Tuorein sisältö

Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset - Episodi 1: The Phantom Menace

Jari Tapani Peltonen

02.09.2022 klo 21.00 | Luettu: 2385 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 1:
A Shadow of the Past


Hobitti ja Taru sormusten herrasta -trilogia sijoittuvat "kolmannelle ajalle", joka alkoi, kun Sauron menetti ruhonsa. Vastaavasti "toinen aika" alkoi, kun Sauronin esimies Morgoth kukistettiin. "Toista aikaa" on eletty pari vuosisataa, kun kaikkien aikojen kallein tv-sarja Mahtisormukset (The Rings of Power) aloittaa tarinan siitä, kuinka Sauron luo sormukset ja nousee valtansa huipulle.

Parhaassa tapauksessa sarja on älykäs kuin Star Warsin esiosat. En sano, että se trilogia on fiksuin saati tyylillisesti ehyin kuviteltavissa oleva poliittinen fantasia, vaan että luottamus Hollywoodin on tasan sillä tasolla, että itken onnesta, jos Sauron esitetään yhtä kutkuttavan ovelana kuin huru-ukko Darth Sidious.

Pilottijakso on täynnä luontevan runollista dialogia ja maalauksellista kuvastoa, mikä palvelee aikansa, vaikka kerronta romahtaisi Hobitti-leffojen tasolle. Maalauksellisuus on läpitunkevaa: takaumat haltioiden taivasmaisesta kotimaasta ja suurista taisteluista palvelisivat hevilevyjen kansitaiteena, mutta myös arkiset asetelmat tyyliin kukka ja kahveli pöydällä olisivat käypiä aiheita 1800-luvun öljyvärisutijoille. Muutama nuottikin jää mieleen, mikä on hyvin harvinaista.

Veljensä menettänyt Galadriel jäljittää Sauronia, vaikka muut haltiat tahtoisivat jo palata "taivaaseen". Esittelyssä ovat myös Elrond, musta Spock ja hobittien virkaa toimittavat karvajalat (harfoots). Enteet pahuuden paluusta kasaantuvat, kun hyvikset ovat lyömässä pillejä pussiin, mutta sitten taivaalta tippuu Väinämöinen, joten ei panikoida vielä.

Jakson alku mukailee kivasti Taru sormusten herrasta -leffojen legendaarista aloitusta kopioimatta sitä suoraan. Kylmiä väreitä. Ja sitten heti nipotusta. Olisin tahtonut vastaavan vilahduksen Morgothista kuin leffat tarjosivat Sauronista. Mysteeri ei ole rytmiltään leffojen tasolla, kun Galadriel maagisesti tietää, että Sauron on kovempi sissi kuin "joku jumala", joka sivumaininnan mukaan kampattiin jo lopullisesti, ihan iisiä. Mutta ei mikään muukaan tällainen ole niiden leffojen tasolla. Näen intohimoa, enkä vain törsäystä.


Jakso 1-2 >

Katsottu: Amazon Prime

(Ensimmäisessä suomenkielisessä logossa ja kirjoitushetkellä myös IMDb:ssä lukee: Valtasormukset. Amazonissa ja Amazonin tuoreessa viestissä lukee: Mahtisormukset.)

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< House of the Dragon ... V2.fi testasi: Honor... >

Keskustelut (3 viestiä)

Melkor

02.09.2022 klo 23.22 1 tykkää tästä

Tuoreeltaan nautittuna, fantastisen positiivinen yllätys. Jokainen freimi ruudulla visuaalinen taideteos. J.A Bayona on mestariohjaaja. Morfydd Clark pääroolissa Galadrielina on luonnonvoima. Musiikki mieleenpainuvaa ja eeppistä (pakko tunnustaa, että tullut luukutettua pari viikkoa jo etukäteen Bear McCrearyn sonaatteja). CGI lumoavaa, käytännön efektit ja maisemat huumaavia. Haltiat loistavia, hobitit ilmeikkäitä, ihmiset likaisia ja hikisiä kuin Turkan teoksissa. Dialogi, etenkin haltioilla on Tolkienin kaltaista sanoilla ja ilmaisuilla leikittelyä. Ei sanota, että "aurinko paistaa" vaan jotain tyyliin "tähtien valo loistaa heijastuksina tumman veden pinnoilta ikuisesti solisten". Alkuasetelma vaikuttaa monipuolisen mielenkiintoiselta. Etninen varianssi ei häiritse.

Kerrassaan positiivinen yllätys, 5/5!
lainaa
Jombo

03.09.2022 klo 01.01 1 tykkää tästä

Ensimmäisen jakson perusteella tuntuu enemmän Tolkienilta kuin Jacksonin Hobitit. Pidin.
lainaa
JokuHiisi

05.09.2022 klo 08.45 1 tykkää tästä

Ihan helvetin hyviä oli kaksi ensimmäistä jaksoa. Vähän aikuismaisempi tunnelma kuin esim. sormusten herrat-elokuvissa, hobiteista nyt puhumattakaan.
Visuaalisesti upea. Upea musiikki.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi 15-v miitti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova