Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech G935 -kuulokkeet

Nanne Kukkura

12.04.2019 klo 16.39 | Luettu: 4045 kertaa | Teksti: Nanne Kukkura

Langatonta laatua sitä haikaileville
Logitech on yksi niistä valmistajista, joka lanseeraa uusien tuotteiden lisäksi päivityksiä entisistä laitemalleistaan. Sellainen uutuus on myös sporttisen näköinen G935 -pelikuulokemikrofoni, jota markkinoidaan paranneltuna versiona aikaisemmasta 933 -mallista. Yhteistä vanhemman mallin kanssa ovat mm. muotokieli, langattomuus, 7.1-elementit, ohjelmoitavat painikkeet, säädettävä RGB-valaistus sekä sisäinen taajuuskorjain, mutta uusiakin ominaisuuksia löytyy.

Möhkäleeksi kovin muodokasPainoa kuulokkeilta löytyy mehevät 379 g, mutta istuvuus ja tasapaino ovat heti kättelyssä siitä huolimatta mainiot. 935:t eivät putoa pienenkään aikuisen päästä edes kumartuessa ja panta tarjoaa säätyvyyttä ainakin normaaliin keskikokoon saakka. Kovin isopäiselle pannan napakka jousto saattaa tosin käydä mielestäni liian ahtaaksi. Kuppien vaahtomuoviset irroitettavat pehmusteet sekä pannan pehmustetyyny ovat päällystetyt todella miellyttävällä, lähes ylellisen tuntuisella keinonahalla, joka ei juurikaan hiosta. Päälaen pehmuste voisi olla kylläkin joko paksumpi tai leveämpi, sillä pitkät istunnot kuulokkeet päässä alkavat usein koskea. Kuulokekupit pitävät kuitenkin mukavan istuvuutensa pitkään, jopa silmälasien kanssa. Kokonaistuntuma rakenteesta on kieltämättä muovinen, mutta ei huolestuttavalla tavalla. Käyttöiästä on vaikeaa sanoa testikäytössä mitään, mutta muoviosat tuntuvat riittävän tukevilta normaaliin käyttöön. Saranoidut kupit kääntyvät vaivattomasti kaulalle laskettaessa lepoasentoon, tosin hieman natisten, mutta muuten muovin ja metallin natinoita ei kuulu haitaksi asti.

Niin oikeasta kuin vasemmastakin kuulokekupista löytyvät magneettikiinnitteisten läppien takaa lokerot, joista yhteen on piilotettu irroitettava akku ja toiseen langattoman yhteyden USB-dongle. Luukut saattavat joskus aueta jos kuulokkeet laskee pöydälle liian vauhdikkaasti, mutta muutoin ne pysyvät kiinni huolettoman hyvin. Mukana tulee myös 1,5 m pitkä 3,5 mm audiokaapeli, jolla kuulokkeet saa suoraan joko tietokoneeseen, konsoliin tai peliohjaimeen kiinni. Lisäksi mukaan on laitettu myös 2 m pitkä kuulokkeiden latausjohto.

Mikrofoni sosiaalisen pelaajan tarpeisiinMikrofoni on sujautettu 933:n malliin vasempaan kuppiin omaan siistiin loveensa, josta se taivutetaan suoraan alas saranan avulla. Yläasennossa se pysyy automaattisesti mykistettynä. Lisää säätömahdollisuutta saa hiukan vetämällä mikrofonivartta ulospäin, jolloin esiin tulee muutama sentti taipuvaa lisävaraa. Taipuminen on vähäistä, mutta lisää käyttömukavuutta hyvää kulmaa etsiessä. Mikrofonissa on pieni, toimintansa puolesta lähinnä kosmeettinen sisäänrakennettu popfilter ja punainen vaimennustoiminnon ilmaisinvalo. Valo on kiva ja kätevä visuaalinen lisä, vaikka vaimennustilaa ilmaistaankin myös äänimerkillä. 6 mm 100 Hz – 10 kHz taajuusvasteella varustettu mikrofoni ei äänenlaadullaan erityisesti päräytä, mutta taustaäänten vaimennus vie mennessään pahimmat mölyt ja ääni on puhechattailuun tarpeeksi selkeä. Muuhun käyttöön, kuten videoiden spiikkaamiseen, en voi mikrofonia juurikaan suositella laatunsa puolesta.

Painikkeet mikrofonin vaimennukselle ja muille toiminnoille löytyvät samoin vasemmalta puolelta. Kahteen eri asentoon napsahtava virtapainike on sijoiteltu ylimmäiseksi, joten se erottuu helposti. Sen alapuolelta löytyvät kolme G-painiketta, joiden oletustoiminnot ovat ylhäältä alas lueteltuina tilaäänen päälle/pois-kytkentä, ekvalisaattoriasetusten kierrätys ja valaistustilojen kierrätys. Mikrofonin vaimennus on rivin alimmaisena ja sen alle on sijoiteltu vielä äänenvoimakkuuden säätörulla. Rulla on sopivan kokoinen ja leveä, mutta muovimateriaali on ikävän liukas ja pykälöinti tuntuu liian pehmeältä ja kömpelöltä äänensäädön kannalta. Kaikki painikkeet toimivat selkeästi napsahtaen, mutta valitettavaakin on: kuulokkeet päässä mikään ei auta erottamaan niitä toisistaan ja järjestys on tunnusteltava ylhäältä alas käsikopelolla. Koko nappularivin voi tietysti myös Logitechin tyyliin ohjelmoida uusiksi haluamallaan tavalla uuden Logitech G HUB -ohjelman avulla. Samasta ohjelmasta löytyvät myös hienosäädöt Logitechin tuotteisiin ristiinsynkronoitaville LIGHTSYNC-RGB-valoille sekä tietysti ääniasetuksille. Asetusten ja mahdollisuuksien määrä on kiitettävä, mutta ohjelmisto bugasi ainakin omassa käytössäni niin paljon, että se lakkasi lopulta toimimasta kuulokkeiden kanssa ja päätyi poistettavaksi. 935:t ovat onneksi kuitenkin todella toimivat ilman ekstrasäätöjäkin.

Mitä vanhat korvani kuulevatkaan?Isot 50 mm kokoiset, taajuusalueella 20 Hz – 20 KHz operoivat 7.1-tuetut elementit kattavat hyvän alan ja yhdistyvät suljetun kuppirakenteen kera miellyttäväksi kokonaisuudeksi. Ääni on langattomien kuulokkeiden mittapuulla erinomainen ja särötön. Tasapaino on sopiva: bassoa tarjotaan oletuksena makeasti, mutta muu ääniskaala ei jää paitsioon, vaan se jatkuu aina korkeammillekin taajuuksille saakka hyvin eroteltuna ja selkeänä. Äänenlaatu sopii oletuksena yhtä hyvin pelaamiseen, leffojen katseluun kuin musiikin kuunteluunkin eikä asetuksia ole mikään pakko vaihtaa välillä, ellei erityisesti tahdo. Tuki löytyy Windows Sonicille sekä DTS Headphone:X 2.0:lle. Tilaääniasetukset jatkavat laadullisesti samaa linjaa tavallisen stereotilan kanssa, sillä taajuusalueet erottuvat yhä hyvin lisäten tilan tuntua. Uskaltaisin siis väittää, että kuulokkeet sopivat erinomaisesti kaikenlaiseen pelaamiseen, jättäen tilaa myös makuasioille säädettävyyden kautta.

Akun kesto on nykymittapuulla vaatimattomat n. 12 h ilman valoja, mutta varaus hupenee suhteellisen nopeasti RGB-diskon myötä. Jää taas kerran kuluttajan valinnaksi, arvostaako enemmän pidempiä latausvälejä vai värivalojen räimettä. Olisin pitänyt parempaa akunkestoa hyvänä ajatuksena, mutta valot poissa tilanne menettelee. Toisaalta, vaikka RGB-valot näyttävätkin kovin sieviltä, ne on mallissa suunnattu taakse ja sivuille niin, ettei kuulokkeita käyttävä edes itse näe niitä, joten ainakin testikäytössä osoittautui pian järkeväksi jättää valot kokonaan pois. Luvattu 15 m kantama toimii ainakin pienessä asunnossa hyvin, mutta kuten tyypillisesti langattomien kuulokkeiden kanssa, hurjaa toimintasädettä ei kannata muutenkaan edes odottaa. Kokonaisuus vaikuttaa kuitenkin todella hyvältä kuulokemikrofonien maailmassa, ja vaikka pieniä puutteita onkin, en mielestäni löytänyt suunnittelusta varsinaisia kompromissiratkaisuja. Hintaluokka on tuotteen kokonaisuuteen nähden korkeahko, mutta tyypillinen. Vaikka mitään uusia ihmeellisyyksiä eivät 935:t tuoneet markkinoille tällä erää, on yleinen laatu ja tuntuma oikein hyvä ja näitä kehtaakin suositella neljän tähden edestä.Hintaluokka: 189€
Lisätietoa: Logitech

V2.fi | Nanne Kukkura
< Star Trek: Discovery... Game of Thrones -put... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova