Tuorein sisältö

V2.fi haastatteli: Solar Oppositesin Justin Roiland, Thomas Middleditch ja Sean Giambrone

Manu Pärssinen

16.02.2021 klo 16.45 | Luettu: 2331 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Uusi resepti, tuttuja tekijöitä
V2.fi pääsi mukaan eurooppalais-australialaiseen journalistijoukkoon, jonka Zoom-ruutujen toisella puolen tuijottelivat Thomas Middleditch (mm. Silicon Valley), Sean Giambrone (mm. Goldbergit) sekä itse Justin Roiland (mm. Rick & Morty). Kolmikkoa yhdistää se, että he ovat kaikki ääninäyttelijöitä Disney+-tilauspalvelussa 23. helmikuuta alkavassa Solar Opposites -animaatiosarjassa. Roiland on myös toinen sarjan luojista yhdessä Mike McMahanin (Star Trek: Lower Decks, Rick & Morty) kanssa.

V2.fi:n joukkue oli valmistautunut (kiitos vaan Miikalle) tiukoilla kysymyspattereilla, mutta valitettavasti pienet aikatauluviivästykset ja tiukasti rajoitettu haastatteluaika mahdollistivat vain yhden täsmäkysymyksen esittämisen. Kollega-journalistien avustuksella miehistöä saatiin kuitenkin tentattua ja seuraavanlaista haastattelussa juteltiin.



Thomas Middleditch (Terryn ääni) ja Sean Giambrone (Yumyulackin ääni)


Australiassa ja Euroopassa sarja esitetään Disney+:lla (USA:ssa alunperin Hululla). Kyseessä on kuitenkin hyvin epä-Disneymäinen animaatio; väkivaltainen ja törkyinen. Miltä tuntuu tehdä tällaista showta Disneylle?

Middleditch: Itselleni se tuntuu irralliselta Disneystä, sillä minulle kyseessä on yhä Hululla esitettävä sarja. Sinänsä tässä on kyse ylemmän johtotason brändäysasiasta, jonka kanssa minulla ei ole tekemistä. On kuitenkin jännittävää olla osa Disney-perhettä, siitä sitä nuorena on varmasti joskus haaveillut: “Haluan olla action-leffassa Schwarzeneggerin kanssa ja haluan olla Disney-animaatiossa!”. Toinen niistä on nyt tapahtunut! Disney on ymmärtänyt, että aikuisille suunnatut animaatiot ovat suosittuja ja kannatettava genre, joten se on loikannut mukaan.

Giambronen mielestä ajatus on hämmentävä, mutta hän toteaa, että Solar Opposites on Disney-sovelluksessa hieman eri paikassa kuin perinteinen Disney-sisältö. Lapsilukko-toiminnolla varustettuna siitä osastosta tulee ‘Aikuisten alue’.

Middleditch: Niinkuin Disney Worldissa! Tomorrowland, Frontierland ja Matureland!

Thomas, hahmosi Terry on hyvin kiinnostunut maapallon elämästä. Kuinka hauska on esittää hahmoa, joka on innoissaan aivan kaikesta?

Middleditch: Se on mahtavaa. Terry on sellainen super-positiivinen asioista tietämätön idiootti, joka ei ota mistään vastuuta, vaan chillailee ja pitää hauskaa. On mukavaa tulla äänikoppiin ja edustaa sellaista tyyppiä. Ja kun hahmolla on sellainen energia, sen kanssa voi myös leikitellä. Repliikkejä voi heitellä eri tavoin, lisäillä asioita ja sitä ohjaajat ja kirjoittajatkin haluavat. Sitten käytetään hauskin otto. Äänityssessiot ovat täynnä naurua. Tein eilen lisää nauhoituksia ja touhu oli taas kahden tunnin mittainen hauskanpito. Kotiin päästessä sitä on uupunut kahden tunnin kirkumisesta - mutta hauskaa se on!


Thomas, kuinka kuvailisit sarjan Terryn, Korvon ja replikanttien suhdetta? Onko kyseessä uudenlainen perhe?

Middleditch: Sarja on niin absurdi ja hullu, että mukana on hyvä olla myös tuttuja elementtejä, joihin voi turvautua, jotta jaksot eivät ole vain täyttä sekopäisyyttä. Hahmot ovat perhe, mutta eivät oikeastaan, enemmänkin työtovereita. “Lapset” ovat replikantteja, jotka tuotiin avaruusolioiden planeetalta. Heillä on kuitenkin työ tehtävänään. Terry on tavallaan sellainen “haluan vain pitää hauskaa koko päivän” -vaimohahmo, Korvo taas määräilevä aviomies ja lapset … toinen on lempeä, toinen taas lähes psykopaatti (osoittaa sormella Giambronea), jota esittää erittäin ystävällinen nuori herrasmies.

Mistä saitte inspiraation hahmoihinne, oliko niihin ohjeistus, vai saitteko työstää niitä vapaasti?

Middleditch: Aluksi sain käsiini ensimmäisen käsikirjoituksen ja hahmokuvauksen siitä, mitä haluttiin. Tein sitten parhaani, että olin sen rajoissa. Vapauttakin on, sillä emme nauhoita ääniä muiden näyttelijöiden kanssa yhtä aikaa (koronankin vuoksi), joten voimme edetä repliikki kerrallaan ja tehdä erilaisia versioita.

Thomas, tiedän että olet kokenut improvisoija ja oletan, että sarjan tekemisessä on paljon improvisointia, koska kyseessä on Roilandin show. Miten touhu eroaa, kun on kyse animaatiosta? Ja Sean, onko improvisointi sinulle tuttua?

Middleditch: Se on erilaista, mutta silti hauskaa. Esiintymislavalla kun tekee improa jonkun kanssa, pitää reagoida toisen tekemisiin ja pyrkiä rakentamaan kokonaisuutta. Äänityskopissa taas olet yksin, joten juttuja voi heitellä ja kokeilla ja jos jokin toimii, animaatio tehdään sen mukaan. Tavallaan siinä on siis paljon vähemmän rajoituksia, mutta oikeastaan minun ei tarvitse edes tehdä paljon, käsikirjoitukset ovat jo niin hauskoja ja haluamme pitää ne sellaisina kuin ne ovat. Jotain pientä voi silloin tällöin lisätä.

Giambrone: Sitä ei ole tosiaankaan tarvinnut tehdä paljon. Jos on kohtaus, jossa hahmot huutavat toisilleen, silloin saatetaan siirtyä toiselle vaihteelle. Eli ei ole ollut juurikaan tarvetta, mutta työryhmä on hauska, joten mahdollista se olisi.


Rick & Mortylla on valtava (ja osittain äänekäs) fanikunta. Solar Opposites on saanut lähes yhtälailla kehuja kuin R&M, mutta onko teillä ollut jo kosketuspintaa faneihin?

Middleditch: Rick & Morty -fanien intohimoisuus on tosiaan legendaarista. Jos totta puhutaan, niin fanien suhteen tämä on ollut kuin mikä tahansa muukin projekti. Ehkä kyse on siitä, ettei show ole vielä tehnyt mitään, mikä suututtaisi sen fanit. Ainakaan minulle ei ole mitään ultra-negatiivista palautetta tullut.

Middleditchistä on hienoa olla mukana projektissa, joka aiheuttaa vahvoja tunteita, sillä se tarkoittaa, että fanit välittävät siitä, mitä sarjan tekijät tekevät. Hän kuitenkin tuumii, että tilanne olisi erilainen ilman COVIDia, jos näyttelijät olisivat pyörimässä ComicCon-messuilla ja muualla. Silloin he varmasti tuntisivat fanituksen eri tavalla.

Giambrone: Minä vain toivon, että Rick & Mortyn tavoin Solar Oppositesista tehdään kaikenlaista keräilytuotetta, hahmoja ja sellaisia.

Middleditch: Haluamme keräilyhahmoja, haluamme fanitaidetta!

Giambrone: Fanitaidetta, juu! Joitain hyviä on jo näkynytkin.

Solar Opposites on tavallaan henkistä jatkoa Rick & Mortylle. Kun tulitte mukaan, olitteko tietoisia R&M:n suosiosta ja tuliko paineita lähteä mukaan johonkin, jonka edeltäjä on valtava kulttuuri-ilmiö?

Middleditch: Minun mielestäni Rick & Mortyn laaja fanikunta kuvastaa vain heidän menestystään. Totta kai haluan mukaan johonkin, jolla on potentiaalia tulla erittäin menestyneeksi! Paine on enemmänkin Roilandin ja McMahanin harteilla, me vain tulemme koppiin ja ääntelemme.

Middleditch kertoo olevansa ylpeä siitä, mikä Solar Opposites on - tarpeeksi uniikki ollakseen oma juttunsa, mutta jossain R&M:n maailman lähistöllä.

"Toivon että kaikki voivat nauttia molemmista!", hän toivottaa lopuksi.


Justin Roiland (sarjan toinen luoja, Korvon ääni)


Haastattelu alkoi italialaisen journalistin kysymyksellä, josta oli vahvan aksentin vuoksi saada selkoa. Roiland kuitenkin tarttui muutamaan selvempään ajatukseen siitä, miten Korvo ja Yumyulack suhtautuvat maailmaan ja miten se peilautuu sarjan sosiaalisena kommentaarina oikean maailman tilanteeseen.

Roiland: Korvolla ja Yumyulackilla on hyvin erilainen suhtautuminen ihmiskuntaan. Yumyulack kokee olevansa ihmisten yläpuolella ja suhtautuu meihin tiedekokeena, eikä oikein ymmärrä meitä. Se näkyy esimerkiksi siinä, miten Yumyulack kohtelee sarjassa olevaa “The Wallia”. Toinen replikantti Jesse suhtautuu siihen eri tavalla, näkee sen leikkinä ja söpönä. Yumyulack ei ole kuitenkaan kiinnostunut isommasta kokonaisuudesta kuten Korvo. Korvo hämmästelee, miten ihmiset kohtelevat planeettaansa. Tuhoavat sitä, tappelevat keskenään hölmöistä asioista, ottavat itsensä turhan vakavasti. Korvo näkee ihmiskunnan epävakaana ja typeränä. Siinä mielessä näillä kahdella on jotain yhteistäkin, mutta pyrimme siihen, että heidän suhtautumisensa ihmisiin olisi tarpeeksi erilainen. He molemmat haluavat kuitenkin olla hyväksyttyjä ihmisten keskellä.

Olet tehnyt sekopäisiä tv-sarjoja jotka ovat täynnä hullunkurisia ideoita. Millainen sinun ja tiimisi luova prosessi on? Mistä nämä pähkähullut ideat tulevat ja miten ne kehittyvät?

Roiland: Se riippuu projektista. Solarin kanssa minulla oli aluksi vain sarjan nimi: Solar Opposites sekä ajatus siitä, että kaksi avaruusoliota saapuu maapallolle. Aluperin, vuonna 2006, siitä piti tulla näytelty tv-show. Kerroin ideasta McMahanille, hän innostui ja koko perusajatus pistettiin uusiksi. Mukaan tuli Pupa-vauva sekä replikantti-lapset, alieneista tulikin aseksuaalisia kasvipohjaisia olentoja joiden kotimaailma tuhoutui ja niin edelleen, kaikki animaatiosarjamme perusajatukset. Se oli yhteistyötä.

Roilandin mukaan videopeli Trover Saves the Universen (V2.fi:n arvio 4/5) prosessi olikin sitten erilainen. Hän istui alas ja täytti kaksi muistikirjaa ideoilla, pelimekaniikoilla, juonikuvioilla ja ajatuksilla. Roiland kertoo, että hänen päässään oli jo monta asiaa valmiina ja sitten vain piti sukeltaa syvään päähän, tehdä niistä kokonaisuus. Sen jälkeen alkoi pelitiimin rakentaminen hissukseen ja yhtäkkiä valmiina olikin jo pelin prototyyppi, jota sai testailla.

Roiland: Tv-sarjoissa se menee vähän samalla tavalla: ensin luodaan hahmot, maailma, perusta tarinoille, kokonaisuuden fiilis. Kun työ alkaa, tuodaan mukaan uusia kirjoittajia ja esitellään sekä selostetaan ne heille. Sitten kun projektista alkaa muodostua kokonainen kausi jaksoja, pitää luottaa tiimiin, mutta samalla muokata ideoita ja pitää huolta siitä, että ideat sopivat sarjan tunnelmaan. Kakkoskaudella onkin sitten jo helpompaa, sillä aloituskaudet ovat aina hullua touhua: uudet taiteilijat, uudet kirjoittajat, shown maailma ja sen säännöt, kaikki on uutta. Siitä eteenpäin se onkin paljon helpompaa… yleensä.

“Ehkä ei Rick & Mortyn kanssa, tosin”, naurahtaa Roiland.


Roiland kertoo, että vaikka jotkut projektit lähtevät liikkeelle porukalla ja toiset hän työstää enimmäkseen itse, niin jossain vaiheessa kaikki muuttuu yhteistyöksi. Hänestä on hienoa työskennellä taitavien ja lahjakkaiden ihmisten kanssa, sekä rakentaa asioita yhdessä.

Entä sitten Justin Roilandin ajatukset siitä, että mm. Suomessa ja Australiassa sarjaa mainostetaan Disneyn logolla? Miltä tuntuu tehdä sarjaa "ison D:n" sateenvarjon alla?

Roiland: Öö… vau, ihan hullua. Itse asiassa kuulin tästä itse vain viitisen päivää sitten. Alunperin show tehtiin Foxille, mutta he eivät halunneet sitä. Sitten esittelimme sitä muille tv-yhtiöille ja Hulu kiinnostui heti, joten lähdimme heidän kelkkaansa. Eli meidän näkökulmastamme olemme tehneet sarjaa Hululle, joka on USA:ssa Netflixin kilpailija. Sitten, kausien tekemisen välissä, tapahtui tämä jättimäinen yrityskauppa. Disney osti 20th Centuryn ja sen myötä myös Hulun, joten minulle Disneyn osana oleminen on melkoisen uusi asia.

Roiland kertoo, että nyt, kysymyksen asettelun myötä koko asian todellisuus vasta iski päin kasvoja: todellakin sarjaa markkinoidaan Disney-sarjana jossain päin maailmaa. Oheistuotteiden kanssa tekijät ovat jo tehneet yhteistyötä Disneyn aliyhtiön kanssa, joten kontaktia sinne päin on ollut, mutta Disneyn sateenvarjon alla oleminen on vähän eri kokoluokan asia.

Roiland: Sanon kuitenkin, että jatkamme sarjan tekemistä juuri sillä tavalla, jolla olemme sitä tähänkin asti tehneet. Toistaiseksi prosessi on pysynyt samana, enkä usko, että Disney-omistuksella on vaikutusta siihen, miten sekopäisiä voimme olla.

Roilandkin muistuttaa, että Star-brändin alla julkaistavat sarjat ovat eri kategoriassa Disney+ -sovelluksessa ja mukana on myös muuta aikuisempaa sisältöä, joten Solar Opposites ei niin vahvasti joukosta erotu.

Roiland: On se kyllä coolia. Että vaikka ohjelmamme on hullu ja särmikäs, se voi olla osa Disneytä. Se on heiltä fiksu liike!

Solar Opposites alkaa Disney+:lla Star Originals -sarjana Suomessa 23. päivä helmikuuta.



Kuvat: Disney

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Arlo ... V2.fi testasi: EPOS ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova