Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Twinkly-valot

Anne Kukkura

18.10.2023 klo 16.30 | Luettu: 659 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Värivalojen loistetta kolmella tavalla
Itävaltalaisen Ledworksin omistama italialainen Twinkly lähetti meille testattavaksi kolme erilaista RGB-sisustusvalotuotetta, joita ovat Dots (Generation II), Curtain (Generation II) ja Flex. Jouluvaloista aloittanut Twinkly tarjoaa tätä nykyä valoa ja tunnelmaa ledivaloineen koko vuoden ympäri.


Värisävyjä RGB-valoista kerrotaan irtoavan yli 16 miljoonaa, eikä sitä ollut syytä epäillä. Jokainen testatusta valotuottesta toistaa mojovasti värejä ja kauniita sävyeroja saa kaivettua irti oikeinkin täsmällisesti, mikä ilahdutti kovasti. Muokattavuudelle on luotu hyvät tekniset edellytykset. Kaikki valot ovat yhdistettävissä puhelinsovellukseen ja säädettävissä sen kautta.

Twinklyjen ohjaaminen ei rajoitu vain yhteen puhelinsovellukseen. Valoista saa myös ääniohjattavia Alexan, Googlen avustajan tai Apple HomeKitin kautta. Tuki löytyy lisäksi Homeylle sekä Razer Chroma -synkronoinnille, jolloin valojen sävyt ja animaatiot saa niputettua yhteen valaistujen Razer-tuotteiden kanssa, jos Razereihin kytketty tietokone on samassa langattomassa verkossa Twinklyjen kanssa.


Dots-valosarja koostuu 400:sta yksittäisestä ledistä (saatavilla myös 200 ja 60 ledin versiot) ja on rakenteeltaan hyvin kevyt. Nimi tulee siitä, että valo hohtaa pillerinmuotoisten elementtien läpi tasaisen pistemäisesti. 400:n ledin versiossa on kaksi pitkää nauhaa, joilla on yksi ohjain. Ohjain sijoittuu kahden nauhan väliin, jolloin sen sijoittelua kannattaa pohtia huolellisesti. Dotsilla on IP 44 -luokitus, joten sen voi ripustaa vaikka kuistin kaiteelle syksyä valaisemaan. Valosarjan mukana tulee muutama arkki geelimäisiä, kirkkaita kaksipuolisia tarroja, jotka soveltuvat parhaiten sisäkäyttöön. Enemmänkin niitä tosin voisi tulla, sillä ne eivät joka tilanteessa tunnu riittävän kannattelemaan pitkiä valoja ja saattavat pinnasta riippuen jopa irrota. Vaikeammin toteutettaviin ripusteluihin voi käyttää oikeastaan mitä tahansa teipattavien tai ruuvattavien pikkukoukkujen sarjaa, joita saa hyvin varustetuista kodintarvikeliikkeistä. Dotsin johdot ovat mukavan ohuet, mikä helpottaa ripustamista ja valojen muotoilua kulmien ja huonekalujen laitojen myötäisesti.


Curtain on nimensä mukaisesti verhotyyppinen, vähän perinteisempi valotuote, jossa yksittäiset kaapelit roikkuvat ledeineen ilmassa. Ledejä on 210 kappaletta sisältäen myös lämpimän valkoisia ledejä, joilla vaalean valon tuottaminen onnistuu jo huomattavasti luontevammalla tavalla. Curtain sopii IP 44 -luokituksensa myötä myös varovaiseen ulkokäyttöön. Nauhoja riippuu rinnakkain kymmenen kappaletta ja kussakin nauhassa on 21 tasapäistä, diffusoitua lamppua. Johtoa voi joutua hieman oikomaan, mutta auki ripustettuna johdot suoristuvat hiukan itsestäänkin. Valopisteet jakautuvat hajanaisesti kierteisen johtotyypin vuoksi, joten hyvin täsmällisiä suoria linjoja ei Curtain-tuotteeseen voi saada. Curtain on kuitenkin tiettyjen perinteisten elementtien lisäksi laajempi kokonaisuus asetusten muokattavuuden ja erilaisten yhdistettävyyksien ansiosta, joten jos ripustamiseen on valmis näkemään hieman vaivaa, lopputuloksena voi olla käyttäjänsä näköinen, näppärä ja koristeellinen tehostevalaistus vaikkapa olohuoneen seinälle.


Flex on kaksimetrinen (saatavilla myös kolmimetrinen), muotoon taivuteltava letku tai putki, joka sisältää 192 RGB-lediä ja on päällystetty valoa hajottavalla muovilla. Diffuusio näyttää mukavalta ja valosta saa irti sen vuoksi monia oikein miellyttäviä tunnelma-asetuksia. Flexin voi kiinnittää mukana tulevilla kourumaisilla lyhyillä kiinikepaloilla seinään joko vapaasti tai käyttäen apuna muutamia mukana tulevia mallikuvioita. Kiinnittämiseen tarjotaan kaksipuolista teippiä (jolla voi kiskoa tietyissä olosuhteissa myös maalit seinistä), mutta naulat tai ruuvit tarjoavat paremman pidon. Flex on suunnattu siis pysyvämpiin sisustusvalototeutuksiin, jos halutaan luoda esimerkiksi neon-henkisiä yksinkertaistettuja muotoja. Flex toimii tietysti myös suorille pinnoille vaikka hyllyn tai työpöydän laidalle, josta pakkauksessakin vinkataan. Valo ei taivu helposti kovin jyrkkiin mutkiin, mutta pienellä suostuttelulla ja kärsivällisyydellä se tuntuu muotoutuvan hyvin. Välillä ongelmia voi tuottaa pohjapuolen kääntyminen sivuille aseteltaessa, jolloin haluttu kuvio voi vaatia lisäsuunnittelua. Flexejä voi parittaa toisiinsa kaksin kappalein, mutta niitä ei valitettavasti voi kuitenkaan liittää suoraan fyysisesti toisiinsa. Johto saattaa joissain olosuhteissa korostua hiukan liikaa, joten sen sijoitteluun ja ripustamiseen täytyy toisinaan käyttää enemmän aikaa.

Virta-adapterit olivat kaikissa valoissa keskenään erilaisia ja eri merkkien valmistamia, Twinkly-laputettuja Kiinan kapineita. Se pistää miettimään, millä tasolla sähköturvallisuus oikeasti on. Johdot sentään pyöritellään maadoittamattomiin virta-adaptereihin tukevasti kiinni. Adapterit ovat ehkä myös vähän suurehkoja, sillä kolmenkin sellaisen kytkeminen samaan, tavallisen muotoiseen jatkojohtoon meni ahtaaksi. Rakenne oli testatuissa tuotteissa kuitenkin muuten uskottavan tuntuinen ja useampiakin ripustuskertoja kestävä. Käyttöaikaa luvataan yli 30 000 tuntia ja valotuotteilla on valmistajan puolelta yhden vuoden takuu. Valot on pakattu uudelleenkäytettävien tarranauhojen kera ja mukana tulevat välttämättömimmät ripustustarvikkeet, joita voi valmistajalta ostaa lisääkin. Joka tapauksessa ripustamiseen täytyy henkisesti varautua käyttämään muutamia euroja vielä lisää valojen varsinaisen hinnan lisäksi.

Ohjainpalikka on kaikissa valoissa samanlainen, kiinteä yhden painikkeen mokkula. Napilla on yksi merkkiledi, joka kertoo statuksen vaikkapa Bluetooth-yhteyttä haettaessa. Samalla napilla valotuote käynnistyy, joskaan sitä ei voi varsinaisesti sammuttaa samasta painikkeesta, vaan kunnon sammutus tehdään nyppäämällä töpseli seinästä. Jos valon ohjaimen muistiin on tallennettu ennen sammutusta valoanimaatioita, soittolistoja tai muita asetuksia, ne säilyvät kyllä tallessa seuraavaankin käyttökertaan, jos muistikapasiteettia ei ole ylitetty. Muistin tilan näkee kätevästi puhelinsovelluksen kautta.

Valot yhdistetään joko puhelimen WiFi-verkkoon tai muuhun näkyvään WiFiin. Lisäksi tarvitaan puhelimen Bluetooth-yhteys yhdistämisvaiheessa. Bluetoothin yhdistäminen on sinänsä hyvin yksinkertainen ja helppo yhden napin painalluksen osuus. Sen sijaan WiFi-liittämisessä koin vaikeuksia. On sääli, etteivät laitteet ymmärrä hieman turvallisempia piilotettuja verkkoja, koska olisin mieluusti käyttänyt sellaista. Myöskään puhelimesta luotua verkkoa en saanut toimimaan useista yrityksistä huolimatta, joten vaihtoehdoksi jäi vain näkyvä WiFi. Se kuitenkin toimi lopulta erinomaisesti ja laitteet löytyivät puhelimella uudestaan ja uudestaan ongelmitta. Langattoman verkkoyhteyden nopeus vain rajoittuu 2.4 GHz nopeuteen eivätkä valot suostu liittymään nopeampiin verkkoihin, se täytyy pitää mielessä.

Sovelluksen käyttö on tehty miellyttävän helpoksi ja intuitiiviseksi, joten valoasetuksia tuli vaihdettua matalalla kynnyksellä. Saatavana on hurja määrä valmiita sävyjä ja animaatiomalleja, mutta olemassa olevia voi myös muokata tai laatia asetuksia säätämällä omansa. Samasta ohjelmasta onnistuu myös ajastusten laatiminen, jos sellaisia haluaa käyttää. Tällä tavoin eri lailla valoilla katettuihin pintoihin voi asettaa välkkymään vaikka hahmoanimaatioita tai leditasolle yksinkertaistettuja matalan resoluution videoita, mikä on hauska idea. Kaikissa valotutotteissa nämä pikselirivejä matkivat animaatiot eivät tietenkään toimi, mutta valikoimaa eri malleista ja efekteistä on enemmän kuin tarpeeksi.


Puhelinsovelluksella valot voi asentamisen jälkeen myös kartoittaa niin, että animaatiot luodaan valojen mukaisesti ja suhteessa toisiin valotuotteisiin. Kartoituksen erikoisemmille asetelmille voi tehdä puhelimen kameraa hyödyntäen joko yksinkertaisesti tai edistyneesti. Näistä kahdesta vaihtoehdosta edistynyt kartoitus toimi tarkemmin ja sillä saa luotua tilaan kolmiulotteisia valoefektejä. Kartoituksen voi tehdä vain jos valojen ympärillä on tarpeeksi tilaa ja ne ovat hyvin näkyvissä, joten hyvin ahtaissa nurkissa ja laitojen alle piilotettuna toimivat mielestäni parhaiten tavalliset animaatioasetukset. Kartoitettuja alueita voi muokata sormella maalaten, mikä on tavallaan hauska tapa tehdä jotakin uniikkia, mutta teknisesti toteutus ei ole sovelluksen päädyssä aivan täsmällinen.

Valmiissa valoanimaatioissa saattaa törmätä siihen, että värivaihdokset voivat aiheuttaa ärsyttävää värinää. Yhdistin tämän kirkkauden vaihteluihin ja totesin lopulta, että ainakin nämä valotuotteet ovat parhaimmillaan vähintään 50 % kirkkaussäädöllä. Kirkkaimmillaan ne suoriutuvat todella hyvin ja näyttävät kauniilta. Matalammilla säädöillä häiriötä saattaa näkyä kameroissa, jolloin ne eivät sovellu kaikilla asetuksilla esimerkiksi taustaksi striimaamiseen – mutta jos säädöt voi pitää tapissaan ja asettaa webbikamerasta päälle välkynnänpoiston, mikään ei estä käyttämästä niitä sisutuselementtinä videollakin.

Yhteisarvosanana näille kolmelle Twinklyn RGB-tuotteelle annan kolme ja puoli tähteä. Tekniikka ja ohjelmistopuoli ovat muutamaa asiaa lukuunottamatta hyvälaatuisia ja toiminnaltaan luotettavia, kun tuotteita on opetellut tuntemaan. Joustavuus käytettävyydessä on erinomaisella tasolla, samoin yhdistettävyys kodin muihin mahdollisiin lähiverkkolaitteisiin. Twinklyn puhelinsovellus (iOS ja Android) on hyvä ja todella helppokäyttöinen – tosin voisin kuvitella, että jotkut haluaisivat säätää vastaavia asetuksia ehkä myös kotikoneeltaan. Koristevalotuotteita on tarjolla paljon erilaisia eikä Twinkly ole vastaus aivan jokaisen kotivalaistusta rakentelevan tarpeisiin, mutta jos juuri tällainen miellyttävän näköinen ja hyvin keskenäänkin synkronoitavissa oleva tuoteperhe kiinnostaa, kannattaa sitä ainakin harkita.

upotus laatikoiden availusta TikTokista:
@v2.fi Otetaan erilaisia Twinkly-valotuotteita laatikoistaan. #v2fi #twinkly #valaisu #valot #rgb #rgblights #sisustus #valokaapeli #led ? original sound - www.v2.fi
Twinkly Dots, Curtain ja Flex
Hintaluokka: Dots: 159,99 euroa, Curtain: 119,99 euroa, Flex: 79,99 euroa
Lisätietoa: Twinkly

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi haastatteli: L... V2.fi testasi: Logit... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova