Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Honor Magic4 Lite ja Honor X7 -puhelimet

Manu Pärssinen

09.05.2022 klo 20.10 | Luettu: 3022 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Lopukevään Honor-malleja
V2.fi:ssä on arvioitu monia Honor-malleja, mutta Magic- tai X-sarjalaisia ei ole aiemmin postilaatikosta kolahtanut - no, nyt kolahti molempia. Kevään 2022 “peruspuhelinten” mallivalikoimasta löytyy 200-300 euron hintaluokasta kaksi monikäyttöistä luuria, joiden julkaisuaika Suomessa on toukokuu: Magic4 Lite ja X7.

Katsotaanpa ensiksi miten ne eroavat toisistaan:

Magic4 LiteX7
Näyttö6,81” 120Hz (240Hz kosketus)  6,74” 90Hz
Resoluutio2388x10801600*720
KeskusyksikköSnapdragon 695 5GSnapdragon 680
Akku4800 mAh (66W lataus)5000 mAh (22.5W lataus)
Takakamerat48 MP + 2MP + 2MP48 MP + 5MP + 2MP + 2MP
Etukamera16 MP8 MP
Muisti perusmallissa  6 GB RAM (+ 2 GB Turbolla)4 GB RAM (+ 2 GB Turbolla)
Tallennustila128 GB128 GB
Muuta5G4G
OSMagic UI 4.2 (Android 11)Magic UI 4.2 (Android 11)
Hinta299 eur199 eur


Listalta on melko helppo nähdä, mistä 100 euron hintaero mallien välillä riippuu, mutta on myös mielenkiintoista, että markkinoille on taas tuotu 4G-malleja hintalapun pitämiseksi maltillisena. Se satasen seteli on kuitenkin monen lompakolle iso raha ja jos 5G-liittymää ei ole muutenkaan tarkoitus hankkia ja puhelin on menossa päivittäiseen kommunikointiin, niin vähemmälläkin pärjää.

Magic4 Lite



Ensimmäinen reaktio: onpas nätti puhelin! Kuten sanottua, en ole Magic-sarjalaisia ennen käsissäni pidellyt, ja kun on alkanut tottua siihen, että kamerayksikkö on luurin takana yhdessä kulmassa, oli Magic4 Liten keskitetty, näyttävä ympyrä yllättävänkin miellyttävä silmille. Testiin saapui katselukulmasta ja valaistuksesta riippuen useissa sinisen sävyissä kiiltelevät Ocean Blue. Muutenkin luuri on ulkomuodoltaan melko minimalistinen: ainoat painikkeet ovat äänenvoimakkuus ja virta/sormenjälki-painike ja lisäksi alareunan keskellä on USB-C-liitin. Etukamera on “pinhole”-tyyliä. Laitteen mitat ovat 166,07*75,78x8,05 mm ja painoa sillä on noin 189 grammaa. Itselleni se tuntui inasen leveämmältä kuin mihin olen tottunut, joten puhelinta kannattanee hypistellä omassa kätösessä ennen ostopäätöstä.

Suuri koko liittyy tietenkin laitteen pääpointtiin: sen isoon 6,81 tuuman näyttöön, joka peittää lähes koko puhelimen - ainoastaan alareunassa on hieman leveämpi reunus. Pätevä 2388x1080-resoluutio sekä 120 Hz:n päivitystaajuus ovat plussaa, samoin kuin kosketuskäyttöä sujuvoittava 240 Hz:n kosketustunnistus, mutta näissä muutamien satasten hintaluokissa pieniä kompromisseja pitää toki tehdä, eikä budjettiin ole mahtunut AMOLED. Koin näytön kuitenkin riittävän mainiosti niin pelaamiseen, videoiden katseluun, kuin kaikkeen päivittäiseen käyttöönkin.

Taas, kun ottaa huomioon hintaluokan ja peruskäytön, Magic4 Liten kamerat ovat moniin perustilanteisiin riittäviä. En lähtisi liikaa ylistämään sen 2 MP:n kameroita, mutta 48 MP pääkamera palveli tarkoitustaan. Erityisesti tasaisessa sisävalossa värit pysyivät kurissa ja yksityiskohdat tarkkoina, mutta välillä parempaa valaistusaluetta piti säätää käsin (koska valoa tuntui olevan liikaa) ja “sharpening, please steady your device” -viestin katoamista odotella tavallista pidempään. Lisää testikuvia tämän artikkelin lopussa.


Magic 4 Liten sisuksissa sykähtelevät tuore Qualcomm Snapdragon 695 5G ja Adreno 619, eli niiden suhteen rahalle saa vastinetta myös pelatessa, ellei nyt ammattiliigoihin osallistu. Honorin erikoisuus on “RAM Turbo”, joka arvosteluoppaan mukaan muuntaa tarvittaessa osan ROM-muistista käyttömuistiksi ja samalla vähentää taustalla olevien sovellusten muistin käyttöä. Näin luvataan jopa 2 gigatavua “lisämuistia”. Honorin omien testien mukaan ominaisuuden myötä pystyy loikkimaan jopa 25 sovelluksen välillä ilman lagia, mutta harvoinpa sellaista tilannetta ainakaan itselleni tulee. 5-6 sovelluksen kanssa puhelin toimii ainakin moitteettomasti.

Kun yhä useammat laitteet ovat kytköksissä kännykkään, yhä useammat sovellukset odottelevat notifikaatioidensa lähettämistä reaaliajassa ja muitakin yhteyksiä pitää ylläpitää, on akkukeston kanssa tasapainottelu puhelinvalmistajien arkipäivää. Magic4 Litessa asiat ovat taas hintalappuun nähden aika lailla kohdillaan. 4800 mAh:n akku kesti käytössäni useimmiten pari päivää ja 66W pikalataus on tökyisä verrattuna moniin kilpailijoihin samassa hintaluokassa. Lupaus siitä, että akun sai ladattua puoliväliin alle 20 minuutissa (speksit lupaavat tietyissä olosuhteissa jopa varttia) piti testattaessa kutinsa.

Muina pikkuhavaintoina voi mainita, että virtakytkin-sormenjälkitunnistin on meikäläisestä edelleen toimivin ratkaisu ja toimii tässäkin. Honorin MagicUI-käyttöjärjestelmä ei ole aivan bloatiton, muttei pahimmastakaan päästä, itse karsastan edelleen sitä, että laitteessa on valmiiksi asennettuna erinäisiä sovelluksia.

Honor X7



Kun koko mobiilimaailma puhisee 5G:stä sekä jopa sen seuraajista, on mielenkiintoista nähdä, että markkinoille tuodaan uusi aalto 4G-malleja. Tietenkin osittain siksi, että luurin hintaa saadaan laskettua, mutta myös siksi, ettei kaikilla ole vieläkään tarvetta tai halua astua 5G-verkkojen maailmaan. Tällainen luuri on myös Honorin X7.

Vaikka X7 on Honorin ensimmäinen X-julkaisu Huaweista eroamisen jälkeen, on sukulaisuussuhde esimerkiksi Magic4 Liteen on selvä. Jutun alussa olevasta taulukosta voi nähdä aika helposti, mistä se satanen on säästetty, jotta X7:n hintalappu on saatu alle kahden sadan. Muutamien pinttyneiden mielipiteiteni lisäksi minulle on toki tärkeää arvostelemissani luureissa hinta/laatu-suhde ja X7 osuu aika hyvin kohteeseensa.

X7:n ulkoasu ei ole niin erottuva kuin Magicissa: kameraosasto on kahdessa ympyrässä ovaalin muotoisessa osiossa puhelimen takana vasemmassa yläkulmassa, kuten monissa muissakin puhelinmalleissa. Painikkeet ja liittimet ovat hyvin samoilla kohdin kuin toisessa tämän artikkelin puhelimessa - samoin sormenjälkitunnistin virtapainikkeessa - mutta yllättäen X7:sta löytyy myös 3,5 mm kuulokeliitäntä. Etukamera ei ole yksittäinen reikä kuten Magicissa, vaan sen ympärillä on musta pisaramuoto.

Kamerapuolella ollaan hyvin samalla tasolla kalliimman kaverin kanssa ja ulkosalla kevätsäässä sekä valoisissa sisätiloissa X7 otti pääkamerallaan mielestäni jopa erittäin hyviä kuvia. Niitä lisää alla. Magic4 Liteen verrattuna mukana on yksi lisäkamera, eli 5 megapikselin laajakulma, jolla silläkin päivämaisemia ottaessaan pärjää. Tarkennusodottelua oli ehkä näppituntumalta inasen enemmän, mikä tietenkin johtuu tekoälykorjauksia pyörittävän prosessorin tehosta. Etukameran pienempi megapikselimäärä voi sekin olla jollekin kynnyskysymys.


Vaikka pikalataus ei ole tuhdeinta laatua, saa silläkin luurin täyteen käyttökuntoon parissa tunnissa ja peruskäytössä X7 ei edes tarvinnut latailua päiväkausiin - valmistaja lupaa jopa 20 tuntia videostriimausta tai 49 tunnin maratonipuheluita. On myös mainiota, että tämänkin hintaluokan puhelimissa on vilkkaammin päivittyviä näyttöjä (myös monilla kilpailijoilla). Kun on hertseihin tottunut, on heikompaan perusreagointiin palaaminen jo nykypäivänä epämukavaa.

Honorin tämänhetkinen lupaus päivityksistä on hieman epämääräinen: Magic4 Liteen ja X-sarjalaisiin tarjotaan vain yksi Android-päivitys ja yksi Magic-UI-päivitys. Edustajan mukaan tätä pyritään vielä parantamaan, mutta päivitysaikataulua ole vielä vahvistettu. Pienempiä päivityksiä (tietoturva/bugit jne.) luureihin luvataan 1-2 kuukauden välin.

Loppujen lopuksi näiden kahden kohdalla valinta riippuu siitä arvostaako enemmän oikein hyvää näyttöä, vähän nopeampaa prosessoria ja 5G:tä, vai satasta lompakossa. Jos nykypäivän valtavasta valikoimasta oma valintani päätyisi dilemmaan näiden kahden välillä, ehkä luopuisin siitä satkusta, mutta hinta/laatusuhteeltaan ne ovat omassa hintaluokassaan hyvin samoilla viivoilla.

Honor Magic4 Lite
Hintaluokka: 299 eur
Lisätietoa: Honor


Honor X7
Hintaluokka: 299 eur
Lisätietoa: Honor


Magic 4 Lite -esimerkkikuvia







X7-esimerkkikuvia







V2.fi | Manu Pärssinen
< Star Trek: Strange N... V2.fi testasi: Sennh... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova