Tuorein sisältö

V2.fi haastatteli: Dopesick-sarja on vahva sukellus Amerikan huumeongelmiin

Manu Pärssinen

02.11.2021 klo 10.00 | Luettu: 4987 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Haastattelussa sarjan tähdet ja luoja

Disney+ esittää kahdeksanosaisen Dopesick-minisarjan alkaen 12. marraskuuta. Sarja perustuu mm. Beth Macyn kirjaan, joka käsittelee tositarinaa siitä, kuinka yksi lääkefirma aiheutti valtavan aallon Yhdysvaltain opioidiongelmiin tuodessaan markkinoille Oxycontin-lääkkeen valheellisin mainoslausein. Sarjan yhdessä pääosassa on Michael Keaton ja V2.fi pääsi mukaan haastatteluihin, joissa äänessä olivat sarjan luoja, executive producer Danny Strong, sekä toisissa pääosissa olevat Will Poulter ja Kaitlyn Dever. Tässä haastattelusessioiden parhaita paloja suomeksi.

Ensimmäinen haastattelu: Will Poulter (Billy)
Kuinka paljon tiesit myyntiedustajien ammatista ennen tätä roolia?

Myönnän, etten paljon. Tiesin kyllä jotain opioidi-epidemiasta, mutta Dopesickissä mukana ollessani ja taustatyötä tehdessäni sain koulutusta sekä myyntityöstä, että tästä koko ongelmasta - shokeeraavia ja järkyttäviä asioita.

Mitä ne asiat olivat?

En tiennyt, kuinka järjestelmällistä ja tarkoituksenhakuista tämän yhden lääkefirman (Perdue) ja sen taustalla olevan perheen (Sacklerit) toiminta oli ollut. Kuinka syvällä he olivat siinä, että Oxycontin esiteltiin valheellisesti kipulääkkeenä, jotta saatiin vaarallinen huume markkinoille. Että dataa vääristeltiin, jotta lääke vaikuttaa turvalliselta, vaikka se ei sitä ollut. Että myyjiä kannustettiin lahjontaan ja huijaamiseen. Ja että sitä jatkettiin vuosia, vaikka tiedettiin, että lääke aiheutti kuolemia ja valtavasti addiktiota ympäri Amerikkaa.

Mikä sinun hahmosi motivaatio on?

Aluksi hänellä on ihan hyvät aikeet - samoin kuin varmasti monilla muilla, jotka liittyivät Perduen myyntijoukkoihin. Hahmoni on yhdistelmä monen henkilön kokemuksia, joten en voi puhua kenenkään tietyn puolesta. Billy uskoi pomojensa puheita, eikä hänellä ollut sellaista tietämystä aiheesta, että hän olisi voinut jotain sanoa vastaan. Ajan mittaan, kun Billylle selviää työstä saatavat bonukset ja niiden myötä tuleva kunnia, hänen motivaationsa muuttuu menestyksen tavoitteluksi. Joten hän jättää tarkoituksella huomiotta ne työn hämäräperäisemmät osiot.

V2.fi kysyi: Kuinka hyvin Beth Macyn kirja mielestäsi kääntyi tv-sarjaksi?

Toivottavasti Dannya (Strong) ei haittaa, että toistan hänen lauseitaan, mutta hän sanoi, että tämä sarja ei ole niinkään kirjan adaptaatio, vaan kirjan hengen sisältävä tarina opioidikriisistä. Hän ja Beth tekivät sen oikein hyvin. Bethin (Macy) tarina ja kirja antaa erinomaisen näköalan tähän epidemiaan ja Danny hyvänä kirjoittajana pystyy viemään katsojan niille rakennusten käytäville, josta se lähti liikkeelle. He ovat oikein erinomainen yhteistyökaksikko ja olen onnekas, että pääsin mukaan siihen, mitä tuosta yhteistyöstä syntyi.

Tällä hetkellä maailmassa esiintyy rokotevastaisuutta. Luuletko että tällainen sarja, jossa lääketeollisuus esitetään petollisena, voi vahvistaa sitä ajatusta?

Todellakin toivon että ei. Sarjassahan paljastuu, että Perdue on hyvin tiedevastainen yritys - se vääristelee tutkimustuloksia ja jättää huomioimatta faktoja opioideista sekä mainostaa tuotettaan väärillä tiedoilla. Toivon, että katsojat ymmärtävät sen ja jatkavat uskomista oikeisiin tieteellisiin tutkimuksiin.

Kuinka Dopesick-roolisi eroaa aikaisemmista töistäsi ja mikä siinä oli haastavinta?

Hahmoni on kaksinaamainen ja petollinen. Michael Keatonista ja minusta tuli läheisiä ja sitten minun piti valehdella hänen roolihahmolleen päin naamaa tunnista toiseen. Se oli vähän epämiellyttävää - Billy käyttää aika alhaisiakin keinoja. Jotkut niistä kohtauksista olivat aika rankkoja ja tunteellisia, vaikkakin asiaa helpotti se, että Michael on niin hyvä tekemisessään.

Toinen haastattelu: Kaitlyn Dever (Betsy)
Millaista oli työskennellä Michael Keatonin kaltaisen näyttelijän kanssa?

Kokemus oli mielen räjäyttävä. Olen ihaillut häntä vuosia ja hän kuuluu bucket-listille “näyttelijät, joiden kanssa haluan työskennellä”. Hän on legenda, ja sopii täydellisesti tähän Dopesick-rooliinsa, tuoden siihen syvyyttä ja sydämellisyyttä. Välillämme oli aito yhteys, mikä tietenkin helpottaa näyttelijäntyötä. Minusta tuntui, että olin tuntenut hänen koko ikäni.

Hahmostasi tulee huumeaddikti, kuinka suunnittelet ja teet taustatyötä sellaiseen rooliin?

Tein jokunen vuosi sitten elokuvan Beautiful Boy, josta sain hieman ennakoivaa kosketuspintaa huumeongelmiin. Oli melko helppo löytää perustietoja siitä, miten Oxy vaikuttaa fyysisesti ihmisiin, mutta vaikeampaa on tutkia sitä, miten se vaikuttaa henkisesti ja muuttaa aivojen kemioita. Tuotantoryhmässä oli mukana henkilö, joka jakoi kokemuksiaan hyvin avoimesti ja sarjaa tehtiin juuri siellä, missä epidemia alkoi. Minun piti vain antaa roolille kaikkeni, koska usein ei saa tällaista mahdollisuutta tuoda esiin tarinaa, joka tarvitsee tulla kerrotuksi. Dopesick-kirja auttoi toki myös ja katselin aiheesta muutamia dokumentteja.

Mikä on se asia, minkä haluaisit katsojien ymmärtävän sarjan katsottuaan?

Sarjasta saa irti monenlaistakin. Uskon, että se todellakin avaa ihmisten silmiä. Toivon, että ihmiset oppivat suojelemaan itseään ja oppivat opioidiepidemian epäoikeudenmukaisuuksista sekä siitä, mitä valheita sen taustalla on. Erityisesti toivon myös, että katsojat oppisivat empaattisemmiksi riippuvuudesta kärsiviä kohtaan, sillä kaikki ei ole niin mustavalkoista.

Mikä oli suurin haaste Betsyn roolissa?

Siinä oli monia haasteita. Haastoin itseäni kovasti, jotta saisin tehtyä mahdollisimman hyvää työtä. Paljon taustatyön tekemistä, paljon asioiden ja tunteiden sisäistä tutkiskelua… Oli myös haastavia kohtauksia. Emmin sanoa, että rooli oli haaste - vaikka sitäkin se oli, yksi vaikeimmista rooleistani - mutta tunnen, että omat haasteeni eivät ole mitään niiden rinnalla, mitä Oxy-riippuvuudesta oikeasti kärsivät joutuvat päivittäin kohtaamaan. Se ajatus oli takaraivossani koko ajan, mutta velvollisuuteni oli antaa roolille kaikkeni. Oli myös haastavaa seurata hahmoni tarinankaarta, koska se on niin monitahoinen ja monimutkainen, käänteitä on monia. Tein itse asiassa itselleni Excel-taulukon hahmoa varten, koska kuvatessa loikittiin niin paljon tilanteesta toiseen ja vieroitusoireet ovat aina eri tasoa. Minun piti olla hyvin järjestelmällinen.

Kolmas haastattelu: Danny Strong
Jokin aika sitten Sacklerin perheen oikeusjutussa päästiin sopuun, mitä mieltä olit siitä päätöksestä?

Mielestäni - ja varmaan kaikkien muiden, paitsi Sacklerin perheenjäsenten mielestä - päätös oli epäoikeudenmukainen: he pääsivät jälleen pälkähästä. He saivat immuniteetin ja sakkosummakin oli sellainen, että yhdeksän vuoden maksuajan aikana he tienaavat enemmän rahaa pelkistä koroista. Ketään ei edes tuomittu vankilaan, mutta ainakin perheen nimi on nyt loattu, mikä on pieni lohtu. Toivottavasti tämä sarja auttaa ihmisiä näkemään ne rikokset, joita Perdue Pharma teki.


Mikä asia sarjaa luodessa jäi parhaiten mieleesi?

Yllättävin oppimani asia oli käytännössä kaikki se, mitä sain selville. Heidän tekonsa olivat shokeeraavia. Show on tavallaan rakennettu minun shokkini ympärille. Jokainen uusi tiedonjyvä heidän epärehellisyydestään oli … He todellakin tekivät näin?!? Jokaisesta uudesta todisteesta heitä vastaan tuli palanen kauden rakenteeseen. Kaksi ensimmäistä jaksoa pyörii valheellisen mainosvideon ympärillä, mutta sitten asia räjähtää - jokainen uusi Perduen vale, erilainen manipulaatio on uusi jakso. Se oli mielestäni voimallinen tapa kertoa tätä tarinaa.

Sarjassa tutkitaan Perdue Pharman rikoksia, mutta nähdään myös tavallisen kansan kärsimystä, halusitko mukaan myös sosiaalista näkökulmaa?

Juuri sen vuoksi mukana on neljä risteävää tarinaa. Halusin, että asia ymmärretään monelta kantilta. Ajattelin, että jos kerran tämän yhtiön rikoksia tutkitaan, kytköksiä valtiovallan ylimpiin portaisiin ja niiden tekemää yhteistyötä Perduen kanssa, niin yhtä tärkeää on se, että iso osa tarinasta sijoittuu tähän hiilikaivoskaupunkiin. Näin näemme myös sen puolen, kuinka näitä työntekijöitä uhriutetaan, kuinka tässä maassa niin monet joko kuolivat tai menettivät vuosia elämästään addiktiolle sen yrityksen valheiden johdosta. Se oli iso osa tarinaa.

Richard Sackler syytti kaikesta huumeiden väärinkäyttäjiä. Kaikista niistä “ongelmista”, joita Oxycontin aiheutti. Pelkästään se oli yhtä saatanallista kuin kaikki muu, mitä hän teki - ei näitä väärinkäyttäjiä olisi ollut ilman hänen lääkettään. Hän käytännössä loi addiktit ja sitten syytti heitä addiktoitumisesta. Yliannostus- ja riippuvuustilastot lähtivät nousemaan välittömästi Oxycontinin tultua markkinoille ja kipusivat räjähdysmäisesti, kun sen myynti kasvoi.

Mitä toivot katsojille jäävän Dopesickistä mieleen?

Toivon, että katsojat todellakin ymmärtävät Perdue Pharman tehneen rikoksia. Toivon myös, että he ymmärtävät riippuvuutta paremmin: mitä opioidien käyttö aiheuttaa aivoissa ja kuinka vaikeaa siitä on toipua. Toivon, että katsojat ymmärtävät ettei kyse ole “luusereista ja narkkareista”, vaan kun opioidiaddiktio pääsee liian pahaksi, se on oikeasti sairaus. Että opitaan myötätuntoa näitä henkilöitä kohtaan ja sitä kautta he pääsevät ehkä eteenpäin elämässään. Sarjassa nähdään myös niitä keinoja, jotka auttavat pääsemään opioidiriippuvuudesta.

Minutkin yllätti kuulla siitä, että lääke muuttaa ihmisten aivojen kemioita. Se vaurioittaa heidän otsalohkoaan ja voi kestää vuosia, että siitä toipuu. Siksi ihmiset palaavat helposti käyttäjiksi. Luin jostain kirjasta, että opioidit - ei vain Oxycontin - on niin addiktoivaa ja vaikeasti eroon päästävää, että on kuin tämän luonnossa esiintyvän kemikaalin olisi luonut joku pirullinen pahisnero. Kun sen ymmärtää, ymmärtää myös eri tavalla sen, mitä nämä ihmiset käyvät läpi ja miksi he hylkäävät elämänsä, läheisensä, perheensä. Ainoa asia, jolla on merkitystä on se, että saa lisää tätä huumetta, muutoin tuskat ovat niin voimakkaat, että he uskovat kuolevansa. Sitä “Dopesick” tarkoittaa.


Dopesick Disney+-suoratoistopalvelussa alkaen 12.11.

Kuvat: Peter Storgaard (HKAS)

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Kolme... V2.fi testasi: Feiyu... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova