Tuorein sisältö

V2.fi testasi: AOC 27V5CE -näyttö

Nanne Kukkura

09.12.2022 klo 21.05 | Luettu: 589 kertaa | Teksti: Nanne Kukkura

Joustava näyttö työpäivään ja vapaa-aikaan
Peli- ja työnäytöistään tunnettu AOC julkaisi tänä syksynä sarjan uusia näyttölaitteita, jotka ovat suunnattuja kotona työskenteleville ja opiskelijoille. Ajatus on se, että sama näyttö toimisi niin tuottavassa käytössä kuin pelaamisessa ja muussakin viihdekäytössä. Koska oma tarpeeni päänäytölle on luonteeltaan juuri tällaista, otin testilaitteen vastaan kiinnostuneena.


Näyttö on 27-tuumainen ja se kattaa 1920 x 1080 pikseliä. IPS-paneeli tukee 75 Hz virkistystaajuutta, mikä lisää sulavuutta 60 Hz paneeleihin verrattuna. Niin työpöytäkäytössä kuin pelailussakin vaikutelma on laadukas ja sujuva yhdistettynä välkkymättömään taustavaloon. Värintoisto on 8-bittinen, joka yhdessä 300 nitin kirkkauden ja 1000:1 kontrastisuhteen kanssa ei riitä HDR-toteutukseen, mutta pärjää hyvin värikattavuuksien puolesta kohtalaisessa ammattikäytössäkin: se kattaa 122 % sRGB:stä, 104 % Adobe RGB:stä sekä 97 % DCI P3:sta.

Tehdaskalibrointi sRGB-tilalle on hyvä ja oman kalibraatioasetuksensa voi tehdä ja asettaa yhdelle muistipaikalle. Pari muistipaikkaa olisi ollut mukava saada lisää, mutta kaikkea ei tunnetusti voi saada. AOC 27V5CE:llä koostetut värit toistuivat silmämääräisesti jatkuvuudeltaan hyvin näyttölaitteelta toiselle niin nettisisältöjen kuin videonkin osalta, joiden tekemiseen näyttöä siis pääasiallisesti käytin. Yksi puute sävyprofiilivalikossa on: olisin halunnut pitää perusasetuksen aina sRGB-tilassa, mutta näyttö unohti tuon asetuksen aina sen jälkeen kun jokin sen korvannut tila oli ollut päällä, ja korvasi sen sitten jollain toisella. Kun näytön asetuksiin oli tottunut, asian huomasi kyllä pian, mutta väsyneemmillä silmillä tai vaihtelevassa valaistuksessa väriherkkien töiden kohdalla saattoikin tulla hämmästys, kun värit eivät toimineetkaan kuten olettaisi.

Myös näennäiset HDR-asetukset löytyvät erilaisiin viihdetarpeisiin, mutta niitä ei kannata ottaa liian vakavasti. Käytännöllisesti katsoen ne ovat eri alueita eri tavoin korostavia ja saturoivia esiasetuksia, jotka eivät tee kuvasta varsinaisesti paremman näköistä, sillä näyttö operoi edelleen samalla 8-bittisellä SDR-alueella. Dynaaminen kontrastisuhteen säätö, joka alkaa olla monissa näyttölaitteissa mukana on nytkin kiva ominaisuus, jonka voi kytkeä halutessaan päälle vaikkapa työpöytäkäyttöön tai vaikka sarjojen ja elokuvien katselua varten. Väriherkässä käytössä se voi vääristää näkymän kirkkautta, joten riippuu käyttäjästä, kuinka tarpeelliselta se oikeastaan tuntuu.

Mukana ovat tietysti sinistä valoa vähentävät säädöt, useita eri Eco-tiloja sekä kolme eri gammasäätöä, joista ensimmäinen vaikutti Lagom.nl-testiruutujen mukaan arvioituna hyvältä. Taukomuistuttaja ja ajastettava automaattinen sammutus (mitattuna tunneissa) ovat myös hyödyllisiä lisäominaisuuksia, joita voi tällaisissa työskentelyyn tarkoitetuissa monitoreissa tarvita.

Pikselitiheydeksi jää 27-tuumaisella HD-näytöllä 81 pikseliä tuumalla, mikä ei ole esimerkiksi tekstin tarkkuuden kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Tekstityöskentely onnistui kyllä ja RGB-alipikselijärjestys piti mustan tekstin valkoisella taustalla yhä luettavana. Clear Vision -ominaisuudella voi valita kolmesta eri esiasetuksesta sopivan terävöinnin jos sellaista tekstinkäsittelyyn kaipaa, mutta muuhun näytöllä toistettavaan sisältöön Clear Visionilla on laatua heikentävä vaikutus.


Paljon tekstin parissa työskentelevä ammattilainen voisi hyötyä päivityksestä mitoiltaan saman kokoiseen, mutta 2560 x 1440 pikselin resoluutiolla varustettuun sisarmalliin (Q27V5C). Tuossa samaisessa mallissa on myös nopeampi HDMI-portti sekä lisäksi DisplayPort, kun tässä arvostelussa käsiteltävässä mallissa on vain yksi HDMI 1.4.

USB-liitännät näytön takana toimivat joko keskittimenä tai telakkamaisesti, jos käytettävissä on DisplayPort alternate modea tukeva läppäri. Tällöin kuva siirtyy USB-C-liitännän kautta ja HDMI jää vapaaksi vaikkapa toiselle laitteelle. Johtosotkukin vähenee, kun hiiren, näppäimistön ja muut tarvikkeet voi kytkeä piiloon näytön taakse samalla, kun kaikki hoituu yhden USB-C-kaapelin välityksellä virtaa myöten.

Peliasetuksista löytyvät niin eritasoiset värisaturaatiovalinnat, viiveen vähennykset kuin ruudunrepeilynkin poisto. Näistä ominaisuuksista voi valita jonkin esiasetuksen tai muokata kolmelle eri muistipaikalle aivan omat asetuksensa. Se sopi itselleni parhaiten ja sain laadittua mukavan tasapainoisen kokonaisuuden, joka nosti hiukan värikkäiden FPS-pelien saturaatiota mutta matalammalla viiveellä, ilman häiritsevää haamukuvaa. Myös ruudunpäivityslaskurin ja tähtäimen voi ottaa suoraan näytön asetuksista käyttöönsä. Asetukset menevät värien osalta sen verran tuhdisti ohjelmallisen ylikorostuksen puolelle, että räikeimmät valinnat rikkovat väriliu’ut ja sävyerojen kohdat aiheuttaen niihin raitoja. Maltillisilla säädöillä pelikuvaa saa virkistettyä juuri sopivasti.

AOC 27V5CE on tehty reunoiltaan ohueksi ja helposti rinnakkain asetettavaksi muiden näyttöjen kanssa. Taustavalo näyttää paljaalle silmälle suhteellisen tasaiselta, joten on helppo kuvitella, miten kaksi tai kolme saman mallin laitetta voisi sopia hyvinkin rinnakkain. Alakehys on paksumpi ja siihen on upotettu pieni status-LED. Kotelointi on ohutta muovia, mutta jalustallaan näyttö seisoo aivan siististi ja sopuisasti eikä natise. Jalustan säätömahdollisuudet rajoittuvat kallistukseen, tosin hyvänä puolena kiinnitys on sitä samaa VESAa kuin useimmiten muuallakin, eli näytön voi vaihtaa vaikkapa seinäkiinnikkeen varaan niin halutessaan.

Joystick asetusten säätöön on oikealla puolella selkämystä, ja sen käyttö on helppoa. Pikatoiminnot suoraan ylös, alas tai sivuille klikatessa vievät kuvatulon valintaan (USB tai HDMI), äänenvoimakkuuden säätöön, Clear Vision -toiminnon valintaan sekä Eco -tilan pikavalintoihin. Varsinainen valikko on mukavan helppokäyttöinen ja loogisesti jaoteltu. Asetukset löytyivät ensitutustelun jälkeen nopeasti, mikä oli mukavaa.


Sisäänrakennetut kaiuttimet ovat mallia 2 x 3 W, jotka taaksepäin suunnattuina kuulostavat kohtuullisilta näytön sisäisiksi purkeiksi. Puheesta ja musiikista saa selvän matalammillakin äänentasoilla ja kaiuttimet ajavat asiansa satunnaisessa käytössä. Kultakorville niiden käyttöä ei voi suositella, mutta jos erillisiä kaiuttimia ei halua tai voi käyttää, saa 3,5 mm liitäntään myös kuulokkeet kiinni.

24V5CE tekee nähdäkseni sen minkä lupaa: se toimii hyvin päivittäisessä käytössä, näyttää hyvältä eikä rasita silmiä. Kilpailua samoilla spekseillä tässä hintaluokassa vaikuttaisi olevan vähän, mutta toisaalta hiukan lisää budjetoimalla voi saada jo suuremman resoluution ja paremman jalustan. Nelipaikkaista USB-keskitintä, telakoinnin mahdollisuutta ja 75 Hz ruudunpäivitystä ei taas samoissa hinnoissa näe kovinkaan paljoa, joten sen perusteella tämä tai jokin sarjan muista malleista voi olla olla harkinnan arvoinen ostos.

Tekniset tiedot ja ominaisuudet
Näytön koko: 27"
Paneeli: IPS (WLED)
Resoluutio: 1920 x 1080 (kuvasuhde: 16:9)
Virkistystaajuus: 75 Hz
Näytön pinta: heijastamaton
Kirkkaus: 300 cd/m2
Staattinen kontrasti: 1000:1
Dynaaminen kontrasti: 20 M:1
Pikseliä tuumaa kohden: 82
Katselukulmat (vaaka/pysty): 178°/178°
Vasteaika: 4 ms (harmaasta harmaaseen)
Kuvatilat: sRGB / User / Warm / Normal / Cool / Pelitilat / Eco-tilat
HDCP: 1.4
Kaiuttimet: 2 x 3 W
Liitännät: 3,5 mm kuulokelähtö, 1 x HDMI 1.4, 4 x USB-A 3.2 downstream, USB-C 3.2 upstream (DP alt mode, upstream, power delivery 65 W)
AOC 27V5CE -näyttö
Hintaluokka: 250–300 €
Lisätietoa: AOC

V2.fi | Nanne Kukkura
< V2.fi testasi: Creat... V2.fi testasi: Logit... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova