Tuorein sisältö

V2.fi haastatteli: Y: The Last Man -sarjan vetäjä ja pääosan esittäjät

Manu Pärssinen

16.09.2021 klo 11.22 | Luettu: 1721 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Suosittu sarjakuva saapuu tv-ruuduille

Brian K. Vaughanin ja Pia Guerran pidettyyn ja palkittuun sarjakuvaan perustuva post-apokalyptinen scifi-sarja Y: The Last Man alkaa pikapuoliin Disney+-suoratoistopalvelussa. Sarjassa maailmaan iskee mystinen tapahtuma, jonka seurauksena kaikki Y-kromosomeilla varustetut nisäkkäät kuolevat, lukuun ottamatta yhtä miestä ja hänen apinaansa. V2.fi pääsi mukaan haastattelemaan sarjan vetäjää ja luojaa Eliza Clarkia sekä sen pääosan esittäjiä Ben Schnetzeriä (Yorick) sekä Ashley Romansia (Agentti 355).

Viidentoista minuutin mittaisessa haastattelussa oli mukana tähtien lisäksi puolen tusinaa toimittajaa maailman eri laidoilta, joten jokainen ehti esittää yhden kysymyksen. Toimittajille annettiin myös ennakkoon katsottavaksi sarjan kolme ensimmäistä jaksoa, joten kysymyksissä / vastauksissa saattaa piillä aivan pieniä spoilereitakin - ainakin, ellei ole sarjakuvaa lukenut.Ashley - sarjakuva oli siinä mielessä hieman edellä aikaansa, että sen pääosissa on vahvoja naishahmoja, myös tummaihoisia. Kiinnostiko juuri tämä puoli sinua roolissa ja millainen kokemus roolin esittäminen on ollut?

- Ehdottomasti se kiinnosti. Agentti 355 on tummaihoinen nainen, josta löytyy monia puolia. Hän on täynnä vastakohtaisuuksia. Sarja tuo esiin kaikissa sen hahmoissa olevia ristiriitoja sekä kaikkia niitä asioita, jotka sortavat jotain kansanosaa. Yksi asia, joka kosketti minua, oli se, että 355 on yhä hyvin kiintynyt salaiseen Culper Ring -järjestöön ja kysymys onkin, kuka sinä olet ilman sortajaasi? Kuka haluat olla? Mikä on roolisi tässä uudessa maailmassa?

Ben, Frendit-sarjan David Schwimmer paljasti jokin aika sitten, että inhosi apinan kanssa näyttelemistä. Millainen sinun kokemuksesi Ampersandin kanssa oli - sehän oli toteutettu tietokonegrafiikalla?

- Kyllä, totta. Kun kuulin, että “Amp” tehdään CGI:llä, olin pettynyt… ehkä noin puolen sekunnin ajan. Sitten tajusin, millaista se olisi todellisuudessa, jos joka kohtauksessa mukana olisi oikea apina. Efektitiimimme teki aivan mahtavaa työtä ja jokin aika eräs toimittaja kysyikin minulta että millaista oli tehdä töitä kapusiiniapinan kanssa - hän ei ollut huomannut, että kyse on tietokone-efekteistä. On mahtavaa, että showlla on isot resurssit ja kaikkeen voidaan panostaa - juttelin mm. eläintenhoitajien kanssa ja apinoiden valmentajien kanssa siitä, kuinka tällaisen apinan kanssa oikeasti käyttäydyttäisiin. Ampersand on iso hahmo sarjakuvassa ja minulle oli tärkeää, että sen ja Yorickin suhde vaikuttaa aidolta.

V2.fi:n kysymys: Eliza, sarjan ensimmäisissä jaksoissa mainitaan jotakuinkin kaikki ne asiat, jotka ovat epäkohtia tässä nykymaailmassa, jossa elämme. Kuinka hyvänä alustana Y: The Last Man mielestäsi toimii ajankohtaisten asioiden kommentointiin?

- Mielestäni sarjan ja sarjakuvan keskeisin asia on identiteetti ja kuinka sortavat järjestelmät johtavat identiteettien muodostumiseen. Valkoinen ylivalta, patriarkaatti, kapitalismi… nämä ovat kaikki osa maailmaa, joka on ympärillämme, emmekä välttämättä edes tiedä kaikista niistä tavoista, joilla ne vaikuttavat siihen, kuka me olemme.

- Minua kiinnostaa asioiden lähestyminen hahmojen kautta; heidän kytköksensä noihin järjestelmíin, tai se, miten ne vahingoittavat heitä ja voivat jopa lannistaa heidät. Kaikki me ajattelemme näitä asioita ja COVID on tuonut maailmassa olevat eriarvoisuudet vielä enemmän esllle. Koska kaikki istuvat kotona, on ollut enemmän aikaa ajatella ja tutkia asioita. Itselleni show on hahmovetoinen, mutta se antaa mahdollisuuden purkaa osasiin niitä asioita, joista eriarvoisuuksia syntyy. Kuinka me olemme niihin osallisia, kuinka ne vaikuttavat meihin ja kuinka lopulta voi olla mahdollisuus päästä niistä voitolle.


Eliza, tämän sarjan päätyminen lopulta tv-ruuduille on ollut pitkä tie. Kuinka se aika, joka oli sarjakuvan julkaisun ja sarjan alkamisen välillä on muokannut sen sisältöä?

- Luin tätä sarjakuvaa ensimmäisen kerran vuonna 2009. Sain 10 numeroa lahjaksi mieheltä, johon olin ihastunut - ja joka on nyt aviomieheni. Hän uskoi, että pitäisin niistä, joten luin ne silloin innolla tehdäkseni häneen vaikutuksen. Siinä vaiheessa uraani ei olisi ollut mitenkään mahdollista, että minä olisin ollut se henkilö, joka päätyy tekemään Y: The Last Manista tv-sarjan. Minulle tämä kulunut 12 vuotta on ollut siis varsin hyvä asia.

- Uskon, että maailma on muuttunut tänä aikana, mutta taas toisilla tavoilla se on pysynyt samana. Halusin käsitellä versiossani sukupuolten moninaisuutta, sitä, etteivät kromosomit ja sukupuoli ole sama asia. Showmme edustaa sitä monimuotoisuutta. Se epätasa-arvo, joka esimerkiksi sukupuolten välillä oli vuonna 2002, on yhä olemassa ja se, miten maailma muuttuisi mikäli Y-kromosomit katoaisivat, pitää edelleen paikkansa, ikävä kyllä. Muokkasimme showsta ajankohtaisemman ja tuoreemman.
Mikä on se isoin viesti, minkä toivotte katsojien omaksuvan heidän katsoessaan tätä sarjaa?

Eliza: Toivon että se on sen ymmärtäminen, että identiteettejä on monenlaisia ja ne voivat olla monimutkaisia. Että ihmiset ovat kytköksissä toisiinsa ja meidän pitää voida luottaa toisiimme, me tarvitsemme toisiamme. Ja että lopulta - vaikka utopia ei olisikaan mahdollista - ihmisiä sortavien järjestelmien purkaminen on vaivan arvoista. Myös se, että on valmis muuttumaan on tärkeää.

Ashley: Itsensä kanssa käytävien keskustelujen analysointi sekä niiden viestien analysointi, mitä saat maailmalta. Se, minkälaisen identiteetin valitset. Toivon, että sarjan myötä ihmiset oppisivat enemmän empatiaa - sekä itseään, että muita kohtaan.

Ben: No huh, hyviä vastauksia. Sarjan keskiössä on hahmovetoinen tarina ihmisistä, jotka joutuvat käsittämättömään tilanteeseen. Siihen kuuluu empatiaa, toivoa ja sisua. Toivon, että se herättää keskustelua.


Eliza, Y: The Last Man -sarjakuvasta on puhuttu paljon, varsinkin sen tarinasta. Sarjakuvan piirtäjä Pia Guerra on kuitenkin yhtä lailla sen luoja - vaikuttiko hänen taiteensa sarjan tekemiseen?

- Olen suuri Guerra-fani, hän on mahtava ja he todella loivat sen sarjakuvan yhdessä. Hänen vaikutustaan näkyy kyllä läpi koko sarjan. Esimerkiksi trailerissa olevassa pätkässä noustaan yläkuvakulmaan ja nähdään, että tiet muodostavat Y-muodon. Guerra teki niin monessa kohtaa sarjakuvia. Y on yhtäaikaa sekä kysymys (lausutaan samalla tavalla kuin englanninkielen “why” - miksi?) sekä valinta: kumpaan suuntaan pitää lähteä. Pyrimme kunnioittamaan Guerran tyyliä monessakin kohtauksessa. PIlottijakson ohjaaja ja kuvaaja loivat myös tyylin, joka voidaan nähdä nyökkäyksenä sarjakuvien suuntaan - on kuvia, joissa on paljon pieniä yksityiskohtia ja sitten yhtäkkiä taas nähdään maailmaa laajemmin.Ashley, The Walking Dead on loppumassa ja tämä sarja alkamassa. Uskotko, että Y ottaa TWD:n paikan populaarikulttuurissa?

- No, mikä ettei. Molemmilla on paikkansa, mutta Y kysyy paljon eri kysymyksiä ja sijoittuu aivan erilaiseen maailmaan. Uskon, että ihmiset suhtautuvat tähän kuitenkin vähän eri tavalla ja se johtaa erilaisiin keskusteluihin.

Lopuksi Ben kertoi, että oli kyllä kuullut sarjakuvasta ja sen ansioista, mutta ei ollut lukenut sitä ennen roolin saamistaan. Hänen mukaansa tv-sarja perustuu kuitenkin sen käsikirjoittajan luomaan käsikirjoitukseen ja sarjakuvia käytetään adaptaatiossa lähinnä lähdemateriaalina ja tukena niissä kohdin, kun se soveltuu tv-sarjan kertomaan tarinaan.

- Oli hienoa tuoda nämä hahmot kolmiulotteiseen maailmaan. Yorick on tässä sarjassa ehkä vähän vähemmän itsetietoinen kuin sarjakuvissa. Halusin antaa hahmolle vielä enemmän tilaa kehittyä ja kasvaa. Yorick on käytännössä täysin kykenemätön toimimaan siinä tilanteessa, johon hänet sysätään, mutta hänen on vain jatkettava eteenpäin sillä tiellä, mikä hänelle on annettu.

V2.fi kiittää haastattelusta. Y: The Last Man alkaa Disney+:lla 22. syyskuuta.

V2.fi | Manu Pärssinen
< Peltonen ja Masters ... V2.fi haastatteli: S... >

Keskustelut (1 viestiä)

88Böö88

16.09.2021 klo 20.58 3 tykkää tästä

Taitaa tulla aikamoista feministi ripulia. Ei jatkoon. Conan Barbaaria mielummin Disney+.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova