Tuorein sisältö

Ensifiilis: Alma - Summer Really Hurt Us

Jesse Kärkkäinen

24.09.2022 klo 19.51 | Luettu: 1122 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

'Kesäkö ihmisen parasta aikaa?'
Alma, tuo maamme kiinnostavin poplupaus sekä särmikäs lauluntekijä on raikas tuulahdus Suomen musiikkikentällä. Vaikken henkilökohtaisesti kevyen musiikin kuvioita seuraa kovinkaan tarkasti, tuntuu Alma olevan tapaus, joka tulee usein vastaan muodossa tai toisessa. Jopa siinä määrin, että artistin touhuista vähemmänkin tietävä on varmasti onnistunut muodostamaan hänestä jonkinlaisen mielikuvan.

Debyyttialbuminsa "Have U Seen Her?" vuonna 2020 julkaissut artisti tuntuu lähes kiusoittelevan fanikuntaansa, sillä uran aikana uutta musiikkia on tiputeltu pihalle tuskastuttavan hitaalla tahdilla. Liekö kyseessä sitten tarkoituksellinen hypen nostatus tai vain musiikin ulkopuolisiin asioihin keskittyminen, on toimintamallissa ollut puolensa. Uudet kappaleet ovat saaneet runsaasti huomiota ilmestyessään ja ovatpa tuoretta musiikkia odottavat fanit joutuneet kehittämään itsehillintäänsä. Ehkä tämä on vain positiivista nykypäivän hektisessä ja "mulle kaikki heti" -mentaliteetin valtaamassa maailmassa.

Nyt jokin pato on kuitenkin auennut ja pahimpaan uuden musiikin kuumeeseen on tarjottu helpotusta parillakin uudella kappaleella. Päivänvalon ovat nähneet jo vedot Everything Beautiful sekä I Forgive Me, nyt eetteriin rytkäytetään kappale, joka tottelee nimeä Summer Really Hurt Us.

Täyspitkää ajatellen on myönnettävä, että lupaavaltahan tämä kuulostaa. Alman fanit eivät varmasti joudu pettymään, sillä Summer Really Hurt Us pitää sisällään kaikkea, mitä hyvän popkappaleen olettaakin pitävän. Veikeästi vanhan ajan henkeä ja tunnelmaa uhkuvan introtiluttelun jälkeen isketään silmään kirkkaasti tuotettua biittiä, joka marssittaa kappaletta vastustamattomalla tavalla eteenpäin. Sanoituspuolella puretaan jonkin menneen kesän fiiliksiä, siihen liittyviä odotuksia ja menetyksiä tarttuvien melodioiden sitoessa kappaleen tiukaksi paketiksi. Alman äänenkäyttö ja ilmaisu on hunajaisen pehmeää, tämä luo oma kerroksen kappaleen vetovoimaan. Erityisesti kertosäkeen melodiat ovat niin naurettavan tarttuvia ja muistettavia, että joku elämäänsä kyllästynyt toteaisi näiden olevan tekemällä tehtyjä ja laskelmoituja. Mutta mitä sitten? Hyvältä kuulostaa, lähestyi asiaa mistä vinkkelistä tahansa.

Musiikillisen annin lisäksi kappaleen nimi herättää pohtimaan sen sanomaa tarkemminkin sekä tekemään tästä omia tulkintoja. Kesä satuttaa meitä? Onko kyseessä artistin elämässä sattuneet ikävyydet, jotka ovat sijoittuneet yhden kesän ajalle vai täytyykö tätä miettiä yleisellä tasolla? Kaikki mielikuvat ja ajatukset saavat aivotoiminnan lähes villiintymään. Ehkä tässä haetaan Tomas Ledinin hittibiisi Sommaren är kortin fiiliksiä: Suomen kesä, tuo kaunista kaunein mutta niin surullisen lyhyt ja vähäluminen. Ja kun se on ohi, niin jäljellä on vain kuolleet lehdet ja pimeys. Olisiko jokavuotisen menetyksen ja synkän siirtymän sijaan parempi, ettei koko kesää olisi ollenkaan?

Tiedä häntä, mutta tulkinta kait se tämäkin - ja varmaan ihan yhtä hyvä, kuin mikä tahansa muukin.

Vaan olipa asia miten vain, on Summer Really Hurt Us toimiva popkappale, joka varmasti maistuu artistin faneille. Napakka kolmen minuutin mitta jättää nälkäiseksi luvaten, että tämä on vain alkupala jollekin vieläkin paremmalle. Saapa nähdä, mitä tuleva albumi pitää sisällään.


Ensifiilis:

Tämähän vaikuttaa lupaavalta------------------------------------------------------------------------------------------------
V2.fin “Ensifiilis” on artikkelisarja, jossa syvennytään uuteen musiikkiin tuoreeltaan turhia kiertelemättä ja rennolla otteella. Kappaleiden synnyttämät tuntemukset puretaan parin pyöräytyksen jälkeen mitään suodattamatta ja kuvia kumartamatta. Tarjolla höpinää asiasta ja asian vierestä, näkökulmia totuuden ja tietämättömyyden välimaastosta.

V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< V2.fi haastatteli: S... V2.fi testasi: Motor... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova