Tuorein sisältö

V2.fi testasi: OnePlus Watch 2 -älykello

Manu Pärssinen

16.03.2024 klo 18.00 | Luettu: 1117 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tuplatikittäjä ranteessa

OnePlus tuli ensimmäistä kertaa älykellomarkkinoille kolme vuotta sitten ja vastaanotto ei aiheuttanut jättimäisiä aaltoja. Äänekkäin kellosta saatu palaute koski sen käyttöjärjestelmää ja muun muassa siihen huutoon on nyt vastattu: Watch 2:ssa on tuttu, yhteensopiva ja helppokäyttöinen Googlen WearOS (ja RTOS).

Tältä näyttävät OnePlus Watch 2:n tekniset tiedot:

Materiaalit: ruostumaton teräs, safiirikristalli, muovi, hihnassa fluorikumi + ruostumaton teräs
Paino: noin 49 g ilman hihnaa
Mitat: Pituus 47,0 mm, leveys 46,6 x paksuus 12,1 mm
Näyttö: 1,43” AMOLED, 600 nit enimmäiskirkkaus, 466x466 pikseliä, 326 PPI
Akku: 500 mAh
Suorittimet: Snapdragon W5 Gen1 ja BES2700BP
Käyttöjärjestelmät: Wear OS 4 ja RTOS
Muisti: 2 Gt RAM / 32 Gt ROM + 4 Gt EMMC
GPS: Kahden taajuuden L1+L5, Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS
Suojaus: MIL-STD-810H, 5 ATM, IP68
Muuta: NFC, Google Wallet, Bluetooth 5.0, Wifi 5G/2,4G

Speksit vaikuttavat siis kohtuullisen muikeilta ja mukana on tosiaan useita tuplia: kaksi prosessoria, kaksi käyttöjärjestelmää sekä myös kaksi GPS-antennia, mikä on käsittääkseni harvinaista 300 euron hintaluokassa. Käyttiksistä RTOS huolehtii sirunsa kanssa “taustatoiminnoista”, eli esimerkiksi always-on-käyttötilasta, puheluista ja notifikaatioista ja Wear OS käynnistelee itsensä kun kaivataan treeniohjelmia ja muita järeämpiä sovelluksia. Kellon sivuston mukaan vaihdos käyttöjärjestelmien välillä on “saumaton” ja kyllähän sen voi niinkin tulkita, mutta se on myös isoin ärsytykseni tässä muuten kaikin puolin pätevässä kellossa: Kun kilahdus kuuluu notifikaation merkiksi ja sen haluaisi nopeasti paremmin lukea, kello miettiikin jopa 5 sekunnin ajan “Aloitetaan…”-sanoman kera vaihtaessaan Wear OS:n puolelle. Toivotaan että tämä päivitysten myötä ketteröityy.


Kellon ulkomuodon kerrotaan saaneen inspiraatiota ajanottokelloista sekä vanhoista luksusautoista ja kun sitä aikansa tuijottelee, on aika selvää, että linjoja on hiottu ja samoja vivahteita löytyy kuin OnePlus 12:n takapuoleltakin. Kello on melko kookas, käytännössä samaa kokoa kuin pari vuotta sitten arvioimani Mobvoi TicWatch, mutta toki huomattavasti tuhdimpi kuin vaikkapa tuore Honor Watch 4. Toki siihen on tekniset syynsä, mutta aivan hennoimpaan ranteeseen Watch 2 ei välttämättä sovi ja täytyy myöntää, että kiireisemmän työpäivän jälkeen sen otti mielellään välillä pöydän kulmalle lepäämään. Omaan käyttööni se ei kuitenkaan missään tapauksessa ole epämukava, sen materiaalit ovat miellyttäviä ja tyylikkyytensä myötä se viestii myös hinnastaan - mikään markettirimpula ei ranteessa tikittele.

Vaikka mainitsin käyttöjärjestelmän vaihdon viiveestä, on kaksi käyttistä kuitenkin perussyy OnePlus Watch 2:n itselleni tärkeimmällä älykellon valintaperusteelle, eli hyvällä akkukestolle. Kello jää hyvin äkkiä käyttämättä, jos sitä joutuu joka yö lataamaan ja toimenpiteen unohtaa. OnePlussalla on valittu kultaisehko keskitie - viikkoja laite ei kestä, mutta tiiviissä testailukäytössäni se rullaili helposti kolmannen vuorokauden puolelle ja niin sanotussa “Älykkäässä tilassa” (tarkat speksit OnePlussan kotisivuilla) akkukestoa luvataan jopa 100 tuntia. OnePlussalle tutusti mukana on myös teholatausta ja 10 minuutin latauksella pärjää aamusta iltaan, tunnin latauksella akku on taas jotakuinkin täynnä. Plussaa myös siitä, että laturin piuhan saa irti, eikä sille tarvitse erikseen taas löytää jotain USB-liitäntää, kun laturin voi vain tökätä jonkun muun laitteen kaapeliin. Vieläkään ei päästä siihen, että kellossa olisi suoraan USB-C-liitäntä, mutta tämä on jo parempi ratkaisu.

Kuten älykelloarvioitani lukeneet saattavat muistaa, en ole himokuntoilija, eikä minusta vaikuta sellaista tulevankaan, joten pääasiallinen käyttötarkoitukseni kellolle on askelten laskenta (jotta edes se minimi joskus täyttyisi), terveydenseuranta ja notifikaatiot. WearOS on itselleni tuttu, mutta kello opastaa aloittelijatkin ensimmäisellä käytttökerralla pätevästi sen käytön saloihin - kahdella painikkeella ja kosketusnäytöllä pärjää mainiosti.

Notifikaatiot kellossa ovat testaamistani kelloista parhaasta päästä, sillä kaikkeen tärkeämpään pystyy reagoimaan suoraan kellosta ja myös valokuvat tietyistä sovelluksista tulevat ruudulle aivan tunnistettavina (466 x 466 pikseliä). Sellaisiakaan asioita kuin Shazamin käyttöä kellon kautta tai Google Homen komentelua en ole ennen pystynyt kokeilemillani älykelloilla tekemään, joten elämä helpottui tämän älyvekottimen myötä taas inasen. OnePlus Watch 2 tukee myös NFC:tä ja sen kautta Google Pay -maksuja. Kello ranteessa kännykkää tuli kaivettua taskusta entistä harvemmin.


Tein pienimuotoista vertailutestausta sekä GPS:n tarkkuuden, askelten määrän että pulssin mittaamisen suhteen ja Watch 2 vaikutti oikein tarkalta kaikkien niitä mittaillessaan. Unen seurantaan tai stressitunnistukseen en osaa oikein vieläkään luottaa missään kellossa, mutta toki niistäkin lukemista aina jotain osviittaa saa ja esimerkiksi unesta kello tarkkailee sen eri vaiheita, hengitystä ja veren happipitoisuutta, sekä arvioi jopa kuorsausriskiä. OnePlussan mukaan kuorsausdataa kerättiin yli 250 000:lta henkilöltä ja tunnistusalgoritmit säädettiin sen mukaan.

Kellosta löytyy toistasataa urheilutilaa ja Suomesta on lähetetty palautetta siitä, ettei perusmurtsikkahiihtoa ole vielä mukana. Automaattisesti se tunnistaa kuusi yleisintä reippailua. Vaikka itselleni niille ei ollut tarvetta, täytyy erityisesti mainita muutama kellosta löytyvä “ammattiurheilutila”, eli vaikkapa juoksulenkiltä saa hyvin yksityiskohdasta tietoa vaikkapa askeltiheydestä, askeleiden kontaktiajasta maanpintaan, tasapainosta ja niin edelleen. Sulkapalloilussa kello seuraa lyönnin nopeuksia, pisintä pallottelua ja montaa muuta asiaa. Ominaisuuksia riittää siis niin satunnaiselle hölkkäilijälle kuin seuraavaan Helsinki City Running Dayhin valmistautuvalle. OnePlus Watch 2:ssa on IP68-luokitus ja 5 ATM -vesitiiveys, joten uimalenkitkin onnistuvat.

Apple-ihmisille pitää kertoa, että iOS-tukea ei ole, eikä tule. Kellojen päivityslupauksista harvemmin kuullaan, mutta tälle luvataan kahden vuoden “full software support” -päviityksiä, eli ainakin pari vuotta voi olla huoletta. Kilpailijoilla on tosin reilusti pidempiäkin lupauksia.

WearOS:ään siirtyminen oli OnePlussalta hyvä ratkaisu, kello on täpötäynnä ominaisuuksia ja akkukestokin on sopivan kohdillaan, joten OnePlus rynnistää nyt älykellomarkkinoille korskeammalla hevosella.



OnePlus Watch 2
Hintaluokka: 329 eur (alkutarjous 299 eur)
Lisätietoa: OnePlus

Unboxaus:




V2.fi | Manu Pärssinen
< Oscar-voittajat 2024... 3 Body Problem 1-1: ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova