvinnut pyöräreissulla apuja musiikin jykeviltä jumalilta. Hermothan siinä menivät taskua räplätessä ja musiikit jäivät kuulematta, vaikka akku oli juuri ladattu täyteen ja toimin juuri ohjeiden mukaan. Kotona laite heräsi eloon, kun sen tökkäsi takaisin koneeseen kiinni. Liekö vikaa sitten arvosteluyksilössä vai minun peukalossani, mutta mielestäni näinkin yksinkertainen kone saisi toimia tilanteessa kuin tilanteessa selkeästi ja ilman sekoiluja.

Hintansa arvoinen kalu


Stone ei ole hintaansa nähden huono laite. Se pelaa juuri kuten näytöttömän ja vähänappisen soittimen olettaisikin tekevän. Kelvottomat kuulokkeet ovat luku sinänsä, mutta mikäli niiden kanssa pystyy elämään, 49 euroa ei ole liikaa pyydetty. Sitä paitsi, jos kotoa löytyy vanha kannettava CD- tai kasettisoitin, saattaa sieltä löytyä myös paremmat kuulokenapit, jotka tuovat musiikkiin enemmän voimaa.

Ville Heinonen

V2.fi | Ville Heinonen
< Creative Aurvana DJ... Heaven And Hell kruu... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (2 viestiä)

Jouni

16.09.2007 klo 21.40

ostin juuri Gigantista creative stone v+ 2GB mallin. ei toimi. usb piuhan kun irrottaa, laite pimenee heti eikä herää ilman piuhan laittoa kiinni. laitteessa ei usb-piuhan kiinniollesakaan saa mitään muuta toimintaa kuin näytön usb-logon esiin. resetin painaminen ei auta mitään.

liekö laadunavalvonnassa vikaa?
lainaa
janne-k

14.11.2007 klo 18.14

ostin juuri creative zen stonen 1gb version ja usb johto ei toimi, eikä laite mene pois päältä
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova