Tuorein sisältö

X-Men '97, jaksot 1 ja 2: sarja on kova kuin korruptoituneet muistot

Jari Tapani Peltonen

13.05.2024 klo 22.15 | Luettu: 852 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jaksot 1 ja 2:
To Me, My X-Men ja Mutant Liberation Begins


Mikään identiteettisi määritellyt piirrossarja ei pärjää 30-vuotiaille muistoille. Hyvässä lykyssä X-Men: The Animated Series (1992–1997) on tärkeämpi sinulle kuin minulle (ostin yhden VHS:n yli-ikäisenä; katsoin enemmän saman jatkumon Spider-Mania), sillä X-Men '97 (2024) on suora jatko-osa, joka pitkälti pärjää muistoille.

Tätä nämä olivat?! Tuskin täsmälleen. 90-luvun X-Men-, Spider-Man- ja Batman-animaatiot nostivat lasten kaman tasoa, mikä alusti vuosituhannen vaihteen näyteltyä vallankumousta. 90-luvulla oli kuitenkin rajoituksia. Robotilta saa irrottaa pään, mutta jos edes robottia potkaistaan pohkeeseen, puolalaiset kukkahattutädit nousevat barrikadeille paikallisen pohjekulttuurin vuoksi. Uutuudessa vilahtaa veri. Uu? Yleisilme on retroa, mutta on laajakuvaa ja ns. tietokoneavusteisia kohtia.

Professori X on väitetysti salamurhattu. Siksi mutantit nähdään sympaattisemmassa valossa. Edistys vaarantuu, kun paljastuu, että professori on tehnyt Magnetosta perijän. Sankarit kärvistelevät yhä, kun YK vaatii Magnetoa oikeuden eteen. Äijä suostuu. Hän vaikuttaa kesyyntyneen, mutta hän pitää yhä palopuheita, kun rasistit iskevät Trumpin kannattajien tyyliin. Yhteiskunnan pohjavire tulee määriteltyä.

1. jaksossa sankarit pieksevät jättiläisrobotteja manifestimaisen vaivattomasti. He ovat jo tiimi. Normipäivä. Luovempi manifesti on se, että kun lääkäri ei auta heitä synnytyssairaalassa, tarvitaan pari sanaa ja Rogue ottaa jo hanskoja pois (osatessaan imeä voimia / kykyjä).

Perusasioista muistutetaan rytmikkäästi, joten kärryille pääsee takuulla, kunhan takana on mikä tahansa alkeiskurssi. Esimerkiksi leffojen ystävä tuskin paheksuu sitä, että animoitu Storm on kimittävän tädin sijaan sen tason jumalatar, että tämänkin version Kyklooppi-parkaa voidaan tylyttää "tylsäksi", vaikka hän on vahva ja kyvykäs johtaja.

Tulen mielenkiinnolla vertaamaan sarjaa Invincible-animaatioon, joka pelaa hitusen laajemmalla paletilla. Invincible on ansainnut luvan muistuttaa panoksista äärimmäisellä väkivallalla, jos fokus on vaarassa kadota hitaamman draaman ja poukkoilun vuoksi. Näiden jaksojen aikana '97 ei kadota fokusta. Kun henkilökohtaiset ja planeetanlaajuiset hetket vaikuttavat koko ajan johtavan seuraaviin, piirrossarjamainen pinnallisuus onkin tehokkuutta.


Jaksot 3 ja 4 >

Katsottu: Disney+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi haastatteli: K...

Keskustelut (1 viestiä)

VilleSilli

14.05.2024 klo 07.26 1 tykkää tästä

"kun rasistit iskevät Trumpin kannattajien tyyliin"

Niin kuin nämä kaksi ihmisryhmää eivät tyypillisesti olisi yksi ja sama.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova